Motivul pentru care am declarat această săptămână ca aparţinând finanţelor personale, este că mi-am revizuit puţin frumoasele intenţii declarate la început de an. Şi cum stăteam eu iarăşi cam indisponibilizată în vârful patului, făcând analize financiare…, am tras concluzia că nu prea e de bine.
Pe de o parte la începutul anului îmi propusesem să obţin un mic venit suplimentar lunar, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar pe cealaltă parte am avut cam multe cheltuieli neprevăzute.
De aceea, cel puţin o perioadă trebuie să acord mai multă importanţă acestui capitol.
La începutul anului, când îmi fixasem ambiţiosul scop de a mai câştiga lunar 200 lei în plus, făcusem un mic plan, cam de unde şi cum. Am vrut să scriu atunci o postare în care să fac o analiză a ceea ce ştiu şi pot face, dar şi a ceea ce mi-ar plăcea să fac. Nu am apucat să îl scriu, dusă de valul treburilor cotidiene. Mai târziu, acest articol a fost scris de Iulia, structurat aproape la fel cu ce gândisem şi eu. Că nu degeaba se spune că cine se aseamănă se adună!
Dacă vă aflaţi într-o situaţie similară cu cea descrisă de mine, găsiţi articolul Iuliei aici.
Şi pentru că nu am felicitat-o direct pe Iulia, cam înţepenită fiind eu în week-end, nu ratez şi acum ocazia de a transmite blogului Economisim.info o urare de LA MULŢI ANI! Sâmbătă s-au împlinit trei ani de când Iulia a început să scrie pe Economisim şi o bună bucată din acest drum, am fost alături de ea, citind aproape zilnic articolele publicate, comentând şi învăţând de la ea. Mulţi dintre voi ştiu că Iulia este una din bloggeriţele pe care le îndrăgesc mult şi nu de puţine ori v-am spus acest lucru sau v-am invitat să citiţi blogul. Cu riscul repetiţiei, vă invit din nou, căci este un blog scris cu mult echilibru şi discernământ, dar şi cu o mare pasiune pentru finanţele personale. Aşa cum spune şi Iulia, nu întotdeauna este uşor să scrii zilnic, dar pasiunea ei pentru acest subiect, dublată de o foarte multă muncă şi disciplină au fost ingredientele succesului de care se bucură blogul Economisim.
Felicitări, draga mea, mult succes în continuare, inspiraţie şi articole la fel de utile şi frumoase mulţi ani de-acum încolo! Şi mai doresc să-ţi urez acelaşi spor şi la scrierea cărţii pe care ai început-o, un proiect pe care, ştiindu-ţi pasiunea şi hotărârea, îl văd ca o continuare firească a succesului de pe blog!
Revenind la articolul despre care spuneam că îl gândisem, dar nu am apucat să îl scriu, vroiam să vă spun că în afară de ce pot, ce ştiu şi ce îmi place să fac pentru a suplimenta venitul, am mai descoperit două întrebări pe care trebuie să mi le pun. Şi mai ales, cărora trebuie să le găsesc răspunsurile!
Este vorba despre ce timp şi ce resurse de energie mai am?
Până aflu aceste două răspunsuri, dacă nu cumva împrumut de la voi în cazul în care aveţi în exces timp şi energie, vă mai aştept zilele următoare! Poate dacă scriu şi câte ceva despre cum mă gândisem să câştig bănuţii aceia mulţi, se mai şi întâmplă să aflu răspunsurile.
O săptămână frumoasă să aveţi!
Mihaela Dămăceanu
Continuarea acestui articol este în următoarele:
Cu „Practic în bucătărie” câştigi bani scriind reţete
Cu „Cărticica practică” poţi câştiga 100 lei pentru o reţetă.
Mihaela, iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase si pentru modalitatea in care ai ales sa sarbatoresti impreuna cu mine!
Iti doresc din suflet sa gasesti si timpul, si energia pentru proiectele tale!
