Avem nevoie de:
– cam 5 kg de caise = 15 lei;
– 3 kg de zahăr = 9 lei;
– o lămâie = 2 lei;
– 30 de sâmburi de caisă.
TOTAL: 26 lei pentru 5 borcane de 800 g. Adică 5,2 lei borcanul de 800 de grame, cu gem sănătos, făcut în casă.
Mod de preparare:
1. Spălăm caisele şi le îndepărtăm sâmburii
2. Le punem pe foc cam o jumătate de oră până îşi lasă zeamă, apoi adăugăm lămăia.
3. După alte 10 minute adăugăm zahărul şi continuăm fierberea.
4. Lăsăm să fiarbă la foc mic, timp de două ore şi jumătate, amestecând destul de des, pentru a nu se lipi.
5. Adăugăm sâmburii de caise şi mai lăsăm puţin la fiert.
6. Când scade suficient şi se mai închide puţin la culoare, luăm vasul de pe foc.
7. Punem gemul fierbinte în borcane şi le înfiletăm foarte bine. Nouă ne-au ieşit aproape 5 borcane de 800 de grame.
8. Lăsăm borcanele să se răcească lent până a doua zi. Le înfăşurăm aşa cum am arătat în reţeta de compot de prune pentru iarnă şi le mai punem la fiert, timp de 50 de minute la foc mediu.
9. Îmi lăsaţi un mic mesaj pe adresa de e-mail indicată şi vă fac o programare la mine, la o farfurioară de gem de caise :))
Sau dacă nu aveţi timp acum, servim gemul de caise la iarnă, simplu sau într-o porţie de clătite…sau la vreo prăjiturică.
Poftă bună, deci!
Mihaela Dămăceanu
Excelent! vreau programare 🙂
la clătite cu gem…. mmmmmm……
mulţam de reţetă! pupici
Cand citesc la tine imi fac pofta si eu am de ani de zile gemuri si dulceturi in camara.Vin si eu la clatite!
Ahh, miroase pana la mine a caise 🙂
Vreau si eu programare!
Draga mea, fiind prima înscrisă, ai libertatea de mişcare şi ofertă.
Ce frumos ar fi să nu rămână doar o glumă şi chiar să ne vedem la o clătită dulce şi parfumată!
Cu drag, pup!
Păi tu ai fost hărnicuţă înaintea mea! Hai, te aştept cu drag şi facem un schimb de gemuri şi reţete!
Uite acuş' scot agenda şi fac programarea. Liber din septembrie, când doreşti!
Serios vorbesc, sper din suflet să ne vedem. Dacă nu ajungi tu prin Bucureşti, sper din suflet să reuşesc totuşi anul acesta să fac un drum la Brăila, că de când tot ameninţ!!!!
Te îmbrăţişez, Iuli!
In 2011 am facut ultima data gemuri si dulceturi. Am constatat ca nu se mai mananca dulce in casa noastra… fetele tin la silueta, noi luptam cu caloriile, asa ca am renuntat, insa imi amintesc cu placere vremea cand preparam aromatele dulceturi.
La voi in casa e Mihnea, ce frumos! Sa mancati cu pofta! Va pup si va imbratisez.
Vacanta placuta!
Este cu adevărat un gem minunat. Numai gândul la aroma sa inconfundabilă, îmi face o mare poftă. Bunica mea avea un cais cu fructe uriaşe, moi şi parfumate. Gem, prăjituri, îngheţată… numai bunătăţi se făceau din acele caise.
Să-l mâncaţi sănătoşi! 🙂
Un mic secret: cum sâmburii cu coajă amărăsc dulceața, se scoate ”pielița” aceea de deasupra. Se decojesc aproape instantaneu dacă scufundăm sâmburii timp de 5-10 minute în apă clocotită. După ce-i scoatem este suficient să-i strângem ușor între degete și iese din pieliță sâmburele alb și curat.
Dulceața de caise e iubită și la noi în casă, după gemul de prune special. Cum se apropie sezonul, iată, aici este rețeta: http://zinnaida.blogspot.ro/2014/04/gem-de-prune-special.html
Ma inscriu si eu pentru programare! Mmm, ce buna trebuie sa fie dulceata! E preferata mea!
Am marcat si anul asta cateva borcane de gem de caise, care vor ajunge probabil prajituri si eu ma voi intreba filozofal de ce nu slabesc 🙂
Am facut si eu compotul de prune, voi incerca si aceasta reteta.Anul acesta nu stiu daca mai gasesc caise…m-am trezit cam tarziu, dar multumim pentru retelele minunate!
Cu multă plăcere, Mari dragă. Mă bucur mult dacă reţetele sunt de folos.
Te mai aştept cu drag pe la noi!