Sunt cativa ani buni de cand ma preocupa alimentatia sanatoasa si vreau de mai mult timp sa intocmesc o lista cu alimente sanatoase. In principiu, pentru a imbunatati calitatea vietii familiei, lucrurile ar trebui sa fie simple. Auzim din toate partile ce avem de facut. Pentru o viata sanatoasa, ar trebui sa mancam sanatos si sa facem miscare. Ca sa nu simplific chiar la maximum, ar mai fi de adaugat calitatea si cantitatea somnului si igiena mintii. Simplu, nuuuu? Asa ziceam.
In teorie este simplu. In realitate nu stiu ce tot intervine, ca mereu apare cate o ispita si nu ne tinem serios de cele patru elemente de mai sus, asa incat sa fim impacati ca macar ceea ce tine de noi este bifat.
Asta pentru ca aveam io o vorba mai demult: obiceiurile bune se prind greu si se pierd usor, iar cele rele se prind usor si se pierd greu.
Cam asa mi s-a intamplat cu sucurile. A fost o vreme – destul de multisoara 🙂 in care renuntasem complet la ele. De la un timp am reinceput sa mai consum. Asaaa, cate un paharel de Cola, unul micut, din cand in cand 🙂 Doar din cand in cand.
Si ca sa revin la tema de astazi, mi-am propus de ceva vreme sa fac o listuta – inca una 🙂 in care sa imi trec alimentele sanatoase si sa le cumpar doar pe ele. Acuma, n-o fi foc daca ma mai abat cate putin, important este ca majoritatea alimentelor sa fie cele din lista. Imi pare una din cele mai bune si simple variante de alimentatie sanatoasa. Nu aduci in casa alte minuni, nu ai ispita sub nas 🙂 La fel cum spuneam si despre meniul saptamanal, cumperi alimentele din lista si apoi gatesti ce ti-ai propus, ca asta ai in casa.
O parte din ce este pe lista cumpar de mai mult timp, dar exista si unele pe care nu le iau, cum ar fi orezul integral care nu le-a fost pe plac baietilor sau fructele de padure pe care le iau doar de cateva ori pe an. Ma gandesc cum sa aplic niste metode de introducere treptata a orezului integral, dar nu am gasit alta idee decat in salate.
Lista de alimente sanatoase
Carne: de curcan, piept de pui fara piele, carne de vita si foarte rar muschi de porc
Peste: in principal macrou, ton, somon, sardine, scrumbie dar si orice alt peste
Oua
Lactate: lapte, branza de vaci, urda, cas, branza de capra, iaurt grecesc si iaurt degresat
Cereale integrale, orez integral, orez basmati (asta ne place), paste integrale
Fasole boabe, linte, naut, hrisca
Orice tip de legume proaspete sau congelate, rosii, galbene si portocalii
Orice este verde si comestibil, verdeturi adica 🙂 si crucifere
Avocado
Fructe de padure (le cumpar foarte rar si vreau sa remediez, de aceea le trec distinct)
Orice fructe proaspete sau congelate, vedetele momentului fiind capsunele, ciresele si in curand visinele. Mai departe adaptam la anotimp.
Nuci, migdale, fistic, seminte crude de dovleac si floarea-soarelui, alune de padure.
Ceaiuri de plante
Ciocolata neagra
Batoane de cereale cu mai putine calorii
Cam acestea ar fi lista de alimente sanatoase, sigur se poate imbunatati. Deci, orice completare este binevenita!
O saptamana frumoasa!
Când eşti sănătos toate-s sănătoase, iar asta o spun eu, ca un gurmand aproape fără pereche şi fără nicio urmă de îngrăşare. Când există cumpătare nu există boală, căci plecând de la grăsimi (aparent periculoase) şi trecând prin dulciuri, făinoase ori tocătură, de ce nu, uneori, şi puţin (dar puţin) alcool, toate-s de folos într-un fel sau altul organismului. Este foarte adevărat că un meniu bazat pe cele prezentate de tine ar fi indicat, dar bunicii noştri, ba chiar şi părinţii noştri, ca şi noi bună parte din viaţă n-am avut aşa ceva la masă oricând, şi nu cred că-i nevoie să ne amintim de perioada de tristă amintire a comunismului.
Munca fizică (ştiu ce spun, muncesc fizic aproape zi de zi), alimentele provenite din curtea şi grădina proprie precum şi evitarea sucurilor acidulate, a energizantelor de tot felul şi a medicamentelor luate „după ureche” reprezintă primul pas pentru o sănătate firească. Apoi, clar, liniştea sufletească, căci un om cu supărări sufleteşti este predispus îmbolnăvirii mult mai mult ca unul care este împăcat cu sine şi cei din jur, că fericit e mult prea mult spus.
