|
Sursa : Google Images |
Voi nu asteptati vacanta? Ca eu una, nu mai pot de dorul ei. La fel si Mihnea, mititelul.
Mai sunt doar cateva saptamani, dar atata sunt de importante, ca abia astept sa treaca.
Dar subiectul de astazi este altul si indiferent de stari si asteptari, la piata tot trebuie sa mergem!
Ca si in in aprilie, preturile la carne sunt asa cum le stiu si le stiti. Este bine ca nu mai cresc si putem face un buget care sa nu ne surprinda.
Astfel,
– puiul intreg, aripile si ciocanelele de pui sunt 9-10 lei/kg;
– pieptul de pui cu os si piele costa 13,5-14 lei/kg;
– pieptul de pui dezosat 17-19 lei/kg;
– pulpa, cotletul de porc si ceafa sunt cam 16-18 lei kilogramul – ceafa a mai scazut, ca era 19;
– pieptul de vitel costa 14 – 15, iar pulpa 22-23 lei/kg;
– carne de curcan: aripi si ciocanele 12 lei/kg, pieptul 28-30 de lei/kg.
– la peşte, deasemenea nu sunt mari variatii. Cea mai ieftina varianta este carasul, al carui pret este 9 lei pentru pesti mari. Nu am mai remarcat novac. Nu sunt sigura ca nu era, am trecut mai repede ca de obicei. Macroul din Danemarca (congelat) este 12 lei/kg (fata de 11 luna trecuta) si am vazut cod argintiu cu 11 lei/kg. Crapul de Dunare este peste tot, cu 12-15 lei/kg. Stiuca si scrumbie nu prea am mai vazut, dar era mult pastrav la 19 lei/kg. Am mai remarcat biban la 43 lei/kg (habar nu aveam ca este atat de scump) si pastruga la 45 lei/kg.
– brânza tot cum o stiti din lunile trecute. Poate ar trebui sa nu le mai trec, dar mai am o singura luna de scris acest calendar, ca implinesc un an si ma opresc cu scrisul lor. De aceea, chiar daca nu s-au schimbat, trec toate preturile, ca sa fie tabloul complet. Branza de vaci si smantana se gasesc la 12 lei/kg. Telemeaua proaspata de vaca tot pe la 12 lei. Cea de oaie este 18 lei, iar cea uscata 23 lei/kg. De ceva timp, cumpar aproape numai telemea de capra, al carei pret incepe de la 16 lei/kg si poate ajunge si la 20 lei/kg.
– zona de legume a fost ieri vedeta pietei. Nu mai ajunsesem de doua saptamani si am fost placut surprinsa de abundenta existenta si de preturile bune. Cea mai mare surpriza a fost sa vad mazarea la 4,5 lei/kg si apoi varza la 1 – 1,5 (fusese 6 lei/kg). La mazare chiar nu m-am putut abtine si am intrebat ce este cu pretul acesta? Doamna m-a privit cam nedumerita si mi-a raspuns ca este inchisa piata :)) M-am nedumerit si eu, caci eram in piata, nu in nori si am intrebat „cum adica”? M-a lamurit ca se va inchide astazi, pentru curatenie, deci azi sa nu mergeti in Piata Obor. Era si fasole cata vreti si costa doar 6 lei kilogramul. Ziceam ca m-am mirat de mazare si fasole, pentru ca eram obisnuita sa le vad aparand cu preturi foarte mari, iar acum le-am vazut prima oara, la un pret foarte bun. Cartofii erau la 1-2 lei/kg, noi, bineinteles. Ceapa verde si usturoiul era 1 leu legatura, iar patrungelul, mararul si leusteanul, 50 de bani. Salata verde 2 lei/capatana, spanacul 3 lei/legatura aceea maaaare. Nu m-am uitat cat costau stevia si loboda, pur si simplu mi-au scapat. Castraveti am luat cu 2 lei, dar erau si mai mult. Rosiile 6-9 lei, au mai scazut putin.
– la fructe era mare belsug de capsune. Aceasta a fost a doua mare surpriza. Le „lasasem” pe la 12 -13 lei/kg si nu mi-a venit a crede, cand am vazut piata plina de capsune la 4 -5 lei/kg. Am luat doua kg -inutil sa va spun ca in catava ora s-au terminat si as vrea sa fac ceva dulceata saptamana aceasta. Sper sa reusesc, cum spuneam, suntem cam aglomerati cu treburi serioase 🙂
In afara de capsune, m-am bucurat si de cirese. Eiii, bine ar fi fost sa fie tot 5 lei, dar parca vreau prea multe, nu. Mai asteptam putin si ajung ele si 5 lei, acum erau 10-15 lei/kg. Nu stiu daca peste tot or fi scazut asa capsunele, ori oamenii doreau sa vanda, tinand cont de faptul ca astazi se inchide piata. Mai sunt mere, la 3,5 lei si pere la 8 lei pentru cine le-o mai vrea acum.
