Incep prin a va spune ca am pregatit un al doilea meniu saptamanal de post, varianta de toamna de data aceasta.
Prima varianta de meniu saptamanal de post am facut-o in primavara anului trecut si se baza pe verdeturi.
Imi doresc sa reusesc si eu sa tin macar o parte din post. Niciodata nu am putut sa il duc pana la sfarsit, dar eu ma straduiesc…
In alta ordine de idei, tin sa va spun ca dupa o pauza atat de mare de alcatuire a meniului, lucrurile nu au iesit perfect, dar perseverez si imbunatatesc. De aceea nici nu am scris saptamana trecuta, pentru ca l-am repetat pe ultimul. A doua oara a fost ceva mai bine.
Apoi am ramas datoare Luizei cu un raspuns. Ma intreba cum ma descurc cu gatitul zilnic si raspunsul este ca nu prea 🙂
In prima perioada in care am inceput sa alcatuiesc aceste meniuri, am incercat sa pregatesc zilnic mancarea. Desigur ca este cea mai gustoasa asa si nici nu mananci foarte mult. Dar eu sunt genul care prefera sa faca mai putine treburi ca numar, dar mai mult timp la aceeasi treaba pentru ca trec greu de la una la alta. De aceea am schimbat destul de repede – am si scris pe blog la momentul acela – si incerc sa gatesc de 3-4 ori pe saptamana. De fapt de 4, ca de trei nu prea ne ajunge. De aceea, de cele mai multe ori inceput sa pregatesc doua feluri doi odata si chiar si o supa/ciorba, in incercarea de a avea mancare doua-trei zile. Mi se potriveste mult mai bine acest fel de a gati. Dar nici asa nu imi este prea usor, caci de la ora 18,00 jonglez cu gatitul si cu temele lui Mihnea -care incep sa fie cam exagerat de multe si trebuie inca verificate.
Pentru Mihnea voi mai face cate o friptura, la cerere 🙂 La scoala ii dau sandvisuri trei zile, placinta o zi si in ultima bani sa isi cumpere ce vrea.
Pentru dimineata voi pregati arpacas cu fructe si in rest, cereale cu fructe uscate si piure din banane, la greu. In week-end omleta pentru baiat si noi vom servi tofu sau pate de soia cu rosii.
O saptamana frumoasa!
Mihaela Damaceanu
Mie imi place ca in perioada postului sa mananc: salata orientala, paste cu sos de rosii, zacusca, placinta de mere. Nu am rusit nicioadata sa tin post, mereu am gresit. Oricum se spune ca e important sa ne abtinem dela rautati mai mult decat la mancare. Imi place ca ii acorzi copilului libertatea sa aleaga ce sa manance intr-una din zile. Stiu pe cineva care incerca sa-l tina departe de mancarea nesanatoasa adoptand un regim restrictiv, iar dupa un semestru a aflat ca baiatul isi vindea pachetul cu muschiulet bio ca sa-si ia chipsuri sau facea schimb cu colegii pe parizer.
Scuze pentru greseli, scriu de pe tableta…
Multe legume si cateva retete noi pentru mine. Supa rosie de conopida si sos de conopida n-am gatit inca si nici n-am gustat. Eu nu reusesc sa tin post atat de mult, te admir ca macar incerci, chiar daca n-o sa;l duci pana la capat. E bine daca reusesti macar o saptamana la inceput si una la sfarsit.
Noi avem noroc cau fructele de mare, care se permit in post. Un rizotto cu creveti sau o macaronada cu caracatita, care sunt usor de gatit, ma scot din impas in zilele in care gatim fara carne, adica miercurea si vinerea. Mi-ai dat o idee, sa scriu ceva despre bucataria manastireasca greceasca de post. Dar trebuie sa fac si poze 🙂
Frumos si variat meniul tau!
Te-am intrebat atunci cum te descurci pentru ca eu nu consider ok sa stau si sa gatesc zilnic, cand gatesc fac mancare astfel incat sa mancam de 2 sau de 3 ori din mancarea respectiva exceptand mancarea la moment cum ar fi pastele, omleta, friptura sau ce mancare mai e de moment.
Eu asa am crescut, cu mancare pentru mai multe zile, de altfel asta era norma in Ro, aici e un pic diferit dar nu o sa incep sa gatesc zilnic, mie mi se pare ca femeile de pe insula asta sunt foarte nedreptatite cu casa, copii si gatit zilnic pt ca barbatul nu accepta sa manance de 2 ori aceeasi mancare iar la polul opus ei isi petrec timpul la carciuma, HA!