Vasăzică, ca model, azi de dimineaţă la ora 5.30 am mâncat un castron cu ciorbă şi mămăligă rece, am udat grădina şi solarul până la ora 7.30 când am luat micul dejun (şuncă, trei ouă ochi, brânză, şi după un duş scurt am plecat la biserică unde am avut treburile fireşti, după rânduială. Pauza de masă de la prânz a fost mult mai bogată, n-o mai descriu că deja vă ia ameţeala. Cert este că plec la treabă în curte, apoi iar la biserică unde fac un gard şi pe seară un drum de capitală. Masa de seară (că mai iau gustări printre picături) e bogată şi ea, undeva după ora 22.00 când intru în casă.
N-am zis de dulciuri nimic, am tort cu vişine şi căpşuni şi o prăjitură cu biscuiţi şi ciocolată.
N-am detaliat gusturile, probabil că aş fi primit un block permanent. :))))
Săptămână cu spor şi maximă sănătate să fie la voi!
Hihi, chiar sunt foc de curioasa ce ati servit la pranz! Block de la mine nu o sa vedeti niciodata, ca imi sunteti atat de drag si sunteti pentru noi toti un exemplu. Adaug cumpatarea si linistea sufleteasca la cele scrise mai sus, dar cumpatarea pentru mine inseamna mai putina alimente decat serviti dvs. care aveti un metabolism similar cu al lui Mihnea a’ nostru 🙂 Cat priveste munca fizica, ne straduim si noi, dar nu prea avem sanse sa tinem pasul cu dvs. Oricum ia intra la categoria miscare si eu constatam ca unele din cele mai reusite zile ale mele sunt cele in care alternez munca fizica cu cea intelectuala. Cand obosesc de una, trec la cealalta si este cel mai bine. Dar zilele astea nu sunt chiar insiruite, ca trebuie sa fiu pe acasa ca sa functioneze bine. La serviciu, ma ridic de la birou cam la jumatate de ora, mai duc ceva hartii la semnat, mai schimb o vorba cu cineva-stand in picioare, mai ies putin afara- ca tot mai am viciul cel vechi 🙂 si mai urc scarile cu piciorul. Dar nu se va compara cu munca zilnica in gradina. Partea cu multumirea sufleteasca tine de acea igiena a mintii, eu acolo am incadrat-o cumva. Cu timpul, cu varsta, cu exercitiul si lecturile realizezi ca trebuie sa te linistesti cum stii si cum poti. Altfel nu e de bine, stresul necontrolat chiar face foarte rau. Multumim si o saptamana cu spor va dorim si noi!
La prânz n-am avut decât un borş de cocoş cu mămăligă, ostropel din aceeaşi pasăre, carne de la cazan cu usturoi verde şi o felie sănătoasă de pepene. Restul, căpşuni şi coacăze, că-s destule în curte.
Aha, multumesc!!! Sa va fie de bine si pentru pranz si pentru apropiata cina! Sunteti de invidiat!
Seara frumoasa si linistita!
Bors de cocos si ostropel si mamaligaaaaaa, capsuni si coacaze din curte!
(zac intr-o balta de saliva)
Vai, bine că n-am descris gustul lor că deja cred că se forma Dunăre, nu alta. :))))
Atentie la capsuni si cirese. Citeam recent ca cele de la marii producatori, adica ce se cumpara in super market, au un continut ridicat de pesticide, etc. Chiar si merele intra la categoria asta. Din pacate …
E atat de greu sa stii ce pui in farfurie in zilele de azi. Ma intreb daca si produsele bio sunt de incredere.
Le iau din piata si incerc sa caut tarani. Nu esti foarte sigur nici de produsele lor, dar mai mult de atat chiar nu prea stiu ce putem face. Prima tura de capsune de anul acesta a fost clar una dintr-un lot de peste mari si tari. I-am spus sotului meu de cum le-am gustat ca nu-s de-ale noastre. Pe urmatoarele le-a ales mai bine si apoi a luat doar de la aceeasi tantica. De bio si eu ma mai intreb uneori, dar nici solutia nu o prea stiu. Uneori zic ca si Parintele Victor ca parintii si bunicii nostri nu se mai omorau atata cu grija alimentelor, dar in acelasi timp ei si mancau mult mai mult produse proprii, asa cum face si dumnealui. Noi, in orasele astea…ne straduim cat putem si cum putem.
