Şi te vor şi minţi, pe deasupra. Ştiam foarte bine lucrul acesta. Nu din cărţi, nu din articole de parenting, pe care dacă le mai citesc mult explodez 🙂 , ci din vasta-mi şi propria-mi experienţă de viaţă.
Şi chiar dacă toată lumea cunoaşte treaba asta, că vorba aceea, toţi am fost odată adolescenţi, permiteţi-mi să mai scriu şi eu un articol de parenting, că la mine chiar a trecut ceva timp de când nu am mai abordat subiectul.
Motivul principal este că nu am voie, dar şi că nu prea mai simt dorinţa de a povesti întregului online situaţii din casa noastră.
Şi totuşi sunt blogger, ceea ce înseamnă că mi-am asumat riscul expunerii la judecăţi şi sfaturi. Aşa că azi primesc păreri 🙂
De ceva vreme îmi era cam teamă de apropierea balaurului cu 7 capete, cunoscut şi sub denumirea de adolescenţă. Teama era alimentată şi din minunile pe care le-am facut eu, dar şi din poveştile de groază (ca să nu zic horror, că doar avem echivalent în limba română) pe care am avut destul timp să le ascult pe la alţii.
Toţi am avut momentele noastre în adolescenţă
O să dau doar unul din multele exemple pe care le-aş putea folosi, unul din tinereţea mea, că adolescentă nu ma mai puteam numi în facultate. Cred că eram în al doilea an, parcă nu era anul trei.
Mă împrietenisem cu un băiat foarte special, pasionat de literatura sud-americană, muzică rock şi alte asemenea treburi ce aveau un ecou şi în persoana subsemnatei. Problema cu el era că de la atâtea pasiuni arzătoare…, trecuse printr-o perioadă în care rigorile inginereşti ale facultăţii pe care o frecventa, nu mai erau compatibile cu persoana şi, mai ales, cu visurile ei. Astfel că repetase un an de studenţie.
Maxima mea eroare a fost că nu i-am ascuns mamei acest nesemnificativ amănunt. Vă puteţi imagina, măcar parţial, ce temeri izvărâsera în sufletul ei. Nu mi-a dat voie să merg la Revelionul pe care trebuia să îl petrecem cu o gaşcă la fel de interesantă.
Mi-am plănuit cu grijă amănuntele şi în seara de 31 am plecat cu ultimul tren spre Bucureşti, spunând acasă că merg în oraşul nostru, la o petrecere cu foştii colegi de liceu. Cu primul tren al dimineţii, am revenit şi am intrat în casă la o oră ce te ducea uşor cu mintea că veneai mai degrabă din Bucureşti, decât din oraşul natal.
Mă gândisem la acest aspect. Dar ora de întoarcere nu era un amănunt chiar atât de desluşitor, pentru că oraşul e relativ aproape de Bucureşti.
Mamele simt lucruri
Însă mamele astea simt lucruri. Asta este singura explicaţie, alta nu văd să fie. V-o spun eu, care nu sunt prea cu parapsihologia si mai multe simţuri decât cele cunoscute si acceptate de toată lumea.
Aşa că mi-am luat-o. Pentru ultima, pardon, penultima oară din viaţa mea tinerească.
Desigur că atunci când mama a rostit binecunoscuta „o să vezi tu când vei fi părinte”, nici nu am priceput ceva.
Cum să pricepi?
Nuoooo, noi nu, niciodată!!! Nouă nu ni se va întâmpla asta!
Au trecut zile multe, adică ani. Între ele(zilele) au fost şi momente în care m-am bucurat că Mihnea nu a desenat pereţii casei.
Să nu zici hooop…
Să nu zici hop până nu sări gardul, zice înţelepciunea anonimă din bătrâni. Nu a desenat în copilărie, ceea ce nu înseamnă că şi în adolescenţă e la fel. De câte ori am şters în ultimii doi ani(toţi trei) uşile şi pereţii casei, n-avem degete în toată familia…
Ca rezultat al sutelor de explicaţii despre desenele pe pereţii proprii si MAI ALES, neproprii…băiatul adolescent s-a reorientat.
