Că tot am scris ieri că în acest an îmi stabilesc „colosalul” obiectiv de a citi 10 cărţi, este cel mai bun moment să-mi amintesc de vremurile mai bune când acest deziderat nu avea nevoie a fi programat. Preiau astăzi o frumoasă leapşă pe care am primit-o mai demult de la Raluca M şi pe care nu am putut-o onora în decembrie, din motive de aglomeraţie de treburi.
Aşadar, zic şi eu ca şi Raluca: „pe cai”!
1. Prima amintire cu mine citind.
Din păcate, nu reţin care a fost prima carte terminată. Îmi amintesc doar perioada claselor primare, în care „înghiţeam” poveşti, cel mai adesea din colecţia ce ne-a însoţit copilăria-„Poveşti nemuritoare”. Apoi, l-am devorat pe Alexandre Dumas, deci cu siguranţă primul roman a fost unul scris de el, dar nici aici, nu reţin care a fost primul. Chiar şi pe mine mă surprinde cum de în acele vremuri, nu aveam darul statisticilor şi clasificărilor :))
2. Prima carte pe care am citit-o şi recitit-o.
Nu am avut acest obicei al recitirii, mereu am vrut să citesc altceva. Cred că la vârsta de acum, ar fi cazul să trec la recitit, convinsă fiind că aş privi altfel foarte multe cărţi citite în urmă cu prea mulţi ani.
3. O carte pe care fiecare copil ar trebui să o citească.
Nu ştiu de ce îmi vine greu să nominalizez şi aici ceva. Cred că depinde foarte mult de vârstă şi de copil. Spre exemplu, Micul Prinţ, poate fi cu adevărat înţeleasă la o vârstă a copilăriei mai mari.
4. Locul meu preferat de citit.
În pat, indubitabil.
5. Accesorii obligatorii în timpul lecturii.
Ani de zile, nimic. Acum, iau un pix şi o foaie de hârtie.
6. Numărul cărţilor de pe lista mea de lecturi viitoare.
Momentan 6, în memorie. Nu am încă o listă scrisă dar voi remedia de urgenţă.
7. Ultima carte pe care am primit-o sau am cumpărat-o.
Medjugorje-anii 90 Triumful inimii de Sora Emmanuel
8. O carte care mi-a schimbat viaţa într-un fel.
Nu pot spune că ar fi o carte care mi-a schimbat viaţa. Dar pot numi câteva care mi-au plăcut foarte mult: Învierea-Lev Tolstoi, Inimă vrăjită-Romain Rolland, Cărarea pierdută-Alain Fournier.
9. O carte care îmi place dar care pare să nu placă nimănui.
Concert din muzică de Bach de Hortensia Papadat-Bengescu. Este o carte ce mie mi-a plăcut, dar nu am auzit în toată viaţa pe cineva spunând acelaşi lucru, nici despre carte nici despre scriitoare.
10. O carte care nu-mi place dar pe care toată lumea pare să o iubească.
Nu ştiu să dau niciun răspuns aici.
11. O carte care mă intimidează.
Ulise de James Joyce. Am început-o de două ori, fără succes. Şi mai am o problemă cu Virginia Woolf, pe care deasemenea nu am putut-o citi, deşi am avut două tentative. Poate ea ar fi mers sus, că atâta lume o iubeşte pe această scriitoare.
12. Trei dintre scriitorii mei preferaţi.
F. Scott Fitzgerald
Camil Petrescu
Lev Tolstoi.
Acestea fiind zise, predau mai departe leapşa aceasta unor fete despre care cred că încă nu au primit-o: Irinei, Iuliei, Ellei, Antoanetei, Ghindei, Danei, Claudiei, Loredanei, Corinei.
Mihaela Dămăceanu
Multumesc pentru ca ai participat la leapsa! Mi-a placut mult sa iti citesc raspunsurile, o sa scriu si eu zilele astea pentru leapsa ta!
In alta ordine de idei, La mult ani si sa ne citim sanatoase pe tot parcursul anului!
Cu plăcere, Raluca! M-am bucurat că ai avut sărbători frumoase şi că te-am remobilizat şi eu un pic.
La mulţi ani şi să ne citim cu sănătate!
Multumesc. Tolstoi e si preferatul meu!
Virginia Woolf am icnercat sa o citesc in clasa a 10, poate prea devreme pentru creierul meu necopt…am incercat dar am abandonat imediat Si pe atunci citeam carti adevarate, nu ca acum…
he,mie imi place Hortensia, preferata mea e ,,Logodnicul", citita si rascitita prin liceu.Iar ,,Concertul,, mi-a picat la bac :))
Uite vezi cum îşi descoperă oamenii preferinţele comune?
M-am înşelat deci, şi mă bucur că am mai găsit pe cineva care o place. Nouă ne-a dat concertul la teză şi m-am supărat pe profa de română, pe care altfel o adoram că simşisem eu că nu-i plăcuse eroina cărţii.
Anca, mă bucur să te văd şi bine-ai venit pe la noi!
Eu am avut tentativele un pic mai târziu, dar este posibil ca şi la mine, greşeala să fi fost aceeaşi.
Poate ar merita să mai încercăm o dată. Şi eu tot atunci citeam cărţi adevărate.
Cu drag,
Mihaela, faina leapsa. Saptamana asta imi fac timp. 🙂
dragut atricol! uite 🙂 zâmbesc amintindu-mi din copilaria mea – nu mai stiu care a fost prima mea carte citita, însa îmi amintesc foarte bine despre prima carte pe care "a citit-o" fratele meu – cu 4 ani mai mic, pe când eu aveam doar 7 ani jumate! :)) Puf-Pufos, aventurile unui iepuras curajos (Petre Ghelmez). Eu i-o citisem de atâtea ori încât micutul de nici patru anisori, stia sa o recite :)) Privea pozele si stia textul pe de rost! :))) Eram tare mandra ca l-am învatat sa citeasca :)))
te pup. O seara minunata iti doresc!
Sunt curioasa daca ceea ce am comentat s-a publicat… Dupa doua incercari… 🙂
Hmm…am comentat aici si nu eram logata in Google 🙁 Asa ca a disparut in neant.
Asta sa inteleg ca e leapsa aceea… Vad ca nu mai apar in lista. N-am apucat sa vad decat comm-ul lasat lamine. Stii ca am lipsit destul de mult din online.
Cred ca sub o forma mai diferita putin as fi putut s-o fac. Si as putea. Pentru prima data n-am refuzat pe nimeni. Am facut vreo 4-5 lepse, doar atat, in cei doi ani. Nu fac din principiu si nu le dau mai departe. 🙂
Primul s-a pierdut că nu este nicăieri. Nu, nu este aceasta, ci înaintea ei, intitulată "Ce îmi doresc de la 2014".
Dar dacă-ţi place mai mult aceasta, nu este nicio problemă. Mulţumesc dacă ai dispoziţie pentru oricare din ele! Dacă nu, nu este nicio supărare!
Te îmbrăţişez şi mă bucur că ai revenit!