Ca foarte mulţi din generaţia noastră, am fost crescută de părinţi ce aveau ideea că nu este bine să-ţi lauzi copiii. Desigur că nu toţi părinţii din generaţia lor erau aşa, dar cred eu, că excepţiile au fost puţine, iar copiii acestora sunt de invidiat. Pentru că în opinia mea, rezultatul gândirii lor diferite, au fost copiii ce au devenit mai târziu adulţii cu încredere în ei. Şi să-mi spuneţi dacă mă înşel, căci mie asta îmi place să cred despre copiii crescuţi într-un mediu în care critica este făcută rar şi cu mult discernământ.
Mi-a venit ideea acestui subiect, săptămâna trecută, când mi-am exprimat o opinie la o postare interesantă despre prietenii bărbaţi, scrisă de Dana. Am spus acolo că ei nu au diplomaţie şi că apreciază foarte mult exprimarea sinceră a ceea ce gândesc. M-a urmărit puţin afirmaţia aceasta, pentru că acest subiect m-a preocupat întotdeauna, gândindu-mă de multe ori în viaţă, cum este mai corect şi mai cinstit să procedezi. Pentru că nu trebuie să minţi, asta este clar, dar nici nu trebuie să răneşti.
Iar aceste două intenţii, de multe ori sunt cam contradictorii şi te pun în situaţii în care nu ştii ce să faci, dar mai ales ce să spui, ca să nu minţi dar nici să nu răneşti.
Mi-au trebuit destui ani pentru a reuşi să învăţ cum să mă port ca să ies onorabil din această dilemă, când mă lovesc de ea.
Şi să vă povestesc câteva momente, ce m-au ajutat să-mi formez “sistemul” ca să folosesc un termen tehnic, rece şi raţional.
Am aflat târziu de la tata, într-o discuţie între oameni mari, de ce obişnuia să ne tot critice şi să nu ne spună un cuvânt de laudă., într-un moment în care i-am reproşat acest comportament al copilăriei mele şi al surorii mele. Mi-a răspuns că el credea că aşa ne ambiţionează să devenim mai bune, să evoluăm. Sincer, părerea mea este că nu era chiar aşa, ci că se purta instinctual, după cum facem toţi de multe ori, inclusiv eu, care am fost preocupată destul de acest subiect şi care mi-am propus să nu repet această greşeală, în educaţia fiului meu.
Dar gândirea, propunerea şi dorinţa sunt de o parte, iar realitatea, oboseala şi viaţa de zi cu zi, de cealaltă.
Şi ele se amestecă des şi fac ca lucrurile să nu ne iasă mereu cum ne-am dori.
Cred, deci, că tata nici nu prea conştientiza acest comportament critic, ci o făcea în virtutea unei inerţii, a presiunii vieţii cotidiene şi a unui mod de gândire conform cu realitatea şi felul de a fi şi educa copiii, specific vremurilor acelea şi comun multor părinţi. Şi ca să susţin ideea de evoluţie a omenirii, de la cineva din generaţia bunicilor noştri, am aflat că ei erau şi mai şi. Spunea că pe copii trebuie să îi pupi în somn, că altfel li se urcă la cap.
Aşa deci, am crescut, am văzut şi m-am format într-un anume fel.
Am cunoscut însă în facultate, un băiat de care mi-a şi plăcut : ))
Era frumos, era foarte serios la şcoală, cu toate că înainte pierduse un an, din motive de netrecut pe la facultate. Dar îşi revenise foarte bine şi se ţinea cu conştiinciozitate de cursuri, chiar dacă nu întrerupsese total legătura cu un grup boem de rockeri şi băieţi nonconformişti, care îl influenţase mult în anul în care nu mai frecventa cursurile, băieţi ce au continuat să nu treacă pe la şcoală şi au sfârşit în a nu mai termina niciodată facultatea.
Aşadar, era un pic contradictoriu şi era ceva controversat în el. În timp ce prietenii lui vechi continuau să piardă nopţile în cămin, în lungi audiţii muzicale şi discuţii filozofice, el se retrăgea la o oră decentă, astfel încât să se poată trezi a doua zi ca să mai ajungă la cursuri.
