Sau calendarul cheltuielilor de care nu tinem intotdeauna cont. In sensul ca de multe din ele uitam si niciodata nu le adunam intr-un singur loc. Eu, cel putin, asa patesc.
A trecut mult timp de cand notam cheltuielile casei. De la inceputul anului trecut am si reusit sa economisim 10% din salariul meu, timp de 8 luni din an. Apoi a intervenit o situatie dificila, despre care intentionez sa va povestesc si din cauza ei nu am mai putut continua bunul obicei.
Dar in perioada celor 8 luni am constatat ca mereu era cate o ispita ce vroia sa ma opreasca din actiunea de economisire. Bugetul pe care il facusem noi includea ratele la banca, cheltuielile generate de casa, bugetul pentru mancare si restul era la diverse si distractie.
In fiecare luna speram ca va ramane ceva si pentru distractie. Credeti ca s-a intamplat asa ceva?
Motivul pentru care nu am reusit aceasta (in afara de concediu) este ca diversele se consumau mereu pe evenimente neprevazute.
Nu stiu exact care este termenul corect, caci nu e neprevazute dar nu am altul mai bun. Toate neprevazutele astea erau de fapt predictibile, doar ca eu nu le realizam pe toate la timp. Si la o analiza mai atenta am constatat ca acestea apar in fiecare luna. Si nu cate una, ci mai multe. De aici dificultatea mea de a tine cont de ele. De majoritatea imi aminteam cu o saptamana sau cateva zile inainte si nu le includeam in buget.
Care sunt cheltuielile de care nu tin mereu cont
Acum incerc sa fac un exercitiu prin care sa le adun aproape pe toate, ca sa nu mai fiu asa luata prin surprindere, la fel ca transportatorii nostri la aparitia iernii 🙂
Sunt sigura ca ceva tot imi va scapa 🙂 De aceea zic aproape toate. Dar tot este un pas inainte sa adun cat mai mulea din cheltuielile ce imi destabilizeaza bugetul pe motiv ca eu uit sa le iau in calcul pe toate:
Acestea includ:
- sarbatorile mari ale anului: Craciunul, Pastele.
- zilele de nastere ale membrilor familiei, ale parintilor si prietenilor apropiati. Pentru unii luam in calcul si zilele onomastice. Daca in aceasta casa pe toti ne cheama aproape la fel, va dati seama ca e treaba serioasa pe 8 noiembrie. Iar pe parintii mei ii cheama Constantin si Elena!
- zilele de nastere ale colegilor in situatia in care la serviciu se strang bani. Aceste sume sunt de obicei micute, dar am patit de cateva ori la final de luna sa ma imprumut pentru asta. Atentie mai mare acord celor care imi sunt mai apropiati si carora doresc in mod special sa le daruiesc ceva, separat de ce strang toti colegii. Zilele de nastere ale colegilor si prietenilor copiilor. Aici se pot programa cu aproximatie doar cateva, adica ale celor vechi la care se merge aproape anual. Luam in calcul ca apr si colegi sau prieteni noi.
- concediul anual si celelalte iesiri mai scurte din timpul anului, daca este cazul. Taberele si excursiile in care trimitem copiii.
- cheltuielile ocazionate de inceperea anului scolar.
- cursurile si activitatile extrascolare ale copilului. De obicei le facem in timpul anului scolar dar sunt multi parinti care au nevoie si in vacante.
- cele 3 luni de iarna plus noiembrie si martie, in care intretinerea este la cote duble sau aproape triple.
- luna martie cu cheltuielile ei specifice, martisoarele si cadourile de ziua femeii.
- micile reparatii din casa, schimbarea unor electrocasnice sau a unor piese de mobilier si la cativa ani un fond mai mare pentru zugraveala.
- fiecare luna cu care incepe un nou anotimp, cu cheltuielile vestimentare ale copilului. Pana la adolescenta cresc de la an la an, la noi rarisim s-a intamplat ca de la o iarna la alta sa ii mai vina ceva haine. Uneori nici cele din primavara nu i se mai potrivesc in toamna, dar aici mai sunt exceptii.
- incepand din octombrie si pana la sfarsitul lui mai, am ajuns la varsta in care a trebuit sa introducem meditatii. La noi a devenit obligatorie engleza-munca depusa de mine nu a avut rezultatele pe care le astempam si la fel si matematica.