Draga mea, eu nu stiu daca-ti pot fi de folos, ca nu-s deloc un exemplu de urmat pentru un castig suplimentar. Dar tocmai pt ca nu sunt, desi am incercat sa fiu, am facut cateva greseli din care zic eu ca am invatat cate ceva. 200 Ron in plus pe luna e o suma nici prea mare, nici prea mica. Intr-un an se aduna 2400 Ron, bani numai buni pt o vacanta frumoasa, sa zicem. Nu-i totuna sa ii ai si sa nu ii ai, deci merita sa te gandesti la ei. Problema care apare este ce anume investesti ca sa scoti acesti bani, care este pretul? Si aici trebuie cumpanit bine. Daca pentru a scoate acesti bani trebuie sa stai 2-3 ore zilnic (un exemplu) departe de sot si de copil in conditiile in care deja ai un job care-ti ocupa toata ziua, poate ca nu merita. Daca pe langa cele 2-3 ore investite mai consumi si curent electric, hartie sau stiu eu ce altceva care tot bani inseamna, iarasi as zice ca nu merita. Daca la final rezulta o Mihaela mai nervoasa si mai obosita zilnic dar cu 10 ron/zi mai mult in buzunar (200 ron/20 zile lucratoare=10 ron), nu merita deloc. Mai bine te gandesti ce cheltuieli poti reduce (inca mai fumezi? :))) si iesi mult mai castigata si mai odihnita. Parerea mea 🙂
Cu mare drag, Iulia! Ştii că tu eşti modelul nostru şi întăresc fiecare cuvânt scris mai sus. Am lipsit "motivat" de la comentariile de felicitare şi nu puteam să nu îţi transmit şi eu felicitări.
Mulţumesc şi eu, sper să învăţ să descurc cât mai multe din cele ce se pot descurca.
Iuliana, tu zici foarte bine ce zici şi chiar m-am gândit şi eu la aceste aspecte! Dacă reuşesc să mă adun şi chiar să fac ceva în direcţia aceasta, atunci sigur voi contoriza toate aceste elemente şi în funcţie de ele, continui sau mă opresc. Ideea este că nu trebuie să fac activităţi care să fie plătite aşa de slab, că atunci sigur nu merită. Adică, aş face o treabă care să merite, în condiţiile în care aş avea un minim de 10 lei/oră şi pe deasupra mai fac şi nazuri, că mi-ar conveni să fie şi ceva care să-mi placă. Am eu vreo două – trei idei, le disec şi văd ce iese. Şi într-adevăr suma de 200 de lei este ceva, pe termen mai lung. Nu m-am gândit la mai mult, ca să nu fie nerealist.
Din păcate, încă fumez şi sunt într-o luptă continuă să reduc numărul lor! Sad face!
Și pe mine m-a inspirat asa în timp blogul tău, m-a îndemnat spre economisire. Anul asta, chiar de la început am înființat o pusculita în care am pus în fiecare săptămână atâția lei cat numărul săptămânii, stii tu, în săptămâna 1 din an, un leu, în săptămâna 10, zece lei, s. a. m. d. Sunt foarte mandra de mine ca am ajuns la zi, nu am restante, ba am mai adăugat, când am avut ocazia și toți măruntaie ce-mi prisosește prin portofel. Abia aștept sa vad ce surpriza o sa am de sfârșit de an ☺. Cu siguranta o sa repet experienta și îmi place și ideea asta cu cei 200 de lei pe luna, deja știu în ce fel as putea să-i obțin. Deci, mulțumesc, aveam nevoie de un "branci", mi-ai dat o idee minunata, sper sa ma si pot tine de ea ☺. Numai bine îți doresc, Mihaela!
Maruntei nu măruntaie, tableta asta scrie ce vrea ea, of.
Nu-i nicio problemă, Ina! Mă bucur să aut că postările mele te-au îndemnat spre economisire. Eu, la rândul meu am primit un impuls de la Iulia şi tot aşa! Bună ideea cu puşculiţa şi cred că vei avea o bucurie la sfârşit de an. Şi eu am aplicat diverse metode de economisire şi mereu caut, dar m-am gândit şi la cealaltă variantă. Vă ţin la curent, de fapt chiar am să scriu ce am de gând să încerc. Mi-ar plăcea să citesc şi la tine, am o bănuială ce ai putea face. De fapt, ştiu foarte bine ce mâini minunate ai şi în zona aceasta cred că poţi face aşa de multe din care ar rezulta suma aceasta, nici foarte mare, nici infimă! Succes mult îţi doresc, Ina şi ne auzim cu impresii!
si noi urmeaza sa facem un plan de economie… sotul meu a devenit pensionar si dintr-o data intra pe contul nostru comun mai puti cu 1000 euro! Doar rata la casa este 1300 euro lunar!… masina costa deasemenea mult, intretinerea, mâncarea, asigurarile si sprijinul fetelor studente… la aceste cheltuieli nu putem reduce din pacate nimic! Ramane doar sa taiem din banii alocati concediilor si spectacolelor, sa vedem ce mai ramâne 🙂
te pup. Sa ai o saptamâna minunata draga mea!
