„Nu e bun, e foooaaaarteee bun!” a fost odata o afirmatie ce m-a pus usor amuzant pe ganduri. Intai pentru ca a facut o pauza intre cele doua propozitii din fraza, timp in care fata mea era sa ajunga la podea 🙂  Apoi pentru ca m-am gandit ce mult conteaza incurajarea chiar si in bucatarie. Sau poate, mai ales in bucatarie:)

Evident ca Mihnea a fost autorul acestei fraze rostite teatral.

Insa pana aici a fost ceva drum.

Chiar daca eram tare furnicuta in copilarie, ajutor de nadejde pentru mama (si va poate confirma), baza casei si a gospodariei  🙂 cand am plecat la facultate au venit ani in care am uitat total de gatit. Mancam permanent la cantina complexului studentesc si ne dadeau aia acolo o mancare… foarte buna pentru slabit. Cu exceptia verzei a la Cluj, nu-mi aduc aminte de alt fel care sa imi fi placut. Dar imi amintesc de ziua in care eram obligati sa acordam ajutor la cantina studenteasca si cat de unsuroase erau tavile metalice in care serveam masa(brrr). Insa munca aceea in comunitate nu era un lucru rau! Rea era mancarea.

Am avut noroc cu mamele noastre, raspandite in colturi diferite de tara. Trimiteau saracutele de-a pacheeete la Bucuresti…Sarbatoare era pe sufletele, dar mai ales pe burti.

Toate erau pricepute, toate gateau numai in casa si multa cultura gastronomica am acumulat atunci. Teoretica, evident.

Dupa ce am terminat facultatea si nu am mai stat in camin, gateam din Paste in Craciun. Sigur ca exagerez de dragul efectului artistic.

Saracul tata era tare ingrijorat. De cate ori ma vizita si deschidea frigiderul, se lasa cu replica:

„Mai femeie, fata asta a noastra o sa moara de foame.”

Mama era ceva mai increzatoare, stia ea ce stia. Adica nu muream de foame, ca doar la ea apelam telefonic cand mai vroiam si eu sa fac una-alta din categoria nemaincercatelor. Intelegea ca dorinta de suplete si interesul pentru viata sociala nu faceau casa prea buna cu gatitul. Doar uneori se mai intreba cum m-oi descurca cand voi fi la casa si familia mea.

Si m-am descurcat rezonabil, zic unii. Baietii casei zic chiar foarte bine.

Cand m-am casatorit cu Mihai, el tocmai terminase o cura serioasa de slabire, asa ca incetisor am diminuat puternic uleiul folosit la gatit. De prajeli nici nu suporta sa auda! Salate, multeeee salate era crezul vietii lui pe atunci.

Prin urmare am devenit supercreativa cu salatele, inventez salate in doi timpi si trei miscari.

Cand a aparut si Mihnea, interesul pentru alimentatia sanatoasa a devenit si mai puternic.

Crescuse bine copilul, cand am avut voie sa fac si eu de cateva ori pe an cartofi prajiti. Nu de alta, dar Mc Donald’s e peste drum de noi si am zis ca mai bine mai fac si eu de 2-3 ori pe an, decat sa vrea sa mearga pe acolo. Bine ca am rezistat, avem 13 ani de cand stam chiar langa el si numar pe degete de cate ori i-am vizitat.

Chiar si de cand iese copilul singur afara, tot nu merge foarte des. Cel putin eu asa stiu.

Sigur ca nimeni nu-i perfect si nici nu vrem sa facem o obsesie din alimentatie. Permitem si derapaje, ca nu e tocmai simplu sa interzici copilului si aia, si aia, si aia.  Pe masura ce creste, lucrurile se controleaza mai greu. Dar ne straduim sa oferim alternative mai sanatoase.

