În urmă cu mai mulţi ani, ajungând prima oară în Istanbul, am descoperit acest fel de mancare, pe care ulterior nu l-am văzut nicăieri.
Pe străduţele pietruite, printre moschei cu minarete şi case înalte cu magazine la parter-ce etalau pe tarabele din faţa toate minunăţiile lumii, vânzători ambulanţi treceau cu niste cărucioare. Purtau pe ele o cutie cubică, cu fundul din inox lucitor şi cu ceilalţi cinci pereţi din sticlă.
În cutiile plimbătoare, unii aveau covrigi, alţii aveau o tavă rotundă plină cu mâncare. Cel mai des am văzut în ele acest fel de pilaf cu pui şi alune.
Pentru că totul părea foarte curat, am îndrăznit la vremea aceea să încerc mancarea. Mi-a plăcut şi am încercat acasă reţeta.
Ingrediente pentru 4 porţii de pilaf cu piept de pui şi alune
– 2 căni de orez
– o ceapă mare(sau cateva fire de ceapa verde)
– 500 g piept de pui
– 150 g alune
– sucul unei lămâi
– o lingură de ulei
– sare, piper.
Mod de preparare pilaf cu pui si alune:
1. Se spală orezul în mai multe ape, până când apa rămâne limpede. Se lasă în apă să se umfle, în timp ce pregătim celelalte ingrediente.
2. Se taie pieptul de pui în fâşii şi se pune pe foc cu uleiul, într-o cratiţă cu fundul mai gros.
3. Se curaţă ceapa si se taie solzişori, după care se adaugă peste pieptul de pui. Se lasă pe foc până scade tot sucul şi se rumeneşte puţin. Se adaugă sucul de lămâie şi se mai lasă câteva minute.
4. Se pune şi orezul bine scurs, se amestecă puţin şi după două-trei minute se pun 8 căni de apă. Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă la foc mic, fără să se amestece, aproximativ 20 de minute.
5. Se pun alunele, se sărează şi se piperează după gust. Este de preferat să folosim alune nesărate, în caz contrar aveţi grijă câtă sare adăugaţi. Se mai lasă 5 minute şi se închide focul. Bobul de orez nu trebuie sa fie complet fiert, el se mai înmoaie şi după ce se opreşte focul. Reţeta se poate face şi cu turmeric sau curry, dacă vă place gustul acestora.
Sper sa va placa!
——————————————————————-
VA MULTUMESC că treceţi pe aici, citiţi şi îmi sunteţi alături!
Daca v-a placut acest articol, daca il considerati util, daca vreti sa il pastrati undeva sau sa il citeasca si altii, va rog sa il distribuiti. Acest lucru ajuta blogul sa creasca, iar mie imi trimiteti un semnal ca nu muncesc degeaba aici 🙂
Si daca va abonati la blog (casuta din dreapta-sus) sau dati un like paginii de Facebook a Blogului de familie, ma ajutati sa scriu mai des si mai bine. In felul acesta pastram legatura si aprindeti o scanteioara care pastreaza un vis!
Similare
Citind titlul mi-am inchipuit ca pilaful e cu alune de padure. Orientalii pun in orez si stafide plus tot felul de mirodenii. Cred ca e foarte bun.
Pai eu nu am vazut reteta aceasta scrisa pe undeva, doar ce am mancat la Istanbul. Acolo nu era cu alune de padure, insa nu vad niciun impediment in a le inlocui. Am vazut si eu tot felul de combinatii orientale pentru orez, sunt de incercat.
am un rest de gasca, nu e piept, dar cum evit calit/prajit, o sa adaptez. Ceapa verde am pe balcon, orez este, lamaie este. Ghici ce va fi in meniu pe sapt viitoare? 🙂
Poti adapta linistita, eu nu am vazut aceasta reteta scrisa pe undeva. Si chiar daca o vedeam, tot se poate adapta orice 🙂 Sa imi spui daca ti-a placut. Am observat eu bine ca ai destul de des gasca si rata?
am luat o gasca mare (4 kile) acum cateva sapt. si portionat si mai am din ea de gatit, pana o termin.
Am facut. A iesit minunat. E super informatia ca dupa 20min opresc focul si las acolo, dada, s-a mai umflat si gatit la temp. moale. Uite ca nu stiam, pot face economie de 5-10min de gatit asa 🙂
Ma bucur ca v-a placut, cred ca este cea mai incercata reteta din cele pe care le-am scris. Asta cu oprirea focului si mentinerea vasului pe ochiul de aragaz inca cald, o stiu de la mama. Orezul se umfla in continuare si absoarbe tot lichidul. Eu nu am mancat gasca, nu-mi aduc aminte. Rata stiu sigur ca da, dar gasca… O scapare pe care nici nu am constientizat-o 🙂
Nu am mancat niciodata orez cu alune,dar as incerca.Multumim pentru reteta!
Cu placere, Carmen! Sper sa va placa!
Am făcut sâmbătă, eu am pus și stafide ,ne-a plăcut! Mersi pentru Idee! O duminica plăcută !
Ce ma bucur ca v-a placut☺☺☺ Iti dai seama ca data viitoare pun si eu stafide! Oare v-oi fi spus vreodata ca mi-e drag de voi, cititorii mei☺