Dacă tot am făcut lista de alimente sanătoase, atunci sa o aplicăm!
În acest meniu, voi încerca să folosesc pe cât posibil alimentele din listă.
Să vedem deci, care va fi următorul meniu:
LUNI
dimineaţă
cereale cu lapte +nuci, alune, stafide si seminţe de dovleac
prânz
ciorbă de curcan
măncare de mazăre proaspătă cu carne de viţel
MARŢI
dimineaţă
pâine, brânză de capră, unt, ceai de plante
prânz
ciorbă de curcan
piept de pui la grătar
salată de roşii cu verdeţuri
MIERCURI
dimineaţă
cereale amestecate cu piure de banane si căpşune
prânz
salată de vinete
macrou la cuptor şi cartofi natur
salată de varză cu mărar şi pătrunjel
JOI
dimineaţă
lapte cu unt şi gem
prânz
placintă cu brânză
cotlet de porc la cuptor cu legume
VINERI
dimineaţă
arpacas fiert combinat cu fructe, nuci şi stafide
prânz
supă cremă de linte
salată de cartofi cu castraveţi muraţi şi ton
SÂMBĂTĂ
dimineaţă
ouă fierte, branză de capră, castraveţi
prânz
supă cremă de linte
friptură de viţel cu cartofi evantai
fatoush
DUMINICĂ
inspiraţie de moment
Desertul şi gustările dintre mese vor consta în: fructe proaspete, curmale, stafide, nuci, compot, iaurt grecesc cu fructe proaspete. Sâmbătă seara sau duminică o să fac o
tartă cu căpşune şi ananas.
Lista de cumpărături va conţine o parte semnificativă din alimentele sănătoase:
– carne: de curcan, viţel, piept de pui, cotlet de porc
– peşte: macrou, ton
– lactate: lapte, unt, brânză de capră, brânză de vaci, iaurt grecesc
– ouă, foi de plăcintă, borş
– legume şi verdeţuri: cartofi, mazăre, linte, ţelină, păstârnac, morcovi, varză, vinete, dovlecei, ardei, ciuperci, roşii, castraveţi, salată verde, ceapă verde si uscată, spanac, pătrunjel, mărar, castraveţi muraţi
– cereale (arpacaş, fulgi de ovăz şi orz), seminţe de dovleac, seminţe de floarea soarelui, migdale, stafide, alune, nuci, mere, banane, căpşune.
O săptămână frumoasă, tuturor!
Similare
Mie mi se pare cam multă carne, 7 zile din 7, chiar dacă în două este pește. Și cred că e un meniu pentru o familie în care femeia stă acasă, nu se duce la serviciu. Poate greșesc…
Zina, sa stii ca tu ai dreptate. Obisnuim sa tinem post miercurea si vinerea, dar acum fiind deylegare la peste, nu m-am indurat sa renunt 🙂 Ma mai gandesc putin si fie scot pestele intr-una din zile, fie scot cotletul de porc. Cred ca este mai bine asa. Iar cu partea a doua, nu am mai facut de mult un meniu cu gatit zilnic, asa ca as vrea sa mai incerc. Suntem pe final de an scolar si este ceva mai leger cu scoala, de aceea mi-am propus. O sa vad ce iese. Numai bine, draga mea!
faine idei! O sa le scriu pe lista pt saptamanile viitoare (pe rand, asa, functie de ce zic si ceilalti). Am o intrebare: tu scrisei ce ai la pranz. Cine nu serviti? Sau e destul de bogat si divers ce e acolo, si renuntati la cina.
Eu incerc sa pun cate un singur fel de carne la masa, si combin cu multe salate/legume, ba chiar am cina unde am consumat legume si fructe (e perioada magnifica la piata, si profit de culoare si aroma).
Ce as face la meniul tau: pe ici colo diminuat carnea. Adica mazare merge si fara carne sau cu putina (de ex. pus 2-300gr si alea taiat marunt, si fiecare va avea ceva acolo gust, dar nu umple farfurie), ciorba de curcan sa fie cu oase mai mult decat carne (dau un pic de gust) si mai mult legume etc. iar daca pun carne o fac perisoare, asa ca fiecare are cate 1-2 perisoare (cate 30-40gr bucata) dar nu multa carne; iar la gustari noi avem la indemana morcovi, telina, pepene, capsuni etc.
Pun doar o masa principala pentru ca servim de doua ori, seara si a doua zi la pranz. In rest, tin cont de sfaturile voastre si mai micsorez cantitatea de carne. De cand am scris am constatat si eu asta, dar nu am mai luat-o de la capat. Schimb, schimb si sper sa mai iasa ceva din meniul acesta.
