Cum va spuneam pe undeva, am fost in concediu la Baile Felix. Si ne-a placut maxim, asa ca mai vreaaau…
De ce am mers tocmai la Baile Felix?
Pai, pe langa un motiv special, au mai fost cateva. Am vrut relaxare, odihna si un loc cu mai mult confort fata de ce am avut in ultimii ani.
Am zis ca nu mai mergem la Saturn, va mai amintiti, da? Plus ca ma interesa sa vedem cum o fi la bai, ca ne apropiem de varsta in care acestea vor deveni preferatele concediilor 🙂
Si m-am mai gandit ca daca drumul te baga in sperieti, atunci sa mergem cat mai avem vlaga in noi 🙂 Glumesc, o sa va spun mai incolo care a fost motivul principal al alegerii.
Fusesem la Baile Felix in anul 1980 si tot ce imi mai aminteam despre acest loc era piscina, lacul cu nuferi si notele de 10 ale Nadiei la Olimpiada.
Asa ca ne-am incumetat si am pornit.
Baile Felix este o sat in comuna Sanmartin, situat la 8 km de Oradea. Sursele consultate de mine spun ba 6, ba 8, ba 10 km, asa ca eu am facut media 🙂
Nu as putea spune ca aspectul general al statiunii ne-a dat pe spate. Mi-au placut pensiunile. Sunt multe, sunt ingrijite si sunt pline, chiar daca sunt un pic cam inghesuite. Zona mai veche, cea a carei vagi imagini persista printr-un coltisor al mintii, este mai aerisita si se intinde in jurul parcului cu celebrul lac cu nuferi. A fost construita pe vremea comunismului si dispunerea hotelurilor este mai bine gandita, cu spatiu suficient intre ele si cu o armonie arhitecturala a constructiilor. Din pacate, tocmai aceasta zona confera un aspect invechit statiunii, o parte dintre acele edificii aratand ca si blocurile nereabilitate ale Bucurestiului. Adica cenusii si triste. Altele sunt renovate si au o fata mai atractiva.
Dar statiunea era surprinzator de plina pentru prima saptamana de vacanta. Am aflat ca asa ar fi cam tot timpul anului si este firesc daca te gandesti la motivul care ii atrage pe oameni acolo.
Bogatia acestui loc o constituie apele termale si din aceste ape traieste aproape toata populatia comunei Sanmartin. Ne spunea ghidul nostru ca Sanmartin este cea mai bogata comuna a judetului Bihor. Si ca nu intamplator primarul Oradei – care chiar face lucruri in orasul lui – a dorit sa alipeasca comuna la Oradea. Nu a reusit, comuna a ramas independenta si isi gestioneaza singura bugetul. Pe langa Baile Felix si alte sate, tot pe teritoriul ei se afla si Baile 1 Mai.
Sa revenim la ape, asa cum spuneam, bogatia locului.
Tot ghidul ne-a povestit ca la inceputul secolului al XVIII-lea, un calugar pe nume Felix Helcher, administrator al manastirii din Sanmartin, ar fi descoperit primul izvor si ar fi inceput sa foloseasca acea apa. Observand efectele benefice asupra sanatatii calugarului, vestea s-a raspandit printre locuitorii zonei. Wikipedia ne spune ca primele asezaminte de tratament au aparut intre 1711-1721 si au primit numele de „baia lui Felix”, dupa numele calugarului ce gasise izvorul. In latina, Felix inseamna bucurie.
Tot Wikipedia mai zice ca exista si alte opinii, conform carora izvoarele ar fi fost descoperite mai devreme, adica chiar de pe la indepartatul an 1000. Fara dubiu este data la care s-au construit primele cladiri, adica cea pe care am mentionat-o mai sus.
Ulterior a mai fost descoperit inca un izvor, iar in 1948 a fost confiscat domeniul Manastirii din Sanmartin si a inceput constructia mai multor baze de tratament.
In timp, Baile Felix a devenit cea mai mare statiune balneara cu functionare permanenta din tara si a doua dupa litoral ca numar de locuri de cazare. Iaca, asa m-am dumirit si eu de ce era atat de plina, ca informatiile mele aproape inexistente, nu contineau date despre Baile Felix.
Apa termala iese din izvoare la o temperatura aflata intre 43 si 49°C si are proprietati curative in bolile reumatice, neurologice si ginecologice. La hotel erau peste tot placute ce detaliau aceste boli, iar dintre contraindicatii am retinut afectiunile cardiologice si dermatologice.
Mi-a povestit cineva ca atunci cand s-a forat pentru constructia hotelului in care am stat, mica padurice dimprejur s-a umplut cu apa termala si in cateva zile a explodat vegetatia, si au aparut si specii de plante care nu se gasesc la noi.