Laura, si mie imi plac felurile de mancare pe care le-ai enumerat, dar de la o vreme incoace, am asa…o deschidere spre experimente si noi incercari, inclusiv in domeniul culinar. Cumpar tot felul de reviste si ma tenteaza multe de acolo, zicandu-mi ca as tot incerca 🙂 Si aplic si o mica smecherie: sotul meu este cam conservator cu mancarea si de multe ori refuza anumite legume cu care nu este el obisnuit. Pana acum cativa ani, tot asa faceam si eu, ca nici mie nu im plac chiar toate, eu sunt iremediabil indragostita de cartofi la cuptor 🙂 Dovleacul face parte din legumele dupa care nu ma omoram deloc in copilarie, dar citind si crescand si afland cat este de sanatos mi-am modificat perceptia. Eu am reusit, dar pe baieti inca nu i-am obisnuit cu dovleac, ultima supa crema facuta, am consumat-o singura. Dar am reusit sa ii pacalesc si sa ii invat cu spanacul, introducandu-l treptat in combinatii. Acum placinta cu spanac are mare trecere la ei si as vrea sa adopt aceeasi metoda si la alte legume refuzate. Aoleu ca am mai scris 🙂 In acelasi timp, le dau si ceva libertate si l-am convins pe sotul meu sa il lasam pe Mihnea sa mai incerce si mancare mai neortodoxa, cand am observat in parc – mic fiind cum tanjea spre pufuletii si alte gustari din acestea "bune" ale altor copii. Sa isi vanda pachetul, tare asta, nu mi-ar fi trecut prin cap ca pot face asa ceva 🙂
Nici o problema, cu tableta si telefoanele toti suntem de inteles 🙂
Si eu tot pentru prima oara le voi face, inspiratie de la reviste, cum spuneam mai sus 🙂 O sa iti spun cum mi s-au parut si mai ales, ce trecere au avut in casa. Asta este un fel de incercare de diversificare a felurilor cu conopida, caci mancarea clasica nu are succes 🙂 Asa mi-am zis si eu, prima saptamana deja s-a dus, dar si cu doua intregi nu m*as supara 🙂
Chiar ca noroc aveti! Fructele de mare sunt cerute si de Mihnea si mult mai apreciate decat dovleacul si conopida 🙂 Le-a placut de la prima incercare. Foarte frumoasa ideea de articol si foarte interesanta, chiar mi-ar placea f. mult sa scrii! Si cu pozele, zau ca tu nu ai nicio problema, eu ce sa mai zic 🙂
Post cu folos, draga mea! Inspirational meniul. Desi sunt la post de ceva vreme, tot mi se intampla sa raman in pana de idei, asa ca mai arunc si eu cate un ochi.
Si eu tot asa am crescut, nici mama nu gatea zilnic. Dar o vreme am zis sa ii rasfat putin si dupa aceea m-am razgandit 🙂 Nici nu puteam si nici nu imi pare chiar f. bine, asa ca ama revenit la mai bunele obiceiuri 🙂
Cand am fost eu in Grecia am facut si eu observatii referitor la rolul barbatului in familie si nu prea mi-a placut. Dar sunt sigura ca nu este peste tot, mama a vizitat mai multe familii si mi-a confirmat. Si fac si multe feluri, umplu mesele cu atatea "meze", sanatoase toate ce-i drept!
Multumesc tare, Loredana! Sper sa fie mai bine ca in anii trecuti, m-am cam suparat pe mine ca nu mi-a iesit cum as fi vrut. Dar mai bine sa perseverezi, decat sa te superi si sa renunti de tot!
Ma bucur daca pot fi de ajutor cu inspiratia. Te pup!
Clar ca nu e peste tot la fel si am exemplu pe sotul meu..dar sotul meu e atenian, eu m-am referit la oamenii de pe insula care sunt cam… patriarhali in mentalitate.
Ai revenit la bunele obiceiuri! :)))
Eu trebuie sa ajung maine la supermarket si sa fac piata ca nu mai am nimic prin frigider, ma gandesc acum ce sa fac de mancare ca sa ne tina cateva zile :)))
aleg miercuri si sambata 🙂
Da, da, eu intelesesem 🙂 O supa, o placinta si o mancarica cu ce vrei tu 🙂
Pup!
Te astept, vii?
Eu nu pot fara carne deloc dar legumele sunt prezente mereu in mincarurile mele. Ce bine ca ai facut trimitere/marcat reteta cu arpacas pentru micul dejun, am citit si mi-a placut, o sa fac neaparat, multumesc de reteta !
Post nu tin,dar o sa fur cateva idei cu acordul tau.Eu gatesc zilnic,dar daca fac o ciorba o mancam si a doua zi ,doar ca mai fac ceva pe langa sa fie proaspat pentru pitica mea,sincer nu imi permit sa arunc mancare si nici nu poti face o ciorba ca sa o mananci la o masa.O saptamana frumoasa si spor la gatit.
