Am început în iulie să fac un calendar al cumpărăturilor, întrerupt în august şi continuat în septembrie, în registrul cumpărăturilor legate de începerea şcolii. Luna trecută am revenit cu inspecţia pieţelor şi o continuăm şi acum.
Cu toate treburile şi pregătirile pentru sărbători, nu prea o să ne stea azi mintea la ce merită cumpărat în noiembrie, dar vă tot spuneam că acest ghid va fi util mai mult în următorii ani, când vom putea la începutul lunii să ne uităm ce merită să cumpărăm şi eventual să calculăm inflaţia :))
Deci, în noiembrie, cronicarul pieţelor raportează:
– carnea este la fel ca în octombrie, adică scumpă. Carnea de porc între 15 şi 20 de lei, în funcţie de comerciant şi de tipul ei (cotlet, antricot, pulpă, scăriţă, carne de lucru). Cea de vită 22 pulpa şi 35 de lei muşchiul. Dar estimez o scumpire în luna decembrie, ceea ce înseamnă că ar fi bine să cumpărăm mai devreme, dacă avem loc în congelator. Niciodată nu am luat porc de la ţară şi cred că ar fi o idee bună, o asociere cu două-trei familii, pentru a cumpăra un porc întreg de la cineva de încredere;
– peştele nu prea l-am studiat bine, însă am remarcat în cursul lunii că era macrou proaspăt, cam la 20 lei kilogramul. Nu am luat, dar anul viitor o voi face. Încă mai era ştiucă şi şalau, tot în jur de 18-22 lei pe kilogram;
– brânza proaspătă începe de la 13 lei iar cea maturată este între 22 şi 26 lei/kg;
– legumele convenabile în noiembrie sunt tot cam aceleaşi din luna precedentă, dar unele s-au mai scumpit. Varza este acum 1,5-2 lei, castraveţii sunt şi 7 lei, dovleceii sunt doar de import , la preţul de 7 lei, iar ardeii au ajuns până la 9 lei/kg. Cartofii sunt cam 2 lei peste tot:
– dovleacul este tot 1,5 lei, deci merită să mai facem o plăcinţică, două şi să mai păstrăm în cămară unul, că rezistă ceva timp dacă nu este tăiat;
– cel mai convenabil preţ l-am găsit la conopidă, care la începutul lunii, era şi la 1 leu/kg. A mai crescut ulterior, dar tot este bună de cumpărat. Cu maioneză şi usturoi, sau sub formă de sufleu, ar fi foarte bună de consumat în acestă lună;
– că tot am amintit usturoiul, să vă spun că şi preţul acestuia, de 6-7 lei/kg, îmi pare bun în această perioadă. Ar mai merita să luăm şi morcovi la 2 lei şi să-i păstrăm în nisip peste iarnă, când nu vom mai găsi morcovi româneşti;
– la capitolul fructe, am remarcat că parcă ar fi scăzut puţin gutuile, sau cel mult au stat pe loc, fiind cam tot între 4 şi 6 lei. Strugurii au fost tot 6, 7 lei, dar perele sunt clar mai ieftine. Erau şi cu 2,5 lei/kg, deşi evident că cele mai frumoase puiteau fi luate la 5 lei kilogramul. Însă, oricum, tot îmi pare un preţ foarte bun, căci nu le vom mai vedea sub 10 lei, în curând;
– şi bineînţeles că cele mai convenabile acum, sunt merele, la preţul imbatabil de orice fruct concurent, şi anume 2,5 lei/kg. Facem la greu, deci, plăcinte şi ştrudele cu mere. Delicioase, nu altceva!
– nucile au mai crescut puţin. Dacă luna trecută văzusem în piaţă, nuci în coajă la 8 lei/kg, acum s-au dus. Am văzut însă la Mega Image, paradoxal, la 16,6 lei kilogramul, ceea ce nu este deloc rău pentru ei. Miezul de nucă la Piaţa Obor, a ajuns la 30 lei kilogramul, şi probabil va mai creşte în decembrie.
Cam acestea mi-au fost constatările lunare şi închei urându-vă WEEEEK-END PLĂCUUUUT!!
Mihaela Dămăceanu
Update 30.11.2013 Am uitat să vă spun de spanac şi salată verde. Spanacul era 3 lei/kg şi salata la 2,5 lei bucata.
