Începeam săptămâna trecută un experiment cu un meniu economic de iarna şi vă spuneam că voi povesti cum a mers. Din păcate, nu a ajuns ceea ce am cumpărat şi a mai fost nevoie să fac câteva completări, în valoare de aproape 20 lei. Cu această sumă am mai luat cartofi, o cutie mică de smântână, un iaurt şi puţină brânză de vacă pentru plăcinta programată. Nu au ajuns nici fructele, şi mă mir că Mihai nu s-a dus să mai cumpere. În schimb, pentru că s-a consumat mai mult din brânza pe care o luasem pentru plăcintă, au rămas cerealele pentru noi şi una din pungile pentru Mihnea. De aceea a fost nevoie să mai completez cu brânză de vacă, iar cerealele vor fi consumate în această săptămână. Voi mai face şi sâmbăta viitoare sărmăluţe în foi de viţă, că au spus că mai doresc.
În concluzie, meniul ieftin de săptămâna trecută a costat 190 lei, în loc de 170 cât plănuisem.
Pentru a vedea dacă reuşim să îl micşorăm în săptămâna în curs, am fost iarăşi la Billa şi Kaufland cu intenţia de a cumpăra cât mai multe produse la ofertă. De data aceasta am fost vineri, după serviciu, scutind timpul pierdut pe drum, dacă aş fi mers special sâmbătă. Verificasem pliantele cu reduceri înainte, pe Internet, dar rapid-în 10 minute.
Billa
– carne tocată amestec 0,994 kg x 13,99 lei/kg -13,90 lei (reducere 15%)
– pui grill 1,550 kg x 9,79 lei/kg – 15,17 lei (preţ redus de la 11,99 lei/kg)
– spată porc 0,665 kg x 17,49lei/kg – 11,63 lei
– pachet de 3 cutii pate de ficat – 5,49 lei ( preţ redus de la 6,29 lei)
– orez Clever 1 kg – 3,15 lei
– macaroane Pambac – 2,99 lei
TOTAL 52,33 lei
Kaufland
– smântăna 1 cutie de 900 g – 5,19 lei
– telemea oaie vrac 0,333 kg x 27,90 lei/kg -9,29 lei
– telemea vacă 1 pachet de 700 g – 16,90 (ofertă neinclusă în pliant)
– brânză de vaci vrac 0,218 kg x 16,90 lei/kg – 3,68 lei
TOTAL 35,06 lei
Iarăşi nu am luat fructe, cartofi şi alte produse ca să nu le car. Sunt înainte de salariu şi am terminat resursele. Astăzi realimentăm şi mergem direct la piaţă, căci vremea nu mai este atât de rea şi se face o economie faţă de Mega Image. Sper. Încerc să obţin o sumă totală a săptămânii de 180 lei, căci s-a dovedit că bugetul de 170 de lei, este cam nerealist. Poate totuşi, s-ar putea atinge dacă nu s-ar găti ciorbă de burtă, dar vom vedea.
Pentru a mă încadra în 180 kei, ar trebui ca totalul cumpărăturilor de la piaţă să fie 92,61 lei. Voi pune în portmoneu doar suma de 90 lei, pentru a nu depăşi baremul.
Cu cei 90 de lei, ar trebui să cumpăr următoarele:
– ficat de vită
– măsline
– varză
– cartofi
– morcovi
– ţelină
– păstârnac
– borş
– arpacaş
– pâine
– ouă
– lapte
– iaurt
– foi de plăcintă
– mere
– portocale
Voi stabili cantităţile pe loc, dar în principiu vreau cam 3 kg varză, 3 kg cartofi şi mai puţine din celelalte. De asemenea, trebuie să iau o cantitate mai mare de fructe-faţa de săptămâna trecuta, şi probabil voi lua 3 kg de portocale şi 5 kg de mere.
În aceste condiţii TOTALUL GENERAL ar trebui să fie 180 lei şi vă comunic săptămâna viitoare dacă am reuşit.
Meniul:
Pentru prânz şi seară:
– Luni – ciorbă de pui cu legume, pilaf cu pui
– Marţi – ciorbă de pui cu legume, mâncare de varză cu carne de porc
– Miercuri – plăcintă cu varză, salată de cartofi cu măsline
– Joi – macaroane cu brânză şi smântână, ficat la tigaie cu cartofi natur
– Vineri – pilaf sârbesc, salată de crudităţi
– Sâmbătă – sărmăluţe în foi de viţă, plăcintă cu mere.
Dimineaţa:
– Luni – tartine cu pate de ficat, brânză, lapte
– Marţi – iaurt cu cereale
– Miercuri – arpacaş cu fructe, stafide şi nuci(mai am acasă)
– Joi – pâine, brânză, ceai
– Vineri – cereale înmuiate în ceai, tartine cu gem de caise
– Sâmbătă – omletă.
Duminica va fi ca întotdeauna, a inspiraţiei de moment, iar ca desert vom avea fructe.
O săptămână frumoasă, fructuoasă şi organizată !!!
