Anunţam cu ceva timp în urmă, cu surle şi trâmbiţe, că urmează o săptămână dedicată finanţelor. Până la urmă, dintr-o săptămâna s-au făcut două, iar acestea au fost foarte presărate cu bostani şi o pauză :))
Dar ce, e vina mea că a fost atâtea sărbători şi evenimente prin preajmă?
Iar acum vă voi răspunde la întrebarea pe care, delicate cum sunteţi, nu mi-aţi pus-o, dar am o presimţire că aţi gândit-o. De ce oare ne spune fata asta despre cum se pot câştiga bani scriind reţete pe la reviste, în loc să ne povestescă despre blogging? Că doar toată lumea ştie că se câştigă bani din blogging!
Da, se pot câştiga bani din blogging.
Dar am scris mai întâi despre Practic în bucătărie şi Cărticica practică, din foarte simplul motiv că este mai uşor să câştigi bani la aceste reviste, decât printr-un blog. Aşa cred eu şi experienţa mea cu cele 4-6 ore pe care le-am dedicat pregătirii şi scrierii a două reţete, mi-au adus 100 de lei în buzunar. Iar aceasta în condiţiile în care se poate îmbunătăţi timpul alocat, căci eu am trimis două reţete, din care mi-a fost publicată una singură.
Cât priveşte blogul, am să vă spun puţin mai jos cât am câştigat şi în cât timp.
Înainte de a începe, ţin să precizez că ştiu foarte bine că nu toţi cei ce au bloguri îşi doresc să câştige bani, iar alţii chiar consideră incorect sau nefiresc să câştigi bani din aşa ceva. Mulţi cred că este absolut normal să scrii ani de zile degeaba. Aproape 90% din bloggeri scriu doar pentru plăcerea comunicării şi nu este treaba nimănui să judece acest lucru. Dar la fel de bine, nu este treaba nimănui nici să-i judece pe cei care doresc să câştige ceva, iar motivele fiecăruia nu au nevoie de explicaţii. Şi dacă vi se pare că sunt puţin exagerată, că mă înfoi precum curcanul, vă explic de ce. Am văzut în cei doi ani şi jumătate de blogging, multe discuţii despre corectitudinea scrierii pe bani şi mai ales, despre cuantumul sumei pe care unii bloggeri acceptă să scrie. Nu am văzut şi în continuare nu văd rostul acestor discuţii. Fiecare om scrie pe cât vrea el şi acest lucru nu are de ce să fie comentat, căci nimeni nu se poate pune în locul altcuiva pentru a-i înţelege exact motivele. PUNCT!
Aşadar citiţi mai jos doar dacă vă interesează să câştigaţi sau cât se poate câştiga din blogging.
La prima întrebare logică, şi anume dacă se pot câştiga bani cu un blog, răspunsul se deduce din ce am scris mai sus, şi anume DA.
Cât se poate câştiga din blogging?
Ei, aici lucrurile nu mai sunt atât de simple, însă răspunsul cel mai simplu este depinde. Depinde de piaţa pe care lucrezi, de limba în care scrii, de notorietatea blogului, de trafic, de metodele de monetizare, de munca depusă, de cititorii pe care îi ai, de nişa pe care o abordezi şi de încă altele care nu-mi mai trec mie acum prin minte.
În limba engleză
Cel mai bun exemplu pe care vi-l pot da este Pat Flynn, care-şi publică lunar veniturile obţinute din mediul online, iar venitul net realizat în august 2014, ajunge la fabuloasa sumă de 76.095, 98 USD. Hihi, dacă vreţi să vă documentaţi mai mult, găsiţi aici rapoartele lunare. Şi nu este nici pe departe singurul! Să vă mai dau totuşi încă un exemplu: Lindsay şi Bjork formează o foarte simpatică familie, ce a ajuns în doar trei ani, să câştige prin intermediul blogului Pinch of Yum.com suma de 29.421,94 USD lunar. Este un blog culinar şi în prima lună în care au început să-l monetizeze au câştigat 21,97 USD. În materie de blogging scriu doar aceste rapoarte, de fapt Bjork le scrie, dar se pot învăţa foarte multe lucruri din ele.

În limba română

Următoarea întrebare logică este cât se câştigă scriind în limba română, ştiut fiind că diferenţele sunt enorme. Am câteva exemple, dar cred că le ştie toată lumea, de prin presă: Sebastian BârgăuRăzvan Pascu  iar din acest interviu mai aflaţi câteva date. De reţinut afirmaţia lui Dan Dragomir,  „Castigurile unui blogger „pro” (cred ca sunt vreo 50 probabil care castiga bani in mod constant) sunt de la 10.000 la 60.000 de euro pe an. Unii au primit masini, altii vacante exotice, altii servicii, altii carduri, depinde de campanie”. Vedeţi clar cam cât de „mulţi” sunt cei care câştigă semnificativ. Şi doar pe Zelist sunt înregistrate cam 82.000 de bloguri. Tot din presă mai ştiu şi despre Imperator, pe care îl citeam cu multă plăcere cu câţiva ani în urmă. Acum nu prea mai apuc, că am şi io blog, de !!!