Inainte de alimenetatia sanatoasa ,toate gandurile si actiunile noastre trebuie sa fie pozitive,optimiste.Nu trebuie manca in graba,pe fuga,sa mestecam de 14-15 oripana inghitim,sa ne ridicam de la masa inainte de a ne satura.Sa mancam echilibrat-fructe,legume,carne,sub nici o forma de pasare din comert,muschiul/muschiuletul de porc e mult mai bun decat puiuldin comert.Sa evitam poluarea(nu se prea poate nu ne putem duce toti in varf de munte)-praf,iradiatii,de multe ori ne otravim singuricu tutun,consum in exces de alcool,droguri,medicamente sintetice luate dupa ureche,bauturi acidulate,conserve.Cele 8 ore de somn sa le respectam(mai tiuneti minte cei trei 8?)Sa ne culcam la minim 3 ore dupa masa.Sa evitam sedentarismul.Regimul alimentar nu e stas pentru toata lumea(cum spun unii fara carne),fiecare individ trebuie sa manance ceea ce i se potriveste!Exista numeroase formule de mentinere a starii de sanatate:
Armonie-alegere-atitudine
Bucurie-bunavointa-bunastare
Comuniune-convertire-comunicare
In primul rand trebuie sa intelegem cine si ce suntem!
Sa intelegem cine si ce suntem, sa intelegem ce ne face bine si sa fim rationali si cumpatati, corect. Cu puiul de tara nu am rezolvat permanent, cand mai plec din Bucuresti pe la ai nostri, mai iau de acolo, dar nu am permanent in casa. Stiam cu nu trebuie sa mancam repede, dar nu stiam ca trebuie sa mestecam de 14-15 ori. Ora mesei de seara o respect in general si am grija si cat mananc. Am o speranta ca daca voi reusi sa ma tin in mare de alimentele acestea-alternate bineinteles, poate mai si dau jos cateva kilograme. Vedem! Multumesc pentru completari, Ileana!
Destul de complexa listuta ta. Totul e sa fim siguri de sursa alimentelor. Ceea ce e taaare complicat! 🙂 As vrea sa adaug un comentariu legat de iaurtul degresat:
http://www.clickpentrufemei.ro/5-motive-pentru-care-iaurtul-degresat-nu-este-atat-de-bun-pe-cat-crezi_0_21805.html
Am lasat acest link ce mi s-a parut interesant.
Iar batoanele cu putine calorii, s-ar putea sa fie cu indulcitori, care iarasi nu sunt prea sanatosi.
Totusi, cu putina imaginatie, am putea reusi sa mancam sanatos! Sa fim optimisti…
O saptamana excelenta, draga Mihaela!
Asa este, taaare complicat ca niciodata nu mai esti sigur de ce o fi bun, Uite, daca luam doar exemplul iaurtului degresat. Multumesc pentru articol, te ia capul, nu altceva! Scuze ca raspund asa tarziu, am fost tare in priza zilele acestea. Optimisti, da?! O saptamana minunata si tie, Suzana!
ce frumos ati scris cu totii! Si Mihaela, si Parintele Victor (pe care il admir pentru seninatate si echilibru), dar si Dani si Scfan Ileana!
Avem multe valori traditionale: miscare, credinta, pozitivism, mancare simpla, mamaliga, urzici si fructe de padure etc. 🙂
Parinte, sa stii ca pacatuiesc. De cate ori te aud cu mancaruri curate, ma roade o invidieeeee 🙂 . Transmite-i admiratia si respectul sotiei, care gateste din toate bunataturile astea.
Deja m-am obişnuit cu invidia. Mai mult, unii prieteni m-au vizitat doar-doar m-or prinde cu minciuna. Nu m-au prins, în schimb au mâncat pe săturate din bucate, nu de alta, dar la mine în curte nu se ţin diete, n-ai avea cum, cine ar putea rezista seara unor jumări de ou rumene, cu mărar, ce a lângă ele fie o salată cu de toate ale curţii fie un codru de mămăligă numai bună de întins în bunătatea de meniu. Desigur, salata îşi lasă o zeamă aşa de bună încât un colţ de pâine de casă nu-ţi ajunge să întingi în ea.
Deci prietenii au doua sanse cand vin la dvs. Ori renunta la dieta, ori se alatura treburilor curtii, ca aveti gospodarie mare si nu strica o mana de ajutor 🙂 Si este si terapie curata, asa cum tot vorbim aici!
Ei multumim, fata draga si viitoarea mea consiliera 🙂 Ai facut o frumoasa sinteza si bine ca ai mentionat urzicutele-un fel de regine ale vedeturilor 🙂
Si eu consider ca mai bine intervine cumpatarea sau mai multa miscare decat sa ne amagim cu produse fara grasimi si zaharuri dar dulci de la alti indulcitori.
Da, cumpatarea si miscarea sunt esentiale. Iaurtul degresat nu il voi lua, dar batoanele de cereale imi plac. Numai bine, Miha!