Atat apele termale cat si clima cu ierni blande si veri moderate, permite nu doar turismul pe toata perioada anului, ci explica si existenta unicului lac din tara cu nuferi si lotusi de India. Tot apa calda este responsabila si de speciile de pesti exotici ce traiesc in acest bioclimat. Noi am vazut ceva pestisori, testoase si multi raci pe peretele lacului, spre delectarea lui Mihnea. Eu admiram nuferii, el racii 🙂
Ideea centrala a unui sejur la Baile Felix ar trebui sa fie relaxarea si bucuria indusa de aceasta apa calda. Pe langa tratament, desigur, ale carui beneficii inca nu le simt, cred ca stau prea bine cu articulatiile 🙂
Bineinteles ca la cateva minute dupa ce am deschis camera, Mihnea a fugit sa exploreze locul si apoi a revenit sa se costumeze oentru baie. Am plecat cu el la piscina, pe fuga-inainte si dupa 10 minute a trebuit sa ma intorc in camera sa iau ceva. Cand am revenit la piscina din frumoasa curte a hotelului, l-am gasit pe sezlong.
– Da’ ce-i cu tine afara, mama? intreb cu maxima nedumerire, ca pe Mihnea nu il scoti din apa cu zilele, de obicei.
– Pai stii, mai mami, cum este sa faci baie in apa calda, pe soarele si caldura asta? Nu putem gasi un bazin cu apa normala?
Habar nu aveam daca gasim, la sfarsit am priceput ca ar fi unul, dar nici prin cap nu imi trecea sa caut. Dar sa nu ma spuneti lui Mihnea, daaa 🙂
Cand am intrat si eu in apa, am vazut ca avea dreptate baiatul. Apoi ne-am mai obisnuit. Dar este adevarat ca cele mai multe bai le-am facut in piscina interioara, tocmai din motivul de soare ce te bate in cap in timp ce plutesti in ape calde.
Dar iarnaaa? Eiii, cum o fi sa faci baie iarna intr-o piscina descoperita? Mi-a povestit cineva ca a facut acest lucru, fix in acel bazin, fix in noaptea de Revelion. Si au mai avut parte si de ceva fulgi cazatori din inaltimi. De nea, bineinteles.
Ei, daaa, imi imaginez ca o asemenea experienta este de neuitat.
Concluzionand – ca ma lungesc iarasi- aveti de-a bazine, de-a aquaparcuri, de-a spa-uri, de-a masaje si alte de-astea placute sufletului si trupului, ca nu veti simti nevoia sa va plimbati prea mult printre hotelurile cenusii. Ca te plimbi o data – de doua ori si pozezi pana nu mai poti nuferii si lotusii.. si nu prea mai ai ce sa mai vezi. A, mai este o biserica din lemn in parc!
Dar cand te cuprinde dorul de plimbare, poti sa fugi prin imprejurimi. Fie colea la doi pasi de 6, sau 8, sau 10 km – adica la Oradea, fie ceva mai departisor la Pestera Ursilor, sau Salina Turda, sau Prislop. Ori si mai departisoooor, la Budapesta, Praga, Cracovia, ori Viena. Fiecare dupa posibilitati, vorba ceea 🙂
Cam asta despre oferta Bailor Felix ca si intreg, adica ca si statiune.
Acuma trecem la bucatele 🙂
Cazarea de la Hotel President a fost foarte buna, ca va spusei ca acum ne doream ceva mai confortabil si mai elegant. Jumatate din starea de relaxare pe care am contactat-o in concediul acesta se datoreaza hotelului President. Acesta este motivul pentru care i-am oferit un loc de onoare, introducandu-l in titlul articolului 🙂
Se afla la marginea statiunii, langa o padurice si are o curte cu lac si gazon impecabil. Pentru a ajunge in statiune, fie mergi pe un drum ocolit de vreo 2 km, fie tai padurea pe un drumusor neasfaltat si nepietruit, adica pamant batatorit…ca-n padure. Are cam 800 m, este romantic, doar ca va trebuie bratari antitantari. Adica mie mi-a trebuit ca eu am probleme mari cu intepaturile tantarilor.
Este un hotel de 4 stele si va spun din start ca nu este ieftin. Camerele costa de la 75 de euro. Dar este plin tot anul, asa ca sa va faceti rezervari din timp, daca va ispiteste oferta. Dupa concediile din anii trecuti, pe cuvant ca meritam o cazare rasfatatoare si alintatoare!
A fost cel mai relaxant concediu din ultimul cincinal si tare bine ne-a prins.