Principalele directii pe care am mers si am reusit sa le facem (aproape) constant sunt:

  1. Gatesc mult in casa. Am avut si perioade in care gateam zilnic, dar asta era prea de tot. In ultimul timp am gasit punctul de echilibru in aceasta activitate, gatind cam de 3 ori pe saptamana, cate doua feluri intr-o sedinta. Cu dulciurile stau ceva mai prost, fac destul de rar si nici nu prea diversific. Mentionez ca treaba asta merge cel mai bine atunci cand reusesc sa fac meniul saptamanal.
  2. Ani buni am scos complet mezelurile. Dupa ce copilul a zis ca daca mai vede branzeturi, creme de branza, cascaval si legume, el refuza sa mai ia pachetul la scoala, am incercat cu friptura rece in sandvis. In scurt timp a facut mofturi si la asta, asa ca nu am avut incotro si am inceput sa luam sunca presata sau muschi file. Le studiem mult, luam din categoria premium si acceptam situatia pe moment 😉 .
  3. Prajelile sunt aproape disparute din casa. De cateva pe an acceptam cartofi prajiti si de cateva mai multe ori, snitele. Chiftelele le fac la cuptor, baiatul mai protesteaza, dar macar la ele rezist eroic 🙂
  4. Urmaresc etichetele la ce cumparam si de foarte multe ori renuntam la produse, din cauza continutului de E-uri.
  5. Sunten in plina tranzitie spre paste integrale si orez brun, mai am ceva pana obisnuiesc toata casa cu acestea. Cartoful nu l-am scos de tot si nici nu vreau sa fac asta, iubim cartofii. Ii facem la cuptor, intr-una din aceste 15 variante sau piure.
  6. Fac multe salate, cam 5 zile din 7 reusesc sa le pun pe masa. Insistam pe fructe, dar succesul e cam in asteptare. Pontul cel mai bun pe care il stiu este sa le cureti, tai si asezi cat mai frumos pe un platou cu care te prezinti in punctele de interes ale casei: biroul de lucru si the personal computer.
  7.  Am facut lista cu alimente sanatoase, incerc sa iau saptamanal cate ceva din cele scrise acolo. Nu mancam doar din ele, ca mai poftim si altele 🙂

Cam acestea sunt lucrurile care imi ies in proportie suficient de mare. In proportie nu la fel de importanta, ma tin batoasa cu introducerea de alimente mai noi pentru unii sau pentru toti. Am avut succes cu spanacul, unul mediu cu dovleacul si aproape insucces cu lintea.

Fara a pica in extreme si obsesii, tin cont si de faptul ca mereu e loc de mai bine. Ca permanent putem invata si experimenta obiceiuri/alimente/retete noi. Ca ideile, perceptiile si teoriile se schimba des, de aceea ouale acum sunt bune, maine nu mai sunt. Sau invers, ati inteles voi. In masura in care se poate, avem dorinta unui stil de viata sanatos.

Acesta este unul dintre motivele pentru care participam la Food Revolution Day, program implementat de Jamie Oliver la nivel mondial al carui scop este educația alimentară a copiilor. ca și fundament pentru o viață sănătoasă.

Tema principală a acestui an este marketingul echitabil (#fairmarketing) și mâncarea sănătoasă (#nojunk).

Se organizeaza pe 20 mai intre 10,30 si 13,30 la Conacul Golescu Grant. Părinții si copiii lor, ambasadorii Food Revolution, bloggerii, specialistii in nutritie si vedetele se vor aduna pentru a gati impreuna delicioasele rețete marca Jamie Oliver.

Participarea este gratuită, iar linkul pentru inscriere il gasiti aici.

Părinții activi se vor bucura de o oră de sport oferită de Revvolution – Powered by Valentin Vasile.


Va multumesc ca imi sunteti alaturi si va rog sa raspanditi si voi pe retele acest eveniment.

Dacă vă place ce gasiţi aici, dacă vă e de folos sau vă emoţionează/pune pe gânduri, vă puteţi abona la blog în casuţa de abonare din dreapta sus) sau puteţi da un like paginii de Facebook a Blogului de familie.