Dupa o pauza cam lunga de intocmit meniuri, saptamana trecuta am reusit sa reiau bunul obicei si am postat un meniu saptamanal de iarna cu lista de cumparaturi.
E destula treaba sa il faci, de fapt treaba este mai multa la intocmirea listei, mai ales atunci cand introduci si retete pe care nu le-ai mai facut.
Daca reusesti sa faci lista si sa cumperi ceea ce ai trecut acolo, meniul se respecta intr-o mare proportie. Asa am constatat de multe ori, inclusiv in saptamana ce a trecut. Nu e greu sa te tii de el atata vreme cat ai in casa ingredientele pentru retete. Ca mai inversezi zile sau mai scapi cate una nefacuta, nu e problema.
Nu e problema nici daca nu faci meniul, ca pana la urma de gatit tot gatim si de cumparat tot cumparam. Ideea este sa obtinem un avantaj sau mai multe atunci cand il facem.
Momentan, avantajul este la organizare si timp. Dar daca scrii meniurile pe blog, acest avantaj nu mai este ca dureaza ceva sa le scriu. Ar fi mai util daca le-as repeta la un interval de timp. Pentru ca atunci nu mai muncesc de atatea ori.
Asta nu e o idee rea, bine ca m-am prins 🙂
Meniul ce urmeaza este unul simplu, nu mai incerc retete noi ca am ceva treburi saptamana aceasta si nu dispun de mult timp.
Si m-am dus in vizita la draga mea Iuliana, de unde am imprumutat o poza si o reteta. Multumesc, Iuli!
Meniu simplu de iarna
Luni
ciorbă cu perisoare
ficatei de pui la tigaie si garnitura de fasole verde
orez cu lapte
Marti
ciorba cu perisoare
salata de telina, morcovi si piept de pui
Miercuri
tagliatelle cu ciuperci si porumb
salata de varza rosie
Joi
ciorba de curcan
salata de cartofi cu ton si masline
Vineri
mancare de mazare
salata a la russe cu maioneza de post
Sambata si duminica
ciorba de curcan
chiftelute cu piure de cartofi
placinta cu branza
Dimineata: pate de ficat, branza cottage, iaurt, lapte, oua fierte, masline, castraveti, fulgi de ovaz, tofu. Pentru pachetul lui Mihnea facem sandvisuri cu muschi file, crema de branza si castravete/salata verde. Sambata omleta cu sunca si salata verde.
Desert şi gustări dintre mese: fructe proaspete (mere, portocale, pomelo), stafide, nuci, alune, iaurt cu fructe, compot de ananas, orez cu lapte.
Lista de cumparaturi pentru meniul simplu de iarna
Carne, mezeluri, lactate:
1,2 kg carne tocata amestec, 400 g piept de pui, 600 g ficatei de pui, 600 g pulpe de curcan, 400 g muschi file, 1 cutie crema de branza, 1 kg branza telemea, 250 g branza de vaci, 1 cutie mare smantana, 3 cutii branza cottage, 2 l lapte, 4 iaurturi mici, 4 iaurturi cu fructe, 10 oua.
Legume, fructe, verdeata:
500 g fasole verde congelata, 500 g ciuperci, 3 kg cartofi, 1 kg ceapa, 1 kg morcovi, 2 radacini telina, 1 varza rosie, 2 castraveti, 1 buc patrunjel, 1 pastarnac, 1 dovlecel, usturoi (2 capatani), 3 kg mere, 2 kg portocale, 0,5 kg lamai, 2 pomelo, 2 leg. patrunjel, 2 legaturi marar, 1 salata verde.
Conserve, cereale, paine, condimente:
2 cutii mazare Bonduelle, 2 cutii mici de pate de ficat, 2 conserve mici ton, 1 conserva mica de porumb, 1 borcan bulion, 1 cutie rosii cuburi, 300 g masline, 200 g fulgi de ovaz, 1 compot ananas, 100 g stafide, 100 g alune, chifle, paine feliata, franzela, tagliatelle, foi de placinta, bors, orez, ulei, pufuleti.
Pret total
Iarasi am cumparat o parte considerabila din lista si am cheltuit 230 lei. Am studiat inainte reducerile si am incercat sa creionez meniul tinand cont de ele, dar in magazin nu le-am mai gasit pe toate si am luat la preturile obisnuite sau urmeaza sa iau din alta parte.
Ceea ce mai este de cumparat, ar ajunge la valoarea aproximativa de 50 de lei.
Rezulta ca un pret total al listei se situeaza cam la 280 de lei.
Mi se parea ca ar fi trebuit sa mai scada putin fata de saptamana trecuta, mai ales ca am stat sa studiez ofertele. Dar nu am reusit.
O saptamana frumoasa, fete dragi!
foto si reteta de tagliatelle: bucate-aromate.ro
Daca v-a placut articolul, poate doriti sa il distribuiti 🙂 si multumiri pentru tot!
Hei, ma bucur ca te-am inspirat!
Si multumesc ca ma inspiri si tu pe mine sa ma apuc din nou de meniul saptamanal. Lucrurile au cam luat-o razna de cand nu m-am mai tinut de el.
O saptamana frumoasa. Pup!