Asa, stai ca mai vroiam sa iti zic ca la mazare cantitatea de carne este intr-adevar f. mica, taiata in bucati mici care ajung in fiecare farfurie. Ese de obicei printre mancarurile pe acre cel mai des le fac de post, dar acum am vrut o schimbare. La ciorba de curcan, nu am facut din oase, ci cu bucati tot micute din piept. O idee buna este si cu perisoarele, asa-i. La gustari fructe si seminte si iaurt intentionez. Cu bucatile de morcov si telina nu prea sunt obisnuita, doar sotul meu mai rontaie morcovi. Sunt sanatoase, stiu. Capsunele si ciresele predomina in perioada aceasta la fructe proaspete.
Soate cotletul 🙂
Eu de cand sunt in Grecia, nu mai fac doua feluri de mancare. Daca e supa de legume o mancam cu paine si branza, eventual cu peste marinat si masline. Cand fac linte, nu mai pregatesc altceva. Daca e supa de pui, servesc carnea pe un platou separat, eventual cu un sos. Salata e vesnic pe masa. In rest, carne rosie o data pe saptamana si peste tot asa. Eventual peste de doua ori, sau scoici si creveti, pe care le iau la pret bun si sunt proaspete.
De-abia astept sa mearga baietii la bunici. Adio gatit pentru o luna 🙂
Fac mai mereu cate doua si o salata sau jumatate din saptamana am si ciorba ca se mananca foarte bine. Mihnea zice ca fac ciorbe f. bune si mie imi creste sufletul cand ii aud, ca si tatal lui il sustine 🙂 Asa cum i-am spus si lui o femeie, fac doua-trei feluri ca sa fie si pentru cina si pentru pranzul urmator. Ideea cu carnea scoasa din supa si combinata cu ceva este tare practica, merci de pont. Peste si eu mai fac, cu toate ca de obicei nu respect recomandarea cu doua mese de peste intr-o saptamana. Scoici si creveti iau rar, ar fi bine daca as mari doza :). Si chiar trebuie adaugate acolo, pe lista alimentelor sanatoase, ca sunt foarte bune si in tema. Ca bine zici cu vacanta, mai luam si noi o pauza de gatit. Mihnea mananca tare zdravan, pana si bunicile au sesizat 🙂
Si eu am trecut lintea pentru saptamana asta. Limonada e nelipsita ca ciorbele/supele. Cu pieptul de pui la gratar mi-ai adus aminte sa fac saramura de pui, o sa folosesc pulpe dezosate caci sunt mai savuroase. Momentan am tocanita de ceapa cu carne de rata.
Spor in toate!
Multumesc, Mihaela! Am tot zis sa fac si eu ceva cu carne de rata…
Pana la urma am facut saramura din pulpe de curcan; am avut de furca cu dezosarea, a fost o noutate pentru mine. Nu stiam ca curcanul e plin de „tije”. 🙂
Tije s schije 🙂 Si sunt si ditamai oasele, iti trebuie niste oale de cantina 🙂
Foarte interesant și apetisant meniul. Este bună o asemenea disciplină culinară, căci la ce stil de viață avem în aceste vremuri, tare dezordonat mai mâncăm.
Toate cele bune! 🙂
Multumesc, Alex! Ai dreptate, ne ajuta, chiar daca uneori ne mai ia lenea si greu ne adunam pentru jumatatea aceea de ora, necesara intocmirii lui. Insa de cate ori reusesc, imi ies lucrurile mai bine si mai repede, per total.
Draga Mihaela, meniul propus de tine mi se pare foarte echilibrat si bine gandit, structurat. Cam in stilul acesta gatesc si eu. Personal, nu consider ca exagerezi cu carnea, (dat fiind faptul ca ai totusi doi barbati in casa, incluzandu-l desigur si pe Mihnea in aceasta categorie) si, din experienta proprie, stiu ca e mai dificil sa ii determini pe barbati sa consume mai putina carne. Pe de alta parte, cred ca cineva care obisnuieste sa tina posturile randuite de biserica din timpul anului, adaugand desigur zilele de miercuri si vineri, neconsumand carne si produse lactate (cu exceptia dezlegarilor la peste) se indreapa deja intr-o directie buna in ceea ce as numi eu o alimentatie echilibrata.
Iti doresc un sfarsit de saptamana frumos si linistit in care sa te bucuri din plin impreuna cu cei dragi ai tai de farmecul si culorile primelor zile de vara!
Cu drag, Gabriela
Gabriela, multumesc tare frumos pentru comentariu, m-a bucurat mult! Este adevarat ca si Mihnea e aproape barbat, in ceea ce priveste mancarea si este greu sa scot carnea. Saptamana aceasta, datorita dezlegarii la peste, intr-adevar a fost putin cam multa, dar am pus cantitati mici de carne in cele programate. In rest, cinci zile cu carne nu sunt multe si daca, in timp reusesc sa o mai scot inca o zi, ar fi bine. Sa fie atunci doar lactate. Daca nu ne iese, nu-i mare problema. Si eu iti doresc un sfarsit de saptamana frumos, cu relaxare si bucurie si te mai astept cu mult drag!