Va povesteam in timpul de gatit despre cea mai aventuroasa prajitura pe care am facut-o vreodata.
Ca sa fie tacamul complet, va scriu astazi si reteta, mai ales ca m-ati si intrebat )
Sursa este Libertatea pentru femei nr 26/2015 si o puteti vedea si accesand linkul urmator: Libertateapentrufemei.ro
Portii: 4
Preparare: 10 minute
Coacere: 25 minute
Timpul meu adevarat, il stiti, da? Nu dureaza mult, este adevarat, pentru ca nu are un blat propriu-zis. Este mai mult ca o umplutura de branza de la pasca sau placinta cu branza dulce si stafide. Adica un fel de jumatate de prajitura, de aceea ar dura prepararea, doar 10 minute. Asta daca stii reteta pe de rost si esti si Speedy Gonzales 🙂 Mie si lui Mihnea ne-a placut, nu am reusit inca, sa o prepar din nou.
Ingrediente:
– 500 g branza de vaci
– 100 g stafide aurii
– 3 linguri smantana
– 100 g zahar
– 1 lingura gris
– 3 oua
– 20 g unt
Mod de preparare
– se pun stafidele la inmuiat in apa calduta
– se amesteca intr-un bol branza, cu zaharul, smantana si grisul, pana la un aspect omogen;
– se adauga cele trei galbenusuri si se amesteca in continuare, pana cand sunt incorporate uniform
– se bat albusurile spuma si se adauga peste amestecul cu branza, incorporand spuma prin miscari usoare cu lingura de lemn. Se scurg stafidele bine si se pun si ele in amestec.
– se unge un vas cu unt si se coace compozitia timp de 25 de minute, cu sau fara cronometru 🙂
POFTA BUNA!
Mihaela Damaceanu
Am incercat si eu ceva asemanator:
http://suzanamiu.blogspot.ro/2014/04/pasca-fara-faina.html
Si mi-a placut foarte mult. O sa incerc si varianta ta!
O zi frumoasa!
De notat. Imi plac retetele simple si imi place placinta cu branza dulce. As incerca sa pun si bucatele de fructe zaharisite, cum fac sicilenii la casata.
Merg si eu sa o citesc, acum! Si mie mi-a placut, pentru ca imi plac branza dulce in combinatie cu stafidele. O zi frumoasa si tie!
Chiar este foarte simpla, nici nu stiu vreuna mai usor de facut. Si eu voi incerca cu fructe zaharisite, cred ca se potrivesc bine!
Imi plac si mie retetele simple si o sa incerc si eu aceasta prajitura. Azi am liber si am gatit si eu tocanita din rosii cu cartofi fierti, asa gustos a fost 🙂 Pupici si multumesc pentru receta! Liuba x
Cu multa placere, draguta Liuba! Ma bucur ca v-a placut reteta aceasta. Tocanita cu cartofi, mmm, nu ar trebui sa am pofte la ora aceasta…
sa va fie de bine, dragilor! Delicioara combinatia de brânza de vaci si stafide în placinta! Uite ca ni s-a facut si noua pofta… dar cred ca vom face placinta cu prune, ca e plina piata acum 🙂
Un start bun în noua saptamâna! pupici si îmbratisari :-*
Chiar este o vreme foarte buna pentru placinta cu prune, zici bine. Eu am facut-p pe aceasta in cadrum experimentului meu practico-amuzant, pentru verificarea timpului de gatit. Acum, insa, se potriveste ceva cu prune si retin si reteta scrisa de tine mai demult, cea facuta de Helmut pentru tine si matusa, parca…
Suna bine reteta!
Face si una dintre matusile mele ceva asemanator, o pasca fara aluat, si este delicioasa.
As prepara-o si eu dar aici nu gasesc nici branza de vaci si nici smantana asa ca imi pun pofta in cui si imi prepar niste rabdari prajite! :))
Sunt noua pe aici, aterizata de pe blogul lui 'o femeie'
Nici la noi nu se gasete brinza romaneasca, deci am adaptat de multi ani o reteta din cartea Silviei Jurcovan: 1 kg de brinza cremoasa si curgatoare,( am scos smintina afara), 160g zahar, 4 oua pe care nu le bat, 50g gris, 30g faina. Odata am gresit cantitatea de zahar si a iesit buna, asa ca mai nou o fac cu doar 100g zahar si faina de orez in loc de gris si faina(ca sa mai reduc din gluten).
Luiza mea draga, nu stiu daca mai revii sa citesti raspunsul dupa o asemenea intarziere, dar uite ca ne-a scris Elena mai jos, o adaptare a retetei si pentru o asemenea situatie. Deci poti sa renunti la simpaticele rabdari prajite 🙂 Te pup!
Elena, iti urez bien ai venit si iti multumesc foarte mult pentru comentariu si pentru ca ne-ai dat o solutie in situatia in care branza romanesca este de negasit!!!
Ma bucur de cunostinta, eu cred ca te-am cunoscut si pe la Iulia si te astept mereu cu mare drag!
Imi place sa aflu variante diferite ale aceleiasi retete si ma bucur de fiecare data cand constat cat suntem de creativi si de speciali. Cu drag, Mihaela
Buna Elena!
Ce inseamna branza cremoasa si curgatoare?
Am vazut! :))
Poate renunt la rabdarile alea daca descopar care e branza cremoasa :))
Te pup!
Multumesc de primire! Da, imi place blogul Iuliei.
Brinza din Franta e cu totul altfel decit cea din Romania, cam ca o smintina , cremoasa. Se gaseste la borcan de 500 g sau 1 kg. La papanasi folosesc insa "fromage de campagne" pe care-l las la scurs 2-3 zile si pun ceva mai multa faina.
Eu am o droaie de retete mult simplificate , in ultimii ani chiar am devenit foarte creativa .
Va pup,
.
Interesanta reteta. Foarte simpla si rapida asa ca trebuie sa o incerc.
Si eu te pup si multumesc din nou. Fromage de campagne cred ca este ceea ce la noi se gaseste ca branzica de casa sau cottage cheese, adica un fel de perle de branza dulce, amestecate in smantana. Oamenii creativi au numai de castigat, ma gandesc ca si la adaptarea la viata intr-o alta tara, ti-a fost de ajutor. O duminica placuta!
Simplitatea si rapiditatea m-au atras si pe mine sa o incerc. si dintr-un exercitiu, am mai incercat o reteta.