În continuarea ideii prezentate în postarea despre Practic în bucătărie, revin cu o revistă din acelaşi grup.
Revista CĂRTICICA PRACTICĂ, conţine tot reţete culinare primite de la cititori, dar procedura de publicare şi de plată este diferită.
Ea conţine în jur de 80 de reţete, apare lunar, iar selecţia pentru publicare este mai riguroasă. Dar nu trebuie să vă descurajaţi !
Revenind la modalitatea diferită de lucru, CĂRTICICA PRACTICĂ primeşte reţete de la cititori, publică ceea ce consideră a fi bun, iar cititorii votează prin intermediul cupoanelor incluse în revistă, reţetele care le-au plăcut cel mai mult. În limita unui număr fix de premii pentru fiecare categorie, anunţat în prealabil în numărul precedent al revistei, se contorizează reţetele votate de cititori şi se plăteşte 100 de lei, primelor reţete din fiecare categorie.
O altă diferenţă faţă de Practic în bucătărie este că se impun temele reţetelor. În fiecare număr, se anunţă temele numărului următor şi câte premii se vor acorda în cadrul fiecărei categorii.
Ca să înţelegeţi mai bine, vă descriu numărul actual, adică 10 din 2014. Temele acestui număr au fost anunţate în cel precedent şi sunt:
A. VERZE ŞI VERZIŞOARE – la care 10 reţete vor primi premii de popularitate a câte 100 lei fiecare;
B. CONOPIDĂ ŞI BROCCOLI – la care 9 reţete vor primi premii de populariatate de 100 lei fiecare;
C. ALTE CRUCIFERE – la care se acordă 8 premii de 100 de lei.
În afară de aceste trei categorii, în ultimele numere ale revistei s-a acordat de fiecare dată, un premiu de 100 de lei, unui cititor ce a prezentat o dietă.
Totodată, fiecare apariţie a revistei mai vine cu următoarele premii:
a. Premiul pentru cel mai bun material, în valoare de 350 lei,acordat concurentului care are materiale publicate la cel puţin două secţiuni şi care şi-a ilustrat cel mai bine materialele.
b. Premiul special al redacţiei, în valoare de 300 lei, acordat cititorilor la secţiunea Cărticica practică vine la tine acasă.
c. 2 premii de hărnicie, a 200 lei fiecare, acordate prin tragere la sorţi, cititorilor care au trimis materialele până la data de 10 a fiecărei luni (de obicei apare în data de 5 sau 6 a lunii respective).
d. 2 premii de fidelitate, a 200 lei fiecare, acordate cititorilor care participă cu regularitate la concursurile din Cărticică.
e. 11 premii de participare la sondaj, a câte 50 lei fiecare, stabilite prin tragerea la sorţi a sondajelor din Cărticică(sunt sondajele pe baza cărora se stabilesc câştigătorii de la categoriile A-C).
Dacă facem un total al premiilor acordate se observă că aproximativ jumătate din reţetele publicate pot primi premii. Acestea se anunţă în numărul următor şi se expediază prin mandat poştal.
Aşadar, aceasta este cea de-a treia diferenţă faţă de Practic în bucătărie. Dacă acolo toate reţetele publicate primesc premiul cuprins între 20 şi 50 lei, la revista Cărticica Practic se premiază ceva mai puţin de jumătate din reţete(34), însă cu suma de 100 de lei.
Revista costă 3,99 lei şi apare de obicei, în data de 6 a fiecărei luni. Ultimul număr conţine 84 de reţete, pentru care se vor acorda 45 de premii, cuprinse între 50 de lei – premiul de participare la sondaj şi 350 de lei – premiul pentru cel mai bun material.
Tema următorului concurs şi toate datele despre acesta le găsiţi în următorul link: participa la concurs in carticica pizza paste si bruschete.
