Lili şi Cătălina au fost la munte, şi desigur că la întoarcere mi-au povestit impresiile. Cu gândul la voi şi cu obişnuiţa calculelor în sânge, ne-am pornit la o analiză a costurilor. Având în vedere încrederea absolută în sursele mele şi posibilitatea unei mici analize comparative, nu am stat pe gânduri la notarea preţurilor, că cine ştie când am nevoie de aceste date şi cel mai bun lucru pentru a le reţine este să le trec aici. Iar vouă poate vă vor fi de ajutor, şi mai repede decât nouă.
Prima locaţie: Sinaia-o noapte, familie de patru persoane
Transport- 100 lei
Cazare la Hotel Sinaia, apartament- preţ de 360 lei/noapte, cu mic dejun inclus
Masa – doar un prânz la Taverna Sârbului- 170 lei
Distracţie- telecabina doar pentru urcare căci s-au întors pe jos a costat 20 de lei pentru un adult şi 10 lei de copil- total 60 lei
Vizită la Castelul Peleş doar pentru parter a costat 50 de lei – 20 de lei/adult, 5 lei/copil. Tariful pentru vizitarea parterului şi a etajului este de 50 de lei pentru adulţi şi 12,5 lei pentru copii sau studenţi şi durează o oră şi 15 minute.
TOTAL : 740 lei
De menţionat că la Taverna Sârbului nu se putea plăti cu cardul, ceea ce îmi pare cu totul absurd la pretenţiile acestui loc. În plus, la exprimarea surprinderii faţă de această situaţie enervantă în momentul în care primeşti nota de plată şi nu ai la tine suficient cash, li s-a răspuns cu un ton superior că scrie pe uşă. Desigur că omul ce coboară de la Cota 1400 sau ce pur şi simplu intră într-un restaurant, nu are altceva mai bun de făcut, decât să stea cu ochii roată pe fiecare afiş de pe uşă sau de oriunde să nu scape cumva această informaţie esenţială. Şi desigur că la noi este firesc să pleci de la masă, să cauţi un loc de unde să poţi scoate cash de pe card, că aşa ştim noi să facem turist şi doar este interesul nostru să mâncăm, nu?
Al doilea aspect de comentat aici, este preţulapartamentului de la Hotelul Sinaia. Eu nu am mai fost de foarte multă vreme în acest hotel aşa că am cerut impresii. După cum bănuiam, a fost renovat. Dar indiferent cât s-ar strădui-şi nu cred că cineva a dat în brânci cu străduinţa, el râmâne cu acel aer de hotel învechit, la fel ca toate celelate din vremea lui. În materie de interioare, parcă toate acele hoteluri ar purta o uniformă.
Mie, personal, costul de 740 de lei pentru o noapte la Sinaia, îmi pare mare şi nu voi ajunge prea curând.
A doua locaţie: Bran-Şimon-4 nopţi, familie de patru persoane
Transport- 200 lei motorina
Cazare într-o vilă cu 5 camere, împreună cu alte două familii prietene – 4 nopţi x 150 lei/noapte – 600 lei totalul
Masa- au făcut cumpărăturile pentru masă în Bucureşti şi au pregătit de acasă o mare parte din mâncare – total 400 lei
Distracţie
– o zi la Poiana Braşov pentru toţi 4 a costat 200 lei, şi a cuprins:
– 70 lei/1 oră cu monitor de schi pentru băiatul cel mic
– 70 lei- închirierea echipamentelor pentru ambii băieţi
– 30 lei-ski-pass-ul la 3 lei/urcarea
– 30 lei- sucuri, ceai, porumb fiert
– a doua zi la schi- a fost doar băiatul cel mare şi a costat 100 de lei
– alte cumpărături mici – 100 lei
– pâine 50 lei
TOTAL: 1650 lei
În această variantă, preţul a scăzut la 412,5 lei pe noapte, care este mai accesibil şi probabil singura noastră variantă de a ajunge iarna la munte. Având în vedere efortul în plus de a-ţi face acasă toate cumpărăturile şi a găti singur, nu aş considera-o nici pe aceasta, ca fiind o variantă prea ieftină, dar alta mai bună nu ştiu.