Se vede ca m-am grabit ,am tot repetat cuvantul fac :)…
Doamne ajuta si post binecuvantat!parerea mea- daca nu esti obisnuita cu postul s-ar putea sa-ti fie dificil sa-l tii complet. Poate mai realist ar fi sa-ti propui fara carne panala Craciun, respectand dezlegarile la peste, care sunt multe (a fost si ieri, este si azi, plus in fiecare sambata, duminica), si in rest cu lactate si oua, daca nu rezisti, cu exceptia zilelor de miercuri si vineri, cand tii postul normal. Eventual adauga si ziua de luni.Desigur, cel mai bine ar fi sa cauti un duhovnic si sa te indrume el, ca fara binecuvantare e greu.
Delicios meniu! Este minunat sa gatesti in fiecare zi, pentru Mihnea, pentru voi este deosebit de sanatos. Nici la noi in casa nu se pastreaza mancare gatita de pe o zi pe alta, totul este proaspat!
O saptamâna cat mai placuta si linistita sa aveti! pupici
Multumiri pentru ideile grozav de apetisante. Este o adevarata bogatie de variante culinare de post, din care ai ce alege. Iar perioada postului, dincolo de insemnatatea sa spirituala, este o perioada de purificare si pentru organism, o pauza foarte utila de la mancaruri grele, inaintea marilor sarbatori, atat de bogate in bunatati greu de digerat. Organismul mai are nevoie si de usurare, iar mancarurile vegetale sunt cele mai sanatoase.
O saptamana frumoasa! 🙂
Eu fac ciorbe si friptura la tava si mazare sau piftie sau chiftele etc pt 2-3-4 zile, in rest anumite ingrediente le fierb pt mai multe zile (oase/naut/ fasole de ex), astfel ca pe loc toc salata verde/castravetii etc. si adaug ingredientele fierte si gata. Uneori fierb naut mai mult (las 1 zi la umflat,apoi in fierb), portionez si congelez si astfel am naut/fasole fiarta pt humus/fasolica batuta/salate si peste 2-3 saptamani.
Din mancarurile ce le fac miercuri/joi/vineri seara sunt mamaliga cu br si l, orez/paste/o supa crema de legume. Si la paste sosul il pot face cu o sapt. inainte (de ex. fierb rosii pt supa crema de rosii si o parte o separ si condimentez ca de paste, si o pun intr-un borcan in frigider).
Prajiturile le fac doar in weekend.
Inca o remarca personala: eu tin postul singura in casa, asa ca pt mine mananc si 2 fructe si o bucata de piine/ o fasole fiarta simpla, cu sare si lamaie etc. Ideea postului pt mine este in primul rand de frugalitate, penitenta, sa impart mancarea cu altii, rugaciune, sa imi indrept greselile, sa ajut pe altii, sa am grija de pamant si natura ca doar si ea e creatia lui Dumnezeu etc. Nu, nu cumpar cosmetice si nici nu ies la restaurant in post, mi se pare o risipa cand banii aia fac diferenta intre viata si moarte la un om necajit – aici cred eu e mai importanta ideea de post (sau cel putin asta e zona unde vreau eu sa lucrez).
Sigur aveti in jur vreo familie in situatie dificila (eu am o mamica singura cu 2 copii, ea face menaj); ganditi-va cate lucruri va sunt in exces, faceti o tava de prajitura de mere, puneti inca ceva intr-o sacosica (eu am pus ce mi-a dat o vecina care a plecat din tara, i-am pus si 2 borcane de gem, etc) si dat. Imi pare rau ca nu sunt aici de Craciun aici ca as fi facut si 2 cadouri de Mosu, cu ceva carti de colorat, creioane, stilou, periuta de dinti etc.
erata- azi nu e dezlegare, am vazut gresit 🙂
Cu placere, Geta, ma bucur ca iti place! Eu am mai incercat si am rezistat o vreme, dar niciodata un post intreg. Acum ma uitam la ce mi-a scris Irina si imi pare tare buna parerea ei.
Si cand gateam zilnic tot asa era si la mine, ciorba pt. doua zile. Pititcul meu este un mare mancacios si tot zilnic i-ar placea, dar nu am cum, nu mai imi iese. Pana la el, nici prin ruptul capului nu imi trecuse vreodata sa incerc a gati in fiecare zi.
Fii tu linistita, care-i problema?
Irina iti multumesc frumos pt. acest sfat, sa stii ca nu ma gandisem. Asa voi incerca si cred ca este mai rezonabil! Cu doua zile de post pe saptamana ma descurcam, deci mai adaug una si in celelalte consum si lactate. Si cu peste, parca este mai bine! De asemenea iti voi urma sfatul si cu duhovnicul! Multumesc!
