M-am trezit gândindu-mă la această postare. De câte ori am de făcut ceva nou, îmi amintesc de această postare. Nu că aş fi avansat foarte mult, de când am scris-o, dar ceva-ceva am mai înaintat. Am recitit-o şi mi-a mai dat un pic de elan. M-am gândit să o repostez, că poate va mai da un elan şi altora, ce nu au citit-o la momentul publicării ei, anul trecut.
Şi pentru cei ce nu au trecut pe la noi săptămâna aceasta, vă mai rog să aruncaţi un ochi şi pe postarea mea de luni, cea cu ideile pe care le doresc de ajutor.
O zi minunată, cu gândul la week-end!
“Dumneavoastră nu greşiţi niciodată mâncarea?” a fost o replică a doamnei învăţătoare Rada, care iarăşi m-a surprins pozitiv. În timpul unei şedinţe cu părinţii, a rostit-o de două ori, ca argument al ideii că greşeala face parte din noi şi ne însoţeşte întreaga viaţă. Cu atât mai mult, este prezentă în copilărie, atunci când totul este un început.
Doamna învăţătoare a marturisit că dânsa mai greşeşte uneori mâncarea. Şi eu la fel! Şi fiecare femeie la fel! Se mai întâmplă, uneori, să o facem prea sărată, prea nesărată, prea fiartă sau prea nefiartă, să o mai ardem, etc. Şi nu ne ceartă nimeni şi nu este un capăt de ţară, deşi o facem de ani, şi ani, şi ani.
Dar totuşi, de câte ori nu ne trezim certând copiii, când greşesc?
Atitudinea faţă de greşeală, mai précis teama faţă de greşeală este indusă în anii copilăriei. Nu ai copilăriei mici, ci în anii şcolii. Cel mai mare rol în inducerea acestei frici aparţine părinţilor şi profesorilor. O facem inconştient, fără să ne dăm seama, din lipsă de răbdare şi din cauza stresului care ne copleşeşte viaţă. Uităm că învăţarea nu este uşoară, uităm că şi noi am greşit, având pretenţia de la copii, de a fi foarte atenţi, de a asculta şi a reţine din prima. Îi certăm când greşesc şi fără să vrem ajungem să le inspirăm teamă, să le formăm frica de greşeală. Aşa s–a întâmplat cu noi şi aşa facem şi noi cu proprii copii.
Discutam cu o prietenă, care, conştientizând lucrul acesta a ajuns la psiholog. Era foarte nervoasă şi nu mai avea nici un pic de răbdare cu copiii ei. Îi ajuta la teme, dar îi timorase complet. Uneori, îi mai şi atingea. De frică, copiii se blocau total. După o perioadă de terapie, a ajuns să înţeleagă cât rău le făcuse. A învăţat să se calmeze şi a ajuns să poată lucra cu ei, cu răbdare. Rezultatele s–au văzut imediat în notele copiilor. Uneori, mai ridica puţin tonul. Se calma rapid, văzând cum băieţii se blocau.”În acel moment, în mintea lor apărea teama că îi voi bate iarăşi, şi nu mai înţelegeau nimic din ce explicam. Slavă cerului, că le–am înţeles reacţiile şi am putut să–mi schimb atitudinea!”
Din păcate, nici eu nu sunt un monument de răbdare. Până în luna mai, când am revenit în Bucureşti, Mihnea dorea de foarte multe ori, să facă temele cu mine. Mă enervam destul de des, pentru că începea repede să plângă. Cum nu ştia ceva şi nu înţelegea explicaţiile mele, i se umpleau ochii de lacrimi. Sfărşeam prin a ridica tonul şi până la urmă îl prelua tati. Cred că plângea de ciudă că nu înţelege, dar şi datorită reacţiei mele. Săptămâna viitoare începe şcoala şi voi face tot posibilul să nu se repete aceste momente.
Uităm, sau nu conştientizăm că toţi greşim. Greşim mereu, mai mult sau mai puţin, atât în lucrurile de rutină, dar mai ales când vrem să facem ceva nou. Greşeala nu este o vină. Greşeala este inerentă. Aşa cum spune proverbul a greşi este omeneşte. Şi nu avem de ce ne teme. Orice drum nou are greşelile lui. Încerci să le eviţi, încerci să te informezi, pentru a face cât mai puţine greşeli, dar tot faci. Greşeala este pe orice drum şi face parte din orice drum. Rolul ei este de a ne învăţa. Nu vei învăţa la fel din greşelile altora, ca din ale tale, oricât de mult te–ai strădui. Acesta este rolul ei. De a ne şcoli. Făcând greşeli, dar făcând ceva, înveţi mai mult, decât nefăcând greşeli dar nefăcând nimic. Teama de a nu face greşeli este cea care ne ţine pe loc. Nu ne urmăm visurile de teama de a nu greşi. De teama de a nu fi judecaţi şi criticaţi. De teama eşecului.