Şi a fost odată între noi, o discuţie poate neînsemnată, dar pe care eu nu am uitat-o A pornit de la simplul fapt că am constatat că după ce închidea uşa camerei din cămin, până la ieşirea din acesta, în timp ce parcurgea un foarte lung hol şi multe etaje pe scări, avea un cuvânt de spus fiecărui om cu care se întâlnea, chiar dacă era un student, administratorul căminului, sau portarul. Iar acest cuvânt era mereu unul plăcut, tonic, din mers ce-i drept, ca să nu întârzie la şcoală. Chiar dacă era doar un simplu salut, nu am putut să nu remarc, că până şi acesta era spus cu amabilitate, ba chiar cu căldură.
În toată “gaşca” lui de băieţi teribili şi rebeli, pe care şi eu îi ştiam bine, că-mi erau colegi şi-mi cultivaseră dragostea pentru muzica rock, chiar dacă pe mine mereu m-au sensibilizat şi făcut să vibrez, doar baladele, nu mai era vreunul să se poarte aşa. De aici a venit surprinderea şi întrebarea mea, cum de el comunică şi vorbeşte frumos cu toată lumea, când toţi prietenii lui, erau într-un fel de glob de sticlă pe care ei îl credeau superior, situat deasupra micimii colegilor ăstora prea banali, prea tocilari, prea din rândul maselor, pentru a coborî din sferele înalte ca să le adresezi vreun simplu cuvinţel.
Răspunsul a fost pe cât de simplu, pe atât de neaşteptat: „De ce să nu vorbesc cu oamenii şi mai ales, de ce să nu vorbesc frumos? Ce am de pierdut dacă vorbesc? Dimpotrivă, am numai de câştigat, iar vorba bună nu costă nimic.”
Mi s-a părut ciudat să faci o asociere între vorbă, fie ea şi bună, şi costuri sau bani. Căci la vremea aceea mintea mea nu avea nicio preocupare legată de bani. Mintea mea era ocupată, pe atunci, cu idei, cu idealuri, cu planuri mari şi vise asemenea.
Atât fusese discuţia, dar vorbele au rămas. Şi mi-am amintit şi am analizat ideea de multe ori şi m-am întrebat singură, de ce nu spun oamenii altora vorbe bune.
Iar această întrebare nu a venit chiar degeaba, căci în lumea reală, cea din spatele monitoarelor, într-adevăr oamenii nu folosesc prea des sau prea mult vorbele bune.
Oare de ce, căci nu este om căruia să nu-i placă un cuvânt bun, cu singura condiţie ca acesta să fie sincer.
Şi astfel, încet-încet, tot amintindu-mi eu că vorba bună nu costă nimic, am ajuns chiar să pricep cum vorba dulce mult aduce şi să-mi schimb atitudinea în această privinţă.
Cum şi în ce fel, vă povestesc mâine, când voi continua
cu evoluţia mea proprie şi personală, în acest delicat subiect al echilibrului fragil dintre sinceritate şi dorinţa de a nu răni pe nimeni.
Mihaela Dămăceanu
Later edit: Partea a doua o găsiţi aici.
Similare
da, vorba buna nu costa, sunt de acord! nici zambetele…:)
…la fel şi buna dispoziţie :))
Procedez exact ca acel prieten al tau din facultate. De fapt "procedez" e un cuvant prea tehnic, pare ca as premedita un astfel de comportament. Nu, asta sunt, asa ma simt bine. Daca aduc un zambet pe chipul unui om toata ziua mea e mai frumoasa. Cu siguranta si a omului respectiv. 🙂
Cam ca parintii tai au procedat si ai mei. De fapt mama, care ca si cadru didactic, e o persoana mai severa, si mereu i-am reprosat asta inca din copilarie. Am fost un copil rebel, sunt un adult nu foarte comod pentru ca-s sincera. Pe sora mea a reusit s-o dreseze perfect, cu mine n-a reusit…:)
Cam aşa am ajuns şi eu acum, oarecum tehnic şi premeditat, căci am gândit mult vorbele acelea. Am ajuns la un echilibru între sinceritate şi dorinţa de a nu supăra şi apare continuarea mâine.
Nici eu nu am fost un copil comod şi nici băiatul nostru nu este. Mă bucur mult să te văd!
