Avem nevoie de:
– cam 5 kg de caise = 15 lei;
– 3 kg de zahăr = 9 lei;
– o lămâie = 2 lei;
– 30 de sâmburi de caisă.
TOTAL: 26 lei pentru 5 borcane de 800 g. Adică 5,2 lei borcanul de 800 de grame, cu gem sănătos, făcut în casă.
Mod de preparare:
1. Spălăm caisele şi le îndepărtăm sâmburii
2. Le punem pe foc cam o jumătate de oră până îşi lasă zeamă, apoi adăugăm lămăia.
3. După alte 10 minute adăugăm zahărul şi continuăm fierberea.
4. Lăsăm să fiarbă la foc mic, timp de două ore şi jumătate, amestecând destul de des, pentru a nu se lipi.
5. Adăugăm sâmburii de caise şi mai lăsăm puţin la fiert.
6. Când scade suficient şi se mai închide puţin la culoare, luăm vasul de pe foc.
7. Punem gemul fierbinte în borcane şi le înfiletăm foarte bine. Nouă ne-au ieşit aproape 5 borcane de 800 de grame.
8. Lăsăm borcanele să se răcească lent până a doua zi. Le înfăşurăm aşa cum am arătat în reţeta de compot de prune pentru iarnă şi le mai punem la fiert, timp de 50 de minute la foc mediu.
9. Îmi lăsaţi un mic mesaj pe adresa de e-mail indicată şi vă fac o programare la mine, la o farfurioară de gem de caise :))
Sau dacă nu aveţi timp acum, servim gemul de caise la iarnă, simplu sau într-o porţie de clătite…sau la vreo prăjiturică.
Poftă bună, deci!
Mihaela Dămăceanu
Trackback 14