Atata timp a trecut de cand am scris ceva, ca s-a adunat prea mult praf pe-aici 🙂 Toata perioada aceasta a zburat timpul printre treburi. Am avut zile in care nici macar nu am deschis blogul, ceea ce nu stiu daca se considera sarbatoare sau tragedie 🙂
De vreo doua ori chiar, mi-am propus sa scriu si nicio idee nu vroia sa sara pe hartie… Am renuntat.
Au fost evenimente si bune si mai putin bune, dar zilele astea inca sunt despre PASTE.
Hristos a inviat! Sper ca ati petrecut frumos, ca ati mancat cumpatat(asa, ca mine 🙄 ) si, mai ales, sper ca nu v-ati stresat prea mult inainte.
Eu asa imi propusesem si mi-a iesit pana la un punct. Nu m-am omorat prea tare in curatenii si pregatiri. Am plecat la Botosani si am avut proasta inspiratie sa calatorim noaptea. Si acuma ma intreb ce o fi fost in mintea noastra. Stiam eu ca nu-i usor lucru, dar imi iesea pe vremuri…
Insa vremurile s-au dus si nici ajun de sarbatoare nu era. Am calatorit, fetelor, aproape ca in studentie, care a fost inainte de ’89. Groaznic de aglomerat, nici nu credeam ca C.F.R.-ul mai are parte de atata bagare in seama.
Vineri dimineata, in drumul masinii, mi s-au deschis ochii mai bine, ca nu pot trece altfel prin centrul acelui oras. Am o relatie duios-nostalgica cu locul asta, cititorii mai vechi stiu ca am avut o tentativa de a ne muta acolo.
Nu pot sa nu admir cladirile. Orasul are o multime de frumuseti arhitecturale, de vilute cochete si de casute de pitici, autentic moldovenesti. Ultimele nu sunt in drumul nostru spre casa, trebuie sa scotocesti putin dupa ele. Dar gradini frumoase sunt. Parcul Eminescu este. Copacii sunt la fel de miraculos de verzi ca si aici, doar ca florile sunt putintel mai in urma. Asa ca mai erau si corcodusi. In acelasi timp erau si meri infloriti, ceea ce m-a derutat oleaca… Parca in afara Moldovei, merii infloresc dupa corcodus. Zic, nu mi-s sigura.
Curticica noastra arata destul de bine fata de vitregirea prin care a trecut. Desi nu prea mai are cine sa-i dea ingrijire, desi s-au intamplat multe grele pe-acolo, avea FLORI. Pe marginile aleilor tot iesisera narcisele(doar frunze), am numarat si cateva lalele imbobocite si bujorii crescusera ca Fat-Frumos.
In sus era de vis. Toti copacii erau plini de floare. Majoritatea sunt visini, ceea ce m-a luminat oleaca. Cred ca si pe drum tot visini vazusem, dar mintea nu-mi era prea functionala 🙂
Vineri si sambata am fost kapellmeister. Soacra mea poftea la niste mancaruri pe care nu le mai poate face singura, asa ca mi-am etalat marile maiestrii culinare si nu va zic ce de laude am primit 🙂 Mi s-a umplut sufletul ca i-am putut face o mica placere si in acelasi timp m-am intristat. Anii isi arata coltii si nu-i deloc usoara lupta cu ei. Nu va spun ce maiestrii facea odata. Si de data aceasta nu glumesc.
Am fost sa luam lumina. Daca vreti sa vedeti slujba de slujba si lumea de pe lume, faceti un Paste in Moldova. Tinuturile acelea inspira si expira credinta.
Duminica vroiam sa iesim putin in oras, dar nu am ajuns decat la cimitir. Vremea nu a mai fost frumoasa, asa ca am preferat sa scotocesc prin casa noastra, in care inca nu apucasem sa intru. Am sucit si invartit lucruri, meditand profund ce sa aduc incoace si ce nu. Nu o sa ma intelegeti cum e cu meditatia asta profunda pentru asa un lucru de serios, trebuie sa mai cresteti putin pentru asta 🙂 Nu va spun prin ce a trecut saracuta casa aceea, noroc ca multe obiecte cu memorie si suflet erau puse bine in doua camere scapate de prapad.
