După cum vă spuneam, nu am prea stat liniştiţi la mama. Că nu ne lăsau fructele să stăm şi ne pornirăm deci, să facem gemuri şi compoturi. Astăzi scriu despre reţeta de compot de prune pentru iarnă, pe care mama o face de ani buni şi compotul rezistă foarte bine timp îndelungat. Adică şi doi ani, poate chiar mai mult.
Nu luaţi în considerare cu prea multă exactitate cantităţile, căci am pornit de la o lădiţă din care am făcut compot, gem şi s-a şi mâncat o cantitate rezonabilă:
Dar pot estima în jur de:
– 5 kg de prune
– 0,7 kg de zahăr
– o lămâie
Modalitatea de preparare:
1. Spălăm borcanele de 800 de grame şi pregătim capacele. Sunt o mulţime acolo şi pe toate le-am umplut, dar pentru compotul de prune am folosit 8.
2. Spălăm prunele şi le îndepărtăm sâmburii.
3. Umplem borcanele pe trei sferturi cu fructe şi adăugăm în fiecare borcan câte 3,5 linguri de zahăr. După părerea mea, compotul este un pic prea dulce şi ştiind acest lucru din anii trecuţi, am pus şi câte o feliuţă de lămâie în borcane. Tot a ieşit puţin cam dulce pentru gustul meu, dar mamele se ascultă, nu-i aşa? Eu cred că două linguri şi jumătate sunt suficiente.
4. Umplem cu apă fiecare borcan
5. Închidem bine borcanele, înfiletând capacele cât de tare se poate. Luăm o oală mare în care punem o coală de hârtie de ziar. Tot cu hârtie, învelim fiecare borcan şi îl aşezăm cu grijă în oală. Turnăm apă cât să acoperim borcanele şi apoi mai punem deasupra încă o coală de ziar. Să nu râdeţi de ziarele mele, că nu am convins-o pe mama să folosim 10 prosoape pentru a acoperi şi înveli borcanele. Mama este mult mai practică şi am înnebunit-o cu pozele mele, aşa că iar am fost cuminte şi am ascultat :))
6. Fierbem timp de 55 de minute la foc mediu, apoi închidem şi lăsăm borcanele să se răcească în oala respectivă, până a doua zi.
Am făcut 8 borcane de 800 de grame şi nu am avut cum să calculez preţul pe porţie, întrucât nu ştiu absolut exact, cantitatea de prune şi de zahăr folosită în total. Oricum, prunele la acest moment costă 3 lei kilogramul iar zahărul l-am luat tot cu 3 lei/kg. La o aproximare cam grosieră, totul a costat 20 de lei. Considerând un borcan mare echivalentul a două porţii, rezultă că preţul unei porţii este de 1,25 lei. Dacă mai fac acasă o tură, revin cu calculele la bănuţ şi promit să verific şi cât costă un borcan în comerţ, pentru comparaţie.
Compotul de prune pentru iarnă făcut după această reţetă, rezistă cu brio doi-trei ani şi este foarte concentrat şi aromat. Se simte plăcut şi aroma uşor amăruie a cojii de lămâie, iar zahărul îl puneţi voi după gustul propriu. Tot cu această reţetă, mama face compoturi şi din caise, mere, gutui, struguri, etc. Şi toate sunt mult mai parfumate şi concentrate decât cele din comerţ.
Mihaela Dămăceanu
Daca v-a placut acest articol, daca il considerati util, daca vreti sa il pastrati undeva sau sa il citeasca si altii, va rog sa il distribuiti. Acest lucru ajuta blogul sa creasca, iar mie imi trimiteti un semnal ca nu muncesc chiar degeaba aici 🙂
Si daca va mai si abonati la blog, ma ajutati sa scriu mai des si mai bine. In felul acesta pastram legatura si aprindeti o scanteioara care pastreaza un vis!
VA MULTUMESC!
wow us wednesdays
Inspire Me Tuesday
Similare
Cata munca! Wow… esti grozava!
Eu nu mai pregatesc conserve, de cativa ani consumam doar ce este proaspat. Asta pentru ca nu am acasa nici livada cu pomi fructiferi si nici gradina cu legume. Daca as avea, as face si eu asa, decat sa las sa se strice recolta. Cum pe la noi toate sunt scumpe, cumpar doar ce imi trebuie, de cate ori imi trebuie.
Te pup harnicuto. Sa ai o zi minunata!
Dar mi-am amintit de livada aceea cu cireşe, că doar în Germania am auzit de aşa ceva, avantajos pentru ambele părţi. Însă, reţin că şi direct din livadă erau scumpe şi tot nu este acelaşi lucru cu a avea propria livadă. Nici eu nu am, hihi, dar la noi este avantajos să faci conserve în casă. În plus, eu doar de vreio doi-trei ani, am început să fac conserve, de când am văzut ce le consumă mâncăciosul mic. Iar tu eşti foarte hărnicuţă, nu hărnicuţă, că ştiu eu cîte văd la tine. Pup şi eu cu drag!
Daca trebuie sa cumpar fructe ( acum, ca e sezonul capsunilor, cireselor si zmeurii, nu gasesti nicaieri mai ieftin de 3-5 euro /kg), zaharul, vanilia, lamaia, curentul electric ( noi nu avem gaz), munca… atunci zau ca nu se merita. Mai ales ca evit sa consum zahar, e destul ce mananc zilnic prin fructe ( cate contin mult zahar). Voi avezi un pui ce trebuie sa creasca mare! Si noi crestem mari, dar in latime :))))
Te pup cu drag :-*
Scump, doamnă, scump :)) 5 euro chiar îmi pare mult, deşi dacă mă gândesc la zmeură şi la noi este scumpă, cam 16-20 lei kilogramul. Cireşele au fost 8-10 lei, dar prunele şi caisele sunt acum 3 lei. Dacă luăm în consideraţie salariile, atunci tot Germania iese în avantaj, însă.
Cu zahărul ai dreptate, dar mâncăciosului mic nu i-l pot scoate de tot şi nici noi nu l-am desfiinţat. Ştii cât de mult mănâncă Mihnea, noroc de sportul pe care-l face, că nu se îngraşă. Suntem cu ochii pe el, la dulciuri în mod special şi tot are vreo 3 kg în plus.
cam la fel faceam si eu compotul, dar mai adaugam in plus cate una bucata cuisoara in fiecare borcan si unele prune le lasam cu tot cu sambure, ca sa capete si aroma de "migdala".
stii ce mi-e mie cel mai urat la tot procesul asta de conservare de orice? spalatul borcanelor 🙂
felicitari pentru tura de compot!
Merci tare mult Cristina, pentru truc. Data viitoare, căci sigur va fi una, fac şi eu aşa.
Heeei, ai dreptate. Mama le spălase deja, când am apărut eu pe scenă. Pup!
ce reteta faina…am prune si chiar ma intrebam ce sa fac cu ele ca ne-am cam indulcit prea mult cu gemul…asa ca voi face compot dupa reteta ta , multumesc
Nici nu stiu cum sa incep. Cu multa placere, ma bucur daca randurile mele sunt cuiva de folos. Apoi, si eu iti multumesc pentru comentariu si vorbele bune. Este o reteta usoara, cu un gust incomparabil cu al compoturilor din magazin si merge foarte bine in locul sucurilor pline de chimicale. Bine ai venit pe la noi!