Cam acestea sunt cheltuielile ce ne dau bugetele peste cap in situatia in care suntem cu banii la limita. Majoritatea dintre ele nu sunt neprevazute, le stim in fiecare an dar nu le luam in calcul pe toate. Facem din ele atat cat putem si ne bulversam bugetul in situatia in care acesta este strans. Scopul acestei postari este de a le aduna pe toate intr-un loc si a vedea cum le acoperim mai bine.
Calendarul cheltuielilor de care nu tinem cont mereu
O sa fac o exemplificare lunara pe cazul familiei noastre:
- ianuarie: luna cu intretinere maxima si cu buget de obicei afectat de sarbatorile mari ale sfarsitului de an. Zilele de nastere a 2 prieteni apropiati
- februarie: luna cu intretinere maxima, Valentine’s day-o cheltuiala foarte mica in cazul nostru, dar poate exista si ea.
- martie: intretinere inca mare, martisoarele si cheltuielile generate de 8 Martie, zile de nastere ale soacrei si cumnatei mele, ceva reparatii prin casa, haine pentru Mihnea, ceva cheltuieli medicale(analize si ceva vizite la medici sau dentist).
- aprilie: intretinere maricica, Pastele, ziua tatalui meu, ziua de nastere a unui vechi prieten a lui Mihnea.
- mai: ziua de nastere a lui Mihnea, intretinerea scade dar incepem sa ne gandim la concediul din vara, posibil o iesire de cateva zile din Bucuresti, sfintii Constantin si Elena.
- iunie-iulie: una din cheltuielile importante ale anului-concediul principal, de obicei 7 zile dar poate fi si mai mult. Ziua de nastere a sotului meu, a surorii mele si inca 2 prietene foarte bune. Aniversarea casatoriei noastre. Haine de vara pentru Mihnea.
- august: posibil o iesire de cateva zile din Bucuresti, Sfanta Maria si onomastica catorva prietene, plus trei zile de nastere, poate si o tabara pentru Mihnea(dar aceasta s-ar plati din iunie).
- septembrie: inceput de an scolar, ziua mea de nastere si cea a mamei, ceva cheltuieli medicale, haine de toamna pentru Mihnea.
- octombrie: o excursie a lui Mihnea de Halloween, reparatii prin casa, eventual un aragaz nou.
- noiembrie: incepe sa creasca intretinerea, Sfintii Mihail si Gavriil, doua zile de nastere ale unor persoane dragi si a unui prieten a lui Mihnea, hostingul pentru blog, haine de iarna pentru baiat.
- decembrie: intretinere mare, Craciunul si Revelionul, mici cadouri pentru evenimentele organizate la scoala.
Adaugam din octombrie pana in iunie meditatiile la cele doua materii, cursul lui Mihnea si ceva mici schimbari prin casa.
In principiu cam acestea ar fi!
Este prima data cand incerc sa le contorizez pe toate, sper sa ne fie de folos.
De asemenea sper sa va fie si voua de folos, organizarea acestor cheltuieli ar putea duce la un rezultat mai bun al sumei economisite si la mai putine derapaje in bugetul familiei.
Voi va faceti un astfel de calendar al cheltuielilor sau tineti cont de cat mai multe din ele?
Daca v-a placut acest articol, daca il considerati util, daca vreti sa il pastrati undeva sau sa il citeasca si altii, va rog sa il distribuiti. Acest lucru ajuta blogul sa creasca, iar mie imi trimiteti un semnal ca nu muncesc chiar degeaba aici 🙂
Si daca va mai si abonati la blog, ma ajutati sa scriu mai des si mai bine. In felul acesta pastram legatura si aprindeti o scanteioara care pastreaza un vis!
VA MULTUMESC!
e super postarea,foarte, foarte utila.O sa-mi notez si eu.La noi se adauga si cheltuielile cu masina si benzina.Daca scriu toate cheltuielile lunare imi dau seama ca imi mai trebuie vreo doua salarii :)).Anul asta as vrea sa fac cumva sa mai scad din cheltuieli, in special cele de transport,dar e destul de complicat.Mi-ai dat tema de gandire cu creionul in mana 🙂
Multumesc, multumesc! Absolut corect: benzina reparatiile si reviziile care se fac la masina. N-o mai am de 4 ani si am uitat cumplet sa le iau in calcul. Nu pentru noi, deocamdata, dar pentru toti posesorii de autoturisme este chiar o cheltuiala serioasa! Multumesc pentru completare!