In doua vorbe, cam asa ne-a trecut Pastele. La intoarcere am venit pe lumina. Cam o ora dinspre Botosani, peisajul e o frumusete lina si deluroasa, invadata de splendoarea verdelui de primavara. Palcuri de copaci in floare, mici iazuri pe ici-colo, covorase de papadii zambind soarelui(poate pentru ca le-a imprumutat si lor din culoarea lui), turme de oi cocotate pe deal, satucuri cu gospodarii ingrijite si cu lalele la portite.
M-am gandit ca mi-am gresit cariera. Daca ma faceam pastor, poate ca ajungeam sa ma bucur cat vreau de verde, de primavara, de aer si de dealuri.
Dar nu a fost sa fie…Asa ca supravietuiesc 😉
Cum stateam eu cu ochii lipiti de geam si cu mintea plina de ganduri si pastorit, il aud pe Mihnea aproape strigand: „Ia uiteeee!!!”. Si cand imi cobor privirea de pe varfuri de deal catre poalele trenului, ce credeti ca rasarea din iarba???
O minunatie de fazan, colorata in toate culorile curcubeului, topaia cu coada ţanţoşă. Sarea ca un minicangur. Asa era de dragut ca am incremenit.
Mai departe am intepenit in scaun pret de 10 ore, ca a avut intarziere. Eram muta de oboseala cand in sfarsit m-am aruncat in pat. Si de disperare ca urma trezitul la 6, care acompaniaza fiecare zi de serviciu.
Miniconcediul s-a incheiat, asta am vrut sa vă spun!
P.S. trebuie sa rezolv cu diacriticele astea, ca ma enervez cumplit la fiecare cuvant ciuntit de lipsa lor.
P.P.S. Noroc de Mihnea ca a batut stradutele. Si m-am convins ca e baiatul mamii, desi tatal nu va fi de acord 🙂 . Ce credeti voi ca a fotografiat desteptaciunea si sensibilitatea mea de prunc?
Iata, tocmai casele acelea de care spun ca m-au impresionat. Nu, nu alea mari, cu etaj si bunastare. Cele mici, romantice, moldovenesti adevarate, cele ce te duc cu gandul la Creanga, desi mai corect ar fi Eminescu. Ca el, Iorga si Luchian sunt nascuti aici. Si Enescu mai departisor, la Liveni. Si de cate ori apuc sa urc si sa cobor stradute line, ma gandesc ca e o socoteala cu plaiurile astea domoale, cu vorba aceasta cantata, cu spiritualitatea aceasta omniprezenta, ca de aceea o fi dat astfel de oameni.
Daca v-a placut acest articol, puteti sa il distribuiti si va raman profund recunoscatoare 🙂 🙂 🙂
Hristos a inviat!
sa va fie de bine vacanta! pozele sunt sublime, din alta lume, minunate. Uneori ma gandesc daca nu mi-ar fi mai bine cu minimum de mancare si lucruri dar cu mai mult timp sa ma bucur de splendoarea de primavaraa ( tocmai o farmacista ne-a convins ca portiile de mancare sunt de 2-3-4 ori mai mari ca acum 50 de ani si mai mult decat avem nevoie, cu poze, cu retete de alta data, cu studii si cantariri etc)
Adevarat a inviat! Multumim asemenea. Asa e ca au un farmec aparte, sunt vechi dar atat de frumoase. Pe una dintre ele scrie ca e de vanzare. Mihnea mi-a propus sa o luam noi si sa o renovam 🙂 Faina idee!!! Chiar asa? De 2-3-4 ori mai maaaari, fratele meu??? Si nici pe sfert nu ne miscam, fata de cat se intampla atunci…
Pt cat mancam de mult, a venit cu argumente privind modificarea volumului stomacului (raportat pe autopsii timp de sute de ani), datorita maririi volumului unei mese, a mai adus un reportaj prin erstaurante unde o portie de paste ajunge si la 1 kg cu tot cu sos, apoi ca mancam mult mai des (gustarile). Cel mai fain exemplu a fost sa imi arate poze cu primele cinematografe unde lumea intra cu popcorn: un cornet de hartie si astazi la cinema sunt realmente galeti de carton cu popcorn.
Hai ca tot raman uimită, 1 kg/porție? Popcornul acela nu pot sa il suport. De fapt obiceiul de a mânca la film ma enervează, sunt mândră ca au nu l-am adoptat☺
Frumooos ! Si atat de emotionant ce ai scris tu aici, Mihaela … Cat inca mai avem unde sa mergem ” acasa ” la parinti suntem privilegiati de soarta. Cat despre poze, se simte ca feciorul vostru are ochi de artist. Bravo !
