Astazi am bucuria de a va prezenta pentru prima oara pe acest blog, un guestpost. Totul a pornit de la un comentariu la Iulia, in care spuneam ca salata de boeuf este preferata mea si a familiei, dar se face greu.
Draguta si saritoare ca de obicei, o femeie- autoarea blogului iubescorasulmeu.blogspot.ro/ mi-a venit in ajutor cu aceste detalii despre cum pregateste ea salata de boeuf.
Pentru cine nu ii stie blogul, insist sa ii faceti o vizita, asa cum i-am spus si in corespondenta noastra pe mail, ar putea leger sa scrie o carte cu idei si trucuri de organizare si economisire-investitii. Este o enciclopedie in domeniu si aplica in viata cotidiana o multime de metode bune.
Multumesc, o femeie!
Cu putin timp inainte de a scrie comentariul, facusem salata de boeuf (cu tot cu poze). Pentru ca modul de prezentare a fost admirat de musafirii mei in urma cu cativa ani, am trimis la Carticica practica reteta mea si fotografiile. A fost publicata in ultimul numar al revistei si cu aceasta ocazie am si fotografii sa va arat cum pun eu de sarbatori salata boeuf in cupe din portocale. Nu este o metoda rapida, dar zic ca de Revelion arata frumos. Deci, aveti textul foarte practic, scris de o femeie, combinat cu fotografiile nu prea practice, facute de mine. Prima poza este salata de anul trecut a dragii mele mame.
Si cum eu sunt foarte atenta si la consumul de timp (da, nu imi doresc sa imi petrec viata in bucatarie) dar nici nu imi doresc sa platesc costuri care nu merita…. uite cum am simplificat eu facutul salatei boeuf.
– spal ingredientele si le pun pe foc separat pentru ca fiecare are timpul ei de fierbere, iar eu le vreau fierte dar nu moi – in acest fel, refolosesc aceeasi oala si apa.
– sa toc cat mai usor si putin;
– sa fierb cat mai putin;
– sa platesc cat mai putin;
– sa am cat mai putine chimicale.
Greu? usor?
Cu ceva imaginatie si tool-urile din bucatarie… merge 🙂
1. Fierb cartofii in coaja cu apa si sare. Ii cumpar pe cei mici ca sunt f. ieftini ( sau atunci cand cumpar un sac de 5-10kg, aleg cartofii mici). Spalati si tzup in oala. Fierb pana incepe sa crape pielea pe ei (maxim o ora). Bag in apa rece, crestez cu cutitul, si pac. De obicei vanzatorul stie sa imi dea din astia care nu sunt de piure. Cartofii ii fierb primii, pentru ca ii toc traditional, unul cate unul, cu pauze, in timp ce celelalte sunt pe foc. Ma plictisesc sa ii toc, dar cum o fac cu pauza, termin fara sa ma plictisesc:). Apa o arunc.
De 2 ori am copt cartofii. Aveam ceva la cuptor, asa ca pusei si tava de cartofi la copt, in coaja)- ce aroma! ce savoare!
2. Telina, pastarnacul si morcovii le despielitez cu unealta aia speciala, econom (peeler). Apoi le bag la robot si le tai fie felii subtiri, fie ca pt cartofi prajiti.
Cand s-au racorit, ii pun pe tocator si dau cu cutitul cu lama mare sa ii toc. Daca vreau cuburi perfecte, iau pe rand cateva bucatele de morcov/telina si dau atent cu cutitul, dar de obicei nu imi pasa.
3. Carnea o tai felii inainte sa o pun la fiert, daca este o bucata mare. Insa deseori iau vita, bucatele, ca este mai ieftina. Deseori am luat un os cu carne pe el – l-am lasat sa fiarba la foc mic 3-4 ore, pana a cazut de pe os, am scos carnea si am rupt bucatele cu degetele – deci nimic de tocat. Mai facui si din pasare (fierbe mai repede), sau din carne de porc.