Cel mai tare mi-au placut camerele! Sunt foarte mari, sunt decorate cu mobila adevarata, din lemn, clasica ca stil si foarte confortabila. Paturile sunt king – size, iar saltele sunt un vis. Pe cuvant ca am vrut sa le ridic sa vad unde sunt facute, ca trebuie sa schimbam si noi o saltea in casa, dar era prea greu si efortul imi punea starea de odihna in pericol, astfel ca am ramas in nestiinta 🙂 Peretii, mocheta moale, deasa si groasa, dar si baia, erau in stil modern.
Fotografia de mai sus este de pe site-ul hotelului President., Acuma sa va arat si intunecimile mele 😥
Doi pereti aveau tapet elegant si scump, ceilalti erau albi. Per ansamblu, camerele au un stil clasic combinat cu modern. Foarte cu gust si foarte confortabile. Balconul nostru dadea spre padure, aerul si ciripitul pasarilor te umpleau de sanatate si vioiciune.
Serviciile de curatenie si intretinere a camerelor au fost ireprosabile. Prosoapele s-au schimbat zilnic si la fel s-a intamplat si cu halatele de baie. Aproape toata lumea din baza de tratament mergea acolo sau la piscine in halate albe, imaculate.
Hotelul are doua piscine, una exterioara si una acoperita, mai mare si mai libera decat cea de afara. Peste drum exista un aquaparc – tot al lor-, acolo sa vezi tobogane si amuzament.
Exista baza de tratament cu medici si toate cele – trei proceduri costa 12 euro/zi-, cosmetica, manichiura si pedichiura. Nu au coafor, iar mie mi-ar fi trebuit o tunsoare 🙂 Am rezolvat-o si pe asta, in statiune. Am facut un tratament cosmetic si mi s-a lipit de suflet doamna Doina. Costa 120 lei si toate produsele sunt de la Gerovital. Si m-am rasfatat si cu un masaj de relaxare, salutarile mele domnului Peti. Recent am dat peste spa Orhideea din Bucuresti, se pare unul dintre cele mai noi si mai moderne. Totul arata superb, sunt cateva zeci de feluri de masaje si alte proceduri. M-as duce, dar nu-mi permit. Asa am inteles de ce sunt oameni care prefera sa faca anual lungul drum Bucuresti – Baile Felix. O ora de masaj minunat m-a costat 60 de lei. Se poate face si mai putin, am socotit ca pretul este de 10 lei pentru 10 minute.
As putea sa mai scriu, dar cred ca ati inteles ideea. Acest articol nu este advertorial, va scriu cum ne-a fost noua. Si daca va pare ca exagerez, aveti doua optiuni: puteti verifica sau puteti alege alt hotel. Sau pensiune, sunt destule. Per total, Baile Felix are 7000 de locuri de cazare, deci…
Hotelul chiar este foarte bun si noi ne-am simtit excelent. Alte hoteluri cu referinte foarte bune sunt International si Lotus Therm, de 5 stele.
Masa
Am servit-o fara exceptie la Hotel President si aici am cateva amendamente. Exista varianta de a la carte si cea de all-inclusive. Am optat pentru ultima si cred ca de acum incolo ar trebui sa mai schimbam. Sigur ca este cea mai eficienta din punct de vedere financiar, dar nu si din punct de vedere al calitatii si al confortului. Era destula mancare, era si bunicica, dar m-am cam saturat de aspectul acesta de cantina de la mesele all-inclusive. Mancarea era predominant cu sosuri, nu intotdeauna cum trebuie de calda si bauturile cam lasau de dorit. Deserturile nu mi-au placut, iar vesela era ciobita. As zice ca la stelele hotelului nu se prea potrivesc farfurii ciobite. Atat cat am putut observa, pentru ca majoritatea turistilor optasera ca si noi, la meniul a la carte lucrurile erau la standardele necesare. Nu am servit, doar am observat vesela, marirea portiilor si felurile mai sofisticate din meniu.
Drumul s-a facut cu trenul, ca eu nu ma pot incumeta la atata sofat 🙂 Am avut bilete la cuseta de 4 persoane, la dus am fost doar noi trei si la intoarcere am avut drept coleg un domn dragut si manierat. Totul a fost o.k., desi 13 ore cu trenul nu sunt cea mai placuta idee de transport. Dar am dormit, cearsafurile au fost in regula, bine ca nu am mai carat si din alea cu mine, ca asa imi trecea prin capsor. Mihnea a mers prima oara la cuseta, sigur ca a dormit sus si a fost numai intr-o urcare si o coborare pe scara aia, pana cand l-a doborat oboseala.
