schimbarea permisului de conducere

M-am gandit ca astazi sa va povestesc despre schimbarea permisului de conducere, pentru ca mi-am mai revenit putin si am zis sa mai scriu un articol de utilitate. Utilitate pentru cine este in situatia expirarii permisului, macar sa beneficieze cineva de invatamintele extrase de mine dupa alergatura  implicata de preschimbarea acestuia.

Imi expirase permisul de conducere din octombrie 2015. Intrucat eram deja in mare intarziere, am fost nevoita sa imi iau concediu de odihna pentru a rezolva problema. Doua zile de concediu si 170 lei dati aiurea, asa se poate insuma operatiunea in cauza.

Dupa adunarea informatiei si alergatura de rigoare, pot spune ca lucrurile s-ar putea rezolva si intr-o zi, cu conditia de a avea  picioare bune si rabdare 🙂

Cu rabdarea mai treaca-mearga si la mine, dar cu picioarele si durerile de mijloc nu stau pe roze, astfel incat nici acum nu as incerca sa fac treaba aceasta intr-o singura zi.

Scriu aici informatiile, cu gandul la oameni tineri si energici, ca poate voi reusiti sa castigati o zi, avand toate datele intr-un singur loc.

Sa o luam sistematic!

Obtinerea noului permis de conducere se realizeaza prin:

  • completarea unui dosar cu cateva documente
  • efectuarea de doua drumuri, unul la o policlina si altul la sediul D.R.P.C.I.V. (Sos. Pipera nr. 49, statie metrou Aurel Vlaicu), unde depuneti toate actele, faceti fotografia la ghiseu si reveniti dupa doua ore ca sa ridicati permisul.

Acte necesare eliberarii noului permis de conducere:

Conform site-ului Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule preschimbarea permisului de conducere se face in situatia expirarii (la 10 ani de la obtinerea lui), in situatia schimbarii domiciliului sau numelui posesorului, in cazul pierderii, in situatia stabilirii temporare in strainatate sau revenirea in tara avand permis obtinut in alt stat.

 

schimbarea permisului de conducere

sursa: scoalarutiera.ro

In cazul expirarii permisului de conducere sau in situatia schimbarii domiciliului posesorului, D.R.P.C.I.V. solicita urmatoarele acte:

  • Fisa detinatorului de permis de conducere completata prin dactilografiere, cu fotografia atasata in locul special dedicat, semnata si cu timbrul primit odata cu fotografiile lipit pe verso(nu stiu la ce se refera timbrul acesta, eu nu am vazut niciun timbru; cererea se completeaza la ghiseu de catre functionara de acolo)
  • Chitanta care face dovada platii contravalorii permisului de conducere achitata la CEC, in valoare de 68 lei;
  • Copie dupa permisul de conducere pe care il schimbati;
  • Copie dupa actul de identitate;
  • Fisa medicala avizata de organele competente;
  • Permisul de conducere vechi.

Pasii de efectuat pentru preschimbarea permisului de conducere

1. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa completati fisa medicala.

Pentru acest serviciu se plateste o suma intre 100 si 250 lei, cuantumul acesteia depinzand de policlinica la care mergeti. Aceste valori le-am auzit in timp ce stateam la coada la D.R.P.C.I.V. Suma pe care am platit-o eu a fost 100 de lei, dar fisa a fost incheiata a doua zi. Deci am facut doua drumuri! Alte persoane au platit 120  sau 150 de lei, reusind sa completeze integral fisa intr-o singura zi. Mai bine zis intr-o dimineata, intrucat la ora 13 deja erau la coada la D.R.P.C.I.V. Una dintre persoanele in cauza a spus ca sunase la mai multe clinici si i se comunicase si pretul de 250 lei. Alta doamna auzise si de 300 si chiar 600 de lei !!!

Lista unitatilor medicale autorizate de catre Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti sa examineze candidatii la obtinerea permiselor auto (si implicit sa completeze fisa medicala) o gasiti aici.

