Nu am mai scris de mult despre vreo carte si nici nu intentionam sa mai scriu. Mai demult ma gandeam chiar sa nu mai scriu deloc, parca v-am spus, nu?
Dar cum, Doamne iarta-ma, sa nu scrii despre cartea asta? Cand numeri minutele in care faci o treaba, cand intri in viteza a cincea cand ai ceva de facut…doar ca sa-ti impaci constiinta, doar ca sa nu tipe casa si familia la tine, ca tu nu stii de fapt cum sa te intorci mai repede la paginile cartii ca sa dispari cu mintea din peisajul concret in care-ti duci, de fel, obisnuita-ti viata.
Trec oamenii casei si deschid gura sa-ti spuna-o vorba. Si tu nimic nu auzi…Esti cu totul dincolo, cu suflet, cu traire, parca cu toata viata in carte.
Am lasat intentionat sa treaca mult timp intre cartile lui Khaled Hosseini. Au trecut mai mult de doi ani de cand am citit Splendida cetate a celor o mie de sori si am amanat Vanatorii de zmeie, asa cum lasi la masa cea mai buna bucata pentru mai tarziu. Stiam eu ce ma astepta, asa ca am apelat la ea cand mi se luase tot cheful de scris si de toate. Am facut rost de carte si mi-am pus-o in brate, in tihna, cu incetul…ca sa o savurez.
Am vrut sa fie un citit cu incetinitorul dar apoi m-am luptat cu mine sa nu stau treaza doua nopti si sa mai las cartea din mana.
Mare talent, mare har, mare scriitor!
Cum or primi unii asa daruri, si altii doar firimituri?
E o carte, da? Sunt randuri din litere, da? Si atunci cum se face ca niste cuvinte nepretentioase, aparent nelucrate, fara nu stiu ce figuri de stil si fara nu stiu cata elaborare, pot sa compuna asa o stare?
Aparent, sau poate neaparent, Khaled Hosseini scrie foarte simplu. Nu are frazele complicate ale lui Orhan Pamuk, nu sunt lungi, nu sunt grele.
Dar povestea…, dar efectul emotional…, te cutremura. Citesti si tremura muschii pe tine, scrasnesc dintii ca sa nu iasa tipatul de revolta, te doboara tristetea si curg siroaie din ochii tai. Nu poti sa crezi ca se poate intampla asa ceva, desi stii sigur ca da. Nu poti sa nu suferi, desi stii sigur ca este o poveste. O poveste ca toate povestile, care imbina realul cu imaginarul, dar asa de bine le amesteca, ca nu mai stii ce-i adevar si ce-i imaginatie.
Ca este adevar, e clar. Nu cred ca degeaba s-o fi suparat pe el toata comunitatea afgana, ca a povestit lumii si a pus tara intr-o lumina negativa. Dar el a spus povesti universale, caci dementa nu s-a nascut in Afganistan, nu s-a aflat si nu va fi niciodata in monopolul acesteia.
Dementa, paranoia si absurdul insotesc toate razboaiele si n-a fost loc pe lume sa nu-i fi adus tributul si jertfa.
Cam asta simti si gandesti citind cartea aceasta. Si zau ca mare-i harul acestui om si tot respectul pentru toti scriitorii si darul lor. Darul de a te scufunda in alte lumi, darul de a te emotiona pana la lacrimi, de a te face o particica nevazuta dintr-un alt univers, dintr-o alta viata si dintr-o alta stare.
Si de-acuma mai imi las niste timp pana la Si muntii au ecou, Khaled Hosseini este de savurat cu pipeta, scrie prea rar pentru noi. Am inteles ca splendida cetate va fi ecranizata. Ma intreb cum vor arata femeile, ma intreb cum or reusi actorii sa transmita toata acea bogatie fabuloasa de trairi si suferinta din sufletul lor.
De data aceasta nu am vrut sa povestesc cartea, ci am vrut doar sa-mi scriu trairile. Sunt curioasa daca v-a placut, textul asta are vreun sens doar daca si voua va place Khaled Hosseini.
Mi-ai trezit curiozitatea, așa că voi căuta cartea.
Săptămână excelentă, Mihaela! ☺
Multumesc, Zina! Nu am inceput prea bine, dar azi este mai bine ca ieri 🙂
Este o carte impresionanta, la fel este si Splendida cetate a celor o m ie de sori.
nu stiu cartea asta! Merci de mentionare, o sa o caut.
A scris doar trei carti, din cate stiu eu. Urmeaza si la mine a treia, dar mai stau putin.
Nu stiu nimic despre autor. O sa-i caut cartile in librarii si poate chiar in Romania cand mergem data viitoare. De mult nu am simtit emotii atat de puternice la citirea unei carti ca cele descrise de tine … Eu intarzii recitirea romanului lui Pressfield, ” Gates of Fire ” pentru aceleasi motive.
Parintii au emigrat in State si au lucrat ce au putut ca sa se intretina. Khaled Hosseini a facut medicina si a scris prima carte-aceasta- pe la 40 de ani. Este impresionanta si biografia familiei lui, am scris cate ceva despre el in recenzia la Splendida cetate a celor 1000 de sori. Notez si eu cartea ta!
Tare m-a tulburat cartea asta… M-am identificat cu totul citind textul tau. Modul in care reuseste sa te transpuna im poveste e un dar scriitoricesc pe care nu multi il au. Ceea ce face ca pasajele dure sa fie si mai dure si cele socante sa fie si mai socante. O carte care m-a zguduit, m-a facut sa plang si sa visez si sa dau cu ea de pereti. Nici nu mai am curaj sa citesc celelalte carti ale lui Hosseini 🙂
Ligia, ma bucur sa gasesc pe cineva care a citit cartea si a simtit aceleasi emotii. Daca ti-as spune sa citesti si Splendida cetate a celor o mie de sori…:) Acolo eu am fost si mai revoltata, daca se poate imagina asa ceva. Pentru ca daca in Vanatorii de zmeie, personajele sunt doi prieteni, dincolo prietenia este intre doua femei ce ajung sa se imprieteneasca in niste conditii…de neinteles si neimaginat pentru noi, femeile din lumea nemusulmana. Cu cateva zile in urma am vazut pe strada o familie musulmana. El mergea inainte cu doi copii, fiecare de o mana, iar ea in spatele lui, cu cel mai mic in brate. Chiar si cand s-au oprit la semafor, ea a ramas tot in spatele lui si ii vorbea de acolo. El raspundea intorcand capul foarte putin si asa s-a derulat discutia. Dar in Splendida cetate…este de neimaginat.
Frumos ai scris despre cartea asta, neaparat o sa o iau si eu. Am inceput chiar aseara Splendida cetate a celor o mie de sori si deja m-a fermecat felul lui de a scrie.
Ce ma bucur ca o citesti. Eu am citit-o prima si a avut un impact parca si mai mare ca Vanatorii de zmeie. Te zguduie cartile acestea, am scris randurile astea dintr-o suflare. Sa imi scrii cum ti-a placut pana la final. Si ma bucur ca ne-am descoperit!
nu stiam de aceasta carte dar chiar m-ar interesa, o sa tin cont!
Oricare dintre cartile lui sunt de citit. Eu nu am ajuns si la ultima-Si muntii au ecou, insa am citit si despre ea recenzii bune.