Şi ca să vă încurajez puţin, să vă spun că aici am avut şi eu o tentativă de colaborare. Anul trecut am trimis două reţete, din care una a fost publicată şi am primit premiul de 100 lei. Şi nu pot afirma că sunt vreun mare chef :))
Am vrut să vă fotografiez reţeta publicată, am stat şi am răscolit biblioteca pentru a găsi numărul respectiv-decembrie 2013 şi din păcate, l-am pus atât de bine încât nu l-am găsit. Ca să nu mă enervez prea tare, măcar am făcut o fotografie cu toate apariţiile revistei pe anul în curs. Când voi găsi numărul din decembrie 2013, am să vă arăt şi reţeta mea. Pregătirea celor două reţete, scrierea lor şi fotografierea etapelor, mi-au luat în total cam 6 ore. Aceasta însemnă un venit de 16 lei pe oră. Dacă ţin cont de faptul că mâncarea pregătită a fost consumată de noi şi că oricum din cele 6 ore, tot alocam minim două pentru a face două feluri de mâncare, ar rezulta că timpul acordat exclusiv publicării reţetelor, a fost de 4 ore, adică 25 lei/oră. Destul de rezonabil, aş zice eu!
Cu speranţa că ideile prezentate vă vor fi vreodată de ajutor, închei cu îndemnul de a cumpăra câteva numere şi a le studia!
Pe lângă multe reţete bune şi frumos prezentate, sigur vă va face plăcere citirea editorialelor doamnei Susana Pletea, pentru că sunt rânduri cu dragoste, rânduri cu înţelepciune, rânduri pline de bucurie. De câte ori le citesc, mă simt învăluită în căldură, mă întorc în vremea copilăriei şi parcă o simt pe bunica alături, cu grija şi iubirea lor inegalabilă. Să nu vă gândiţi la vreo bunică, este o doamnă tânără şi frumoasă. Doar căldura pe care o transmite este aceeaşi cu cea primită de la bunici.
Uitaţi un exemplu dintr-un număr deschis la întâmplare:
„Lumea se tot schimbă. Oamenii schimbă lumea. Nu-i o generaţie tânără să nu fie altfel, diferită, desigur, de cea a părinţilor. Vremea se schimbă, nestatornică, dându-se şi ea, poate, după vremuri. Neschimbată e nevoia omului de a avea un „acasă”. Acel loc din care îşi trage seva, pe care îl poartă cu sine o viaţă. (…) Acasă e iarba mai verde şi copacii mai în floare şi pământul mai reavăn şi râsetele mai dese şi umbra bunicilor veghează încă paşii repezi ai copilului şi consolează genunchii juliţi, cu o porţie de clătite cu dulceaţă”
Şi da, sunt mulţi oameni frumoşi pe lume, mulţi oameni harnici şi demni de admiraţie!
Pe o parte din ei îi văd des, cu o parte comunic telefonic din când în când, pe alţii îi citesc pe bloguri, pe alţii prin reviste…iar pe cei pe care încă nu îi cunosc, abia aştept să o fac!
Mihaela Dămăceanu
Am fost fan al revistei,inca de la inceput,dar nu sunt atat de inventiva sa scriu la redactie.Felicitari ,ca tu esti mai gospodina la gatit si mormal sa imparti cu cititorii retetele tale .Un weelend placut!
Mulţumesc frumos, Flori, dar eu mă gândesc că tu ştii mult mai multe reţete valoroase!
Eu sunt cu modificarea reţetelor, le tot schimb şi învârt cum îmi trece prin cap. Dar cele pe care le-am trimis erau reţete vechi, probate la multe mese cu musafiri. Nu am schimbat nimic, pe acestea le-am făcut mereu la fel. Week-end plăcut şi ţie!
o actiune faina si ma bucur mult ca participi! felicitari draga mea!
frumos citatul de la sfârsitul articolului tau. De fapt, mi-a placut articolul tau în totalitate!
pupici. Un weekend minunat sa ai!