– iar am trecut si pe la
flori. Muscatele costa de la 7 la 25 lei, in functie de marime, numarul de flori/boboci si de nuanta. Tot scumpe imi par, la Mega am vazut cu 6 lei, similare celor ce in piata erau 10. Trandafirii costau… doar 25 lei, la vreo 25 de cm inaltime. La celelalte nici nu m-am mai uitat, am plecat in drumul meu, cu sacosele mele :))
O saptamana frumoasa sa aveti, cu capsune, cirese, flori si ce vreti voi!
Mihaela Dămăceanu
Similare
Eu am luat capsuni cu 8.5 Ron si cartofi noi cu 3 Ron. Se pare ca viata la Bucuresti e mai ieftina decat la Galati.:)
La noi capsunii se vand la caserola sau cu ladita. Cand am facut dulceata 9 caserole, adica o ladita, au costat 10 euro. Ciresele inca nu au aparut, dar am vazut cativa pepeni la SM. Bineinteles, ca inca nu cumparam 🙂 Asteptam sa iasa la tarabe producatorii locali.
Cat despre vacanta, e foarte, foarte asteptata de cei mici si de cei mari 🙂 Numaram zilele 🙂
La noi capsunii costa 4 euro (cele importate) si un pui de muscata 3,5 euro… Cirese locale inca nu am vazut însa când se va deschide sezonul de cules aici in livada ecologica de la marginea orasului, voi fi prezenta saptamânal! :)) Ca si la capsuni! Chit ca sunt mai scumpi (peste 7 euro kilogramul) însa cei autohtoni sunt mult mai aromati. Astazi am mancat un castron de afine 🙂
Pupici. Un start bun in noua saptamâna!
Hihi, din preturile acestea, chiar asta reiese. Oricum, si eu am fost nelamurita, nu stiu daca este doar din cauza inchiderii de azi a pietei sau atata or fi scazut de mult, datorita abundentei…
La voi preturile sunt ceva mai apropiate de ale noastre si este firesc, avand in vedere ce producator important de capsune, este Grecia. Chiar am intrebat vanzatorul daca sunt capsune romanesti si m-a asigurat, ca da, sunt romanesti, cu samanta din Grecia. Insa eu am un dubiu, pentru ca erau mult mai mari decat ce stiam eu a fi capsunele noastre :)) Cirese nu am luat inca, am zis ca pana ne saturam putin de capsune, taman mai scade si pretul cireselor.
Ma bucu ca toata lumea o asteapta, credeam ca sunt doar eu o mamica obosita de atata scoala :))
Uite, vezi, capsunele sunt de patru ori mai scumpe decat in Bucuresti, ca daca ne luam dupa Galati, doar de doua :)) Dar muscatele chiar imi par scumpe pentru Romania, zau. Floarea aceasta este in toata tara, se gaseste peste tot, de unde un pret de aproape 2 euro? Ori m-am tacanit eu si nu inteleg mecanismele cererii si ofertei. Dar cred ca asta este, e cerere de flori, ceea ce este frumos…
Imi amintesc de livada de ciresi, asa tare m-a impresionat ideea, anul trecut. Raman la parerea ca este o reflectare buna a spiritului organizat, specific poporului german.
Afinele sunt scumpe si la noi, dar atat de sanatoase, ca isi merita banii! O saptamana frumoasa si voua!
Am retinut ca la Fgaras piata legumelor e foarte sus.Un kilogram de fasole verde grasa 17 lei.Restu un pic mai scumpe.La Targovoste nici nu am vazut,decat legume din import,dar multe fructe.Nu mai am capacitatea sa retin atatea preturi,dar cand am nevoie cumpar,pentru ca noi consuman tare putin ,acum la batranete.O saptamana buna sa aveti!
Ohoooo, pana la urma are dreptate Iuliana. Glumesc, despre Brasov am stiut mereu ca legumele si fructele sunt foarte scumpe, poate doar Clujul sa il depaseasca. Si cum Fagarasul este la doi pasi, nu m-as mira foarte tare. Dar totusi, 17 lei…Wow
Nici nu avem ce sa facem, trebuie sa cumparam ca traim cu mancare!
O saptamana frumoasa si voua! Acuma, stau eu si ma gandesc daca nu cumva toate preturile or fi fost influentate de inchiderea de astazi. Eram curioasa daca scrie cineva din Bucuresti, insa pana acuma, nu. Am intrebat o colega astazi si mi-a spus ca in Piata Crangasi-alta piata ieftina a orasului, capsunele erau 6 lei. Deci nu este diferenta atat de mare, dar de celelalte produse nu am intrebat.
neaparat sa aduc aminte ca Obor e o piata ieftina si mare (discutie intre pietari care spuneau ca tarabe in Obor gasesc mai usor si sunt mai ieftine).
Da, este mare si ieftina. Nu stiu cat costa tarabele in alte piete, aici insa, am intrebat pe cineva si mi-a spus ca plateste 1000 lei. O fi asa, n-o fi asa, scriu ce mi-a raspuns. Oricum, imi pare ca trebuie sa vanda destul oamenii, ca sa mai castige si ei.
Capsuni am luat cu 6 lei kg, romanesti, sper sa apuc sa fac putina dulceata anul asta. Eu nu inteleg de ce au tot scumpit pretul migdalelor crude. Intr-un an s-au scumpit cu 20 de lei, poate si mai mult…