sursa |
Marti am uitat sa imi iau drojdia pe la ora trei dupa-amiaza, asa cum obisnuiesc, si m-am vitaminizat cu ea pe la ora cinci. Ajung acasa fresh si nu am teme de verificat – Mihnea are atelier de sase ore martea si nici mancare de facut – gatisem de mama focului duminica.
Calc ceva si apoi imi iau o revista de citit, ca rar prind asa timp in cursul saptamanii. Relaxata pe canapeaua din living, gasesc in Click pentru femei „alimente care aduc fericirea”. Cum sa nu citesti asa ceva? Ba mai mult, citesc cu voce tare, si pentru domnul meu ce se dadea pe Facebook. Domnisorul lasa si el telefonul si asculta. Urmeaza un tir de intrebari: ” Ce este ala triptofan?” „Dar ce este serotonina?” Ce este si ce este….
Ma gandesc la chimia mea, ii explic cat mai usor ce sunt acestea si trec mai departe sa citesc despre struguri, ca vad acolo ceva cu acnee si ma gandesc sa le aplic la Mihnea.
– Avem struguri?
– Nu avem.
Urmeaza un alt articol interesant despre retete de apa de gura din ingrediente naturale, la care Mihnea zice:
– Ti-aduci aminte ca in Stefan cel Mare, sotia Comisului Manole folosea cuisoare ca sa nu ii miroasa gura?
– Nu, ca eu nu am vazut filmul acesta de o suta de ori.
Si continui sa citesc toate retetele, cu mult interes.
Apoi Mihai se retrage si Mihnea dispare si el, in timp ce eu ma omoram sa citesc cu voce tare despre Martin Luther si Papa Ioan Paul al II-lea. Fsss, fsss, fsss, se aude din bucatarie. Citesc in continuare despre cei doi lideri. Si iar aud fasait. Ce o face copilul acesta, ca doar nu citesc degeaba cu voce tare aici. „Mihnea, ce faci?” „Bine.” Ma enerveaza rau raspunsul acesta. Cand intrebi copilul ce face, in urma unui zgomot neidentificat, te astepti sa iti raspunda chiar ce face, nu ca se simte bine. Continui sa citesc, crezand ca isi pune cereale din punga. Dar zgomotul nu se opreste, cat sa tot foiasca punga cu cereale? Ma ridic si merg sa vad ce tot fosneste. Cred ca v-ati dat seama, deja. Avea in jurul lu, toate pungutele de condimente si mirodenii existente in casa. Sunt in pungute de hartie, de aceea fosneau. Intr-o cana, deja storsese suc de portocale. Cand am ajuns eu, razuia coaja altei portocale.
– Ce faci, copile?
– Apa de gura.
– Pai…mie imi trebuiau cuisoarele. Si nu ai auzit ca iti trebuie alcool? Ce ai mai pus acolo?
Si imi insira condimentele: cuisoare, scortisoara, cardamom. Ce sa fac, merg in camara si aduc putina tuica, ca alcool etilic nu aveam in casa. Pun amestecul intr-o sticluta si il las in camara la macerat. Mie imi trebuiau cuisoarele la altceva. Nu cred ca va iesi ceva, sucul de portocale nu rezista mult timp. Daca nu punea suc, poate s-ar fi putut pastra. Mi-a consumat toate cuisoarele.
O saptamana frumoasa, dragele mele!
Mihaela Damaceanu
Vai ce dragut e Mihnea!!
A executat ce a auzit hi hi :))
Am facut si eu apa de gura din cuisoare si scortisoara, fara suc de portocale :))
Pai, bine ai facut 🙂 ca toate retetele erau cu alcool etilic…si unele cu coaja de portocale..
Eu ma bucur de multe ori, cand il vad ca nu sta pe ganduri si FACE ceva, dar acum mi-a cam parut rau dupa cuisoare…aveam un proiect tare interesant…Voi cumpara altele si ar trebui sa-i cer ajutorul, ca mai repede se fac lucrurile in doi.
Nu am incercat niciodata apa de gura varianta naturala doar cele din sticluta luate din mall. As fi tentata dar ma intreb cat le poti tine.
ps: E foarte harnic Mihnea al tau 🙂
Da, uneori ma surprinde 🙂 Cu tot balamucul asociat, nu il cert, caci vreau sa isi dezvolte acest elan de a face ceva concret. Nici eu nu am incercat ceva natural, dar ar trebui sa reziste. In esenta este vorba de uleiurile volatile, care sunt practic extrase de alcool din condiment sau planta, el actionand ca un solvent si deci pastreaza aroma. Retetele date in revista – nr. 38 aparut in 18 sept.- si sigur se gasesc si pe net destule, au ca si componente uleiuri esentiale de plante aromate (menta, levantica,arbore de ceai verde, anason) sau tincturi dizolvate in alcool. Sau cel mai simplu ar fi sa mestecam cuisoare sau cardamom sau fenicul. Se mai foloseste si tinctura de marar. Cateva picaturi se dizolva intr-un pahar cu apa si se clateste gura. Articolul este foarte interesant, merita citit caci solutiile sunt foarte simple.
