A doua reteta despre care am povestit in articolul timpul de gatit este mancarea bulgareasca cu carne sau un fel de friptura cu legume, acoperita cu un strat exterior din iaurt, ou si branza, al carui gust mi s-a parut interesant si care a avut mult succes in casa. Pe aceasta am repetat-o de inca doua ori, motiv pentru care ma mandresc si cu poze 🙂
Au fost cateva motive pentru a o alege, printre care stratul de care va spuneam, consistenta ei si desigur, timpul de preparare de doar 15 minute. Mi-a trecut faza cu timpul de gatit, asa ca nici nu am mai incercat sa cronometrez ceva 🙂
Insa, un lucru este cert: cand stii reteta pe de rost pentru ca ai mai facut-o de cateva ori, totul merge mai repede.
Si cum vorba lunga este saracia omului, trec la treaba, dar nu inainte de a va preciza sursa: tot Libertatea pentru femei nr. 26 sau linkul: libertateapentrufemei.ro/articol/mancare-bulgareasca-47992, pe care am mai modificat-o putin, pe ici pe colo.
Ingrediente:
– 750 g cotlet de porc, fara os;
– 2 ardei grasi, verzi, sau rosii, sau combinati;
– 2 cepe mari – albe sau rosii, iar va las sa aleget;
– 2 rosii mari, carnoase si de gradina, daca se poate;
– 200 ml vin rosu;
– 100 g de unt.
Pentru stratul exterior:
– un pahar mare de iaurt;
– 100 g branza telemea (in reteta din revista era branza feta );
– un ou;
– piper si sare.
Mod de preparare:
1. Cotletele de porc se taie in fasii lungi si ceapa se taie pestisori si se calesc in unt cu sare si piper.
2. Ardeii se taie fasii iar rosiile decojite in cuburi putin mai mari si se adauga in vasul cu carne si ceapa.
3. Peste cateva minute se pune si vinul si se introduce la cuptor pentru 45 de minute. Daca este nevoie, completati cu putina apa, de la inceput sau pe parcurs, astfel incat carnea si legumele sa fie usor acoperite de lichid.
4. Se amesteca toate ingredientele pentru stratul exterior si se adauga peste friptura din tava. Se mai coace timp de 15 minute pentru gratinare. Se serveste calda sau rece.
Pofta buna!
Mihaela Damaceanu
cred ca este tare buna, fac ceva asemanator, o mancare greceasca, dar cum sunt vecini…seamana!
Pare destul de satioasa!
Asa este, s-au amestecat influentele in bucataria bulgara si greaca. Si cred ca si din cea turceasca.
Chiar este! Carnea si stratul de deasupra, ambele sunt satioase.
Incerc sa identific influenta greceasca 🙂 Nu gatim nimic asemanator. Eventual prima parte, inainte de adaugarea iaurtului si a branzei. Se face carnea la tigaie cu ardei, ceapa, rosii si mirodenii si se stinge cu vin iar la final se adauga feta chiar inainte de a se trage de pe foc. Dar cu iaurt n-am auzit. Cand o sa calatorim mai la nord, pe-aproape de Bulgaria, o sa ma documentez 🙂
ce bine ca deja am servit masa de pranz, altfel mi-ar fi plouat în gura! Aroma razbate pâna dupa ecranul laptopului 🙂
Curios mi se pare doar ca din ardei si rosii nu se mai vede nimic… mie personal îmi plac legumele din mâncaruri mai al dente. Sau, daca acestea au servit doar la prepararea sosului pentru carne, atunci pe lânga mâncarica, imi place o garnitura – asta pentru ca noi nu manâncam pâine la masa de prânz.
te pup Mihaela draga, un start bun în weekend! :-*
Sa va fie de bine, cred ca e gustoasa mancarea, mai cu seama cu putin piure alaturi si o salata cu multa ceapa! Deh, iubesc ceapa! :))
O duminica frumoasa!
Pfui, de ce citesc eu posturi cu mancare inainte de pranz? Raspuns: pentru ca sunt masochista. Dap, bulgarii stiu sa gateasca!