Daca e sa ma intreb cand au trecut, as raspunde ca de fiecare data ca nu stiu. Daca e sa ma intreb cum au trecut, as spune ca repede, frumos si cu o mare mirare ca am rezistat atata.
Nici macar nu mai retin ce imi propusesem pentru blog, ca erau multe nobile intentii si dorinte. Dar nu erau legate de acest blog, el fiind deschis de sotul meu pentru desenele lui Mihnea. Am scris aici povestea deschiderii acestui blog.
Pe cel pe care il visam inainte am renuntat sa il mai fac intrucat mi-am dat seama ca nu am timp sa tin doua bloguri.
Initial am fost grozav de entuziasmata ca in sfarsit am gasit curajul sa imi public gandurile. Viata este o trecere prin lume, cu mintea plina de idei si cuvinte. Imi pare bine ca le-am insirat in paginile blogului, chiar daca foarte rar imi recitesc postarile.
Dar stiu ca sunt acolo si am de unde sa le iau cand ma loveste nostalgia si analiza. Ca nu le-am pierdut definitiv, cum s-a intamplat cu toate cele nescrise.
Nostalgia si analiza m-au lovit fix azi, cand m-am apucat sa caut o poza-doua pentru articol. Mai ales cand am vazut ca odata eram slabuta 🙂 sau cand am vazut acest colaj din concediu:
Legat de entuziasm imi amintesc cu cata ardoare indemnam oamenii sa-si faca blog. Vedeam doar bucuria si eram total cufundata in idee.
Intre timp mi-a mai trecut 🙂 Insa cu siguranta scrisul si blogul aduc avantaje, cateva dintre ele fiind:
- Pastrarea unor momente. Sigur ca nu toate sunt memorabile, dar ai un album de amintiri pe care oricand il poti rasfoi, retraind intens emotii si stari.
- Ordonarea mintii si clarificarea unora dintre intrebari/ stari este principalul avantaj direct si personal al scrierii, chiar in momentul desfasurarii ei.
- Interactiunea cu mai multa lume si crearea unei comunitati. Nu sunt un om caruia sa ii lipseasca comunicarea si prietenii, dar blogul iti ofera sansa multiplicarii prieteniilor si imbogatirii sufletesti prin interactiune si schimb de idei.
- Posibilitatea unei surse suplimentare de venit daca esti dispus/interesat sa inveti, sa muncesti foarte mult si sa il tratezi ca pe o afacere. La acest capitol stau foarte modest, am avut niste incercari, insa rezultatele mele sunt modeste.
Trecand din nou la entuziasm, va mai aduceti aminte starea de tremur sufletesc ce a insotit prima apasare pe butonul „publica”?
Cat eram de emotionati, de mandri si de speriati?
Apoi omul se rodeaza si trece prin diferite faze. Fara pretentia de adevar universal valabil, ale mele au fost:
- minunatia si mirarea inceputului. Esti emotionat, mandru de curajul tau, nu-ti mai incapi in piele de fericire ca ai idei si te mai si citeste cineva. Nu prea multi, dar nici nu conteaza foarte tare 🙂 Conteaza ca ai putina interactiune si ceva feedback. Ele te ajuta sa continui, te incarca sufleteste si iti mangaie orgoliul 🙂
- etapa scufundarii totale in blog este faza in care esti captivat. Parca nu-ti mai ajunge niciodata ce faci si cat faci, te prinde un val care cere mereu mai mult, mai bine, mai frumos. Te uiti la statistici, esti multumit sau nu, ai tot face doar blog si parca nimic altceva nu mai conteaza;
- faza de oboseala si autocritica este aceea in care devii pretentios cu tine si cu ceea ce produci, prin urmare nu prea ai mai face nimic. Apare neincrederea, iei pauze lungi si dese si te tot intrebi pentru ce faci tu lucrurile acestea si cat o sa o mai tii asa, cu ore dedicate blogului in detrimentul familiei. Observi in jur ca nu esti singurul si te intristezi cand se inchid bloguri sau cand prietenii tai scriu din ce in ce mai putin.