Draguta istorioara ta! Este intr-adevar o tema buna si abia astept continuarea de maine!
Si eu sunt de parere ca "vorba dulce" este o chestiune de educatie, o latura a caracterului dezvoltata în sensul pozitiv.
O vorba spusa la întâmplare, poate sa raneasca adânc. O vorba buna poate aduce lumina în sufletul cuiva care poate tocmai se afla într-un con de umbra.
PS: am o leapsa pentru tine: http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2014/01/but-most-of-us-are-romanians.html
Da, Carmen, nu cred că este om pe lume căruia să nu-i pice bine o vorbă frumoasă!
Am văzut leapşa şi cred că este gata pe marţi.
am citit si articolul urmator si da, sunt de acord cu ce-ai spus, cu singura mentiune ca uneori granita intre "vorba dulce" si "dulcegareala" e insesizabila.
recunosc cinstit ca eu nu prea sunt dulce si nici nu prea agreez persoanele dulci. daca nu te-as cunoaste in realitate, as comenta poate mai detaliat subiectul, dar fiindca stiu ca la tine riscul de a fi dulceaga e egal cu zero, las lucrurile asa.
la tine nu doar felul de a vorbi e de apreciat, ci si felul de a fi. se simte, nu doart se aude, de aceea au oamenii incredere in tine.
Wow, m-ai impresionat…mulţumesc tare mult.
Da, ai mare dreptate că este greu de stabilit acea graniţă şi că trebuie să ai grijă să nu o depăşeşti. La acest lucru m-am gândit când am spus că trebuie să fii absolut sincer în ceea ce spui, dar cum ai exprimat tu aici, îmi pare mult mai bine zis şi mai clar. Da, dulcegăreala este altceva şi este de evitat, absolut de acord.
Poate că mesajul din acest text nu a fost extrem de clar, căci eu pe tine te-am perceput de la prima noastră discuţie, şi apoi la toate la fel, ca un om sincer, cald şi cu un suflet foarte deschis, de care m-am "lipit" imediat.
Este necesara si critica. Lauda sa fie cu masura. Eu cred mai degraba, nu lauda si critica trebuie sa existe in limbajul unui parinte, ci mai degraba incurajarea, motivatia si cooperarea copil-parinte. Cand baiatul mi-a luat I la romana am fost tare suparata pe el. Nu l-am certat si nici criticat, l-am pus la munca si i-am spus zi de zi si ii zic, hai tu esti baiat istet, nici nu concep sa nu reusesti, pune-te pe lucrat si o sa vezi ca vei reusi…ca drept dovada a reusit sa i-a B…pana la FB mai avem de muncit.
La matematica la fel ii spun.
Vorbele dulci nu au ce cauta in limbajul unui parinte cand este vorba de lucruri serioase, cum sunt temele dar nici critica. Vorbele dulci seamana a linguseala.
Mulţumesc pentru comentariu, Carmen şi bine-ai venit pe la noi!
În niciun caz nu pledez nici pentru linguşeală nici pentru dulcegării. Ceea ce am vrut eu să transmit era faptul că nu suntem obişnuiţi să spunem vorbe dulci, în sensul de vorbe bune. Şi eu una nu vreau să-mi bazez educaţia pe critică, ci pe încurajare. În plus, îi voi spune copilului meu un cuvânt de laudă de câte ori face ceva bun, cu grija de a nu ajunge în cealaltă extremă, desigur. Prin cuvântul bun, am înţeles cuvântul opus celui critic, nu linguşeală şi nici dulcegării fără suport.
După părerea mea, făptul că l-ai încurajat pe băiatul tău, este un lucru pozitiv şi consider că i-ai spus un "cuvânt bun", dar nu suntem de aceeaşi părere referitor la faptul că "vorbele dulci nu au ce căuta în limbajul unui părinte când este vorba de lucruri serioase". Mie îmi pare că exact la teme au nevoie de acel cuvânt bun, când le fac bine şi că acest lucru îi ajută să capete încredere în ei. Nu ezit niciodată să îi spun un bravo când le face corect şi nu cred că asta este linguşeală. Şi alte cuvinte cum ar fi "mă bucur că ai reuşit să faci corect temele" sau "îmi pare bine că ai făcut această problemă grea" .