M-am uitat puţin pe meniurile săptămânale de 55 lei pe care le-am făcut astă-vară, în ideea de a mai încerca experimentul acesta, că iarna toţi avem cheltuieli mari cu întreţinerea şi nu strică să mai reducem ceva pe unde se mai poate.
Dar „iarna nu-i ca vara” şi preţurile legumelor şi fructelor nu mai sunt 1-2 lei/kg. Cine a fost hărnicuţ şi a pus de toate la congelator şi în cămară o duce ceva mai bine pe iarnă. Am pus şi noi una alta, dar în week-endul ce a trecut am constatat că proviziile nu au fost făcute prea bine, întrucât ultimele pungi din congelator s-au dus.
Am făcut duminică salată de vinete şi un ştrudel cu vişine, terminând aceste produse. Nu prea mai am decât amestec pentru ciorbă iar în cămară mai sunt câteva borcane de gemuri şi pastă de roşii. În vara ce urmează, voi ţine cont să măresc cantităţile, astfel încât să ajungă măcar o lună în plus.
Dintre posibilităţile de a micşora cheltuielile alimentare iarna, săptămâna aceasta aplic:
– urmărirea foarte atentă a produselor aflate în ofertă;
– consumul unor alimente mai ieftine, gen varză, cartofi, orez.
Voi balansa totuşi preţul acestei săptămâni (adică nu va fi maximum de economic), gătind şi o ciorbă de burtă la care am solicitări puternice. Mă întreba Flori săptămâna trecută dacă nu gătesc niciodată ciorbă şi îi răspund azi, că da. Chiar se întâmplă destul de des, doar că băieţii îmi spuseseră săptămânile trecute să mai fac o pauză… şi i-am ascultat.
În mod uzual, cheltuim cam 220-240 lei săptămânal pe alimente, fiind o familie de trei persoane. O să vedem ce reuşesc în săptămâna aceasta, având în vedere că nu este vara şi că fac şi ciorbă de burtă, care nu este tocmai ieftină. Sper să scad ceva din cei 220-240 lei, dar sigur nu voi ieşi la 165 de lei, ca vara.
Am fost conştiincioasă şi am studiat dinainte ofertele de la Billa şi Kaufland, căci nu mai ajung în piaţă pe frigul ăsta, încercând să caut produsele reduse cu maximum posibil .
La Billa, cele mai interesante preţuri reduse sunt la:
– mango la 1,99 lei/bucată cu o reducere de 42%;
– ananas la 5,49 lei/bucată, redus cu 31%;
– carne tocată de porc, la 12, 99 lei/kg- reducere de 13%;
– aripi de pui ţărăneşti, la 7,49 lei/kg- reducere 19%;
– file de macrou, la preţul de 13,98 lei/kg- reducere de 30%;
– spanac tocat Gradena, la 4,99 lei/kg- reducere de 35%;
– smântână la 3,99 lei/cutie, la achiziţionarea a două cutii;
– cottage cheese, la 3,29 lei cutia de 175 g- reducere de 30%.
La Kaufland:
– ciuperci Champignon la 6,99 lei/kg- reducere de 26 %;
– pere Abate la 4,99 lei/kg- reducere de 37%;
– pulpe de pui cu spate la 7,49 lei/kg- reduse cu 25%;
– carne tocată de vită, la 12,99 lei-750 g- reducere 13%.
Am luat o parte din ele, căci nu le-am găsit pe toate.
Billa
– spanac 1kg x 4,99 lei/kg
– macrou 6,99 lei-500 g
– carne tocată amestec 14,36 lei-1,05 kg
– usturoi 0,134 kg x 9,99 lei/kg
– mango 3 buc. x 1,99 lei
– condimente 3,16 lei- 4 punguţe
– cottage cheese 175 g- 3 cutii x 3,29 lei
TOTAL 46,68 lei
– smântăna 1 cutie de 900 g – 5,79 lei
– burtă vită fiartă 1kg – 16,99 lei
– telemea oaie 0,437 kg x 24,90 lei/kg -10,88 lei
– telemea vacă 0,555 kg x 17,90(ofertă neinclusă în pliant) – 9,93 lei
– mazare congelată la pungă de 450 g – 2,89 lei
– ciuperci congelate la pungă de 450 g – 3,99 lei
– fasole verde la punga de 1 kg – 4,99 lei(din ofertă cu reducere de 25 %)
– ficat de pui la pungă de 500 g la 2,39 lei
– porumb la conservă de 340 g – 2,39 lei
– fulgi de cereale cu ciocolată la 2,49 lei fiecare(ofertă cu reducere de 12 % la achiziţionarea a două pungi)
– fulgi de orz-pungă de 500 g- 5,39 lei
– pâine toast-450 g- 3,05 lei
– pachet cu 5 chifle – 1,70 lei.