În timp ce eu o dădeam cu vandalismul, el o dădea cu valoarea adusă zidurilor. Degeaba i-am spus de multe ori că valoarea este relativă. Că ceea ce percepe el este diferit de ce percep eu şi de ce percepe proprietarul unei cladiri care a pus in ea muncă, suflet, timp şi bani. Si tot diferită este şi percepţia autorităţilor acestui oraş, stat, etc.
NU ŞI NU! Zidurile prind viaţă şi se îmbogăţesc cu valoare.
După un timp de discuţii a venit reorientarea. Ca să nu mai măzgălească pereţii oamenilor pentru care aceştia contează…există clădirile părăsite şi picioarele podurilor.
Nu trebuie neapărat să fii părinte ca să îţi imaginezi câte riscuri pot aduce astfel de locuri, orice adult le poate preciza. Am schimbat tema de discuţie, de la valoare la riscuri. Ajunsesem amândoi la o convenţie: nu i se interzice nimic, dar nu pleacă nicăieri fără să ştim unde este.
Cam teoretică era convenţia noastră. Atunci când a fost să treacă la treabă şi mi-a zis de clădirea în speţă, am cam început să vibrez. Mintea ţesea diferite şi infinIte scenarii, în timp ce toată cavitatea toracică tremura. Ce zic eu toracica? Tremura şi cea abdominală, tremura fiecare centimetru de muşchi, cu tot cu oase şi vase.
În fiecare zi pe drumul către şi dinspre serviciu, ochii mei se lipeau de geamul omizii mişcătoare, în încercarea de a capta fiecare amănunt al locului cu pricina. Da, si melcul avea ochii mai aproape, iar clădirea era în drumul meu. Vroiam să cobor într-o zi din tramvai, să inspectez în amănunţime locul. Nu am reuşit, speram că voi amâna escapada lui.
Alaltăseară vine cu pupicuri şi îmbraţisări la pachet cu întrebarea. Daca poate merge a doua zi? Zic că trebuie să vorbim cu tati şi îi dăm răspunsul când revine de la joacă. Cum îi explic tatălui ce şi cum, cum începe o tornadă de întrebări şi de scenarii.
Sincer va spun, erau doar o parte din cele imaginate de mine, semn că nici taţii nu pot simţi ca mamele. Sau nu au aceeaşi imaginaţie, deşi tatăl în cauză are o spontaneitate în replici, pe care mama o invidiază uneori 😉
Cum stăteam eu şi ascultam binecunoscutele riscuri, vine tati cu ideea ca mergem cu el. PERFEEEECT, imi zic uşurată că avem o soluţie şi că nu am luat-o eu cea care tot zisese că nu interzice.
Evident că aceasta nu a fost nicidecum acceptată şi evident că eu i-am distrus viaţa. Ba nu mai deseneaza nimic şi se şi mută la altă şcoală. Supărare maximă, linişte absolută în casă, stare de panică şi suferinţă.
Asta alaltăseară. Din ce am aflat la telefon, ieri a fost pace, linişte şi armonie. Când mă întorc spre casă, aflu că baiatul ieşise într-un parc. Nu cel de langă noi, unul ceva mai încolo. Ajung în faţa intrării blocului nostru şi văd acolo gaşca cunoscută. Nu cu vreunul dintre ei trebuia sa mearga Mihnea, ci cu alt prieten.
Dar în secunda doi am ştiut.
Nu pot să spun nici de unde, nici cum a venit simţirea aceasta. Dar am fost sigură că s-a dus la locul acela, că în gaşca de copii nu era, deşi nu spusese că ar merge cu vreunul din aceşti copii.
Mamele simt, asta e realitatea.
Frământările astea sunt necesare
Când s-a întors era ca un îngeraş.
Ne tot gândim la măsuri, mă tot gândesc că eram perfect conştientă că va minţi dacă i se va interzice. Nu a fost interzicere, dar nici soluţia nu era acceptabilă din punctul lui de vedere.
