Nici nu stiu cand a zburat ianuarie, dar stiu ca am sarit ultima luna din calendarul cumparaturilor. Dar sunt cuminte si revin la el. Am reusit sa ajung prin Piata Obor vineri si parca mi-a parut mai animata, mai aprovizionata si cu preturi mai bune. Unul din motivele pentru care nu am scris in ianuarie postarea, a fost ca nu am ajuns in piata decat o data si atunci foarte tarziu, caci am avut de recuperat zilele libere din decembrie si am stat o ora in plus la serviciu, timp de 16 zile. Piata era pe inchidere cand am ajuns eu, asa ca fuga-fuguta mi-am cumparat ce aveam pe lista si altceva nu am mai apucat sa vad. Dar vineri este piata mai plina si am ajuns la o ora normala. Chiar daca parerea mea este ca vinerea preturile sunt un pic mai mari, am luat destule la preturi bune si am facut si tura de rigoare, ca sa pot sa va scriu si voua ce imi pare avantajos in acest februarie.
– Intai am trecut prin hala veche, unde nu mai era mirosul infiorator din decembrie si mi-am luat portia de carne. Preturile sunt cam la fel, dar am apucat sa notez mai multe decat faceam de obicei. Astfel, pulpa de porc era 17-18 lei kilogramul, putin mai ieftin decat in decembrie, iar cotletul 19 lei. Pieptul de vitel era 14, ceafa 19 si pulpa 22 lei/kg. Pieptul de pui dezosat costa mai putin decat lunile trecute, adica 17 lei, fata de 18-20 lei. De mentionat insa ca acestea erau preturile din hala veche, care este mereu mai ieftina decat cea noua. Am acolo vreo cateva standuri testate in timp si cumpar doar de la acestea. Pieptul de pui cu os si piele costa 13,5-14 lei. Ciocanelele erau la 10 lei si puiul intreg – grill, cam la fel. Carnea de curcan este ca de obicei, ce mai scumpa: pieptul 29 de lei, aripile 12,50 lei. Am notat si mielul, ca sa pot urmari evolutia, costa 23 lei/kg mielul intreg;
– hala de peşte era foarte animata. Eu am cumparat macrou din Danemarca cu 10 lei/kg, era foarte mult, aproape peste tot. Am mai remarcat ca era din abundenta crap de Dunare, zic ei, la 9 – 16 lei/kg in functie de marime. Stiuca mai mica, adica cam cat macroul, costa doar 10 lei/kg, imi pare rau ca nu am luat, repar tura urmatoare. Pastravul costa 19 lei, mreana 12 lei si novacul 7 -8 lei/kg. Nu am cumparat niciodata mreana sau novac. Voi ati luat, merita? Cu gandul la Mihnea, am remarcat si notat pretul midiilor – 25 lei si al caracatitei – 35 lei. Dorada era tot 30 lei/kg, asa cum am vazut-o intotdeauna. Ma doare mana sa scriu mereu, per kg, dar intotdeauna aceasta imi este unitatea de masura, ca sa stiti;
– si brânza parca mi s-a parut mai convenabila. Am cumparat branza dulce de vaci, cu 12 lei/kg si telemea de vaca tot cu 12 lei. Telemeaua proaspata de oaie costa 18 lei, iar cea uscata 23 lei. Smantana varsata, dar buna si grasa, era tot pe la 12 lei/kg;
– mi-a placut si la legume. Varza şi cartofii erau 1,5 – 2lei lei/kg, ca intotdeauna printre cele mai ieftine produse ale pietei, tarii, etc. Aparuse si varza noua, la pret de 3,5 lei. Guliile sunt 2 lei bucata si inca mai este dovleac la 3 lei/kg. Prazul costa tot 4-5 lei şi ciupercile costa intre 8 si 12 lei, in functie de marime, aspect si prospetime, zic. A aparut spanacul, dar este inca prea scump. La 10 per kg, eu prefer sa mai astept putin. Sfecla roşie este tot foarte convenabilă, la doar 2 lei kilogramul. Au aparut verdeturile noi, ceapa verde este 1 leu legatura, patrunjelul 0,5 lei, salata verde 2 – 3 lei. Erau si ridichi, dar nu stiu cum de nu am intrebat cat costa. Rosiile cherry costau 9 lei, celelalte cam 5 lei/kg. Miezul de nucă se vinde cu 38 lei/kg, a mai crescut de la 35 cat era in decembrie si probabil va mai creste.;
– la zona de fructe nu sunt schimbari prea multe. Merele frumoase sunt tot 2 – 3 lei/kg iar perele tot intre 6 şi 8 lei. Citricele si bananele sunt ca de obicei, mai scumpe ca în supermarket.Altceva notabil la fructe, nu am remarcat, asa ca acesta imi este raportul din Piata Obor.