TOTAL 76,56 lei
Nu am luat fructe, cartofi şi alte produse ce sunt cu un preţ asemănător cu cel de la Mega Image, pentru că acesta este chiar la scara blocului meu şi nu are rost să le car de la Billa/Kafland. Aşadar Mihai a fost duminică dimineaţa cu listuţa la Mega Image, de unde a luat:
– cartofi 3,305 kg x 2,79 lei/kg – 9,22 lei
– morcovi 1,055 x 2,49 lei/kg – 2,63 lei
– ţelină 0,575 kg x 3,49 lei/kg – 2,01 lei
– mere 1,350 kg x 3,29 lei/kg – 4,44 lei
– portocale 2,325 kg x 3,49 lei/kg – 8,11 lei
– pâine 3 x 0,99 lei – 2,97 lei
– ouă 10 x 0,55 lei/buc – 5,5 lei
– iaurt 2 x 2,34 lei – 4,68 lei
– foi de plăcintă – 2 pachete Bella x 3,34 lei – 6,68 lei
TOTAL: 46,24 lei
Nu am găsit încă tarhon şi am uitat de pufuleţi, iar gemul, mălaiul şi ceapa le aveam în casă.
TOTAL GENERAL: 169,48 lei Eu zic că m-am autodepăşit :)) întrucât nici eu nu mă aşteptam la o sumă atât de apropiată de cea din vară (165 lei) şi am şi obţinut un meniu bun. Iu-hu-hu!
Vi-l arăt imediat:
Pentru prânz şi seară:
– Luni – ciorbă de burtă, ficăţei de pui cu cartofi natur
– Marţi – ciorbă de burtă, chifteluţe amestec porc-vită cu salată de crudităţi
– Miercuri – ciorbă de cartofi cu tarhon, mâncărică de fasole verde
– Joi – mămăliguţă cu brânză şi smântână, macrou prăjit cu mămăligă
– Vineri – ciorbă de cartofi cu tarhon, salată a la russe cu maioneza din pufuleti, plăcintă cu spanac, ciuperci şi porumb
– Sâmbătă – sărmăluţe în foi de viţă, plăcintă cu brânză.
Dimineaţa:
– Luni – pâine, unt, telemea, lapte
– Marţi – cottage cheese
– Miercuri – cereale şi fructe
– Joi – iaurt
– Vineri – cereale înmuiate în ceai, tartine cu gem de caise
– Sâmbătă – omletă.
Duminica va fi ca întotdeauna, a inspiraţiei de moment, iar ca desert vom avea fructe.
Cum vi se pare? Merge pentru suma de 170 de lei? Eu promit să vă povestesc lunea viitoare, dacă m-am împotmolit pe undeva.
O săptămână frumoasă, fructuoasă, organizată şi cu poftă la masă!!!
Mihaela Dămăceanu
Saptamana trecuta, la noi in oras, Kaufland a scos la vanzare intr-o noapte toate legumele si fructele la preturi foarte, foarte mici. Din pacate, pentru noi era destul de incomod sa ajungem acolo noaptea (este in alt cartier), afara ningea, iar daca am fi luat un taxi, se ducea economia planuita… Inca mai regret ca nu am facut un mic efort, ca tot ma plangeam ca imi e dor de zapada. 🙂
Mulţumesc frumos, Vienela, pentru pont. N-am auzit niciodată de aşa ceva. E drept că trebuie să fii foarte pe fază, dar e bine de ştiut că se întâmplă.
Dar la bulgăreală ai ieşit?
Da, m-am bulgarit in doua serii. Intai cu baietii mei, apoi cu sora mea si baiatul ei.
Problema a fost ca promotia de la Kaufland incepea la ora 3 dimineata. 🙁 Fara masina, e destul de greu si nici nu e rentabil.