Nu-i aşa că ideea de a face o revistă cu reţete primite doar de la cititori este foarte faină? Ar fi trebuit să precizez în articol. însă uite că mi-a scăpat. Directorul fondator al acestor reviste, este Mariana Brăescu, şi acest lucru se menţionează pe multe din revistele la care şi-a adus aportul, ajunse acum în patrimoniul Burda. Iar înfiinţarea primei reviste din această colecţie, şi anume Practic Idei, i se datorează Adelei Pârvu, dacă nu mă înşel. Mulţumesc pentru aprecieri, draga mea! Week-end minunat şi spor la treaba frumoasă pe care o ai!
Am invatat sa gatesc cu ei si cu Avantaje, pe vremea tineretii mele, si as avea ceva de spus pe tema de la concursul asta cu pizza, paste si bruschete dar momentan stau prost cu ilustratiile, s-ar putea sa revin la idee prin vara
Da, Mihaela, ştiu cum este că am rămas şi eu fără aparat foto cam 4 luni. Greu. Iar acum am cumpărat unul şi până învăţ să lucrez cu el…
Ce frumos!felicitari pentru articol ,sa mai scrii.Si eu am scris la Practic in bucatarie un articol si am fost premiata,iar la Practic in gradina scriu mai des si de fiecare data primesc cate un premiu.Voi incerca sa scriu si aici,multumesc pentru prezentare.
Ce bucurie mi-ai făcut spunându-mi că ai scris şi tu. Şi Practic Idei o cumpăr aproape de fiecare dată, de acum am să mă uit după articolele tale. Deci, vedeţi, dragii mei că se poate! Nu ştiu cum mă voi învrednici să trimit şi eu, dar am mai primit un imbold de la tine. Merci beaucoup!
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M-as bucura sa iti vad articolele in revista,inspiratie maxima iti doresc…iti scriu aici cine sunt:Miculaiciuc Carmen-Alina,Maramures…am scris un articol de curand si ar trebui sa apara.Toate cele bune!
Să fii sigură că mă voi uita după el şi sper din suflet să îl văd. În ceea ce mă priveşte, rămâne pe celălalt număr, căci pentru acesta nu am trimis nimic. SPER să mă învrednicesc! Mulţumesc frumos, Carmen, pentru că ne-ai scris şi ne-ai spus! Te îmbrăţişez!
Deci în Maramureş este casa aceea frumoasă, cu stupi de albine, minunăţii şi oameni harnici!
Multumesc ,Mihaela !
Ma numesc PUIU MILICA AURORA locuiesc in VLADIMIRESCU JUDETUL ARAD sint fidela cititoare a revistei pe care o publicati va scriu retete ce le fac eu in fiecare luna si sint tare multumita ca le publicati, sa le faca si alte gospodine. Va doresc succes mult in continuare si multa sanatate intregului colectiv. Mi-as dori sa mai cistig ca sint in pensie de boala si ma descurc mai greu.. Va pup si sanatate multa!
Doamna Milica, ma bucur ca ati citit articolul meu si va multumesc pentru urari! Din pacate, ati crezut ca fac parte din redactia Carticelei, dar nu este asa. Sunt doar o cititoare de-a lor, ca si dvs. si am scris pe blog despre ei, ca mi s-a parut o buna oportunitate pentru cititorii pasionati de gatit. Va doresc multa sanatate si le puteti transmite lor-pe mailul ce apare in revista- acest mesaj. Din ce am vazut se bucura de mesajele sincere si pe unele le publica. Va doresc si eu multa sanatate si succes cu publicarea retetelor. Sunt doua reviste cu retete, cred ca stiti, dar am zis sa fiu sigura 🙂
Ma mumesc PUIU MILICA AURORA sint foarte multumita de revista CARTICICA PRACTIC am cistigat de multe ori vva scriu de multe ori si doua retete pe luna sinteti foarte corecti in privire la premi se primesc la timp si repede de cind se publica in revista va doresc multa sanatate la intreg colectivul si sa dea DUMNEZEU sa mai cistig SARBATORI FERICITE NOS NICULAS SA VA ADUCA NUMAI BUCURI VA PUP SI TOOOOOATE CELE BUNE