- faza de revenire sau de abandon este cea in care incerci sa gasesti un echilibru intre blog si preocuparile tale, intre perfectionism si ideea de renuntare. Sau pur si simplu nu mai scrii.
Cum spuneam, sunt starile prin care am trecut eu, nu spun ca toti trecem prin ele. Mai exista una prin care eu nu am trecut, nu stiu cum sa o descriu: cea a blogului de succes, cu trafic serios, cu munca foarte multa si cu venituri proportionale cu efortul.
Glumeam in articolul trecut si va propuneam un exercitiu de imaginatie legat de cum vom fi noi peste 10 ani. Eu ma vedeam o babuta cu blog:)
Nu stiu daca se va intampla, sansele reale sunt extrem de mici, dar ca sa continui si mai ales ca sa prezint un tablou oarecum complet si obiectiv al acestei activitati, ar fi cazul sa trec si observatiile mai putin placute, mai trecute cu vederea, despre care preferam sa nu prea vorbim si mai ales scriem.Ceva cam ca acest tanc al lui Mihnea, desenat la 7 ani si postat la inceputul blogului.
Cateva dintre adevarurile usor dureroare, usor neplacute ale vietii de blogger:
- sunt multe surprize in activitatea aceasta, majoritatea pornind de la faptul ca de multe ori ceea ce crezi sau doresti…nu se si intampla. Uneori muncesti foarte mult, faci documentare, citesti, scrii articole lungi si foarte serioase. Surpriza putin dureroasa este ca ele trec ca si cand nici nu ar exista, in timp ce altele scrise dintr-o suflare, dintr-o idee si pornire..se citesc, prind bine, se distribuie si au multe comentarii.
- oamenii nu se omoara sa te citeasca. Nimanui nu ii lipsesc scrierile si gandurile tale. Viata este destul de intensa si de plina de ganduri si treburi personale pentru fiecare dintre noi si nimeni nu iti simta lipsa. Nimeni nu este indispensabil altcuiva, cu atat mai putin un blogger. E bine de inteles si de acceptat acest lucru.
- ca sa ai cititori trebuie sa te zbati, sa ii cauti, sa le iesi in cale si sa ii imbii la tine. Uneori acest lucru este obositor si enervant 🙂 Cel mai indicat ca sa fii citit este sa scrii pentru cititori, nu pentru tine. Dar apar conflicte interioare, ca tu vrei sa ai si un fel din jurnal din blogul tau, nu asta am spus mai sus si nu asta spunem atatia dintre noi?
- oamenii nu sunt fideli blogurilor si cu atat mai putin blogului tau. Dintre toate observatiile, pe aceasta am acceptat-o cel mai usor. Mi-este atat de clar ca toti ne schimbam, ne transformam, cautam altceva, avem pretentii mereu mai mari, avem interese si preocupari care se schimba in functie de perioada vietii, incat nu vad motiv de tristete in acceptarea acestei realitati. Dar am vazut in mai multe locuri oameni suferind din aceasta cauza.
- in general, comentatorii de pe bloguri sunt tot bloggeri. Remarcati ca am zis „in general”. Asta inseamna ca exista exceptii, dar acestea sunt putine. Se intampla pe putine bloguri in mod constant. La restul dintre noi, comentariile cititorilor nebloggeri sunt doar la articolele populare. Si aceasta face parte din realitatea care uneori doare 😥
Acestea fiind spuse si tinand cont de complexitatea vietii si a bloggingului, eu m-am bucurat de FIECARE comentariu si de fiecare secunda pe care cineva a petrecut-o aici.
MULTUMESC VOUA, BLOGGERI SAU NEBLOGGERI!
Daca va plac articolele blogului, v-as fi recunoscatoare daca le-ati distribui. Multumesc!
hai si la mai mare 🙂 . Stii ca ai cititori fideli, da?
Stiu cativa, asa este 🙂 Si apreciez raritatea si pretiozitatea lor.