În ceea ce mă priveşte, un cuvânt rău face cât 10 bune. Pe cele bune le uit sau cred că sunt spuse din politeţe, dar pe cele rele nu le uit şi le consider sincere. Aceasta este, una din greşelile pe care le fac cel mai mult.
Şi nu vreau să îmi învăţ copilul la fel. Vreau să formez un copil care să aibă încredere în el şi să îl ajut să evolueze, neinducându–i teama de greşeală.
Mihaela Dămăceanu
P.S. Norocul nostru este tati, care prin atitudinea lui faţă de greşeală, contrabalansează influenţa mea. Până acum, Mihnea este un copil cu încredere în el.
Similare
da, cum se spune? un nebun arunca o piatra in balta si 10 sanatosi nu pot sa o scoata!!! asa si cu vorbele!
Eu nu mi-am certat fata,decat foarte rar. Daca facea cate o prostioara ma distra.Singurul lucru la care am tinut,a fost sa nu minta.Ori ea nu prea procedeaza asa cu fica ei.De multe ori tonul si cuvintele adresate au fost subiecte de discutie intre noi.
Off si fiica-mea a luat un bine cu atentie. Si are cativa copii in clasa care nu gresesc decat foarte rar. De admirat. Drept e nici la catarat pe bara si balansoar nu ii vad vreodata.
Ce frumos…:) Excelenta postarea! Cred ca fiecare om judeca asa cum s-a fost invatat inca din copilarie, in majoritatea cazurilor in mod inconstient, nu neaparat intentionat. E bine sa luam asta in considerare atunci cand facem ceva si sa nu stam cu frica de ce vor zice altii. Important este ca intentia noastra (ceea ce vrem sa facem) sa vina din suflet, sa vrem sa facem ceva bun, frumos, corect si in acest caz nu avem de ce sa ne temem. Dupa mine, nici nu conteaza finalitatea, cat intentia, asa ca – by the way – poti fi sigura ca m-au bucurat ideile tale (nu s-a accesat link-ul dar stiu ca e vorba de cele 2 idei de sarbatori). Sper din tot sufletul sa am timp sa fac o papusa sau altceva pentru Craciun 😉
Mihaela, scumpa mea, ti-am dedicat unul din ultimele articole de la SuperBlog din motve pe care ai sa le intelegi repede, citindu-l. Inca o data, m-am simtit norocoasa ca te am ca public si ca sursa de inspiratie. Te rog sa ma ierti daca nu am pus link catre blogul tau, dar nu stiu inca daca im da voie sponsorul. Te imbratisez cu drag.
"Pe cele bune le uit sau cred că sunt spuse din politeţe, dar pe cele rele nu le uit şi le consider sincere."
Am extras aceasta fraza pentru ca, da, se intampla uneori ca unele cuvinte bune sa mai fie spuse si din politete (important insa e sa stim cine ni le spune si ce pot ascunde) dar nici toate cele rele nu sunt intotdeauna sincere. De multe ori ascund o rautate dubla fata de cea exprimata. Adica de multe ori sunt aruncate special pentru a rani, pentru a descuraja. Exista oameni care se pricep de minune sa faca asta… Fara ca acei carora li se adreseaza sa fi gresit cu ceva…
Teama de a gresi e fireasca, cred. Ar trebui contrabalansata prin increderea in propria persoana, cum bine ai conchis. Aceasta incredere trebuie cultivata, incurajata 🙂
Iar de gresit…nu exista nimeni sa nu fi gresit. Doar ca sunt oameni care cu greu isi recunosc greselile. Uneori niciodata. Iar intoleranta fata de greseala celuilalt este mai mare decat cea fata de propriile greseli… 🙁
Noapte buna, Mihaela!
Bravo, Miha ! Excelenta postare, curata, sincera, adevarata ! Intr-adevar, schimbandu-ne atitudinea fata de greselile copiilor, ii vom ajuta pe ei sa fie mai increzatori, iar noi vom fi mai intelepti. La urma urmei cu totii gresim, indiferent ce varsta avem. N-ar trebui sa profitam ca parinti de puterea pe care o avem asupra copiilor nostri, in sensul de a le cere prea mult, fara sa ne gandim cat de greu le este si lor sa arda etapa dupa etapa in dezvoltarea personala, raportata la scoala, parinti, prieteni, etc
Pupici, cu drag !
Ralu Teo