Cam supărată pe mine la începutul anului, nu mi-am mai fixat decât să reiau meniurile săptămânale, căci s-a cam instalat dezorganizarea în bucătăria şi bugetul meu, de când nu le-am mai scris pe blog.
O vreme am continuat să le fac pe hârtie, dar apoi obiceiul bun s-a diluat până la dispariţia totală.
Oricum, în legătură cu organizarea meditez de ceva vreme că îi este greu omului, adică femeii, să le organizeze şi să le facă pe toate pe care le vrea.
Dar partea de bucătăreală este importantă în viaţa şi bugetul unei familii şi de aceea îmi doresc să reiau treaba şi sper să mă ţin de ea. Ultimele pe care le-am scris erau făcute pentru două săptămâni. Nu sesizasem mari îmbunătăţiri, în afară de timpul alocat efectiv conceperii şi scrierii lor. Bun şi acest efect, dar acum simt că trebuie să repornesc mai încet şi de aceea îl voi face doar pentru o săptămână. Apoi sper să reajung într-un timp, şi la bunul obicei de a mai reintroduce din când în când, câteva săptămâni de meniuri săptămânale de 55 de lei.
Suntem în post şi voi face programarea în consecinţă, deşi până acum nu am reuşit să ţin vreodată în întregime postul. Voi programa feluri de mâncare de post şi voi completa pentru Mihnea cu o friptură sau un peşte. Să sperăm că rămâne doar pentru el!
Deci reîncep cu paşi mărunţi şi săptămâna aceasta programez următoarele:
– luni şi marţi: salată de vinete, ciorbă de sfeclă roşie, cartofi la cuptor;
– miercuri şi joi: ciorbă de legume, mâncare de urzici cu mămăligă, orez sârbesc cu salată de varză cu mărar;
– vineri şi sâmbătă: tocăniţă de ciuperci cu mămăligă, chifteluţe de legume, salată de sfeclă roşie.
Pentru dimineaţă şi seara voi pregăti câte o plăcintă de spanac şi una de dovleac sau mere. Voi face provizii serioase de fulgi de cereale (grâu, orz, ovăz), nuci, migdale, stafide, merişor, seminţe de dovleac şi floarea-soarelui, care se vor înmuia în ceai sau compot de prune pentru iarnă şi uneori se vor asezona cu dulceaţă sau gem. Mai am încă dulceaţă de vişine şi gem de caise. Una sau două zile va fi garnisită cu tofu, ridichi şi castraveţi. Iar desertul de bază, în afară de compot, gem şi plăcinta de mere, va fi format din fructe.
Mihaela Dămăceanu
interesant meniu si inspirational :).
eu nu sunt neaparat cu postul, dar parca nici n am chef de carne asa ca incerc saptamana asta, cat nu e sotul acasa, sa incropesc si eu meniuri mai vegetale asa .
spor si o saptamana usoara !
Mulţumesc, Valy! Soţul meu este acasă şi este pe baricade cu postul, aşa că mie ar trebui să-mi fie mai uşor. Ciorba de sfeclă este preferata lui.
hmmm… ce pofta mi-ai facut de tocanita de ciuperci cu mamaliguta! dar si de chiftelute de legume.
Adevarul este ca cine doreste sa tina post, poate sa gaseasca o multime de retete adecvate, gustoase si sanatoase. Noi nu am tinut niciodata un post întreg, dar nu am facut niciodata excese.
Pupici si urari pentru o saptamâna plina de succes!
Tocăniţă cu ciuperci nu am mai făcut de mult timp, dar chifteluţele acelea de la Irina, le-am testat recent şi Mihnea a fost încântat. Se fac cu orez, ca să le lege. Şi legume, evident. Nici eu nu am reuşit un post întreg. Numai bine şi vouă!
