Ca să mai îmi mut mintea de la plecarea în concediu, m-am hotărât să vă scriu despre gemul de caise făcut la mama, că tot stau pozele frumuşel în telefon şi aşteaptă să le vadă şi pe ele cineva :))
În postarea despre compotul de prune, vă arătam o mulţime de borcane şi vă spuneam că au fost umplute toate. O parte din ele şi cu gem de caise pentru iarnă, unul dintre gemurile preferate ale familiei. Am folosit şi sâmburii de caisă, datorită proprietăţilor extraordinare pe care le au, lucru descoperit recent în acest articol foarte bun din Formula As, despre beneficiile caiselor şi sâmburilor de caise.

gem de caise pentru iarnă-cu sâmburi

Avem nevoie de:

– cam 5 kg de caise = 15 lei;
– 3 kg de zahăr = 9 lei;
– o lămâie = 2 lei;
– 30 de sâmburi de caisă.

TOTAL: 26 lei pentru 5 borcane de 800 g. Adică 5,2 lei borcanul de 800 de grame, cu gem sănătos, făcut în casă.
 
Mod de preparare:

1. Spălăm caisele şi le îndepărtăm sâmburii

etapă de pregătire a gemului de caise pentru iarnă

2. Le punem pe foc cam o jumătate de oră până îşi lasă zeamă, apoi adăugăm lămăia.

etapă de pregătire a gemului de caise pentru iarnă

3. După alte 10 minute adăugăm zahărul şi continuăm fierberea.

etapă de pregătire a gemului de caise pentru iarnă

4. Lăsăm să fiarbă la foc mic, timp de două ore şi jumătate, amestecând destul de des, pentru a nu se lipi.

etapă de pregătire a gemului de caise pentru iarnă

5. Adăugăm sâmburii de caise şi mai lăsăm puţin la fiert.

etapă de pregătire a gemului de caise pentru iarnă

6. Când scade suficient şi se mai închide puţin la culoare, luăm vasul de pe foc.

etapă de pregătire a gemului de caise pentru iarnă

7. Punem gemul fierbinte în borcane şi le înfiletăm foarte bine. Nouă ne-au ieşit aproape 5 borcane de 800 de grame.

gem de caise pentru iarnă

8. Lăsăm borcanele să se răcească lent până a doua zi. Le înfăşurăm aşa cum am arătat în  reţeta de compot de prune pentru iarnă şi le mai punem la fiert, timp de 50 de minute la foc mediu.

9. Îmi lăsaţi un mic mesaj pe adresa de e-mail indicată şi vă fac o programare la mine, la o farfurioară de gem de caise :))

gem de caise pentru iarnă

Sau dacă nu aveţi timp acum, servim gemul de caise la iarnă, simplu sau într-o porţie de clătite…sau la vreo prăjiturică.

Poftă bună, deci!

Mihaela Dămăceanu