4. Mazarea congelata o fierb cateva minute in aceeasi apa in care am fiert morcovul, telina, pastarnacul. Apa se duce la o supa, alaturi de apa in care a fiert carnea.
5. Castravetii ii tai la robot in forma de felii/discuri. Apoi pun pe tocator cantitate mare si dau cu un cutit cu lama mare peste tot, in x -uri, sa fie suficient de mici. Merge mult mai repede decat tocand de la zero… . Apoi ii pun la scurs in strecuratoarea de paste.
6. Zeama de la legume si carne devine supa de galusti. De aia si iau os cu carne 🙂
7. Maioneza o fac in 30 secunde. Folosesc 3 galbenusuri crude, cam 300-400 ml de ulei ieftin si fara gust, bag blenderul vertical in borcan, am grija sa scot aerul si pac https://www.youtube.com/watch?v=Gq1cO-uNCQQ . Adaug mustar, lamaie, sare, si iar pornesc blenderul. Borcanul il clatesc si arunc 🙂
Variatiuni pe tema data fac si fara maioneza/carne, dar cu sfecla rosie, cu peste afumat. Albusurile le fiersei o data la foc mic – mic si le pusei tocate inauntru, merge si o ceapa rosie tocata etc. Noi suntem iubitoare de maioneza, astfel ca idei sunt.
De post fac fara carnuri si cu un fel de maioneza fara …ou: cu avocado moale si mustar si usturoi musai https://www.youtube.com/watch?v=vidf7tQMSJQ. Eu nu sunt atat de delicata ca doamna din film si scurg avocado din coaja cu mana; pe care il mai pun in borcanele mici pe care le umplu 100% (borcanele care le-am aruncat!! si le duc dorul 😀 dar lasa ca le recolectez eu) si tin si pt cateva zile acolo. Whatever, nu mai e salata boeuf, dar e o salata de iarna, ieftina.
Avantajul acestor feluri de mancare: am pe 2 zile si pot pune si la pachet. Pot decora daca am musafiri.Alt avantaj: costurile. Stiu, carnea costa fix cat celelalte ingrediente la un loc, pentru ca acum cartofii mici, morcovii, telina, muraturile sunt foarte ieftine.
Hai, succesuri 🙂
Update 09.11.2018: Că tot a zburat anul mai repede ca toti ceilalţi 🙂 şi mâine-poimâine vine următorul, mi-am zis să completez această reţetă de salata de boeuf şi cu varianta mea de pregătire.
Nu este neapărat rapidă, dar dacă avem ceva ustensile de bucătărie, de ajutor la tocat şi maioneză, se poate face mai repede decât clasic, aşa cum ştiam de la mamele noastre.
Nouă nu ne place salata de boeuf cu albitură şi mazăre, aşa că nu le regăsim printre ingrediente. Ca principiu, componentele dulci sunt în aceeaşi cantitate cu cele acre, gustul variind foarte mult în funcţie de aceste cantităţi, la fel cum diferă şi cu/fără rădăcinoase albe.
Sigur că mie îmi place cel mai mult varianta mea, că doar de-aia am ales-o, dar…de gustibus non disputandum!
Va trimit si eu o reteta pentru masa de Revelion, este vorba de nelipsita salata de boeuf, careia i-am gasit in urma cu cativa ani, o prezentare mai deosebita.
Iată şi reţeta mea de salată de boeuf:
Ingrediente (pentru 10-12 portii):
– 500 – 600 g carne de vita sau porc
– 6 cartofi rosii de marime medie
– 5 morcovi mai mari
– 2 borcane de castraveti murati (850 g fiecare)
– 2 borcane de gogosari murati (850 g fiecare)
– 2 oua
– 250 ml ulei
– 1 lingurita de mustar
– o jumatate de lamaie
– 6 – 7 portocale aproximativ egale ca marime.