Mihaela Dămăceanu
Si noi de la o vreme preferam sa facem cumparaturile in drum spre casa, o parte joi, o parte vineri, ca sa salvam week-endul de la shoppingul culinar pe care ajunsesem sa-l urasc. In plus, nu o data am constatat ca prin piata preturile sunt un pic mai mari in week-end, cu 50 de bani, cu 1 leu pe unde se poate, dar sunt mai mari. La fel si in preajma zilelor consacrate de salarii, adica 15-30 ale lunii.
O saptamana frumoasa sa aveti. Pup!
Te admir extraordinar pentru disciplina pe care o ai! Atat de frumos combini alimentele si meniurile si atat de perfect tii evidenta preturilor si a produselor! Esti grozava! Familia ta este tare norocoasa cu asa o " sefa"!
Te pup. O saptamana minunata iti doresc, draga mea! :-*
Aşa este, Iuliana. Şi eu am observat mereu că preţurile la piaţă sunt mai mari în week-end. Astăzi iau salariul şi merg direct la piaţă, dar bine că nu este 15. Nici lunea nu este o zi prea bună, că nu cred că mai este marfă, însă este musai să ajung. O săptămână frumoasă şi vouă şi pup!
Mulţumesc, Carmen, dar nu izbutesc în toate cele să fiu aşa. Tu eşti pentru mine un model de organizare şi de bucurie de viaţă. O săptămână minunată şi vouă!
Felicitari pentru buna organizare a banilor destinati mancarii si pentru faptul ca ai un meniu zilnic foarte variat ! Si eu ma stradui sa nu depasesc lunar o anumita suma pe alimente, insa de obicei o devansez cu 5-10%…
Bune preturi la Billa, totusi. Cred ca o sa ma faci sa consider ca nu este un extrem de scump magazin Billa asta 🙂 SI meniul imi place… n-am incercat niciodata placinta cu varza, clar ceva de pus pe "to do list" 🙂
Aşa am crezut şi eu foarte mult timp, dar carnea este avantajoasă şi mai sunt şi altele. Plăcinta cu varză o voi face prima oară. Noi am încercat-o prima dată la soacra mea şi pentru că i-a plăcut şi lui Mihnea, care iniţial se strâmba, am luat-o în considerare ca fel de mâncare de post, consistent şi bun. Am înţeles că tot secretul ar fi în condimentarea compoziţiei. Sper să-mi iasă bună şi acum.
Mulţumesc frumos, Maria. Încerc să cuprind alimente din toate grupele şi să nu le ret foarte des. Nu îmi iese de fiecare dată, mai ales acum că m-am centrat pe cele mai ieftine alimente, dar mă străduiesc. O abatere de 5-10% este foarte o.k. Şi noi mai depăşim uneori, dar acum contorizez totul, ca să văd cum iese experimentul. Şi oricum găsesc mereu ce să fac cu diferenţa.
Imi plac mult aceste socoteli pe care le faci….cu ocazia asta am fost si eu indemnata sa-mi fac socotelile saptamanale doar pe mancare, de facut le faceam, dar pe toate cumparaturile…. am fost surprinsa sa constat ca noi cinci cheltuim pe mancare doar 100-120 lei pe sapt. , dar nu cumparam carne(nu mancam), iar ouale, branza si lactatele le capatam de la tara si in camara mai avem destule alimente de baza si conserve si congelate…si cu toate astea, tot am impesia ca cheltui prea mult… 🙂
Antonia.
Mulţumesc, Antonia. Dar chiar nu cheltuieşti mult. La noi, carnea însemnă cam 40-55 lei şi brânzeturile cam tot atât. Mie brânza îmi pare exagerat de scumpă în Bucureşti. Acum, iarna în niciun supermarket folosit de mine, nu găseşti brânză sub 23-24 lei/kg decât foarte rar, când sunt oferte. Dar dacă Billa reduce măcar un produs de la raionul de carne, de obicei două-trei, la brânză nu se întâmplă la fel.
Mie imi place ca acesta economie te face mai calculat in alimentatie.Mai ma inspir din meniurile tale.O saptamana cat mai buna,
Mul'umesc mult, Flori dragă! Ai văzut că am reintrodus şi ciorbiţele. Mă bucur dacă pot să-ţi mai dau câte o idee bună!
La mine in piata preturile scad dupa ora 3, e drept in piata aia chiar sunt multi producatori care trebuie sa prinda autobuzele inapoi spre casa, 2 litri si un pic de lapte, ca sticlele sunt pline ochi si au cam 200 ml in plus, costa si 4 lei la ora aia si afara e inca frig deci nu a avut ce sa pateasca din cauza temperaturii.
Tot pietele traditionale sunt cele mai bune, si proaspat si ieftin!
E ciudat ca in blogrollul tau, la mine apare acelasi artcol mai vechi.Hm!
Ia cere tu de la soacra ta, reteta de placinta cu varza, sa stim si noi. Se facea de obicei in Moldova. Ca si cea de cartofi. Iar sunt curioasa.
Ador meniurile tale! Ce bine ca al meu nu citeste bloguri, ca numai idei de meniuri nu i-ar trebui, dupa ce ca ma straduiesc sa il hranesc si sa tin totusi si eu dieta.
Mihaela, cum se cheama piata ta? De fapt…de unde esti? Ca laptele ala suna bine..:)
piata mea e in craiova