Draga mea, nu mai reusesc deloc sa gatesc zilnic, mi-a iesit intr-o vreme, dar acum nu mai pot. Fac o ciorba/supa si cam cele doua feluri doi, intr-o zi si le consumam in doua, uneori chiar trei. Sau in a treia fac ceva f. usor, gen paste cu ceva, orez sau salate care sa contina si ingrediente mai satioase.
O saptamana deosebit de frumoasa sa aveti si voi!
Este f. adevarat, Alex, sunt foarte multe retete, doar ca ne-am obisnuit noi numai cu cateva pt. ca le facem mai repede si mai usor. La fel cred si eu, postul are si o componenta spirituala insa reprezinta si o purificare a organismului, lucur ce nu poate face decat bine!
Tu esti plina de idei bune si f. organizata. Nu irti spun de cand imi propun si eu sa congelez o cantitate mai mare din mancarurile care se pot pastra sau asa cum zici tu din anumite alimente fierte. Imi povestea odata cineva cum italiencele isi prepara sosurile pentru paste cand au mai mult timp, pun in el si carne tocata si apoi il impart in paharute mici de plastic pe care le pastreaza in congelator. Apoi fierb pastele si gata un fel de mancare. Tot doamna imi spunea ca fusese uimita cat sunt de atenti cu mancarea. Avea grija d o batrana si fata acesteia a insistat sa nu ii dea mamei la pranz mai mult de 100 g paste. Spunea ca acum s-a obisnuit si dintr-un pachet face din ochi de 5 ori.
Anul trecut am avut mare succes cu Shoebox, toata clasa lui Mihnea a particpat la aceasta activitate. Si m-o fi lasat memoria, ca acum ma gandesc daca a fost anul trecut sau acum doi ani. Trebuie sa verific 🙂 Da, am oameni cu situatie mai dificila, ma simt bine cand reusesc sa jut si eu cumva. Nu m-am gandit niciodata sa nu cumpar cosmetice sau sa nu ies la restaurant. Ce-i drept ca ajungem rar, dar acum mi se termina crema de fata si chiar imi face atat de bine, ca e musai sa o comand. Iarna chiar nu mai pot fara creme, mi se usuca rau pielea si buzele, strugurelul nu-mi lipseste din geanta.
Pate vegetal facut in casa am facut pana acum din boabe de naut si morcov in proportii variate, dar am de gand sa incerc si pe cel din ciuperci, masline kalamata. Zeama de lamaie, usturoi pudra, boia de ardei dulce sau iute fac diferenta.
Supa crema de linte rosie, salata de cartofi cu salata verde si ton si diverse seminte (chia, canepa si floarea soarelui), zacusca, salata de sfecla rosie. Noua ne place sa diversificam intr-o zi nu doar pe ansamblu, de exemplu nu fierb fasole si fac mancarica si ciorba din ea. Ar fi prea mult pentru noi, daca ne raman cateva boabe le integram la o salata, dar rar au fost astfel de situatii si pe acelasi principiu procedam cu celelalte surate: varza, mazare. Gatim altceva intre felurile care ne-ar putea provoca gaze.
Spor in toate, Mihaela!
pupici
in timp am invatat ca anumite mancaruri le pot face in avans.
De ex. cumpar carne in cantitati mari (planuim sa mergem la un fermier si sa ne taie pt noi, pe loc, o pulpa de porc/gaini) asa ca voi portiona: bucati de gratar, bucati de friptura la tava, oase de supa de oase, slaninuta bucati, plus voi toca de perisoare/chiftele si portiona. Pt salate unele ingrediente le prepar din weekend. Sosul rosu de paste sau pizza iar il prepar o data pt 2 saptamani, fierb atent, pun in borcane inchise si acestea in frigider cu gura in jos; in septembrie am facut compot de prune cateva borcane in plus si mai am inca pe anul asta; nautul pt hummus il fierb o data si am 3 portii in congelator – doar scot la dezghetat si pun condimentele si in robot. Impartit ingredientele pt supa crema in cutii si pus pe balcon (nu le-am curatat, doar taiat telina in 2, intr-o cutie am pus si ardei, in alta morcovi, in ambele adaug cate o ceapa si cate 2-3 cartofi etc), pus la marinat pestele din weekend (iau macrou/alt peste congelat ieftin) etc. Sau fac mancare de ciuperci dar o parte din ciuperci au devenit pate.
De fapt, eu gandesc meniul si apoi cumparaturile si apoi le impart si portionez direct cand extrag din sacosele de la piata si unele le gatesc 2 din 1 ; astfel economisesc mult timp!
O sa fac un tabel de 'planning' despre cum fac o lista de cumparaturi si cat timp necesita.
Astia mici…cu cat incerci sa-i controlezi mai mult, cu atat te lasa fara cuvinte. Fac parte dintr-o alta generatie, au acces la informatie, sunt mai increzatori si au idei multe.