Reţeta aceasta de clătite cu ciuperci este tot o reţetă cu amintiri!
Clătitele umplute cu ciuperci îmi amintesc de anii facultăţii. Locuiam în căminele din Regie şi aveam trei colege de cameră din Ardeal. Nu ştiu dacă vă mai amintiţi cum era pentru studenţii căminişti, ce ieşeau din cantine cu hainele impregnate de miros de mâncare, dar cu stomacul mai mult gol, momentul în care se primea un pachet de acasă, plin de bunătăţi făcute de mămici.
Şi ce bunătăţi veneau pe calea trenului, în pachetele din cutii… Ştiţi că ardelencele mereu s-au întrecut pe ele în ale bucătărelii! Tot felul de prăjituri, care mai de care cu creme mai bune, cârnăciori de casă afumaţi şi/sau cruzi-uscaţi, şunculiţe de toate felurile…se topeau în gură… Era greu să spui ce îţi plăcea mai mult, dar printre cele mai apreciate erau clătitele umplute cu ciuperci, venite de la Baia Mare. Mi-am amintit recent de ele şi pusu-m-am pe treabă!
INGREDIENTE
Pentru clătite
– 400 g făină
– 3 ouă
– 500 ml lapte
– un vârf de sare
– ulei pentru prăjit
Pentru umplutură:
– 500 g ciuperci Champignons proaspete
– 2 cepe
– trei căţei de usturoi
–100 ml smântână
– 1 lingură de făină
– pătrunjel
– oregano
– sare, piper
Pentru pane
– 1 ou
– 100 g pesmet
– sare
PREPARAREA CLĂTITELOR PANE CU UMPLUTURA DE CIUPERCI
1. Baţi ouăle cu telul şi adaugi treptat laptele alternat cu făina, până se obţine un aluat ca o smântână. Îl laşi să se odihnească o jumătate de oră.
2. Cureţi, speli şi tai ciupercile în cubuleţe cam de 2/1 cm. Tai ceapa mărunt şi o căleşti într-o tigaie mai mare, cu puţin ulei şi cu usturoiul. Adaugi ciupercile şi aştepţi să scadă toată zeama, amestecând periodic. Apoi pui smântâna amestecată cu lingura de făină şi mai laşi să fiarbă cam 5-10 minute. Condimentezi cu sare, piper, un vârf de linguriţă de oregano şi pătrunjelul tocat mărunt. Acoperi şi păstrezi la cald până prăjeşti clătitele.
3. Pui puţin ulei în tigaia încinsă, atât cât să acopere toată suprafaţa tigăii când o răsuceşti. Torni un polonic de aluat, mişcând tigaia pentru a se distribui uniform. Prăjeşti clătitele pe ambele părţi, cam 1-2 minute. Când este gata rumenită, foaia se desprinde uşor de tigaie şi poate fi întoarsă cu un cuţit lat cu care desprinzi fin marginile sau prin aruncare. Scoţi clătitele pe o farfurie, unele peste altele şi le păstrezi acoperite.
3. Umpli clătitele cu amestecul de ciuperci şi le rulezi după ce ai îndoit puţin spre interior două părţi, astfel încât la final clătita rulată să arate ca o sarma. Pui umplutura doar pe partea din mijloc, cam jumătate din suprafaţă, în strat nu prea gros.
4. Pregăteşti două farfurii, una cu pesmet şi cealaltă cu un ou bătut cu sare, şi treci fiecare clătită întâi prin ou şi apoi prin pesmet. Prăjeşti clătitele din nou, până când pesmetul devine auriu. Se pot servi atât calde, cât şi reci.
Cel mai des am văzut această reţetă de clătite cu ciuperci, făcută la cuptor cu smântână şi caşcaval deasupra. Dar credeţi-mă pe cuvânt că
varianta de
clătite pane cu ciuperci este absolut delicioasă, parcă mai bună decât cea la cuptor.
În speranţa că v-am stârnit interesul, vă urez POFTĂ BUNĂ!!!