Referitor la costuri şi la raportul preţ/calitate, noi am avut o întreagă dezbatere în birou iar părerile au fost împărţite, desigur.
Mihaela Dămăceanu
Similare
Draga Mihaela, aceste costuri vor putea fi reduse simtitor cand sistemul soselelor se va imbunatatii so oamenii vor deveni mai mobili. Atunci cei din turism se vor stradui sa-si imbunatateasca serviciile pentru a atrage clientii. Acum… ei profita ca noi ca turisti nu avem alta solutie!
Noi am fost acum doi ani cateva zile in zona Brasovului. Ne-am cazat in Brasov si am facut zilnic excursii cu masina, intorcandu-ne seara la apartamentul din Brasov ( matusa mea are un apartament de doua camere pe Bulevardul Garii, pentru musafiri). In prima zi am vizitat Rasnovul, o alta zi Pelesul si o alta zi catelul Bran. Noi am mancat la restsurant dar vreau sa spun ca in felul acesta, se pot pregati zilnic pachete cu mancare, sandwichuri sau snitele cu chifle, un ceai la termos si mai stiu eu ce.
va ma trece mut timp pana cand hotelurile si pensiunile din Romania vor avea standardul din occident, nu doar preturile!
Sotul meu care este mai econom decat mine, este deasemenea de parere ca daca vrei sa reduci costurile concediilor pe an, atunci trebuie sa mergi pentru o perioada mai lunga intr-un singur loc – cu cat ocupi mai lung o camera de hotel cu atat mai mari sunt bonusurile; in plus costurile pentru transport sunt minimale. Insa trece anul si ai prins radacini 3-4 saptamani intr-un loc! Eu prefer cate 8 sau 10 zile de concediu undeva, si asta de 4 ori pe an…. clar ca e mai scump dar, ce e gratis pe lumea asta?!
Te pup draga mea. O saptamana cat mai placuta iti doresc!
Mătuşa are apartamentul doar pentru musafirii proprii sau pot şi alţii să închirieze, că nu ne strică niciodată informaţiile?
Da, cel mai ieftin este s[ stai mult ]ntr-un singur loc, dar ;i mie mi-ar pl[cea de mai multe ori în an. La noi nu sunt prea multe bonusurile de acest tip, deci reducerea ar fi doar la transport. Anul acesta se anunţă mai bun şi la noi, astfel încât am speranţa unui sejur la munte, ceva mai repede decât speram. Sistemul acesta cu vila închiriată de mai multe familii mă atrage şi pe mine, să vedem ce va ieşi.
Da, multă vreme va mai trece, de aceea am scris despre masa de la Taverna Sârbului, că poate se mai luminează ceva, dacă mai comentăm şi mai spunem.
O săptămână frumoasă, draga mea!
Imi place cum va organizati excursiile.Eu nu m-am gandit decat la cazare ,restu la intamplare.Acum e mai greu ,nu ma mai pot duce" caine surd la vanatoare".La cat mai multe iesiri!
Scump doamna, scump!! 🙂 Ce bine ca stam in Brasov!!!
Antonia.
Mulţumesc, Flori! Dar oare unde văd eu mereu poze superbe cu vârfuri înzăpezite şi lacuri nespus de albastre, alături de prinţesa Thea şi părinţii ei?
Păi, aşa-s unii oameni norocoşi. Poate bem o cafea când om ajunge prin preajmă, ce zici?
Desigur, cu placere!!
sau sacrifici ceva timp si cauti niste vouchere din alea cu reduceri ?
Că bine zici, Mihaela! Nu ştiu cum de am sărit peste ideeaaceasta esenţială…
Sunt si cazari mai ieftine, trebuie doar sa dai multe telefoane.Si de ce doar Sinaia? Poate gasesti si altceva.
nu închiriaza, matusa mea tine apartamentul pentru astfel de escapade ale familiei. Ea locuieste in Ulm 🙂 dar ne da cheia de câte ori dorim sa mergem în zona.
te pup draga mea. O seara linistita! Noapte buna! 🙂
Interesant. Si da, as zice ca sunt mari preturile daca este sa luam si calitatea serviciilor in calcul. Tonul superior din Taverna sunt sigur ca poate fi intalnit peste tot pe parcursul unei vacante. Si asta conteaza, de asemenea.