Auzisem si eu de reteta lui Mihnea,dar el e mai constiincios.Numai bine!
Cateodata, nu este mereu, manca-l-ar mama pe el 🙂
Toate cele bune si voua!
daca iti trebuiau cuisoarele ca sa "impanezi" o portocala cu ele, pentru inmiresmat casa, sa nu-ti para rau dupa ele, caci nu functioneaza :))
Desteapta mea, pe toate le stii!!! Da, asta vroiam sa fac, aratau asa de bine in cartea cu poze. Pomanders, asa scria acolo, nu stiu cum sa traduc, probabil parfumant.. Te pup!
E o idee buna cu apa asta de gura. O pun pe lista 🙂 Am si cuisoare si fenicul si cardamon. Plus alcool cu gust de portocala pe care initial il vedem lichior, dar pana la urma l-am tinut pentru prajituri.
Sa incerci portocalele impanate cu cuisoare, dar fa-le chiar in ajun de sarbatori. Parfumul tine doar cateva zile.
PS – am citit chiar ieri, ca ceaiul de salvie face bine la acnee.
Si eu am de gand sa fac una adevarata, ca este naturala si acuma…ne-am pornit. Sa imi spui daca esti multumita, sunt curioasa! Daca zici ca totusi tine cateva zile, am sa incerc si eu portocalele cu cuisoare. Ma gandesc sa nu mucegaiasca, cred ca acesta este riscul cel mai mare.
Despre salvie, am mai citit si eu, contine salicina si cred ca este buna si la acnee. Are o problema de-acum incolo cu ea…
Nu mucegaiesc deloc, doar ca incet, incet se deshidrateaza. Eu le fac in Ajunul Craciunului si le pastrez pana dupa Sf. Vasile.
Deci rezista ceva timp, o sa le fac si eu!
Desi va citesc blogul de ceva timp si nu am mai comentat pana acum, am sa va fac o recomandare legata de acnee – blogul pasagera.ro (pe mine m-a ajutat foarte mult ce am citit pe site legat de cauze si tratament).
Si am o curiozitate legata de drojdie, stiu ca ati mentionat intr-un articol mai vechi ca faceti o postare separata dar nu am gasit-o. Eu sunt in cautare de surse de vitamina b neanimala 🙂 Poate va faceti timp sa scrieti despre cura cu drojdie.
Multumesc!
Oana
Oana, ma bucur foarte mult ca mi-ai scris si ne-am cunoscut si iti multumesc tare mult pentru sfat. Voi citi, caci in vara a avut o explozie, care acum s-a mai potolit. Incepusera sa-i apara inca dinainte de vacanta, era primul din clasa si chiar se uita urat la ele si le tot contoriza. Apoi, in vacanta au explodat. I-am luat sapun cu sulf si o crema antinaicneica noua, de la Vivanatura, pe baza de propolis, argila si inca ceva, ptiu am uitat. A folosit-o si l-a ajutat, acum s-au mai temperat. Ma bucur ca m-a ascultat si nici nu le-a atins, dar cred ca i-au mai trecut si pentru ca nu mai este transpiratia si praful verii. Oricum, este inceputul si ma preocupa mult problema caci este tare nesuferita perioada aceasta…
Despre drojdie chiar am sa scriu, dar pana atunci iti spun ca iau cu regularitate intre jumatate si un pachetel de 25 de g (dupa cum imi amintesc) pe zi. Cel mai mult imi place cea de la Pakmaya-pachetele argintii- in masura in care acest gust poate placea cuiva. Dar m-am obisnuit si nu nici nu imi displace. O iau asa, pur si simplu, si apoi beau apa. Cu o jumatate de ora inainte de masa. Daca se pune intr-o cana cu o lingurita de miere, se dizolva imediat si gustul este chiar foarte placut. Ca si tine, tot pentru B-uri naturale o iau. Efectele se simt in cateva zile(3-5), sunt mult mai calma si linistita. Se observa beneficii si la ten si la par. Am citit ca si asupra aparatului digestiv ar actiona pozitiv, asta nu am observat personal. Pe langa B-uri mai are o multime de alte vitamine, minerale si aminoacizi. Am m ai convins doua colege sa consume si iti uram "bun venit in club!" Ma bucur f. mult ca mi-ai scris si te mai astept mereu ca drag! Toate cele bune!