Mod de preparare salată de boeuf:
Se spala bine carnea si se pune la fiert intr-o oala mai mare. Se curata si se spala morcovii si cartofii si se pun la fiert impreuna cu carnea.
- Se toaca muraturile la dimensiuni de 1/1 cm si se pun intr-o strecuratoare sa se scurga zeama din ele.
- Dupa ce carnea si legumele sunt fierte si racite, se taie si acestea la aceleasi dimensiuni ca muraturile.
- Se prepara maioneza dintr-un galbenus fiert, unul crud, ulei, mustar si lamaie.
- Se amesteca carnea si legumele tocate, cu muraturile si maioneza. Se mai adauga dupa gust, mustar, sare si piper.
Pentru mesele pe care le pregătiţi în tihnă sau aveţi musafiri pe care doriţi să îi impresionaţi, am şi o prezentare mai rar întâlnită de mine, anume salată de boeuf în cupe de portocală.
Şi nu orice cupe, ci chiar cu picior 🙂
Opţional, deci, avem şi punctul 5.
- Se spala portocalele si din fiecare se taie din ambele capete cate un capacel subtire. Apoi se sectioneaza transversal portocala la doua treimi din inaltime. Partile mici (cele de o treime) se pun deoparte, iar partile mai mari se scobesc cu grija, pastrand un strat de miez pe fund. Se umplu partile mari cu salata de boeuf si se acopera cu maioneza si mici palarioare din capacele subtiri taiate prima data. Treimea sectionata a portocalei se aseaza pe un platou cu sectiunea mai mare in jos si cu cea mica in sus, ca niste mici suporturi. Deasupra lor se pune cu atentie cupa de portocala umpluta cu salata de boeuf, formand astfel un fel de cupe cu picior. Arata foarte frumos si impodobesc masa intr-un mod atractiv.
Fotografiile de mai sus ilustrează o cupă de portocală, plină cu salată de boeuf.
Poftă bună şi sărbători fericite, că doar mâine nu-i poimâine!
Vă mulţumesc pentru că îmi sunteţi alături!
Dacă vă place ce citiţi, dacă vă e de folos sau vă impresionează cu ceva, vă puteţi abona la blog (în casuţa de abonare din dreapta sus) sau puteţi da un like paginii de Facebook a Blogului de familie.
merci de publicare!
spor la gatit!
Eu fac des asemenea salate, dupa cum am zis pt ca sunt costuri mici iarna la radacinoase, devin o mancare de post satioasa si gustoasa, dar si pt ca pot gati o singura data si am mancare si pt 2-3 zile (supa si salatele). Si daca ma destrabalez pot sa pun separat ingredientele si din proportii diferite si dressing-uri diferite pot obtine si 2 tipuri de salate.
Si eu multumesc pentru acest articol, de mare actualitate in aceasta perioada. Tot omul ar vrea sa faca treburile mai repede, mai cu spor, mai cu drag. Si sa iasa si gustos!
este si preferata mea, ce frumos aranjata este!!!
Imi place ideea de a pune salata in cupe de portocala. Si e bine de stiut cum se poate simplifica treaba. Maioneza la borcan n-am incercat niciodata. Mai am de invatat 🙂
La noi salata asta , este mancare de dimineata si , da, o preparam si fara carne ! De sarbatori facem , pentru ca ne place , nu ca ar fi o vedeta ! Inedit modul de servire ! Multumesc !
Si mie imi place salata de boeuf, multumesc de reteta !
Eu nici nu am auzit de asa salata, insa vad ca toata lumea stie si gustul, nu doar denumirea :):) Multumesc pentru detalii. O seara frumoasa, Liuba x
Mie imi place sa fierb legumele in abur.Asta daca nu vreau si un pic de supa.
Parca isi pastreaza gustul mai bine.
Un weekend minunat sa ai!
Nu stiu in alte parti cum o fi, dar la noi cred ca foarte multa lume are salata de boeuf printre mancarurile preferate. Multumesc!