„Iţi mulţumesc, Doamne, în fiecare zi, şi pentru bune şi pentru rele!” îmi spusese soţul meu zilele trecute, într-o discuţie legată de felul în care mulţumeam eu. El mi-a spus că include şi relele, ceea ce mi-a părut pertinent şi de aplicat. Am aplicat prima dată aseară.
În şuvoiul acesta de simţiri şi emoţii, care este părinţeala, rămâi de foarte multe ori interzis şi fără reacţie, pur şi simplu pentru că nu mai ştii care este reacţia bună pentru copilul tău, pentru viitorul lui.
Parentingul de azi nu recomandă pedeapsa. Sincer, am avut nevoie de un mare control ca sa nu torn vreo cateva pedepse aseară, nicidecum una singură. Nici acum nu sunt sigură ca nu va primi.
Mă gândeam doar căt de greu e uneori. Între conştientizarea riscurilor şi transmiterea spre copil a unor frici pe care varsta lui nu ar trebui să le simtă la fel de apăsător ca vârsta noastră…între desprinderea de părinţi şi sentimentele faţă de ei…între a fi un copil mic şi ascultător şi un adult responsabil…se află multe momente de neştiinţă, de luptă mai mică sau mai mare, de eroare, de impunere, de autoritate şi de reproşuri incorecte. Momente în care vorbele şi reproşurile dureroase zboară în ambele direcţii!
Ca parinte, treci de multe ori prin stări de panică extremă, prin proiecţii grele ale viitorului copilului, prin explicaţii, prin lacrimi, prin întrebări la care uneori nimeni nu ştie cel mai bun răspuns.
Dar nu se poate altfel. Ei îşi câştigă independenţa în viaţă, prima dată luptând cu noi. Uneori am sentimentul că fiecare zi e o mică redută pe care el o mai câştigă în luptapentru independenţă.
Şi noi ce putem face altceva decât să tot explicăm la riscuri şi pericole, după care să stăm în casă încremeniţi de grijă, frământând la mâini, idei şi scenarii, sunând din jumătate în jumătate de oră, aşteptând să vină, să treacă momentul? Rugându-te aşa cum niciodată nu ai reuşit.
Căci doar aşaaa, cu frământări de ambele părţi, aşa este şi devenirea lor şi a noastră. Doamne ajută!
P.S. Aveţi cumva ceva pereţi de desenat. Am până acum două oferte, mai doreşte cineva?
——————————————————————————————————Dacă vă plac articolele mele, dacă vă emoţionează, vă pun pe gânduri sau vă sunt într-un fel de folos, vă puteţi abona la blog îin casuţa de abonare din dreapta sus) sau puteţi da un like paginii de Facebook a Blogului de familie.
Autorul unui blog se motivează să scrie, proportional cu vizitele, comentariile, like-urile şi distribuirele articolelor, adică scrie mai mai mult si mai bine cand simte că nu o face în zadar. Multumesc!
Eu una făceam fix ce nu vroia mama. Și da, am crescut :))).
Eu nu faceam chiar permanent. E adevarat, si eu am crescut☺
off, ce stare mi ai transmis… asa este, fiecare zi parca este o lupta. ce liniste era la noi in casa si acum parca e zilnic stare de asediu. nu ma mai recunosc nici eu pe mine.
eu mai cred ca important e sa evaluam si noi gravitatea faptelor pe care vrea sa le infaptuiasca si sa actionam in functie de asta.
dar un lucru e cert> oricate carti am citi si oricate cursuri am face, pentru fiecare caz particular parca nu esti niciodata pregatit. dar eu una cu pedeapsa m am convins: nu functioneaza. cel putin la al meu nu functioneaza si pace.
bine ai zis cu riscurile pe care noi le vedem si dorinta lor de cucerire si libertatea pe care si-o vor….
Inteleg starea, stai sa vezi cum sunt eu, o lamaie stoarsa se prezinta mai bine☺ Si cand te gandesti, Vali, ca suntem abia la începutul acestei magnifică perioada. Ne-on descurcă noi, cu blândețe, explicatii si rugăciune! Va pup!
