Frica de cutremur are un loc de cinste intre fricile noastre. Am scris anul trecut despre acest subiect si iata ca anul acesta, cuvantul terifiant ma invaluie din toate directiile.
Marturisesc ca in ceea ce priveste cutremurele, nu am o spaima exagerat de mare. Insa au fost cateva mici in ultima perioada si unul mai maricel in perioada sarbatorilor, astfel incat am mai experimentat niste clipe de teama. Intr-o dimineata in care IAR am auzit la stiri acest cuvant, mi-am amintit lucruri si m-am pornit sa scriu despre subiect.
Incepem cu cel maricel.
Ma gaseam intr-o perioada de maxim rasfat, datorat concediului. S-au indurat sefii mari si mici ai serviciului meu, cu vreo doua zile. S-a indurat si statul roman cu alea libere prin lege si m-am autorasfatat cu inca vreo cateva din concediul extra-bine-meritat, asa ca am avut program de bebelus.
Dormeam cand vroia muschii mei, adica tarziu in noapte.
Si ne-am leganat binisor
Prinsa fiind intr-o superinteresanta discutie cu fiul cel destept din dotare :-), ma legan cu patul mai ceva ca barca pe valuri.
Incremenesc in interior, cu privirea fixata pe Mihnea. El se opreste din turuiala interesanta, ascultand atent zdranganeala ce se aude de sus.
Nici nu continua copilul cu alte doua vorbe, ca se misca iar. El cu scaunul cu tot cu rotile, eu cu patul.
„Cutremur!!!” zic cu o voce pe jumatate gatuita. „Vino incoace!”continui. Si il duc sub grinda. Il iau in brate chiar daca-i mai mare ca mine si il intreb daca s-a speriat. Imi raspunde ca da, dar nu din cauza cutremurului, ci a temerii lui mai vechi legata de locatarii de deasupra noastra, una veche despre care nu v-am povestit.
Cred si eu ca nu l-a sperit cutremurul. La fabuloasa varsta de 12 ani nu prea stii ce-i aia frica de cutremur si SLAVA CERULUI ca e asa!
Din vasta lui experienta de viata si cunoastere profunda a lumii- dobandita de pe youtube si alte surse ale Internetului doar de el stiute si apreciate, imi spune ca nu e bine sa stam sub grinda.
– Zauuu, dar unde sa stam?
– Nu stiu, mami! Dar daca se intampla ceva cu blocul, atunci asta se datoreaza faptului ca se rup grinzile de rezistenta. Altfel, daca grinzile nu se rup, nu se intampla nimic rau, blocul nu cade, deci degeaba stam sub grinda. Daca se intampla ceva, inseamna ca si grinda se rupe, deci degeaba stam aici.
Asta se numeste logica de 12 ani.
In sinea mea recunosc ca nu suna deloc ilogic. Ii spun ceva, cum ca pica tavanele si grinda ramane – conform vastei mele experiente de viata si cunoastere dobandita din carti si mass-media-.
Sursele consultate de baiat si retinute de capsorul lui drag, imi raspund ca tavanele/podelele sunt facute tot din niste grinzi, doar ca mai mici decat cele de rezistenta.
Nu era momentul de continuare a discutiei dintre doua imbratisari si chiar daca mi-a adus niste semne de intrebare, consider ca e momentul sa vedem ce face tati. Dupa presupunerile mele ar fi trebuit sa fie adormit pe canapeaua din living, cu televizorul trancanind.
Presupunerile erau bune doar partial. Tati adormise, e adevarat, dar niciun cutremur nu il lasa pe tati in starea de adormire. Cea mai usoara(cu ceva mici exagerari de sotie) leganare are efectul unei treziri instantanee a lui tati…din orice somn, oricat ar fi el de profund.
Familia reintregita intr-o singura camera reia cu maxim interes discutia despre cutremure, grinzi, metode de salvare. Nu scap ocazia de a reaminti tuturora ca nu se merge niciodata la lift/scara.
Pe informatia asta chiar ca eram sigura, iar micul istet scolit de alte surse, nu m-a contrazis. Eeeeei, se vede treaba ca ceva oi mai sti si eu! Apoi ii mai spun ceva si de asa-zisul triunghi al vietii si cam gata cu ora de educatie despre metodele de supravietuire in caz de cutremur.
Cel mai important este ca i-am spus si lui tati sa nu mai stea sa asculte pe la TV una si alta, ce tot zic aia de le stiu pe toate si mai ales aia de le prezic pe cutremure.
Cu grinzile urmeaza sa ma documentez, altceva nu stiu ce sa va zic.
Panica despre cutremurul ce va sa vina
Dupa care ii povestesc lui Mihnea cum a ajuns mami la cea mai desteapta concluzie legata de subiect. Aceea de a nu asculta si citi discutii de-astea despre cutremure, că ele nu fac altceva decat sa aduca oamenii intr-o panica cumplita si in pragul infarcturilor.