Asta înseamnă că ţi-ai potolit dorul de zăpadă şi de-acuma aşteptăm primăvara.
Au găsit o oră foooooarte potrivită. De fapt, cred că au căutat-o bine şi au ales-o intenţionat.
Suna delicios si daca socotesti ca voi sunteti 3 persoane, suma cheltuita pentru aprovizionare mi se pare absolut ok!
Noi cheltuim mult pe fructe, cred ca cel putin 5 kg pe saptamana a cate 2-3 euro kilogramul. La noi si painea este scumpa (cam 2,5 euro o jumatate de kg).
Inca o data felicitari!
O saptamana minunata! Pupici
Şi eu am observat cât de scumpă este pâinea în Germania. Referitor la fructe, cu siguranţă nici nouă nu ne vor ajunge cele pe care le-am luat, dar aştept să văd ce va fi la sfârşitul săptămânii. Şi la noi sunt şi fructe mai scumpe, eu am ales intenţionat merele şi portocalele, care sunt singurele mai ieftine. Dar celelalte sunt de la un euro şi ceva până la 2. Însă dacă ne gândim la salarii…
Mulţumesc şi o săptămână minunată şi ţie!
Ma mai bucur vreo 5 luni de meniurile mamei si dupa aia trebuie sa pun osul la treaba, sper sa gasesc aparatament langa Carrefour care e drept e de buzunar dar vine asortat si cu niste piete ieftine 🙂
Mihaela, bine-ai venit pe la noi! Dacă accepţi un sfat bătrânesc, ar fi bine să te organizezi din start, pentru că apoi îşi va fi mai greu. Eu am căpătat ceva obiceiuri noi şi bune când am schimbat locaţia. Nu ştiu exact de ce, dar mi-a fost mai uşor să implementez ceva nou, când o luam de la capăt în alt loc. Logic ar fi să-ţi fie greu să implementezi mai multe schimbări în acelaşi timp, dar nu a fost aşa. Chiar mi-a fost mai uşor să formez o nouă rutină. Te mai aştept cu plăcere!
Sunt de mult pe aici dar sunt timida :P. Mai is asa organizata ca am liste de cumparaturi, carti de preturi si variante de meniu gata puse la punct in mintea personala desi nu ma ocup de nici una din cele de mai sus in exclusivitate inca :))
Chiar nu ai de ce să fii timidă. Mereu mi-a făcut plăcere să-mi cunosc cititorii.
De anul asta mi-am propus si eu sa fiu mai organizata. Nu stiu daca o sa reusesc in totalitate dar, pentru inceput mi-am stabilit niste "tzinte" mai usor de atins. Ma bucur ca in sfarsit mi-am facut si eu pusculita aceea in care sa pun banuti in fiecare saptamana. Cred ca a vazut-o toata lumea, circula pe net, poate ai postat-o si tu, nu-mi amintesc unde am vazut-o. Adica, in saptamana unu din an intra in pusculita un leu, in saptamana doi, doi lei, in saptamana 40, patruzeci de lei. Pentru ca la inceput de an sumele sunt mai mici eu am mai plusat ca sa am o surpriza la sfarsit.
Tu esti o sursa de inspiratie si un imbold, cel putin pentru mine, de cate ori trec pe aici imi zic, uite domnule ca se poate 🙂 Saptamana faina sa ai si… conform listei !
Ina, mulţumesc frumos! Şi tu să ai o săptămână faină şi să începi cu ţinte uşoare, aşa cum bine 'i-ai propus. Se poate, cu siguranţă, dar cu paşi mici. Te mai aştept pe la noi, Ina!