Inainte de a merge la una dintre ele este bine sa dati un telefon pentru a va informa asupra pretului si timpului necesar completarii fisei medicale. In functie de aceste date, de distanta si de timpul pe care il aveti la dispozitie, alegeti unitatea medicala. Nu este obligatoriu sa mergeti la unitatea la care lucreaza medicul dvs. de familie.

2. Achitarea la orice C.E.C.  a taxei de 68 de lei

In drumul spre sediul D.R.P.C.I.V. (Soseaua Pipera nr. 43) cautati un sediu C.E.C. si achitati taxa de preschimbare. Functionarele de acolo stiu contul in care se face plata precum si care este valoarea la zi a taxei. La momentul scrierii acestui articol, taxa este de 68 de lei.

3. Efectuarea tuturor copiilor necesare dosarului

Tot prin apropierea unui C.E.C. cautati un centru de copiatoare si faceti copii pentru urmatoarele acte:

  • fisa medicala obtinuta de la clinica autorizata
  • actul de identitate
  • permisul de conducere; asa scrie pe siteul D.R.P.C.I.V. insa eu nu am avut si nu a fost nicio problema.

4. Depunerea actelor la sediul D.R.P.C.I.V.

Acesta se afla in Soseaua Pipera nr. 43, unde in afara de masina personala se poate ajunge cu metroul pana la statia Aurel Vlaicu, cu autobuzul 113 sau cu tramvaiul 5. De la metrou se merge pe langa pod (7-10 minute) si exact cand se termina podul Pipera, se vede pe partea stanga o cladire moderna pe care scrie mare Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (nu prea inteleg semnificatia cuvantului regim??).

Dosarele pentru schimbarea permisului de conducere se depun la etajul intai, ghiseele 3-8. Fotografiile se fac pe loc de catre doamnele de la ghiseu si tot dumnealor completeaza pe computer fisa detinatorului. Aceasta se printeaza si vi se solicita semnarea si verificarea corectitudinii datelor introduse.

Permisul de conducere nou se elibereaza dupa doua ore de la ghiseul nr. 15.

URAAAA!!!

In cele doua ore de asteptat noul permis, aveam de ales intre citit reviste si o vizita la Mallul Promenada, aflat la cateva minute de mers. Sigur ca am ales varianta a doua, imi era putin dor de el si era si perioada reducerilor. Mai multe poze din mall Promenada, am postat aici si aici.

schimbarea permisului de conducere

Desigur ca numerele acestor ghisee s-ar mai putea schimba in timp, dar sansele nu sunt foarte mari.

La ora la care am ajuns eu acolo-13 si un pic, era coada maricica la toate ghiseele de depunere si nu era deloc la cea de ridicare. La ridicare era invers, ca doar Murphy stia el ce lege importanta a facut! Glumesc, chiar daca am stat la coada de doua ori, la depunere au fost cam 20 de minute si la ridicare aproximativ 15.

Mandra nevoie mare 🙂 , am pornit spre casa. Cu toate ca noul permis imi place mai putin ca vechiul si cu toate ca am pierdut doua zile si am cheltuit 170 lei noi, am rezolvat o problema care imi statea pe creier din octombrie. Deci, problema a fost rezolvata si aceasta nu poate fi decat un motiv de mica multumire. Pentru optimisti, evident 🙂

Iar celor ce urmeaza sa faca aceasta superfolositoare treaba, le doresc mult succes si picioare bune 🙂


Daca v-a placut acest articol, daca il considerati util, daca vreti sa il pastrati undeva sau sa il citeasca si altii, va rog sa il distribuiti. Acest lucru ajuta blogul sa creasca, iar mie imi trimiteti un semnal ca nu muncesc chiar degeaba aici 🙂 

Si daca va mai si abonati la blog, ma ajutati sa scriu mai des si mai bine. In felul acesta pastram legatura si aprindeti o scanteioara care pastreaza un vis!

VA MULTUMESC!