Ultima mai depinde si de varsta, e perfect adevarat 🙂
Si incep sa depan fire de poveste. Se facea ca mami era studenta. Nu studenta pe vremea aceea destul de apropiata de varsta copilului, plus ceva ani. Ca in studentia aia nici eu nu prea stiam ce-i frica de cutremur.
Pe ala mare-mare il prinsesem in copilarie si deci nu aveam frica prea cuibarita in inimioara tanara si ferice. Altele-mi erau mie grijile pe atuncia: iubiri, distractii si ceva examene, printre altele.
Frica de cutremure a fost in tura a doua de studentie, aia al carei rost il mai caut si azi 🙂
Glumesc, ca l-am aflat intre timp.
Deci eram studenta. Nu mai stateam la camin, ca eram ditamai omu’ cu casa si slujba serioasa de invatat copiii cum se imprietenesc substantele prin eprubete. Aveam cursurile sambata si duminica.
Nu avusesem eu prea multa minte intr-una din serile de singuratate de garsoniera si cascasem gura la niste de-astia de prezic cutremure. Si tot stateam si ascultam cu din ce in ce mai mare interes. Proportional cu interesul crestea si teama din suflet. Batea inima de era sa plece pe coclauri, mi-a fost si frica pentru ea.
Nici nu stiu cum am dormit in noptile alea, vreo trei, pana ce urma sa se petreaca urmatorul, cumplitul, groaznicul cutremur.
Conform marilor prezicatori invitati pe la nu mai stiu ce emisiune tampita de la nu stiu ce post TV, sambata urmatoare intre orele 11 si 12 a.m. venea cutremurul mare.
Da’ mare, asa ca ala din ’77.
Si ce credeti ca face fata noastra?
In loc sa se duca dumneaei frumusel la scoala, la cursurile de oameni seriosi, sa invete ca de-aia mai facea scoala…se duce in parc.
In Tineretului, ca ma vad si acuma cum stateam caraghioasa pe o banca. Avusesem grija sa ma duc mai spre mijlocul parcului. Ca sa fiu departe de blocuri.
Si am stat acolo pana m-am saturat.
Pan’ m-am saturat si am realizat ce caraghioasa pot fi.
Cand mi-a trecut prin minte ideea ca sunt cumplit de fraiera – de ma iau dupa toti nebunii si sarlatanii- am plecat inspre scoala si am mai prins ceva din cursurile zilei.
Si mi-am zis pe drum ca nu voi mai asculta nebuni de-astia cate zile oi mai avea pe lume!
Mi-am respectat decizia! Sa fie aproape douazeci de ani de-atuncea si pe cuvant ca nu ii mai ascult. Nu numai prezicatori nebuni, ci aproape niciun fel de discutii despre cutremure. Nu citesc nici stiri de-astea, nu ascult decat foarte rar invariabilele discutii de la serviciu.
Ori incerc sa schimb vorba, ori plec.
Singura treaba care ma intereseaza referitor la acest subiect este sa aflu masurile de protectie pe care le poti lua TU. Restul sunt vorbe generatoare de panica si stres. Iar astea doua oricum cresc odata cu varsta.
Nu imi trebuie asa ceva, nu putem influenta si schimba nimic. Nu ai cum sa te feresti, nu stii unde te poate prinde-fereasca Dumnezeu- un asemenea moment. Poti sa innebunesti de frica. Sa te muti de la bloc la casa special pentru a scapa de ele. Si ele te pot surprinde la serviciu sau mai stiu eu pe unde, in vreo cladire cu multe etaje.
Asadar, e musai sa cercetez cum e cu structurile alea de rezistenta, adica cu grinzile lor si am incheiat subiectul tragicomic despre frica de cutremur.
Voi sa nu-i ascultati pe ei, ascultati-ma pe mine 🙂
P.S. Multumesc din tot sufletul pentru sprijinul vostru si distribuirea intr-un numar foarte mare a articolelor precedente!
Cu aceasta ocazie s-a confirmat vechea noastra zicala, cum ca cine cere nu moare de foame 🙂 Lasand gluma la o parte, se pare ca e important sa ceri ajutorul. De aceea voi indrazni sa va mai rog sa distribuiti articolele care va plac, inclusiv acesta:)
La casa care ar fi diferenta? Ca daca e de caramizi, tavanul tot cade, iar daca e de lemn, si acolo cade cate ceva. A, ca nu-ti cad mai multe tavane … nu stiu daca ar mai conta, la o adica.
Relaxeaza-te si actioneaza rational, fa-ti, pentru linistea ta, trusa de cutremur (am in geanta o hartie cu necesarul, dar eu nu mi-am facut nici acum gentuta :))) ) si uita de el.