Eu imi cumpar morcovi si ardei in toamna si ii bag la congelator gata curatati si aranjati, numai buni de aruncat in cratita pe timpul iernii. Singurul meu regret este ca nu am unde sa tin peste iarna varza murata. Suntem nevoiti sa cumparam din piata, ca nu avem unde tine un butoias. 🙁
Toate merită să fie luate la vremea lor, că pe iarnă le plătim mult mai mult. Dar aici, fac nunaţarea că ardeii merită cava mai mult decât altele. Dacă morcovii şi cartofii, să spun, cresc cu 1, 2 3 lei, ardeii ajung de la 3 lei în vară, la 10-12 în iarnă.
Nici eu nu pun varză, din păcate!
Mihaela, anul trecut noi şi părinţii am luat împreună un porc de la ţară ce a valorat 12 mil.lei.Şi încă nu era prea mare. Nu merită! NU MERITĂ! Serios, câtă muncă e la el….Plus că nu îţi ajunge ce ai luat.Ca să facă toată lumea din acel porc carnaţi şi tobă şi caltaboş, tot trebuie să mai cumperi maţe şi alte cele.Norocul meu că m-am ambiţionat şi l-am lăsat doar pe EL să muncească la porc. Păi care mănâncă mai mult, acela să muncească. Drept pentru care EL a declarat că nu îi mai trebuie, nu vrea să se mai chinuie, aşa că anul acesta am decis să cumpărăm din măcelării. Avem două, cu preţuri foarte bune şi carne gustoasă şi de calitate. Dacă îţi iei tu porc (fie şi împărţit) nu ieşi cine ştie ce ieftin, plus munca enormă. Am hotărât să cumpărăm din măcelării, fiindcă la bani cam tot acolo ieşim.Plus că nu avem dexteritatea şi cuţitele şi priceperea măcelarilor. Şi aglomerezi şi congelatorul de parcă peste 10 zile sau 2 luni, nu găseşti carne în galantar. Dacă îl ajutam pe soţ, i s-ar fi părut atât de uşor şi profitabilă treaba cu porcul că ar fi luat în fiecare iarnă. Aşa nu numai că s-a lăsat păgubaş dar a şi construit afumătoarea să îşi facă el după poftă, diverse produse. După mine, nu!
Ghindaa, ştii că în timp ce scriam afirmaţia cu porcul, o parte din ce ai scris tu aici, mi-a trecut prin cap? Partea că s-ar putea să nu ajungă ceea ce trebuie fiecărei familii şi partea cu munca imensă. Dar nu ştiam cât costă şi credeam a fi mai convenabil, plus că speram să fie mai de calitate. Bunica lui Mihai, a crescut într-un an porc, şi carnea aceea a fost poate cea mai gustoasă carne de porc, pe care am mâncat-o.
Însă, m-ai convins să ştii! Nici pricepuţi nu prea suntem la tranşat şi alte alea.
Mihaela, ma bag si eu in discutie tot legat de porc.
Eu stii ca stau la casa. Ani de zile am crescut porc, apoi fiindca nici a avea grija mereu de un porc nu-i cel mai simplu lucru, mai ales pe vremea asta rece deci cam o luna pana la Craciun), am renuntat sa mai crestem. Oricum, mancarea pentru el ne costa destul. Apoi am luat de la cate cineva si-l taiam noi, Pana acum patru ani cand pur si simplu am renuntat si la asta pentru ca ne-am facut toate calculele si am constatat ca ne costa destul iar munca este foarte multa. Am la activ multi porci taiati si preparati de la A la Z deci chiar are dreptate Ghindaa. Mai ales cand e foarte frig (ger)…nu-ti imaginezi cat e de grea ziua in care se taie, transeaza… 🙁
Acum cumparam exact ce ne trebuie, din toate cate ceva si am constatat ca cheltuiala e totusi mai mica si munca infinit mai putina. Bine, pana acum cativa ani nici nu erau atatea macelarii, de aceea mai rentabil era cum procedam pe atunci.
Sper ca am fost si eu de ajutor 🙂
Ai fost, Elly! Mihai-soţul meu, iubeşte mult obiceiurile acestea. Dar ei nu prea sunt cu treaba. Ai întărit bine ideea Ghindei, deci îţi dai seama că renunţ de tot la idee. Pup!
Buna. Unde ai vazut stiuca si salau? Eu caut pentru cineva bolnav si nici urma …
În hala de peşte din Piaţa Obor, adică hala veche-cea în care este carnea şi brînza. În spate de tot este peştele. În decembrie nu am mai ajuns, dar în noiembrie era.