Fac parte din generatia cu cheia la gat … si mi-aduc aminte perfect , ca joaca era taman in fieraraiele blocului ce tocmai se construia … categoric locul ce mai interzis odraslelor de catre toti parintii …(Am plecat si pe calea ferata o data … era sa o calce trenul pe sor-mea!)… Mi-a placut mult fraza ta „Ei îşi câştigă independenţa în viaţă, prima dată luptând cu noi” – ai cuprins TOT-ul !!! …Toti am pornit asa … zic totusi ca gradul de „independenta” creste cam mult de la o generatie la alta ! Inlatura pedepsele dar adu-i aminte de privilegii !!… Eu mai nou ma rog asa „Doamne tie-ti dau multumire si rugaciune , te rog Tu da ei intelepciune !” … Va imbratisez cu drag !
Aceeasi generatie, stim. Periculos tare cu trenul…Eu mergeam pe garduri si am escaladat acoperișurile tuturor caselor din jur. Pana i-a spus mamei un vecin. Gradul de independență creste prea repede si se instalează prea devreme, parca. Ma gândisem si eu la asta, doar ca am scris atâta si tot am scăpat cateva idei. Imi place rugăciunea ta,buna ar fi ceva înțelepciune, ajutam cat putem sa apara, doar ca nu apare asa repede ca dorinta de independență. Va pupam si noi!
Disciplinarea copilului seface cu dragoste,atenție ce limbaj folosesti,nu tipa.nu-l jigni(ești prost,rău),nu rade de el,va dezvolta teama ,iar apoi mânie.Fii flexibila toleranta,dar în același timp ferma,respecta-ti promisiunile,chiar si pedepsele când vrei sa – pedepsesti,stabilește reguli ce trebuiesc respectate atât de voi părintii cat si de el,asta îl învață sa fie ordonat,sa se supună autorității_ părinte,profesor.Respecta_l tratează-l de la egal la egal,cere_i scuze dacă gresesti,sau multumeste_i ,exemplul personal e f.important.Chiar si dacă e mai dificil accepta-l asa cum e,chiar dacă e mai greu de tolerat,discuta ce tolelerezi,ce nu.Petrece timp cu el,imbratiseaza-l ,nu- l respinge ca esti obosita,plictisita,asculta.l(tot o forma de dragoste este)Nici noi nu suntem perfecti(adulții)Nu_l obliga,nu e animalul tău de companie ,încearcă sa-l înțelegi,sa accepti,acorda-i atentie si asa va capătă siguranță emoțională ,importanta în dezvoltarea lui,va vedea în tine un prieten O seara frumoasa!
Foarte bune sfaturi, Ileana si e clar ca pe termen lung sunt cele care asigura o dezvoltare frumoasa. Aplic multe din ele, cum spuneam nu mai pot cu cititul despre parenting ☺Nu am niciun fel de probleme cu scuzele, mulțumirile si declarațiile, avem in general o relație frumoasa, cu discutii lungi si foarte plăcute. Ma surprinde uneori, are niste judecăți foarte corecte si mature. Dar sunt momente, stii? Apar situatii cand rămâi interzis, încremenit si nu mai esti sigur de niciuna din variante. Aseara am tot vrut sa ii explic ce simt, sa înțeleagă si cealalta parte, dar momentul clar ca nu a fost bun. De aceea zic ca uneori viața te surprinde, cu toate regulile si parerile pe care le stii. Cred ca toți avem astfel de momente, unii aleg sa vorbeasca, altii nu. Insa acestea sunt principiile bune, asa cred ca trebuie sa crestem copii, momentele trec, ansamblul conteaza.
Ca profesoară și ca mamă trecută prin nenumărate întâmplări de acest fel, pot să spun că nu există reguli general valabile. Fiecare copil/adolescent, fiecare întâmplare reprezintă un caz aparte, cu soluții specifice de rezolvare. Singura care le găsește este inima de părinte. O consolare: dacă l-ai educat bine până la adolescență, va trece cu succes peste această perioadă grea.