Am o prietena care tot isi face meniul pe intreaga saptamana si la weekend ii spun lui Sasha ca si noi trebuie sa facem un meniu cat de cat si el a ras si a zis ca nu o sa ne tinem de el :)) Mie imi place ideea aceasta si posibil cand o sa fiu mamica tot o sa practic 🙂
O ciorba normala din legume sau carne de pui nu am facut cred ca de o luna si ciar poastarea dvs m-a inspirat si maine o sa fac o ciorba de pui mmm
Pupici dvs si la Mihnea!!! Liuba x
Inspirational meniu! multumiri din suflet pentru gandul bun si de suflet folositor..asa percep aceasta postare cu idei de meniu de post……postul e o adevarata bucurie, binecuvantare si un mare dar…incercati si veti vedea ce stari sufletesti veti avea……roadele postului nu pot fi exprimate prin cuvinte..asa bucurie aduc!…vis a vis de a tine postul intreg…un parinte spunea….asa cum omul nu praseste ogorul doar la inceput si sfarsit…(va dati seama ce roade ar putea avea facand asa prasila)…asa si crestinul adevarat trebuie a tine postul intreg…sunt si exceptii ingaduite ca de ex.copiii,oamenii bolnavi,cei care presteaza munci grele (ex santier)etc …si cei carora duhovnicul le da dezlegare….DOAMNE AJUTA si post usor si cu folos celorlati.Valentina-Iasi
Doamne ajuta si post usor si cu folos celorlalti!(cer scuze pentru greseala de editare)Valentina -Iasi
Noi am mancat fasole verde cu usturoi, paste cu dovlecei si usturoi, cartofi taranesti, supele si ciorbele nu ne lipsesc. Azi am pus fasole la umflat pentru o mancarica.
Spor in toate.
E mare lucur ca si sotul e "pe baricade". Si la noi e la fel si e foarte usor pentru mine ca nu trebuie sa gatesc in mai multe cratite.
Ciorba de sfecla rosie?vreau reteta te rog,nu am facut niciodata.Urzici de unde ai,sunt deja la supermarket?E faina ideea asta cu meniul,asa stii din timp ce faci,in ce buget te incadrezi….eu stand la tara multe le am pe acasa,asa ca nu e nevoie sa aloc un buget pentru asta in fiecare saptamana…eu voi intra mai des aici sa vad ce mai gatesti.
Buna, am nevoie sa strang cat mai multe comentarii.Ai putea sa ma ajuti cu un comentariu de minim 10 cuvinte la acest articol? Poti comenta folosind caseta de comentarii FB sau profilul de GFC.Returnez acolo unde e nevoie.MULTUMESC!http://ellafairytale.blogspot.ro/2015/02/cum-scapam-de-daunatori.html
Aşa mi s-a părut şi mie la început, că nu l-am putea respecta. Cheia este să cumperi în casă doar ingredientele pentru felurile programate şi apoi iese treaba. Să aveţi poftă la ciorbică, face bine stomăcelului! Întorcem şi noi pupicii!
Valentina, bine ai venit la noi şi tare mulţumesc pentru comentarii, cuvintele frumoase şi încurajare!
În ceea ce priveşte postul întreg, mult mi-ar plăcea să reuşesc, ar trebui să mă rog mai mult, căci până acum nu mi-a reuşit, din păcate!
Te mai aştept pe la noi, cu mare drag1 O zi frumoasă şi post uşor!
Vai de bunătăţi mi-ai scris aici, mulţumesc pentru idei. Paste cu dovlecei şi usturoi sună foarte interesant!
Ciorba de sfeclă o fac cu toate legumele obişnuite la ciorbă, doar că în cantităţi mai mici şi doar sfecla o pun în cantitate mai mare. Urzicile urmează să le iau, mi-a spus o colegă că au apărut în piaţă. Te aştept cu drag să mai schimbăm păreri şi idei pentru meniu. Ce bine este să le ai pe toate sau multe, acasă în curtea ta!
Da, el este mai hotărât ca mine de obicei, când îţi propune ceva se ţine mereu de treabă!
Doar pentru Mihnea mai fac câte un grătar de pui sau peşte.
O.K. Cu plăcere!
Ooo, esti foarte metodica daca reusesti sa faci programul pe o saptamana. Mi-e si rusine, ca eu de multe ori nu stiu de dimineata ce-o sa gatesc in ziua respectiva. Pe drumul de intoarcere acasa imi fac planul de bataie cu ce am in frigider si in camara. Noroc cu oala sub presiune, ca se termina repede gatitul 🙂 Ciorba cu sfecla ne place si noua si placinta de dovleac e programata in viitorul apropiat, poate in weekend.
Mai bine zis am fost, ca saptamana aceasta nu mi-a iesit prea bine, ca nu le-am facut pe toate, am mai schimbat cu unele mai rapide. Dar asa mi se intampla mereu, dupa o pauza de facut meniurile, secretul este sa cumperi tot ce iti trebuie pentru ele si acelea sa le ai in casa. Ca dupa aceea, le faci!