Dar am aflat absolut întâmplător, că blogul lui împlineşte astăzi,  cinci ani de activitate şi aşa s-a nimerit ca eu să scriu primul meu comentariu la el, într-o zi importantă a unuia din cele mai bune bloguri româneşti. La mulţi ani, imperatortravel.ro, mult succes în continuare şi încă o sută de ţâri vizitate în următorul deceniu!

Şi dacă doriţi şi un exemplu de român care a reuşit să câştige foarte bine, dar chiar foarte bine, printr-un blog în limba engleză, citiţi şi despre Cristian Micle.

Cred că v-am făcut o oarecare idee, nu?
Cât am câştigat eu?
Să trecem şi la lucruri mai concrete, vorbind despre bloguri mici, chiar minuscule, cum este şi cel de faţă. Nu am o nişă, nu am trafic (aşa ar considera oricine, un număr de 50-150 de unici şi 400-500 pageviews pe zi) deci nu ne aşteptăm la cine ştie ce. Clar, da?
Foarte puţină lume îşi face publice veniturile şi nu pot spune că nu îi înţeleg. Dar m-am gândit să sparg gheaţa, căci sunt sigură că multă lume este curioasă. Şi mai sunt sigură că mulţi visează la sumele acelea de 1.000-2.000 de euro, pe care le găsiţi în interviurile de mai sus, dacă accesaţi linkurile.
Din păcate, lucrurile nu stau la fel şi pentru noi. Spre deosebire de ce afirmă mulţi bloggeri, eu ştiam că se pot câştiga bani, atunci când m-am apucat. Dar nu intenţionam să o fac cu acest blog. Cei puţini care mă citesc de la început ştiu că vreme de un an, am tot sperat să mai deschid un al doilea blog. Acolo intenţionam să încerc să câştig ceva. Blogul acesta a fost deschis de soţul meu, ca reacţie la interminabilele mele monologuri despre blogging. „Na, femeie, că ţi-am făcut blog!” zise el fericit, sperând probabil că nu voi mai vorbi atâta. Şi s-a apucat să posteze desenele lui Mihnea. Dar am mai povestit asta, la şase luni de blogging, cu multumiri si povestea blogului.
Au mai trecut doi ani de la acea postare, ani în care mi-a devenit absolut clar că nu pot ţine două bloguri, întrucât uneori abia îl duc şi pe acesta. Şi atunci mi-am spus că singura şansă de a experimenta câştigurile dintr-un blog, rămâne cu cel de faţă. Şi am început uşor şi timid, cu teama că îmi pierd cititorii dragi. Surpriza a fost nu doar că nu mi-au plecat, dar nici nu am simţit că i-aş deranja cu ceva. CITITORI CA AI MEI SĂ TOT AI! Motiv pentru care vă mai trimit un MULŢUMESC pe calea undelor!
Iar m-am lungit cam mult, ceea ce oare înseamnă că am ceva de spus :))
Câştigul meu total din blogging se ridică la superba sumă de 300 de lei, în doi ani şi jumătate!!!
Dacă era să scriu din motive financiare, renunţam de mult. Din fericire, motivul pentru care o fac este comunicarea cu voi. Nu m-ar deranja să îmi rotunjesc puţin şi bugetul, măcar cu acea sumă de 200 de lei, pe care mi-o propusesem la începutul anului, dar cu ei sau fără ei, voi continua să scriu atât cât îmi permite mie timpul şi energia. Acesta ar trebui să fie un subiect de articol: cum să mai găseşti timp şi energie.
Să vă spun şi  care sunt metodele de monetizare aplicate de mine:
1. Advertoriale foarte puţine, pentru că nu mă omor după ele.
2. Afiliere prin reţeaua 2parale.ro unde mereu găsesc lucruri frumoase despre care să scriu. Această metodă mi-a adus cam jumătate din suma totală şi îmi place mult mai tare decât să scriu advertoriale. Motivul este acela, că de felul meu caut reduceri şi metode de a cheltui mai puţin. Dacă tot o fac, am început să scriu pe blog şi ce am găsit interesant printre ele. Nu toată lumea are acest interes, dar au fost cititori care au făcut cumpărături în urma produselor recomandate de mine şi magazinul în cauză