Absolut de acord, draga mea! Oricat de mult ai incerca sa te incadrezi in reguli, sunt situatii care exced toate sabloanele si sufletul tau este cel care stie/simte ce ai de facut. Eu asa sper ca ne-a iesit bine pana acuma. Dar raspunsul final si cert va fi peste cativa ani.
Cunoastem 🙂 Eu am intrat mai demult pe fagasul asta si imi fac curaj pentru repriza a doua. Cred ca va fi mai greu cu cel mic …
Cand nu mai pot, ma gandesc ca peste cativa ani vor zbura din cuib si incerc sa ma bucur de ce am.
Curaj ! O sa fie bine !
Uite doua idei cu care ma mai pot consola: prima, ca la mine nu va mai fi o a doua oara(desi am avut mereu o impresie ca la a doua oara reusesti sa controlezi mai bine impactul emotional asupra ta, dar s-ar putea sa gresesc mult intrucat copiii nu sunt deloc la fel, iar despre cei mici se tot spune ca sunt mai rasfatati, mai smecheruti si ceva mai speculanti ca cei mari, ca de, multa vreme ei sunt cei mai dragalasi din toata casa) si a doua, ca o sa plangem mult and vor zbura din cuib. Oare puteam sa scriu o fraza mai lunga ca asta? 🙂 🙂 🙂
Mi-a dat de gandit articolul tau! Mereu cand ma gandesc ca imi este greu acum cand Bogdan este mic imi dau seama ca problemele devin tot mai complexe pe masura ce el va creste.
Adolescenta mi se pare tare complicata! Eu am fost o adolescenta foarte rebela, sper ca Bogdan sa nu imi semene. :))
Ma bucur mult sa te vad pe la noi, Raluca si te astept cu bucurie orisicand! Te inteleg perfect. Cand era Mihnea mic si eram epuizata fizic, multa lume imi spunea celebra zicala: „copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari”. Si mi se parea ca daca fac totul bine(chiar daca mereu am fost un om constient ca nu exista perfectiune) poate ca scap de acele probleme mari :). Cred ca nu prea scapam, dar intr-un fel sau altul, atunci cand respiram adanc, numaram pana la 1000 si lasam momentul mai greu sa treaca, controland si stopand prima reactia, uneori chiar reusim sa trecem peste clipele mai grele. Pana la urma am decis ca nu il pedepsim, dar inca mai suntem suparati unul pe celalalt :). Cand ne trece, de obicei se intampla asa: „Mami, mai esti suparata pe mine?” „Mi-a trecut, ca eu sunt mama ta si te iubesc orisicum, dar m-am simtit asa, si asa, si asa…”. Si scurt, mai expun iarasi riscurile si modul in care le previn, plus o parte din trairile mele, in speranta ca intelege macar putin si celalalt punct de vedere. Si eu am fost rebela 🙂
„Ei îşi câştigă independenţa în viaţă, prima dată luptând cu noi” Wow, ce bine ai spus-o!! Asta e…asa…de-aia de o sa circule ca intelepciunile in online si o sa le share-uiasca toata lumea!
Asa este, nu m-am gandit niciodata in felul asta.
Eu una refuz in fata constiintei mele sa-mi amintesc cate am facut fara sa stie (sau mai bine zis fara sa-mi spuna mie ca ei stiu) parintii mei. Acum ma ingrozesc gandindu-ma la ce pericole m-am expus uneori. Am avut noroc si nu mi s-a intamplat nimic rau. Sau nu noroc a fost, ci poate a fost rugaciunea tremurata a mamei la Dumnezeu sa ma apere pe unde m-oi fi dus.
Mai tii minte ca am scris odata ca la un moment dat tot ce mai poti face pentru copiii tai e sa te rogi pentru ei?
Viata mea si a altora mi-a demonstrat ca asa e, asta e singura putere pe care o mai avem. Sa ne rugam pentru ei si sa nadajduim ca ii va avea bunul Dumnezeu in paza lui, atunci cand noi nu o mai putem face.