Si eu am de gand sa testez metoda de simplificare. Ideea cupelor de portocale am primit-o de la o fosta colega, acum multi ani. De cate ori am prezentat-o asa,am primit laude 🙂
A, deci ai o multime de variatiuni pe aceeasi tema. Eu mai fac doar fara carne, cu maioneza de post.
Cu multa placere, Geta! Si multumesc frumos pentru vizitele si comentariile tale!
Aha, deci am zis eu bine mai sus, ca este o reteta foarte cunoscuta la noi. Te pup, fata frumoasa si ma bucur sa te revad!
Multumesc asemenea, Suzana! Nu am facut niciodata cu legumele fierte la aburi, ideea este de retinut, multumesc!
Arata tare bine salata! imi ploua deja in gura! Noroc ca au inventat unii maioneza de post!
sa fiti sanatoase amandoua si sa mai colaborati! Va sta bine impreuna :)))
Imi place orice este cu maioneza, bineinteles ouale umplute si salata a la boeuf sunt in top! Reteta ta e buna acum, ca vin sarbatorile.
eu am un instrument din ala care taie legumele cubulete.Asa ca le tai pe toate, inclusiv cartofii,crude, si le fierb la abur.Carnea o fierb in supa.Pentru rapiditate si mai mare pregatesc amestecul de salata si il pun la congelator.Il scot si-l fierb cand imi vine pofta.
aaa, ce interesant! tai si cartofii de cruzi? si cum ii fierbi la abur? Si mai ales cat timp ii fierbi?
Deci daca reusesc sa fac si asta, scutesc o ora de fiert si 15 min. de tocat cartofii intregi …
In rest, si eu anumite ingrediente le-am tocat de crude si congelat, dar nu am facut asta pana acum si pt salata beuf.
intai pun leguminoasele, ca fierb mai greu si cartofii ii adaug mai spre sfarsit.Pai cum sa ii fierb la abur- folosesc aparatul de fiert la aburi :). Are un timer si il pun pe timp de legume, nu stiu cat e, vreo 15-20 min.
Se vede treaba ca sunt tare "prinsa". Abia acum am vazut comentariile tale. Bag de seama ca ar fi bine sa mai cumpar si eu cate ceva prin bucatarie, un instrument din acela de taiat cubulete este foarte util.
Trebuie si eu sa incerc mai multe feluri de maioneza de post, am citit despre mai multe variante.
Mai ales ca avem si o varianta rapida 🙂
Mi se pare foarte buna ideea aceasta de a pune salata boeuf in cupe de portocale si sunt sigura ca si musafirii vor fi placut impresionati. Am bifat-o deja (de la aparitia Carticelei Practice) si o voi pune in practica la urmatoarea masa festiva. Va doresc un An Nou cu sanatate si multe realizari!
Ai dreptate, musafirilor mei le-a placut mult. Iti multumesc frumos pentru comentariu, Oana si sper sa ne arati pozele:) Va doresc si eu un An Nou plin de bucurie si sanatate! Sunt sigura, de fapt, ca asa va fi, Miruna si parintii stiu deja ca anul care vine va aduce inca o nestemata in familie! Sarcina usoara si numai bine va doresc tuturor!
super, o sa incerc si eu! Multumim de idee Irina!
Eu nu am aparat de fiert la aburi, si nici nu mai am loc in bucatarie sa mai cumpar produse mari, dar as putea lua o sita din aia de se etajeaza in oala, pt fiert … as fierbe asa 2 chestii concomitente. As economisi astfel si timpul de fierbere dar mai ales as economisi energie la fiert.
pentru decorat ia uitati ce idei am gasit: https://www.facebook.com/salatadeboeuf
Eiii, cat de bine arata! Multumim, draguta mea! Mi-a placut cel mai mult coronita aceea facuta din bucati mici de castraveti murati. Puisorii aceia din albus de ou ii facea bunica sotului meu.