mi-a acordat un mic procent din cumpărături.  Nu pot să trec peste acest capitol fără să mulţumesc din tot sufletul celor care au făcut cumpărături prin intermediul linkurilor afiliate postate pe blog. Pentru mine a fost o surpriză foarte plăcută, întrucât nu credeam că la traficul meu mic se vor găsi cititori care să facă cumpărături. Mai mult speram să împărtăşesc unele lucruri ce mie îmi plac şi astfel vom avea un schimb de păreri. Surpriza a fost mare şi dovedeşte că nu neapărat traficul este cel care generează şi beneficii financiare, ci mai mult credibilitatea şi relaţia frumoasă creată cu cititorii tăi. Şi iar mulţumesc tuturor cititorilor mei, pentru tot ceea ce primesc de la voi: timp, cuvinte şi gânduri frumoase ce îmi luminează în fiecare dimineaţă ziua. Sincer vă spun, acesta este motivul pentru care continui, nu în cei 300 de lei stau finanţele mele. Îmi încep ziua citind comentariile de pe blog şi vă spun că în mulţi ani de muncă, rar am avut satisfacţii sufleteşti comparabile cu ceea ce primesc aici. Au mai avut în învăţământ, dar acum, în lumea cifrelor este mai greu. Revenind la comisionul câştigat prin 2 parale, precizez că acesta nu ridică preţul la care se cumpără produsele, el fiind oferit din profitul magazinului, ca răsplată şi cointeresare pentru promovarea făcută. Îmi place această metodă de monetizare şi pentru că nu îmi impune nimeni despre ce să scriu. Reţeaua conţine 375 de magazine, printre care şi nume foarte cunoscute, cu produse realmente bune. Având în vedere că este imposibil să nu cunoşti o parte din branduri sau produse, este mult mai la îndemână să găseşti ceva ce îţi place şi poţi scrie despre ce îţi place ţie. În curând voi solicita prima plată şi ar trebui să mai primesc de la ei încă 100 de lei. Pe aceştia nu i-am inclus în suma de mai sus, că nu ştiu sigur dacă îi voi lua şi când.
3. Prin promovarea pe blog a micuţului nostru magazin online, am mai câştigat o parte din suma de 300 lei. Am renunţat de mult să mă mai ocup de el, dar reluarea lui ar fi o idee. Promovarea unei afaceri sau a unui produs propriu este una din cele mai folosite metode de monetizare a unui blog şi se zice că şi una din cele mai bune. S-ar potrivi multor bloguri şi cu toate că nu este la fel de folosită ca afară, am început să văd şi bloguri româneşti care o aplică.
4. La capitolul alte căi de suplimentare a venitului, aş avea de adăugat o ofertă de colaborare pe care am primi-o datorită blogului. Este vorba de o altă muncă, nu are legătură cu blogul, dar având în vedere faptul că am obţinut-o de la cineva ce m-a cunoscut prin acest spaţiu, îmi pare că poate fi inclusă la metode de câştig suplimentar. Pentru mine a fost cea mai fructuoasă dintre toate, însă nu includ suma în câştigurile blogului, întrucât este o plată făcută pe o altă muncă. Dar nu este de omis faptul că un blog îţi poate deschide şi alte căi, care nici prin cap nu îţi trec la început.
5. O metodă pe care eu nu am aplicat-o, dar o văd foarte des pe blogurile străine, este de a primi donaţii de la cei ce consideră că te pot sprijini pentru munca pe care o faci pe blog. Frumoasă şi remarcabilă intenţie, sunt şi astfel de oameni, să ştiţi.
În concluzie, este cazul să termin pe ziua de azi, să termin şi săptămâna finanţelor personale şi să vă spun, că mai des sau mai rar-nu mai ştiu exact, tot o să mă mai vedeţi pe-aici, căci am căpătat virusul bloggingului şi nici nu vreau să mă decontaminez :))
Cu mult drag şi cu MULŢUMIRI PENTRU TIMPUL PE CARE MI-L ACORDAŢI citind, comentând şi trimiţând gânduri bune spre noi!
Mihaela Dămăceanu
——————————–

Daca v-a placut acest articol, daca il considerati util, daca vreti sa il pastrati undeva sau sa il citeasca si altii, va rog sa il distribuiti. Acest lucru ajuta blogul sa creasca, iar mie imi trimiteti un semnal ca nu muncesc chiar degeaba aici 🙂 

Si daca va mai si abonati la blog, ma ajutati sa scriu mai des si mai bine. In felul acesta pastram legatura si aprindeti o scanteioara care pastreaza un vis!

VA MULTUMESC!