Stiu ca am tot cautat si comparat pentru anul acesta oferte pentru vacanta de vara si raman surprins sa vad ca hoteluri de 4 stele de la noi ajung la preturi similare cu cele din Turcia, cu care noi am avut o foarte placuta experienta. Sa nu mai vorbim de Grecia, care este mai ieftina decat a fost vreodata. Bonusuri? Si turcii si grecii (si probabil multe alte natii) isi trateaza turistii cu respect in general, nu cu superioritate…
E destul de scump totul.
Legat de hotelul Sinaia … Am stat si eu acum mai bine de zece ani acolo.
E cumparat inca din prin anii '90 de evrei care facusera deja de atunci ceva renovari pe care le-au continuat dar la cat sunt de zgarie branza nu stiu cand o sa le termine 🙂
Intre timp i s-a schimbat si numele. Acum se numeste Rina Sinaia. Dar mi se pare destul de scump. De fapt Sinaia e scumpa in totalitate. 🙂
Norocul celor de Şimon că au avut DJ pe gratis şi nici nu le-am rupt bilete la "spectacole", altfel le creşteau cheltuielile exponenţial! 🙂
Hai că n-am ştiut ce să răspund că eu nu aflasem de DJ, dar acum am primit lămuriri. Mare noroc pe ei, de aşa DJ valoros!
Nu este musai la Sinaia, doar că de acolo am avut avut date să fac analiza.
De Grecia tocmai ce am citit şi eu că anul acesta ar fi foarte bine de mers dpdv al preţurilor. Dar am fost de câteva ori şi sunt atâtea alte locuri unde nu am ajuns. Ai dreptate, că este mare diferenţa din punct de vedere al serviciilor oferite şi al comportamentului personalului.
Are tot aerul acelor vremuri. Ele erau bune pe timpurile lor, dar acum tare se mai cunoaşte că sunt din acea branşă. Mie ămi plac mult hotelurile cu personalitate, cu decoruri spre unicat, cu antichităţi…
Asta, mai mult de privit, că nu mi-am permis până acum cazarea într-un astfel de hotel…
But, who knows…
Am grijă de ei ca să-şi mai amintească de tinereţe! 🙂
Draga mea, din experienta iti spun sa nu cauti cazare la hotel. Mergi la pensiuni. De multe ori conditiile sunt mult mai bune. Pe noi, doar doi, intr-adevar, concediul de cinci zile, facut ca un tur de aproximativ 1400km, cu patru nopti cazare si mese pe la diverse localuri,ne-a costat anul trecut, undeva pe la 1500lei, cu tot cu gaz.
Mulţumesc pentru sfat, Cristina! Îmi plac hotelurile frumoase şi cochete, dar pentru această perioadă, clar că cele mai bune sunt pensiunile şi la ele mă voi uita. Sigur că există şi pensiuni drăguţe cu oameni primitori.
Preţul vostru total este unul rezonabil, pentru mede luate la restaurant. Şi sunt atâtea locuri unde nu am ajuns, cum ar fi la Cazanele Dunării.
Mă bucur să te văd şi la mulţi ani, Cristina!
Asa cum a spus si Cristina,cautati pensiuni au preturi mai rezonabile,sau chiar la oameno ,particulari.In ce priveste mancarea,la Sinaia,noi am mancat la Casa noastra si mancare buna si pe bani putini pentru ca am ales "meniul zilei" si cum avea doua variante le-am luat pe amandoua si le-am combinat adica sa mananci cu 10-12 lei felul 1,felul doi si desert e chiar bine…e adevarat ca n-am ami fost demult dar ne-au mai zis altii ca tot pe acolo se opresc.De altfel noi mergem cu cortul sau la cabane,depinde si ce vrei sa faci/sa vezi.