Zile frumoase, draga mea !
Ai dreptate, Dani. Acuma tot ma gandesc in ce week-end sa ajung si la mama! Daca ai sti ce m-am bucurat cand mi-a aratat fotografiile, toooate mi-au placut. Sunt mai multe decat am postat in articol si dintre case una singura nu e din din acestea mititele, autentice. Dar si aceea e frumoasa si are o poveste pentru el. Zile frumoase si tie si bine ai revenit!
Hristos a inviat!si eu iubesc mult Moldova!O vacanta departe de Bucuresti e oricand binevenita 🙂
Adevarat a inviat! ORICAND. Cu majuscule, cu semne de exclamare, cu drag si dor. Mergem la mama si apoi ma gandesc pe unde mai putem…
Sa va fie de bine miniconcediul! Botosaniul are o arhitectura aparte, mie mi se pare ca e o combinatie de romanesc si evreiesc. Nostalgica atmosfera pe-acolo …
Multumim frumos! Asa imi pare si mie, chiar am admirat fostele lor pravalii. Am vazut si turle de biserica in forma de bulb de ceapa, deci mai e si ceva influenta rusa. Un ansamblu de influente, ce da farmec orasului. Mihai zice mereu de Suceava, ca e mai asa, mai pe dincolo…Suceava, strict ca oras, e mai dezvoltata economic. Dar mie imi place mai mult Botsaniul.
Hristos a inviat! frumoase fotografii si linistite locuri!
Adevarat a inviat! Ma bucur ca va plac si vouă, chiar imi pare ca inspira liniste.
Acum 6 ani am calatorit si eu noaptea cu trenul,pentru ultima data.Frumos ca de Pasti sa faci o bucurie parintilor.Casele lui Mihnea sunt niste opere de arta.Toate cele bune draga Mihaela!
Toate cele bune si tie, draga Flori! Sunt foarte pitoresti, parc-ar fi Muzeul Satului acolo. Nici eu nu voi mai merge noaptea, am zis!
Foarte frumos ati petrecut. Respira suflet fotografiile tale 🙂
Ma bucur sa te vad pe la noi, Ioana si te mai astept cu mare drag! Cred ca proprietarii lor le iubesc mult,asa se explica.
să știi că și mie tot prima casă mi-a rămas în inimă… și m-ai impresionat o imaginea soacrei – așa e a mea, la stadiul când face minunății, iar eu am timp să mă bucur de viață… sănătate alei tale, încă multă vreme! distanța mare cred că te-a doborât… ah… dacă ți-au plăcut fazanii să știi că pe lg noua ambasadă SUA sunt nenumărați… o delectare să-i vezi…ai dreptate…
Prima si ultima, pe aceea zicea Mihnea sa o cumpărăm si reconditionam☺ Multumim si sanatate multa si alei tale! E bine cand este sanatate, toate se fac si av parte de răsfăț. Ce se dulciuri si de alte bunătăți. Ma străduiesc sa învăț rețetele, dar…Nu stiam ca acolo sunt fazani, ajung extrem de dar.Dar pentru fazani ce face omul.Stii cum topaia? Niciodata nu am mai vazut.
Adevarat a inviat!
Ce frumoase case! Atita liniste si pace pare ca e acolo. Spre rusinea mea n-am ajuns inca in Moldova…dar nu-i timpul pierdut. In Bucovina am fost abia acum 5 ani.
Este! Cel putin pentru un om venit din Bucuresti, acolo e atata tihnaaa. Nu este nicio rusine, putini sunt cei care au vazut toata tara, eu oricum nu sunt printre ei 🙂
Bine ai venit pe la noi si te mai asteptam oricand, cu bucurie!
Am inceput sa citesc articole mai vechi pe care le pierdusem in perioada in care am lipsit de pe blog. Mi-a mers la suflet aceasta postare, multa sanatate soacrei tale!
Sa stii ca si mie mi-a placut atunci cum mi-a iesit. Din pacate, soacra mea nu este tocmai in forma de acum cativa ani. Multumesc mult si te pup!
Raman din pacate din ce in ce mai putine case mici si mentinute cat mai aproape de forma originala. In locul lor apar miniblocuri sau drepte, ‘ornate’ cu polistiren …
E adevarat, de aceea imi si place sa le fotografiez.