Dupa o pauza cam lunga de intocmit meniuri, saptamana trecuta am reusit sa reiau bunul obicei si am postat un meniu saptamanal de iarna cu lista de cumparaturi.
E destula treaba sa il faci, de fapt treaba este mai multa la intocmirea listei, mai ales atunci cand introduci si retete pe care nu le-ai mai facut.
Daca reusesti sa faci lista si sa cumperi ceea ce ai trecut acolo, meniul se respecta intr-o mare proportie. Asa am constatat de multe ori, inclusiv in saptamana ce a trecut. Nu e greu sa te tii de el atata vreme cat ai in casa ingredientele pentru retete. Ca mai inversezi zile sau mai scapi cate una nefacuta, nu e problema.
Nu e problema nici daca nu faci meniul, ca pana la urma de gatit tot gatim si de cumparat tot cumparam. Ideea este sa obtinem un avantaj sau mai multe atunci cand il facem.
Momentan, avantajul este la organizare si timp. Dar daca scrii meniurile pe blog, acest avantaj nu mai este ca dureaza ceva sa le scriu. Ar fi mai util daca le-as repeta la un interval de timp. Pentru ca atunci nu mai muncesc de atatea ori.
Asta nu e o idee rea, bine ca m-am prins 🙂
Meniul ce urmeaza este unul simplu, nu mai incerc retete noi ca am ceva treburi saptamana aceasta si nu dispun de mult timp.
Si m-am dus in vizita la draga mea Iuliana, de unde am imprumutat o poza si o reteta. Multumesc, Iuli!
Meniu simplu de iarna
Luni
ciorbă cu perisoare
ficatei de pui la tigaie si garnitura de fasole verde
orez cu lapte
Marti
ciorba cu perisoare
salata de telina, morcovi si piept de pui
Miercuri
tagliatelle cu ciuperci si porumb
salata de varza rosie
Joi
ciorba de curcan
salata de cartofi cu ton si masline
Vineri
mancare de mazare
salata a la russe cu maioneza de post
Sambata si duminica
ciorba de curcan
chiftelute cu piure de cartofi
placinta cu branza
Dimineata: pate de ficat, branza cottage, iaurt, lapte, oua fierte, masline, castraveti, fulgi de ovaz, tofu. Pentru pachetul lui Mihnea facem sandvisuri cu muschi file, crema de branza si castravete/salata verde. Sambata omleta cu sunca si salata verde.
Desert şi gustări dintre mese: fructe proaspete (mere, portocale, pomelo), stafide, nuci, alune, iaurt cu fructe, compot de ananas, orez cu lapte.
Lista de cumparaturi pentru meniul simplu de iarna
Carne, mezeluri, lactate:
1,2 kg carne tocata amestec, 400 g piept de pui, 600 g ficatei de pui, 600 g pulpe de curcan, 400 g muschi file, 1 cutie crema de branza, 1 kg branza telemea, 250 g branza de vaci, 1 cutie mare smantana, 3 cutii branza cottage, 2 l lapte, 4 iaurturi mici, 4 iaurturi cu fructe, 10 oua.
Legume, fructe, verdeata:
500 g fasole verde congelata, 500 g ciuperci, 3 kg cartofi, 1 kg ceapa, 1 kg morcovi, 2 radacini telina, 1 varza rosie, 2 castraveti, 1 buc patrunjel, 1 pastarnac, 1 dovlecel, usturoi (2 capatani), 3 kg mere, 2 kg portocale, 0,5 kg lamai, 2 pomelo, 2 leg. patrunjel, 2 legaturi marar, 1 salata verde.
Conserve, cereale, paine, condimente:
2 cutii mazare Bonduelle, 2 cutii mici de pate de ficat, 2 conserve mici ton, 1 conserva mica de porumb, 1 borcan bulion, 1 cutie rosii cuburi, 300 g masline, 200 g fulgi de ovaz, 1 compot ananas, 100 g stafide, 100 g alune, chifle, paine feliata, franzela, tagliatelle, foi de placinta, bors, orez, ulei, pufuleti.
Pret total
Iarasi am cumparat o parte considerabila din lista si am cheltuit 230 lei. Am studiat inainte reducerile si am incercat sa creionez meniul tinand cont de ele, dar in magazin nu le-am mai gasit pe toate si am luat la preturile obisnuite sau urmeaza sa iau din alta parte.
Ceea ce mai este de cumparat, ar ajunge la valoarea aproximativa de 50 de lei.
Rezulta ca un pret total al listei se situeaza cam la 280 de lei.
Mi se parea ca ar fi trebuit sa mai scada putin fata de saptamana trecuta, mai ales ca am stat sa studiez ofertele. Dar nu am reusit.
O saptamana frumoasa, fete dragi!
foto si reteta de tagliatelle: bucate-aromate.ro
Daca v-a placut articolul, poate doriti sa il distribuiti 🙂 si multumiri pentru tot!
Trackback 15