BESTIALA si SUPER-UTILA postarea !!! Conturasem cumva si eu ideea asta , dar postarea ta ma ajutat sa ma clarific , cum sa si pun in practica !! … Multumesc tare mult pentru indrumare ! Dupa ce-mi termin trabaluitul domestic , iau la puricat-notat cu detaliere scrisa ! E musai !!… O saptamana cu spor , va doresc !
Multumesc si eu, Gabi! Speram sa ne fie de ajutor, acuma la inceputul fiecarei luni, cam stiu ce ma asteapta. Neprevazutul tot are rolul lui, dar l-am miscorat serios 🙂
Uite ca tocmai ce m-ai ajutat sa-mi amintesc , ca aici in DE in fiecare luna de inceput de an , trebuie sa platesc taxa pt catel , si nu-i deloc o suma mica – 80 de euro pe tot anul , dar plata se face integral ! …. Si uite cum , iar ni s-au modificat calculele ! …
Eu ma bucur ca te-am ajutat, draga mea. Dar m-a amuzat tare de tot natura taxei. Nu stiam de aceasta taxa. Dar nu-i mica deloc! La noi vuieste presa ca se desfiinteaza o multitudine de taxe si mie parca tot nu-mi vine a crede 🙂
Nici pana azi n-am inteles de ce platesc taxa asta … caci dupa catel eu strang , daca-l pierd , nu intereseaza pe nimeni …. sunt multe in nemtia asta la care primesti raspuns ” asa-i la noi ” ( bine , sunt mai mult decat sigura , ca acest raspuns il primesc doar strainii , caci neamtului îi dai si scris daca vine si te ia la rost … si neamtul te ia la rost pentru banul lui !!!!) … deci e numai pt catei sa ne intelegem – cu pisicutele nu au treaba !… aaa si daca n-o platesc in ianuarie , in februarie primesc alta instiintare CU PENALITATE DE DATA ASTA ! … deci inca o data multumesc !
Cum pui tu sare pe rana de la inceputul anului! :))
Da, recunosc spasita ca problema asta o am si eu. Multe cheltuieli previzibile pur si simplu imi scapa din vedere.
Ca sa nu mai zic ca si pe multe din cele previzilbile le cam subestimez, deci am mai multe probleme :))
Hihi, eu nu am vrut sa pun sare pe rana 🙂 Am vrut doar sa le adunam, ca odata scrise nu ne mai iau atata prin surprindere. Si da, si eu am doua probleme 🙂
In ianuarie februarie sunt si impozitele pe casa,masina….La inceputul anului e mai bine ca u acolo cateva procente reducere.
Heeeei, Laura ma bucur sa te „aud”! Unde-s mai multi, clar ca puterea creste. Sigur ca sunt si acestea, multumesc de completare. Sunt unele de care uit cel mai mult, dupa cum bine s-a observat 🙂
🙂
Foarte buna idee ai avut, desi imi schitez bugetul lunar, nu imi treceam zilele de nastere!! Util sa stii dinainte si lucrul acesta! Eventual e timp mai mult ptr gandit cadourile….
In rest e cam la fel, doar ca meditatiile la noi sunt cate doua inmultit cu 3…si hainele la fel…asa ca noua concediul nu ne iese de mai multi ani, mai trimit copiii in tabere si ma scot!
Da, exact acesta este scopul pentru care e bine sa ne gandim din timp si la zile de nastere. Eu am facut o fixatie pe Zara Home-unde sunt in stare sa stau cu orele- si la reduceri cumpar mai multe lucruri ca sa am si de cadouri. Anul trecut am fost de doua ori fix cu intentia de lua niste cadouri si cu toate ca nu era perioada clasica a reducerilor tot am gasit ceva redus.
In ceea ce priveste concediile iti dai seama ca te inteleg perfect. Noi la un copil si tot am avut cativa ani de sarit concedii si apoi de facut la Saturn. E adevarat ca aceea a fost o perioada dificila a familiei noastre, in care nu a existat niciun strop de rasfat… La 3 copii in perioada de meditatii se simte bine la buzunar. Bine de tot! Sanatate si putere sa aveti, stii parerea mea despre mamele cu 3-4 copii. Tot respectul! M-am mai gandit la tine, sa stii! Si ma bucur ca mi-ai scris!
