Am citit intr-o revista ca un om are 70.000 de ganduri pe zi. Normal ca nu luam in considerare o singura sursa asa ca am mai gugalit 🙂

Sunt mai multe surse care mentioneaza cifre intre 30 si 90.000 de ganduri pe zi, deci e clar ca sunt de ordinul zecilor de mii.

M-a impresionat serios acest numar si mi-a ramas ca subiect bun de studiu si disectie 🙂

Mi-am amintit de anii de liceu in care mi-a cazut prima data in mana o carte despre yoga. Am testat apele exersand, printre altele si relaxarea. Autorii acelui curs ne invatau sa ne relaxam prin concentrarea asupra fiecarei portiuni a corpului. Te intinzi pe podea si te relaxezi concentrandu-te asupra fiecarui muschi, pornind de la cap. Iti imaginezi cum se relaxeaza fiecare parte a corpului, pana o simti grea, destinsa, aproape contopindu-se cu podeaua.

Vei observa ca nu iti vei controla complet gandurile, ca nu te vei putea concentra doar asupra relaxarii. In minte vin tot felul de alte ganduri, fara nicio legatura cu subiectul ales.

ALTE ganduri trec permanent prin mintea noastra.

Dar nu trebuie sa ne stricam starea de liniste si zenul. Constientizezi ca ai alt gand si il lasi sa treaca prin mintea ta si sa se duca. Te reintorci la obiectul concentrarii fara sa te superi. Doar alungi gandurile nechemate si revii la cel propus.

Atunci am inteles prima oara ca ne trec prea multe ganduri prin cap. Nu aveam cum sa realizez ca ar fi 70.000 sau alt numar de zeci de mii, dar mi-am dat seama ca sunt tare multe din moment ce mie imi veneau atatea in timpul incercarii de relaxare, care dura 20 de minute.

Ce fel de ganduri se cauta pe Google si ce intelegem din ele

Ideea este ca sunt foarte multe si o parte considerabila sunt cele care ne fac rau. Nu suntem chiar constienti de asta.

Am mai dat o cautare pe Google despre „ce sunt gandurile”. Chiar daca toata lumea stie ce sunt, vroiam sa vad si definitia din DEX. Nu mi-a placut, am gasit ceva prea simplu, cum ca sunt rezultatul procesului de gandire. Aaaaha 🙂

Dar am gasit altceva. Google iti da sugestii pornind de la numarul de cautari ale cuvantului sau expresiilor.

Ce credeti ca a aparut automat ca si continuare la interogarea mea?

„ce sunt gandurile negative”

„ce sunt gandurile negre”

„ce sunt gandurile automate”

La sfarsitul paginii, acolo unde apar alte sugestii asemanatoare interogarii erau:

„gandurile inimii”

„gandurile mele”

„gandurile mele pulbere de stele” (cea mai frumoasa)

„gandurile mele despre lumea in care traim”

„gandurile negative”

„gandurile se materializeaza”

„gandurile de hula”.

Iar la finalul finalului, veneau stinghere si… „gandurile pozitive”

Ce am inteles eu din aceste sugestii date de Google

Stiind ca sugestiile sunt ordonate dupa numarul cautarilor, am priceput ca sunt multi oameni care au probleme cu gandurile negative. Iar cei care se documenteaza despre cele pozitive sunt mai putini. Asta spune ceva. De fapt cred ca toti cauta acelasi lucru, doar ca cei ce tasteaza „gandurile pozitive” sunt cei interesati de solutii si nu cei centrati pe problema.

Si am cautat mai departe.

Conform acestui articol

„as many as 98 percent of them are exactly the same as we had the day before. Talk about creatures of habit!  Even more significant, 80 percent of our thoughts are negative.”

98% sunt identice cu cele din ziua anterioara, ceea ce inseamna gandurile repetitive. Cel mai impresionant este procentul gandurilor negative, ca nu degeaba apareau ele pe primul loc in cautari.

80% din gandurile noastre sunt negative, va puteti imagina asa ceva???

Acestea fiind zise si bine stabilite, ideea este cum reusim sa controlam gandurile si cum sa diminuam numarul celor negative, ca de-aia ne omoram sa citim si sa scriem, ca sa gasim o solutie, nu?

Cum sa ne controlam gandurile

Din experienta mea de om obisnuit, pot aduna cateva idei prin care sa incercam sa ne controlam gandurilor:

  • scrisul este prima idee care imi vine in minte. Nu o data am vorbit pe blog despre avantajele scrisului si cel mai vizibil dintre ele este exact acela al ordonarii gandurilor. Scrisul inseamna ganduri concentrate si focusate. Nu intotdeauna reusim sa ne pornim sa scriem, eu simt si aici o rezistenta. De fapt, cred ca acele ganduri imprastiate ma opresc sa ma pornesc, au si ele rezistenta lor  🙂 Insa odata ce pornesti, gandurile incep sa curga, sa se ordoneze, cuvintele vin in minte si curg din degete, asezandu-se pe ecran sau foaie.
  • sportul este a doua varianta, ca tocmai ce am experimentat si scris recent despre el. Mintea se limpezeste cand faci efort, zgomotul gandurilor negative sau inutile se diminueaza, gandurile parca se aseaza pe o traiectorie, pe o orbita, cum spuneam in articol. Marti s-a mai intamplat un incident ce m-a suparat tare si stiti cum am scos oful din suflet? Am alergat in parc si m-am intors acasa cu seninul recastigat.
  • meditatie si concentrare. Aici nu am experienta personala de relatat, nu am continuat sa fac yoga si nici meditatie nu am practicat (din pacate, dar nu e timpul pierdut). Tot citesc despre mindfulness, dar pe fuga si nu-mi sunt lucrurile prea clare. Un articol bun cu exercitii concrete poate fi citit accesand linkul acesta.
  • ultima si poate cea mai simpla dar si cuprinzatoare varianta este aceea de a actiona, de a face mereu cate ceva. Orice actiune pe care o desfasori te solicita si mental, obliga gandurile sa se focuseze si le aduce pe un fagas ordonat. Asadar, fie ca suntem in bucatarie, fie ca dam cu aspiratorul, fie ca explicam copilului a mia oara acelasi lucru, fie ca citim ceva, fie ca gradinarit, tricotam…ordonam ganduri si mai facem si ceva practic.

Week-end placut sa aveti!

Gandurile negative pot fi inlocuite cu unele pozitive, actiunea poate  schimba oameni si vieti. Iar la baza oricarei actiuni sta tot gandul. Dar gandul concentrat, focusat si asezat pe orbita.

Gandesc si actionez, cam aceasta este varianta simpla, buna si castigatoare a vietii!


Daca v-a placut acest articol, va rog sa il distribuiti. Sharing is caring and thank you!