Mihaela Dămăceanu
Similare
ciupercutele îmi plac gatite, indiferent cum! hmmmm ce pofta am acum! Faina reteta, multumim!
O saptamâna minunata iti doresc, draga mea! pup :-*
Am stat vreo 5 ani prin cămine şi ştiu cum e. Problema e alta, că-s gurmand, şi recunosc treaba asta. Desigur, pot spune că mă ajută şi silueta, greutatea fiindu-mi neschimbată de vreo 20 de ani, aşa că aş putea mânca nu două, nici patru, ci 6 clătite minunate, fără probleme. 😀 [blush]
Mmmm, cat de bine suna reteta! N-am incercat niciodata clatite cu umplutura sarata, dar astea ale tale imi fac cu ochiul. Cu siguranta le voi incerca.
A doua fotografie postata de tine este extraordinara! Felicitari!
Arată superb, dar parcă tot cele u brânză-mi plac mai mult 🙂
Muţumesc pentru reţetă! O săptămână minunată!
Mulţumesc, draga mea! Ieri m-am gândit la fursecurile tale, îmi doresc în continuare să le fac1
O săptămână frumoasă şi vouă!
Greutate neschimbată în 20 de ani? Asta da realizare, că nu este doar noroc aici…
Vă aştept cu drag la o megaporţie de 6 clătite, Părinte!
M-aş bucura, Valentina şi sper să îţi placă! Aveau un succes nebun în facultate şi le consider şi acum foooooarte bune! Referitor la foto, mulţumesc frumos1 Mă străduiesc mai mult în ultimul timp să fac fotografii mai bune, mai ales că acum am şi aparat, dar este tare mult de învăţat pe partea tehnică – preferata mea, între ghilimele.
Acasă, mama făcea clătite cu gem şi clătite cu brânză, iar mie îmi plăceau doar cele cu gem.
Această reţetă a fost aşa de apreciată, în mod special datorită combinaţiei dintre umplutură şi pane-ul. Recunosc că parcă ale mele nu sunt chiar la fel de bune ca cele trimise de mama colegei noastre, dar tot îmi plac!
Nu se ştie, poate chiar am să vin într-o zi, fac doar o juma de oră până-n capitală. 😀 Mulţumesc frumos!
Eu ador ciupercile, le ador si gata… Mereu a fost asa si bunica gatea diferite "bliude" (feluri de mancare) din ciuperci. O sa incerc si eu aceasta receta cu prima ocazie. Multumesc mult! Liuba x
Nooo, nu mi-ai stârnit interesul ! Mi-ai stârnit apetitul și îmi vine să mănânc monitorul ! :))))))))))
La primele cumpărături se vor cumpăra ciuperci și să mor eu că fac clătitele astea. Până atunci am să stau cu gândul numai la ele ! ☺
Să ai zile frumoase, Mihaela !
Nici nu ştiţi ce bucurie ne-aţi face!
Vă aşteptăm cu mult-mult drag!
Bliude, blide, oare o fi o legătură între ele? Posibil, că vasele pentru mâncare sunt pe aproape de felurile de mâncare. Nu ştiam că aşe se spune, deşi am învăţat ceva rusă prin şcoală. Sună frumos, oricum! Cu multă plăcere, draga mea! Ce zici, trimit un pacheţel?
Şi voi să aveţi zile minunate! Mă crezi că zilele acestea mi-am amintit de puiul umplut cu lămâi?
Am zis că le fac şi m-a luat valul, la fel cum am păţit şi cu fursecurile postate de Carmen.
Uf, uf…Sigur îţi vor plăcea clătitele, chiar sunt bune rău!
o sa servesc una, ce zici? 🙂
Sigur, sigur!!!!
Ma intreb, daca as avea rabdare sa le panez, sau le-as face disparute pe loc, pe masura ce le-as rula 🙂 O sa tin minte reteta. Multumesc !
Stai ca m-am gandit. Iei una doua fara pesmet, dar apoi incearca si cu el. Este bomboana de pe coliva, cireasa de pe tort, ca sa spun asa :))
Cu multa placere, mai continui cu retete :))