Foarte bine punctat, Mihaela.
Cand fac cumparaturi, mai ales online, tin cont de toate evenimentele din acel an, iar reducerile sunt salvarea bugetului. Noi punem o suma separat si apoi ne descurcam cu ceea ce ne ramane. Se intampla sa mai si adaugam, insa cand vine concediul sunt sanse mai mici sa economisim in acea sau luna urmatoare.
Da, asa e! Ieri dimineata dupa ce am citit articolul Mirunei, fix la asta m-am gandit. Una din solutiile serioase ale echilibrarii bugetelor este sa luam cadouri, haine si ce se mai poate, in perioada reducerilor. Dar chiar trebuie sa fii organizat! In cele 8 luni din anul trecut, in care am reusit sa economisesc si eu, la fel am facut. Am pus deoparte suma pentru economii chiar la salariu si apoi ne-am incadrat toata luna in ce a ramas.
Ianuarie e maxim la intretinere? Noua tocmai ne-au afisat 360lei pe dec. era sa paralizez. Iar acum imi spui ca e doar de antrenament, ,ca mai urmeaza?!
De cand m-am mutat aici tot constat ca nu am intretinerea foarte mare. Zic asta pentru ca la noi intretinerea afisata in decembrie este 350, deci ceva mai putin ca la tine, desi apartamentul e de 4 camere. Da, in ianuarie si februarie sunt mai mari ca la decembrie. Cea afisata in decembrie se calculeaza pe consumul de caldura al lunii noiembrie. Iar in ianuarie platim consumul lui decembrie, care nu doar ca e mai friguros si mai lung cu o zi, dar are si sarbatorile in care se da ceva mai multa caldura. Din experienta anilor trecuti, pentru ianuarie si februarie ma astept cam la 500-600 de lei. Adica asa am platit anul trecut, cu precizarea ca in fiecare an creste putin. In martie platim consumul lui februarie, nici ala nu e mic 🙂
Ai uitat asigurarile de casa si impozitele de casa si fondul scolii sau clasei. La noi se adauga si pwtrecerile unde e invitata fiica mea (si e un copil popular, a avut si 4 invitatii intr un weekend ☺). Si bani de buzunar saptamanal la fiecare ( eu am saptamani cand nu cheltui nimic dar copila vrea 1 2 inghetate ca iau si colegele la iesirea de la ore….)
Eu am incercat fie de a bugeta lunar o suma ptvl astea fie de a pune mai mult deoparte si luat la nevoie -ambele sunt perfecte. La incalzire platii si in avans luna de luna asa ca factura de curent iarna nu ma mai ucide…. dar avui un fond de rulment la aprt…
In rest, ia le pe rand si vezi ce poti simplifica, micsora, elimina. Exista solutii. Discuta si cu membrii familiei.
O mica solutie folosita de mine la cadouri: handmade si simbolice. Unde se poate. La martisoare de ex.sau la 8 martie puteti face de acum, si felicitari etc. Sa aduc aminte de ideea de a lua in avans cadouri, dar si pastrat pungi sau cutii ca ambalaje sau de improvizat cu hartie alba ieftina si desenat peste. De la ioanaspune am luat ideea de a cumpara cadouri de craciun din februarie, la solduri, asa ca voi lua si eu anul asta manusi si sosete si fulare si caciuli haioase cand vor fi la 70%reducere.
O mare solutie la haine la copil in crestere: cumpar in avans si la solduri. De ex acum in spania am luat tricouri si rochii la solduri ( 3-8euro e un pret rezonabil si ma salveaza pe viitor) dar si sa vanez Tex la carfur. Eu mai cumpar si vand si la mana a 2a, mai cos, dar nu e o solutie pt orisicine. Cusutul de fustite cadou la aniversarile prietenelor fetei e o solutie deja folosita, acum caut altele ☺ ( ca un lego costa enorm…)
Asadar eu am bugetata si soldurile.
