Îmi place tare mult că băiatul meu este un curios! Şi îmi place că această curiozitate se manifestă şi in domeniul culinar. În iarna ce tocmai s-a dus(ce bine!), de gura lui am luat nucă de cocos şi caracatiţă. De multe ori am alte lucruri de făcut, plănuite dinainte, dar mă trezesc cu proiectele schimbate, din cauza lui! Dar nu mă plâng, curiozitatea este un lucru bun şi o încurajăm!
Vin eu acasă precum Scufiţa Roşie, cu nuca de cocos în traistă. Ştiam că mai cumpărasem doar o singură dată, cu muuuult timp înainte, când Internetul nu era pe toate drumurile şi mai ales nu era în casa mea. De aceea, trei studenţi caraghioşi se luptaseră vreo jumătate de oră cu NUCA, fără a reuşi mare lucru. Cu toate cuţitele din casă, cu toporişca, cu tot ce era contondent….ca într-un final să reuşim nici nu mai ştiu cum să scoatem apa, care nici măcar nu ne-a plăcut.
S-au schimbat vremurile acum, aşa că intrată în casă cu pungile pline, nu a mai contat nimic altceva, în afara nucii de cocos. Vrând nevrând, caută Mihaelă pe Internet şi apucă-te de spart nuca!
Documentarea fiind făcută, trecem la treabă!
1. Cu un cuţit cu lamă dură, încercăm care din cele trei găuri aflate într-unul din vârfurile nucii, poate fi înţepat. Am nimerit din prima şi am scobit până a rezultat un orificiu prin care am scurs într-o cană sucul din nucă.
2. Cu acelaşi cuţit cu lamă rezistentă şi cu atenţie, am crestat pe mijlocul nucii un mic şanţ circular, ca un inel în jurul burţii. Nu trebuie să fie adânc, ci superficial, cam doi mm adâncime. Am avut grijă că inelul să nu se întrerupă, ci şanţul să meargă continuu în jurul nucii, pâstrând lama cuţitului în acelaşi loc în timp ce învârteam câte puţin nuca.
3. Cu un obiect greu-eu am folosit o piatră pentru ascuţit cuţitele, am lovit nici foarte uşor, dar nici extrem de tare, din loc în loc, în jurul inelului, răsucind nuca şi aplicând loviturile pe aproape tot diametrul. Nu am ajuns în locul din care plecasem, că nuca s-a şi desfăcut în două semisfere. Bine, nu chiar semisfere, că nuca este ca un ou, nu ca o sferă :))
4. Cu vârful cuţitului introdus între coajă şi miez, am început să desprind miezul alb de coaja tare, încet şi cu atenţie! S-au rupt câteva bucăţi şi apoi s-a desprins tot miezul.
5. Miezul l-am spalat şi l-am pus în frigider. În mod normal, se dă pe răzătoare, pe partea cu găuri mici. Se păstrează în frigider, cam 48 de ore maximum.
Lui Mihnea nu i-a plăcut nici zeama, nici miezul. Ca să nu le arunc pe amândouă, am folosit zeama la un cocktail cu suc de grapefruit iar miezul am vrut să îl folosesc la o prăjitură. Din păcate, nu am mai apucat să o fac!
Mihaela Dămăceanu
🙂 Nici mie nu-mi prea place, dar soţul meu mănâncă miezul pur şi simplu. E foarte sănătoasă nuca de cocos 🙂
O zi frumoasă!
Eu recunosc ca nu prea iau nuca de cocos tocmai datorita procesului de desfacere, la prima vedere complicat 🙂
Să înțelegem că ai dat de lup, înspre casă. Aventuros, dar meritat!
Ei uite, ca nuca de cocos nu am cumparat niciodata! Dar eu ma asteptam ca miezul sa fie bun si aromat, cum sunt fulgii aia pentru prajituri care-mi plac la nebunie. Nu e asa, are alt gust?
Este sanatoasa, asa am citit si eu. Iar despre apa aceea, majoritatea articoleler spun ca are foarte multe minerale, cu o singura exceptie, in care se scria ca nu este decat o apa simpla. Cu nutritionistii acestia, uneori nu mai stii ce sa crezi.
Iulia, ce ma bucura vizita ta!
Pai si eu am cumparat doar de doua ori, iar acum am luat ca sa ii satisfac copilului curiozitatea. Mi-a parut rau ca nu am apucat sa fac ceva si din miez, ca eram intr-o perioada prea aglomerata si daca nu am facut atunci o prajitura la care sa-l folosesc, a stat degeaba in frigider.
Haha, ne-am intalnit, dar eu l-am pacalit, ca am ajuns acasa cu bine, cu sacosele pline. Lupul a ramas cu buza umflata, uitandu-se cu jind la bucatele mele :))
Si sucul si miezul au un gust pregnant de nuca. Dar mai mult, ca de coaja:))
Asa, doar din doua incercari, parca era coaja de nuca dizolvata in apa. Dulce nu este deloc. Poate ca daca razuiam miezul si se usca putin, era mai bun… Aroma este puternica, dar parca nu era ca fulgii. De fapt, si pe aceea i-am consumat doar in dulciuri, asociat cu alte gusturi, singuri nu.
Cred ca trebuie sa ma mai obisnuiesc cu gustul, ca stii tu, nu mereu iti place un gust nou.
Cu alte cuvinte, nici mie nu mi-a prea placut.
Prima nuca pe care am cumparat-o avea miezul maroniu, era stricata. Noi nici nu stiam bine cum trebuie sa arate, asa ca ne/am declarat complet nesatisfacuti si am aruncat/o. Bine, nu inainte de a face tot soiul de experimente pe ea, ca nu ne/am prins din prima ca e stricata, asa ca am bagat-o si in cuptor sa vedem daca nu devine mai buna. Asta era acum vreo 14 ani…
Mai apoi am mai cumparat si multe altele si au fost bune si delicioase.
Deci si la voi prima incercare a fost memorabila. Daca spui ca celelalte multe au fost bune si delicioase, inseamna ca asa cum am presupus trebuie sa mai incercam gustul lor. Citisem demult, nu mai stiu pe unde, ca pentru a te obisnui cu un gust nou, trebuie sa il incerci de vreo 7 ori. Mai avem deci, vreo cinci incercari la dispozitie :))
MIe imi place mult nuca de cocos si des cumpar, ador cocosul. Nu am stiut cum se desface, dar youtube-ul m-a salvat. Superba postarea! Liuba x
Instructiv, articolul tău. Eu am mâncat o singură dată nucă de cocos în stare nativă și nu mi-a plăcut deloc. Poate că procesul de uscare face fulgii atât de buni, poate se mai și adaugă ceva la ei, dar nuca naturală e fără gust, fără miros și tare !
Numai bine, Mihaela !
Deci chiar ar trebui sa mai incerc, nu?
Mie mi-a parut ca are gust de nuca, mai precis de coaja de nuca. Desi nu am mancat coaja nucilor, asa mi-o imaginez, haha.
Numai bine si tie, Zina!
operatiunea de extras sucul mi-a iesit, dar de spart nuca nu. Si am bagat-o intr-o sacosa de plastic, am iesit din casa si i-am ars una de scarile blocului de s-a spart in mai multe bucati. In casa am ales 🙂
Haha, ai gasit o metosa foarte practica! Noua nu ne-a trecut prin acum, atunci, la prima incercare, de cum multi ani. Am tot incercat sa o taiem cu tot ce se gasea in casa.
Si metoda ta este buna, important este sa o desfacem. Oricum, tare dura coaja are!