Va imbratisez pe toti trei, si pe aia ingrijorati si pe aia pedepsiti :))
Mai tin minte cand ai zis si am bagat bine la cap. Al tau e mai mare si intotdeauna am pretuit sfatul tau, in primul rand pentru ca esti un om echilibrat si tare intelept si apoi pentru ca ai trecut prin toate astea. Rugaciunea de parinte il va insoti ca al doilea inger pazitor si Dumnezeu il va avea in grija. Si noi te imbratisam cu drag!
Surorii mele mai mici i s-a interzis, așa că imediat ce a împlinit 18 ani și-a făcut bagajele și a plecat din țară. A renunțat sa mai dea BAC-ul și i-a frânt mamei inima. Nici acum nu înțelege ce a determinat-o să facă asta, eu însâ simt. Și îmi tremură și mie inima la gândul că sunt atât de sensibili în perioada asta și uneori, oricum o întorci, rămâi pe afară. Îmi doresc tare să fiu înăuntru, să-mi spună și să-i pot fi plasă de siguranță.
Iti dai seama ce o fi fost in sufletul mamei tale, dar si in sufletul surorii tale atatia ani? Nici un parinte nu vrea raul copilului, dar uite ca pot exista si greseli neconstientizate. La fel imi doresc si eu, sa nu fiu pe dinafara, sa pastrez relatia cu el si sa stiu ce simte, ce experimenteaza, ce descopera si cum gestioneaza toate acestea. Mereu ii spun ca suntem aici pentru orice problema ar avea-o, ca noi vom fi mereu primii care ii vom sari in ajutor. Vreau sa stie foarte clar lucrul asta. Bine ai venit pe la noi, te mai astept cu drag! Ai transmis pupicul?
Eu am fost copilul ascultator care nu mintea niciodata. Rau am facut.Nu numai pentru mine,ci si pentru ca in ziua de azi sotul e cel care simte minciuna, ca eu iau de bun tot ce mi se spune. E drept, uneori simt altele, asa ca ne completam. Si chiar daca e asa cum ziceam, ramin la parerea ca barbatii nu au intuitie(sau nu stiu sa o asculte)si nu detecteaza niste semne infime, pe care noi, femeile le percepem.
Imi zicea cineva ca perioada adolescentei copilului e ca si cind esti pe barca, pe furtuna, si trebuie sa te tii bine.
Nu poti zice ca ai experienta, pentru ca fiecare copil e diferit, deci adolescente diferite. Oricit ar fi de greu, in sinea mea ma bucur ca adolescentii mei isi permit sa faca criza de adolescenta, in familia in care am crescut ar fi fost imposibil. Desi am citit o carte care m-a pus pe ginduri ca asta se face in societatea noastra, dar in alte societati, locuri sau timpuri, totul se petrecea lin, fara ciocniri.
Ce descriere relevanta cea cu barca pe furtuna… Chiar asa ma simt uneori. Mie mi-a spus chiar el la un moment dat ca atata vreme cat isi poate permite sa imi spuna ce gandeste, inseamna ca sunt o mama buna 🙂 Daaaa, o fi asa.
Oare cum se petrecea totul lin, cum or fi obtinand astfele de performante? Interesant sa stim ca exista asa ceva.
un pereteeeee
Adica ai unul de oferiiit?
Inca nu inteleg de ce e rau ca se duce si mazgaleste niste pereti. Cel mai rau scenariu il prind jandarmii si plateste o amenda si devine vedeta la scoala si o sa aiba un succes fulminant la fete si isi invata lectia pentru restul vietii :D.
Semneaza un copil ascultator si care nu mintea si nu ieseam din vorba mamei de frica. Am plecat la facultate sa scap de acasa, o forma mai cuminte decat a Adei Sarbu. Mama inca nu mi-o iarta ca nu am facut ce vrea ea 😀
M-a apucat rasul si mi-am amintit si ca ti-am promis ca iti arat unele din ele. Asa ca iti raspund in articolul de maine 🙂