Incearca sa discuti de acum cu dr de familie sa ai trimteri la analize si specialisti la timp pt martie sa prinzi fonduri, sigur vor relaxa bugetul. Eu mai donez sange ca asa sl fac gratuit niste analize – think at this. Si de cautat si laboratoare de analize ( de ex eu in aprilie voi face la sinevo ca pe partea de alergii ii vazui mai ieftini, am dat email deja din decembrie si descoperii ca cer trimitere de la dr asa ca o sa sa caut dr sa imi scrie o trimitere)
Ohooo, te asteptam, sa stii! De impozite uitasem complet, mi-a amintit ieri Laura si multumesc si pentru asigurari. Pe astea le platesc in martie-dar uite ca nu le-am inclus in lista-atunci sunt programate de obicei.
Multumesc pentru toate ideile de micsorare a acestor cheltuieli, acestea merita un articol separat, iar as putea face un guestpost din ce mi-ai scris aici. Cadourile cumparate in perioada de reduceri le mai practic si eu, dar multe alte variante mi-ai mai dat aici. Doar cea cu cusutul stiu de pe-acuma ca nu o voi practica, ma pricep tare de tot la mestereli 🙂
Pentru analize si medici iti voi urma cu siguranta sfaturile si o sa ma uit si eu la Sinevo ca si eu am mari probleme cu alergiile. Ma tratez cu Borenar de vreo trei ani.
Bravo, Mihaela! Un articol extrem de util, ca și comentariile care îl însoțesc. Merită să fie distribuit pe rețele, mai ales acum, la început de an.
Zi frumoasă și cheltuieli chibzuite! ☺
Multumesc frumos draga mea Zina si ma bucur tare ca ti-a placut! Sper sa avem cheltuieli chibzuite mai bine ca anul trecut si sa reusim o calatorie la care visez mai demult! Seara frumoasa iti doresc!
Foarte bine punctat. Noi nu avem buget, dar notez toate cheltuielile, nu ma gindisem ca multe cheltuieli sunt oarecum neobisnuite… desi le-am putea prevedea cu luni bune inainte.
Elena, bine ai venit pe blog si multumesc pentru comentariu! Si eu le notez. Cam tot anul trecut constatam cum ma iau prin surprindere anumite cheltuieli pe care le stiam dintotdeauna. Atunci mi-am zis ca le voi nota pe toate si la inceput de an mi-am reamintit buna intentie. Eram sigura ca si acuma imi scapa ceva, doar ca nu stiam ce 🙂 Uite cum imi scapasera exact astea apropiate, din ianuarie-februarie. Noroc de fete ca mi-au reamintit de impozite si asigurari 🙂
Exact, cand se programeaza bugetul familiei toata lumea se gandeste la arate, la cheltuielile cu intretinerea, plata facturilor, a mancarii, a cheltuielilor facute cu masina. de asta se si indatoreaza unii asa de mult, ca nu se gandesc ca in fiecare luna apar mult mai multe cheltuieli neprevazute, unele necesare.
la rate am vrut sa scriu
Asa am facut si eu mereu, dar neprazutele astea se pot cuantifica pana la un punct. De acum inainte le voi pune pe acestea si tot mei las ceva pentru neprevazutul necuantificabil. Te pup, Loredana si un an cu sanatate si bucurii!
am recitit articolul su comentariile. Vad experiente frumoase si de la alte comentarii! Va multumesc, am de invatat!
Asa este, draga mea! Sunt comentarii bune si transmit si eu multumiri catre voi!
la capitolul cadouri nu prea e ingramaddeala la noi asa ca nu luam in calcul. dar sunt intradevar multe cheltuieli neprevazute dar previzibile care uneori dau bugetul peste cap. f buna postarea si lista. de consultat. noi nu prea suntem organizati la capitolul finante si uneori se simte asta.
Pana sa le pui pe hartie nu ai zice ca sunt prea multe 🙂 Asa mi se parea si mie. Dar zilele de nastere, cadourile si petrecerile sunt unele din bucuriile anului. Cand ai copii mici nu prea poti merge, dintr-o multime de motive. Acum, ca a crescut baiatul si ne-am mai relaxat si noi(cand ne era lumea mai draga, poc cate o raceala pe cap, fix cand trebuia sa mai iesim si noi-care oricum se intampla rar- si fix cand te duceai la alti copii) iesim mai des ca inainte. Iar cu organizarea finantelor tot timpul ai de invatat. Am facut cativa pasi de care ma bucur mult si imi doresc sa mai fac si altii, ca sunt muuuulti! Va pup pe toti!