Hai ca tocmai ce mi-am amintit de niste torturi despre care am zis ca le voi face. Unul era cel cu morcovi, apoi cel cu visine…Nu le am cu torturile astea 🙂
Eu acuma continui cu o idee inceputa prin alte parti 🙂
Draga mea, tu ma inspiri de cand ne stim noi! Doar ca azi am mai scris pe blog, asta e singura diferenta. Si eu multumesc, si cu placere si te pup!
ce bine suna!
Eu schimb meniul de la sapt. la sapt. in functie si de ce stocuri am.
M-am mai uitat la lista de de achizitii: te-ai gandit sa cumperi cate 2 gaini intregi si sa separi pulpele, pieptul dezosat sa ti-l toci/faci la cuptor sa fie un fel de muschiulet de transat? E ceva mai multa migala dar ca bani iesi mai bine (pe cuvantul meu de incercareatza 😀 :D).
La fel la iaurt, eu nu iau cu fructe (de cand am lucrat pt baza de date Danone) ci imi pun eu cate 2 linguri de gem (ca tot am facut cacalau anul asta…).
Daaa, m-am gandit si cand eram in magazin la cumparaturi. Dar asa m-a cuprins o leeene, ca am renuntat. Mai demult am practicat indelung metoda de pui intregi 🙂 Ai dreptate si cu iaurtul, reluam si acest obicei bun-bunut. Si mai trimit astazi niste imbratisari calde!
Multumesc pt imbratisarile calde de astazi! 🙂
Cu foarte mare drag, le meriti din plin!
am gasit cateva idei de retete pe care sa le trec pe lista saptamana asta: salata de telina cu pui, pastele cu porumb.
eu nu stiu cum fac ca la noi se tot scumpeste lista de cumparaturi. oricat m as organiza eu, cand ajungem la market imi trebuie atat de multe ca mi e si frica sa ma uit la bon :)))
Nu stiu cum de nu am raspuns 🙂 Salata de telina cu pui a fost foarte apreciata si receruta. Am pus si foarte putina maioneza facuta de mine si le-a placut mai mult decat fara 🙂 Trebuie sa ne uitam la oferte, doar asa putem scadea costurile. Si lista facuta de acasa
Foarte interesante propunerile și faptul că ai precizat bugetul este excelent!!! Și eu sunt adepta listei de cumpăraturi, așa nu ma trezesc în magazin fără idei. In plus este foarte bine să ai un meniu pentru o săptămâna!
Multumesc frumos si iti urez cu drag: bine ai venit pe blog!
Uneori ma mai uit la oferte si cumpar din produsele care imi trebuie si pe care le si folosesc. Dar ajunsa acasa, constat ca mi s-a terminat bulionul sau nu mai am orez sau eu stiu ce altceva imi lipseste fix pentru o anume reteta care ar merge cu produsul cumparat. De aceea m-am convins ca lista e cea mai buna, ca acolo trec toate ingredientele necesare retetelor la care m-am gandit. Doar ca dureaza putin sa o fac, insa scutesc drumurile aproape zilnice la Mega Image-ul de langa bloc si intrebarea zilnica ce mai gatesc azi.
multumesc de idei, ma inspir si o fac fac cate ceva din propunerile tale!
Eiiii, Coco, ce ma bucur. E mare lucru sa stii ca munca ta e de folos si altora! Mai fac meniuri 🙂
Imi place de tine ca ai rabdare sa te tii de liste si de meniuri. Cred ca necesita putin efort prima data, dar apoi e mai simplu. Eu abia daca imi fac pe doua trei zile inainte retetele. de fapt eu fac cumparaturile si apoi retetele le fac cu ce am prin casa. ideea e ca ma descurc 🙂
Pai sunt sigura ca te descurci, ca nu ramane familia fara masa ☺ Cand le scriu si adun, e putin mai mult. Dar daca tot le fac de ce sa nu scriu si pe blog ca mai inspir lumea si creste pipota proprie
Loredana, tinut de meniu si liste mi-o fo greu cateva luni! dar disciplina vine in timp, si cand vedeam ca ajunsesem cu buget la jumatate si cu mult mai mult timp (fara iesiri la cumparaturi rapide), am fost f. incantata.
Merita efortul, chiar daca nu ne e in obisnuinta noua romanilor (si mai ales familii mele) care luam mancatul ca pe o fericire si sa acopere poftele spontane, in loc sa acopere nevoile reale ale corpului, diversitate alimentara, echilibru si sanatate. In familie la mine sunt multe persoane obeze – fix cele care mananca dupa ce pofte au si cat le zice pofta! . Pt ca da, abia dupa ce scrisei meniu cateva sapt. repetate vazui ca eu repetam aceleasi mancaruri si aceleasi ingrediente, ca ar fi cazul sa cresc salatele si legumele crude etc asa ca acum cu meniu sunt mult mai atenta sa variez: sa am in fiecare sapt peste(si daca nu am o data, data viitoare sigur), sapt trecuta curcan si asta porc, peste 3 zile cand se termina friptura de porc fac ciorbita de vacuta, etc. intelegi tu!
Pt asta meniul a fost cel ce mi-a dat imaginea de ansamblu.