Pai, da, exact asta trebuie facut. Gentuta aceea si gata. Trebuie sa imi spui si mie necesarul 🙂 Iar diferentele dintre bloc si casa..,, la o gandire rapida vad doar doua. Prima ai scris-o tu, iar a doua ar fi usurinta de a iesi afara. Daca la bloc nu ai cum sa fugi spre lift/scara, ceea ce inseamna ca in casa ramai…la casa poti sa iesi.
In Grecia exista un site cu indicatii legate de cutremur. Ce faci preventiv, ce faci cand e cutremur si ce faci dupa. In caz ca esti in casa, e indicat sa te aperi sub o masa sau un birou cat mai solid si sa te tii cu mainile de piciorul mesei/biroului. La scoala copii invata ca trebuie sa intre sub banca. Si cat mai departe de geamuri sau lucruri care se pot sparge in cioburi. De retinut si numarul european de urgenta : 112.
Multumesc, Dani, imi place cum le-ai impartit pe cele 3 momente, sa zic. Nu l-am auzit pe Mihnea sa fi discutat la scoala, dar asta nu inseamna ca nu or fi discutat. Pe cele pe care le-ai scris i le-am spus si eu de cateva ori si de asemenea ca te rostogolesti de pe pat si stai langa el, la baza. Acolo poate aparea acel triunghi salvator, caci un obiect mare se opreste in pat -cum ar fi un dulap sau bucata din ceva mare si greu- si acolo este protejat de daramaturi. Eu puneam mare baza si pe statul sub grinda iar acuma am ceva semne de intrebare cu asta :)Dar tot il vad ca un loc bun, chiar daca logica de 12 ani m-a pus pe ganduri 🙂
Daca ti-e frica, e important sa studiezi despre ele, te va ajuta sa terci peste. Ce pot sa zic cu ani in urma ca mi-a explicat o colega mai studioasa (tatal inginer a evaluat cladirile post ’77 ): sunt zeci de cutremure mici unde riscul e sa ne cada o vaza sau farfuriile de pe pereti, si rar dar exista cutremurele mari distrugatoare (undeva de 1 la 50-100 de ani). Concluzia mea a fost sa nu mai pun vaze sus si nici farfurii pe pereti, ca sansa e mica sa cedeze grinda si atunci ma asteapta Toma Caragiu pe lumea ailalta.
Din ce imi mai aduc aminte de la acum peste 10 ani, spuse de coleg:
– cica solul bucurestiului in anumite locuri atenueaza. Cica in Balta alba ar fi mai safe.
-cica cladirile mici au sanse mai mici de cadere.
– cica cladirile construite dupa 80 sunt mai solide (nu au furat cimentul de la temelie 😀 ).
-casele de lemn sunt mai elastice.
-casele mici sunt mai sigure.
Ce zici, ne sapam o coliba in padure? 😀 😀
Da, sunt zeci de cutremure mici si aceasta este activitatea normala a planetei. Interval la apare unul mare este stabilit statistic pe baza datelor din ultimii 600 de ani, dar nu are o certificare cu siguranta. Nu imi este foarte frica, e una normala dupa o zgaltaiala. Initial am vrut sa pun titlul frica…si cum am reusit sa scap de ea, insa apoi mi s-a parut mai corecta varianta de titlu aleasa, intrucat nici ca am scapat de tot nu pot sa spun. Multumesc pentru completari, de Balta Alba chiar nu stiam. Blocul nostru este construit dupa cutremur, asta e o mica mentiune imbucuratoare. Un fel de autolinistire, asa…Nici cei care locuiesc in blocurile de dinainte nu trebuie sa fie speriati. Cu cladirile incadrate in clasa I de risc seismic, acolo cred ca e o problema.
Da, da. O coliba in padure e visul copilului meu, ce i-ar mai placea lui!
ieri publicai pe fb un filmulet cu un rus care s-o mutat in padure. No’ dar ce discutie s-o starnit cu cei din jur 😀 😀 😀
Da stii ca noi nu suntem prietene pe Facebook? Sau nu ne arata in newsfeed? Hai sa ne cautam!
😀 vrei sa fii prietena mea? 😀
Pai, nuuuu?
Japonezii promovează ”triunghiul vieții” și ei sunt experți în cutremure…
Japonezii promovează ”triunghiul vieții” și ei sunt experți în cutremure…
Mari experti in atatea. Din pacate si in zona cutremurelor
Doamne ajuta, sa nu vina niciun cutremur mare peste noi.
Eu nu am frica de cutremur, pe cele mici nici nu le simt, nici nu stiu cand au fost, dar nici nu imi doresc unul de proportii.
Doamne ajuta, Loredana!