Si chiar sunt norocoasa sa stiu cine a fost prima cititoare. Citeste si acum, nici mie nu imi vine sa cred
dar tu ai facut o analiza in toata regula aici. o analiza a ce inseamna sa fii blogger, ai structurat f bine informatiile.
cred ca toti am trecut prin fazele astea.
eu acum trec prin faza de nou entuziasm si reconectare cu scrisul si socializarea online. sa vedem si cat ma tine 🙂
la multi ani cum vrei tu sa fie!
Multumesc, Vali! M-am straduit sa surprind esentialul, ca as mai fi putut continua 🙂
Succes cu reconectarea iti doresc, e mai bine in luna martie decat in februarie(nesuferita luna). Am vazut ceva si cu un eveniment in Braila, felicitari! La multi ani si inspiratie si pentru tine!
La multi ani blogului ! ma recunosc in multe din ce scrii …
Multumesc la fel, draga Dani! Ma bucur ca se intampla asa, cred ca este unul din factorii pentru care ne citim.
5 ani…stii la ce m-am gandit, nu? Ca atatia as fi implinit si eu daca nu abandonam…
Nu imi pare rau, dimpotriva, pentru mine a fost o decizie buna, dar uite ca n-am putut sa nu ma gandesc, totusi.
La multi ani frumosi in continuare! Sunt convinsa ca ceea ce va veni va fi si mai frumos si mai plin de satisfactii decat pana acum. Caci vorba aceea, de-acum esti bloggerita cu experienta 😉
Felicitari si imbratisari!
Stiu ca te-ai gandit, imi e dor de ora 7 dimineata, ti-am mai spus azi…
Nici nu ai de ce, chiar a fost o decizie foarte buna, tu ai reusit sa atingi faza aceea despre care spuneam ca eu nu am experimentat-o si sunt atat de mandra de tine si de prietenia noastra, de parca as fi scris si eu acolo o litera 🙂
Fara gluma, chiar sunt foarte mandra de prietenii mei si foarte recunoscatoare pentru aceasta bogatie!
Sper sa rezist macar inca atata, daca nu 10 cum glumeam in articolul trecut. Probabil cu o dozare isteata a efortului si timpului ar fi posibil. Multe multumiri si calde imbratisari trimit si eu catre tine!
O perioada destul de lunga pentru o femeie cu familie si serviciu.Felicitari! Efortul tau e rasplatit.Cititorii consecventi te-au indragit si de multe ori,chiar incearca sa te urmeze. Multi ani inainte!
Da, destul de lunga si eu ma mir uneori 🙂 E drept ca mi-am luat si pauze, daca traiam constant in faza doi poate ca oboseam mai tare. Multumesc frumos si sa stii ca ma bucur de cate ori vad ca ma viziteaza un cititor mai vechi si de fapt, ma bucur pentru fiecare cititor. Cu multumiri, Flori!
Eu sunt mai bătrân, am trecut de 8 ani şi încă public, nu la fel de des ca la început, dar încă public. Habar n-am până când voi continua, dar câtă vreme ştiu că-s cel puţin 10 persoane care mă citesc, am să scriu.
Îţi doresc să ai parte de ani buni şi frumoşi în blogosferă, să-ţi înflorească gândurile în rânduri bune de citit spre a-i bucura pe toţi ce-i care-ţi trec pagina în căutarea unor picături de linişte!
10 persoane, Parinte? Modest ati fost si nu mai aveti sanse de schimbare 🙂 Pai doar comentariile sunt multiplu serios de 10, ce sa zic de cititori? Si pe buna dreptate vin oamenii sa va citeasca si va pretuiesc cuvantul, caci este balsam pe sufletul cititorului ce scrieti acolo. V-am mai zis ca uneori nu imi iese trairea in cuvinte atat de sugestive si de aceea nu las mereu o urma pe blog? Dar este o mare bucurie fiecare vizita pe care v-o fac!