PS: deseara avem bilete la cinema-opera – câta Plácido Domingo! 🙂
Draga mea, schimbare importantă şi la voi în familie. Mihai al meu este şi el pensionat medical de 10 ani, nu au fost deloc timpuri uşoare atunci. Între timp ne-am obişnuit cu situaţia, ne străduim să acceptăm ceea ce nu se poate schimba şi mergem înainte. Sper din suflet ca Helmut să se bucure de pensie şi să se acomodeze uşor la noul statut, care este atât de diferit de viaţa de dinainte. Dar aşa cum vă cunosc eu, oameni foarte activi, tonici, şi înţelepţi, nu am de ce să îmi fac griji!
Referitor la cheltuieli, ştiu că acestea sunt foarte mari în Vest şi mi-ai probat şi tu acum. Ponderea cea mai mare o are casa, dar ştiu că nici asigurările nu-s chiar mici.
Eu am mai reuşit să reduc pe la destule categorii, dar am făcut-o iniţial de strictă nevoie. După un timp mi-a cam intrat în reflex şi sunt mai chibzuită. Ştiu însă, că ne cunoaştem de-acuma haha, că şi tu eşti. La voi nivelul este altul, calitatea vieţii este mai bună per ansamblu, chiar dacă şi cheltuielile par enorme de aici, iar unul dintre motivele unei vieţi mai bune este şi mentalitatea diferită a omului, mai chibzuită şi conştientă de modul corect de alocare a banilor. Adică nu se aruncă banii, nu se epatează şi oamenii ştiu ce este important pentru ei şi cum să îşi repartizeze cât mai eficient veniturile. Cred că am scris corect, sunt cam zorită că trebuie să fug pe la medici. Însă, parcă tot îmi pare rău că vei tăia puţin de la vacanţe, îmi place aşa de mult cum ne povesteşti din ele!
Of, şi cred că a fost superb aseară, abia aştept să citesc! Pup, draga mea!
eu la inceputul anului am avut o decizie asemanatoare: am nevoie de un plus financiar. L-am obtinut din economii:
-facut pachet la munca (si mie, si copil) de cu seara (dimineata nu reusesc mereu)
-renuntat la tv
-cautat alt provider de internet putin mai ieftin
-redus factura la curent electric (scos calcatul si simplificat gatitul)
-redus piinea cumparata si facut chifle
Si am reusit.
P.S. nu fumam, 1-2 pachete de cafea pe luna
Eheee planurile de inceput de an, sa povestesc de mine care am vrut un apartament de 35 000 de euro si m-am ales cu unul de 46 000 si inca gol golut? Abia la anul daca apuc sa ma gandesc la rambursare anticipata 😀
Mă bucur să te văd pe la noi şi îţi urez bine ai venit! Mulţumesc frumos pentru sfaturi, chiar se simte când aplici toate aceste idei. În afara de a face pâinea în casă şi de nenorocitele acestea de ţigări, am aplicat foarte multe idei de economisire. Sunt o veche cititoare a Iuliei şi mereu încerc să aplic ce mi se potriveşte. Dar anul acesta am avut pe nepusă masă cheltuieli în plus, şi pe deasupra vreau să experimentez puţin şi partea de suplimentare a veniturilor, pe lângă cea de economisire. Te mai aştept cu drag, pe la noi!
Păi la o astfel de răsturnare a planurilor de la început de an, eu nu am altceva de spus decât FELICITĂRI pentru achiziţie! Fie este unul mai bun decât ce anticipai, fie piaţa a luat-o în sus! Noi am lucrat cam 10 ani la apartament, ştiu cum este să stai în el aproape gol. Dacă te gândeşti la plată anticipată de anul viitor, eu zic că este foarte bine. La mine au trecut 10 şi nu am dat nimic anticipat.