Cand in sfarsit s-a stabilit la cucuietii lui, am prins cateva momente de admiratie a muntilor din pozitia intins si leganat, ceea ce mi-a dat o stare de liniste speciala. Asaaa, ceva ca in leaganul copilariei. Cred – ca starea de atunci nu mi-o mai amintesc prea bine- dar mi-am imaginat ca asa trebuie sa fie. Sa te plimbe cineva in timp ce tu admiri peisaje inverzite. In orice caz, placut 🙂
Am dormit binisor, a fost mai usor decat imi imaginasem. Mai ales ca in trenuri nu se fumeaza, precum bine stiti 🙂 Biletele nu sunt foarte ieftine, dar nici exagerat de scumpe, in jur de 150 de lei/sens/pers., fata de 245 lei/sens la vagon de dormit
De la gara din Oradea pana la Baile Felix am mers intai cu un tramvai (nr. 3) si apoi cu un autobuz, parca 511 era. Rau am facut, un taxi ne-ar fi luat 25 de lei si ar fi fost mai bine. La intoarcere nu am mai repetat gresala, doar ca am platit 35, ca de… faci comanda de la hotel si nu te costa la fel. N-a fost bai nici asa, ca decat sa te trambalezi cu bagajele…
Surse:
Hotel President
Cam aceasta a fost o parte din concediul nostru la Baile Felix. Partea cealalta va urma!
Am omis sa inscriu blogul nou si am gasit postarea pe facebook.Ma bucur pentru vacanata voastra.Eu am fost trei ani la tratament,dar la cladirile cenusii,ca pensionarii,insa am colindat cam tot din jur.E o combinatie de contraste, ca in toate statiunile.Numai bine si vacanta placuta incontinuare!
Draga mea Flori si eu tot omit….de atata timp. De fapt, nu imi maia dun timpul si mintea, ca deja nici nu mai stiu cum sa reincep cu bloggingul acesta :)Ai dreptate, asa-s toate statiunile noastre, doar Mamaia mi-a parut dichisita anul trecut. Vacanta placuta tuturor!
sa va fie de bine concediul. Pozele si povestea ma inspira si pe mine ( ca eu pana acum la Baile felix nu ajunsei).
Ma bucur daca te-am inspirat, apele acelea chiar merita un drum pana acolo. Hotelul are si multa reclama pe afara, l-am vazut intr-un ziar austriac. Sotul meu zicea aseara ca o sa mai mergem acolo.
ce dor imi este de Baile Felix, este asa departeee de mine!
Trenul de intoarcere avea destinatia finala pe litoral. A fost mai aglomerat ca cel de la dus, Bucuresti-Satu-Mare. E departe tare, asa este. M-am si mirat cand mi-a spus un domn din Bucuresti ca vine acolo cu sotia, de 10 ani!
M-am simțit de parcă aș fi fost împreună cu voi și m-aș fi răsfățat prin piscinele și pădurile acelea! ☺ Frumos articol, dragă Mihaela! Îl dau mai departe, să se bucure și alții.
Săptămână frumoasă!
Multumesc frumos, Zina! Ma bucur tare ca ti-a placut! Am si avut ce povesti, mi-ar placea sa calatorim mai mult si sa scriu despre locurile vizitate!
Sa va fie de bine !
Ultima oara cand am fost in zona am ajuns doar pana la 1 Mai, la strand. Si au trecut ceva ani de atunci. Ma bucur, ca inca mai exista lacul cu lotusi ! Tare mi-as dori sa ii fotografiez si eu 🙂
Uite eu nu am apucat sa ajung la 1 Mai. Chiar ca as mai merge macar o data, ca multe locuri din apropiere as dori sa le vedem. Lotusii mi-au placut asa de mult, parca nici nu am mai avut ochi pentru nuferi. I-am pozat atata de mult, doar ca aveam numai telefonul.
Pe putin o saptamana ne-ar trebui si noua pentru a ajunge si a ne bucura de Baile Felix, nu am fost niciodata. Si avem in plan, tratamente ar trebui sa facem si cand nu ne doare, bai dupa un traseu montan ar fi ca o mangaiere, ca si un masaj.
Sa va fie de bine!
Da, Mihaela, uite ce bine zici tu. Tratamentele sunt bune si cand nu ne doare si noua ne-a picat exact ca o mangaiere, nu dupa traseu, ci dupa un an scolar. Combinat cu un traseu ar fi superb. Voi sunteti calatori pasionati, sigur veti ajunge si acolo! Te pup!
O vacanta si frumoasa si utila! Sa va fie de bine! Si multumesc pentru poze. Sunt tare frumoase. 🙂
Zile de august minunate, iti doresc cu drag!
Multumim frumos, Suzana, tare bine a picat vacanta aceasta! Un august frumos si rodnic sa aveti si voi!
I love what you guys are up too. This sort of clever work
and reporting! Keep up the fantastic works guys I’ve included you guys to my blogroll. http://yahoo.org