Pai, Mihaela draga, cu mintea ta analitica ai sintetizat foarte fain esenta unui blog. Iti doresc sa te insotesti prin viata de acest „experiment”, caci peste ani se va dovedi o buna resursa pentru nepotii tai, isi vor cunoaste mai bine bunicii. Viata iti ofera multe surprize, asa ca daca nu sistezi tu intentionat viata acestui blog, el se va mai aniversa inca multi ani de acum inainte. Cred mai mult in valoarea blogului decat a facebook-ului, chiar daca acesta din urma a rapit destule resurse din blogarit.
Multumesc, draga mea! De data aceasta nu am mai transmis multumirile nominal si cu link si cred ca nu am facut bine deloc. Dar imi face mereu figuri cu linkurile tema asta si chiar nu mai am rabdare si chef cu scgimbatul ei. Am o multime de fete carora le multumesc si incep cu tine in gand intotdeauna. Ai vazut primul comentariu de raspuns si sunt sigura te-ai recunoascut, tu esti. Ideea de resursa pentru nepoti este super-faina, pe cuvant ca nu ma gandisem la ea 🙂 Doar sa aiba ei rabdare sa descopere bunicii 🙂 De retinut, e tare! Si cu a doua si a treia, la fel. Alta minte analitica, sunt completari de finete. Si eu consider ca blogul are mai multa valoare comparativ cu orice retea sociala. Ele se potrivesc mai bine timpurilor astora grabite rau…dar blogul ramane blog. Pe Fb totul zboara cu viteza.
La cat mai multi ani inainte, Mihaela! Inspiratie cat mai multa si… sa ne citim si peste cativa ani. Vom fi doua babute 😛 Ca eu nu renunt :)))
Doua babute, dar nu orice fel de babute, ci unele simpatice 🙂 Ce imi place ca esti hotarata si imi dai si mie ceva elan! Am oscilat de multe ori, ba eram foarte convinsa ca trebuie sa continui, ba nu mai vedeam rostul. Acuma sunt in prima faza, ar fi foarte indicat sa nu mai imi pun atatea intrebari. Scriu cum scriu, sunt foarte multi mult mai buni, dar calea de imbunatatire este tot prin scris! Multumesc frumos pentru incurajare si ne vom citi in continuare, promit!
Succes pe mai departe. Dacă ai afla că sunt oameni care nu au dat niciun semn, dar au avut o viață mai frumoasă datorită ție, te-ai bucura, nu?
Sunt convinsă că sunt, așa că, dacă simți îndemnul să scrii, scrie pentru nevăzuți… De multe ori noi uităm că nu există numai București, ci și multe alte locuri, unde oamenii nu au altă bucurie decât să vadă ce se mai întâmplă prin alte locuri – și pot poposi la tine pe blog…
Succes pe mai departe.
Multumesc frumos si succes in continuare si tie! Ce idee grozava, cum sa nu, ar fi minunat! Daca stau bine sa ma gandesc am si experimentat ceva oarecum in sensul acesta si m-am simtit extraordinar. Am constientizat si responsabilitatea in acelasi timp si m-am speriat putin. Esti un perpetuum de idei deosebite, stii? Imi si imaginez unele dintre articolele datorita carora ai primit asemenea reactii. Chiar sambata trecuta m-a emotionat extraordinar de mult, unul anume. Si cel de azi la fel, doar ca trebuie sa revin la el ca l-am citit prea repede.
Felicitări ție și mulți ani înainte blogului tău!
Îmi place spiritul analitic în care ai scris despre blogul tău și despre bloggerit în general. Dacă pentru rețelele de socializare nu îți trebuie cine știe ce calități, pentru a ține un blog îți trebuie har și pasiune. Tu le ai și, dacă le-ai avut timp de cinci ani, le vei avea mereu!
Succes pe mai departe, Mihaela!
Multumesc din suflet, draga mea! Sper sa fie si sa ma tina 🙂 Am avut parte si de ajutor, de sprijin si incurajare, iti multumesc special pentru cat sprijin am primit!