O săptămână uşoară si frumoasa!
Mihaela Dămăceanu
Branzeturile chiar au un pret foarte bun, eu mi-am luat de la sfarsitul lui august cas pe care l-am pus bucati la congelator.
Novac am mai cumparat si e un peste gras, bun pe gratar, dar si la cuptor, putina atentia la oase.
Saptamana frumoasa, asemenea!
Si eu am luat novac de mai multe ori. Daca il cauti sa fie mai mic nu e asa de gras. Am incercat si varianta de a cumpara intreg, cu 7 lei kg si rondele, duble la pret. Am iesit ca bani fix la fel. Pentru cine mananca bors de peste, e mai rentabil, fireste, sa il cumpere intrg, pentru cine nu ( eu am aruncat capul si coada) mai bine il ia deja rondele. Dintre variantele de peste ieftin mi se pare cel mai bun novacul.
Imi place analiza ta, stii deja.
Da, intotdeauna am gasit preturi bune la branzeturi, asta dupa ce exclud acea zisa "specialitate" despre care am inteles ca nu are decat "urme" de lapte. Aceea costa doar 8-9 lei, dar prefer sa iau la 12 lei, telemeaua de vaca.
Multumesc pentru novac, chiar voi lua si eu data viitoare si cred ca il voi pregati la cuptor.
Multumesc, Dana pentru observatia cu rondelele, trebuie ca ai socotit tu bine. Dar oare capul si coada reprezinta jumatate din peste, cred ca totusi iau si intreg si incerc si o ciorbica. Nu luasem niciodata si pretul este foarte bun. Macroul era la 10 lei, cum am spus si sus. Mihnea a fost incantat cand m-a vayut cu peste. Inutil sa va spun ca a trebuit sa il pregatesc imediat!
La Cluj preturile sunt ceva mai mai mari. Copanele sub 12 ron nu am gasit demult si nici branza de vaca sub 15 …
Nu mă mir Alicee, că mereu am auzit cât este scump Clujul. În plus, preţurile pe care le dau eu sunt din Piaţa Obor, una din cele mai ieftine ale Bucureştiului.
mereu atenta la preturi si cumparaturi, felicitari! pup Mihaela draga, sa ai o saptamâna placuta si spornica!
Multumesc, draga mea! La fel sa fie si saptamana voastra, va astept sa va intoarceti!
Eu am fost uimita sa vad cat de greu au cantarit capul si coada si ce proportie mare erau din intreg. Credeam ca fac o afacere luandu-l intreg, dar nu a fost asa, pe cantarite 🙂 Dar noi nu mancam ciorba de peste.
M-ai convins, pe cuvânt! Voi lua și întreg să fac ciorbă, dar când nu am ciorba în plan, trec pe rondele!
Cu placere, Mihaela. Si eu am luat intreg, daca nu am chef sa fac ciorba de peste in momentul ala le spal bine si le bag la congelator: capul, aripioarele, sira spinarii daca-l fac file si coada, iar cand fac, am mai descris eu pe blog, fierb carnea mai intai, strecor, aleg si arunc oasele, in zeama fierb legumele si spre final adaug si bucatile de carne. Ne place tare mult, fie cu bors sau doar asa… supa.