Eu, una, la aceste calcule nu imi pot da cu parerea pentru ca am experiente complet diferite. Ca sa explic: cartofii ii luam de cu toamna, o cantitate mare si stau in pivnita pana trece si primavara, varza e la butoi, avem conserve de ardei kapia si grasi dar si iuti, castraveti, muraturi taranesti, compoturi, rosii pregatite pentru ciorbe, bulion pasta (adica fara lichid si seminte caci se mai face si asa), carnea e si ea pusa la congelator inca de dinainte de Craciun, legume (vinete, fasole verde, mazare, verdeturi, dovlecei, ardei) tot la congelator…camara e garnisita cu vreo 3 saci cu faina (din grau propriu) caci facem paine in casa, asa ca noi cumparam foarte putine alimente iarna. Avem si ceapa si usturoiul din gradina…
De aceea nu pot compara cu situatia cand nu exista o pivnita, poduri, camari (ca asa e la casa) si este nevoie de a se cumpara de la magazine cam totul. In plus, vecinii au vaci cu lapte si luam de la ei la pret mult mai bun decat oriunde, branza de la un prieten de familie (branza de vaci e doar 12 lei kg) deci…Avem si vreo 15 pasari (gaini) dar au si perioade cand nu prea oua. In afara de zahar, ulei, fructe, ceva mezeluri si diverse mai marunte…nu prea cumparam multe. 🙂 Cam asa… De aceea nu pot sa exprim o parere daca e mult sau putin. 🙂
In familia noastra (doi adulti si un copil) cheltuiala saptamanala cu mancarea este de circa 260-270 lei, la care se adauga vreo 40-45 de lei pe care ii cheltuie sotul la serviciu atunci cand mai merge la cantina sau isi ia vreun sendvis de la MegaImage.
Am incercat sa reducem din cheltuieli, dar nu reusim cu prea mult. Acum si la noi se cam termina proviziile de legume din congelator, asa ca nu poate fi vorba sa mai reducem ceva. Asteptam cu nerabdare verdeturile de primavara!
Si eu deja imi fac planul pentru ce voi congela anul asta. Nu cred ca ma voi complica cu fructe pentru ca oricum vom avea gemuri, iar la magazin iarna gasesti citrice din belsug.
In congelator, jumatatea de sertar pe care nu o voi mai ocupa cu fructe, voi avea loc de mai mult dovlecel, de ardei capia si de conopida. 🙂 (Daca ma apuca vreo nostalgie, poate o sa pun totusi vreo doua pungute cu visine!)
Acum in congelator mai avem vreo 5 pungi de vinete si nu stiu ce sa fac cu ele. Vreo 4 pungi sunt primite de la soacra mea. Daca ma gandesc bine, vinete nici nu cred ca mai vreau sa mai congelez anul asta. Oricum colecistului meu nu-i fac bine. Legumele pe care le voi pune in congelator vreau sa le pot folosi cand gatesc felul unu dar si la felul doi.
Nici verdeata nu stiu daca mai vreau sa pun. Mereu imi ramane. Oricum fetitei mele nu-i place verdeata in supa, iar sotul nu vrea verdeata la felul doi. 😀
Irina
Vezi, la această situaţie eşti de invidiat. Ştiu însă, cât de multă muncă seascunde în spatele acestor cămări pline.
Irina, mă bucur să te revăd! Suma pe care o cheltuiţi voi este rezonabilă. Aşa cum am spus, în mod obişnuit noi cheltuim cam 220-240 lei săptămânal. Exerciţiile pe care le fac acum, necesită şi timp şi ceva eforturi, că am început să am reproşuri în casă :)) Vreau să încerc şi să văd ce iese şi cât rezist.
Dacă aş umple mai bine congelatorul vara, ar fi mai uşor. Şi eu vreau dovlecel , kapia şi conopidă, plus ardei gras, că mă enervează foarte tare preţul acestuia în timpul iernii. Mai ţine vinetele, că precis vi se mai face poftă până-n vară, când le găsim proaspete. Vişinele le voi pune şi anul acesta, că sunt fructele preferate în tarte. Am făcut şi un compot, simplu şi rapid, ce s-a terminat urgent. Aş mai pune şi caise.
Seară frumoasă şi mulţumesc pentru comentariul detaliat. Te mai aştept cu drag! Eşti în pauză de blogging?
Imi mai trag si eu sufletul, la fel si laptopul, care a avut si el niste zile mai grele.
Am inlocuit orele "online" cu ore "outdoor". Stam la soare, ne jucam cu cainele, facem planul pentru gradina de legume. Si pandim primavara, In curte au mijit deja primele tulpinite de zambile. Online-ul poate sa mai astepte! 😉
Irina
Tu ai mare dreptate, Irina, în tot ce zici aici. Ce poate fi mai frumos, decât să pândeşti primăvară şi colţul florilor mijind din pământul proaspăt săpat. Mi-ai făcut un dor de ducă, şi de aer, şi de flori…