Pentru cei ce au copii de şcoală începutul anului şcolar este nu numai un prilej de emoţii şi griji ci şi o semnificativă cheltuială. În încercarea noastră de a fi mai organizaţi, ne-am străduit să ne facem cumpărăturile din timp şi să ne încadrăm într-un buget rezonabil, estimat cam la 500 de lei.
Că noi am luat-o din timp de data aceasta şi suntem gata abia acum, că a trebuit să aşteptăm decizia de la şcoală, referitoare la ce culegeri şi caiete auxiliare cumpărăm .
Am avut şi puţin noroc, că am putut să facem şi ceva economie primind manualele de la şcoală şi având o parte din hăinuţele necesare, deja luate.
Să le vedem, deci, pe categorii:
MANUALE ŞI CĂRŢI SUPLIMENTARE
La sfârşitul anului şcolar trecut, au primit deja manualele acestui an. Aproape toate au fost în stare foarte bună, cu excepţia celui de Limba Română, pe care l-am cumpărat, la preţul de 20 de lei. Pentru clasa a III-a sunt necesare 6 manuale, la un preţ total de 120 lei. Culegerile şi caietele suplimentare, la aproape fiecare obiect au costat încă 102 lei. Totalul nostru pentru această categorie este de 122 lei. Cine a fost nevoit sau a dorit să cumpere toate manualele, mai are de adăugat 100 lei. Deci, totalul poate fi între 122 şi 222 lei.
RECHIZITE
Caiete, coperţi, creioane, pixuri, stilou, culori, bloc de desen, etichete, rigle, penar şi celelalte au totalizat 140 lei. Las aici suma aceasta, pentru că am luat obiecte de calitate mai bună şi nu cred că ilustrează un preţ corect, pe medie.
RUCSAC
Noi am luat un mic troler de la Lidl, de calitate bună, cu 80 de lei. Am văzut în Europa şi cu 50-60 lei, dar şi cu 120 lei, în oraş, pentru mărci apreciate. Avem aici, un palier cuprins între 50 şi 120 lei.
UNIFORMA
La capitolul uniformă, avem una din vestuţele de anul trecut în stare bună şi încă îi vine bine, aşa că mai luăm doar una (50 de lei). Adăugăm un pantalon clasic de uniformă (65 lei) şi două cămăşi pentru început (50 lei). Totalul acestei categorii, la noi este de 165 lei. Cine cumpără şi sacou pentru băieţi, ar mai avea de adăugat încă 60 de lei cel puţin. Pun deci, pentru această categorie între 165 şi 225 lei, în medie, pentru că sigur sunt şi şcoli unde uniforma costă mai mult.
ALTĂ ÎMBRĂCĂMINTE
La partea cu îmbrăcatul, bineînţeles că nu poţi lăsa un copil doar cu o uniformă timp de 1 an. Dacă era ca pe vremea noastră, i-am fi luat două uniforme şi trei cămăşi. Dar acum nu mai este aceeaşi stricteţe la uniformă şi de aceea, venim cu înlocuiri. De obicei, pantalonii de uniformă nu sunt foarte agreaţi, motiv pentru care îi vom mai înlocui şi o pereche cu blue-jeans de culoare neagră. I-am cumpărat de la Lidl cu preţul de 40 lei. Adăugăm treningul de 60 lei luat din Europa, două tricouri cu 25 lei fiecare, adidaşii de 55 lei şi o pereche de pantofi la 80 de lei. Am luat deja un hanorac(30 lei), de pus peste vestuţă dimineaţa şi mai luăm luna aceasta o geacă nouă, nu foarte groasă, pentru care bugetez 60 lei, dacă izbutesc să mai caut oferte bune. Totalul nostru aici este de 375 lei. Se observă cu uşurinţă că noi am cheltuit foarte puţin la această categorie, iarăşi datorită celor două drumuri(Lidl şi Dragonul Roşu). Dacă toate aceste lucruri ar fi fost cumpărate de la Bucur Obor, cu siguranţă ar fi ieşit un total mai mare, gândindu-ne doar la trening, hanorac şi blue-jeans. Dacă acestea se cumpără din Unirea sau alte magazine centrale, sau de firmă, cred că aproape fiecare ar costa cel puţin dublu. Merg însă pe o medie, oarecum de bun simţ şi pun aici un total posibil pentru oamenii care nu au chef şi posibilitate de a pierde timpul, la 500 lei. Aşadar între 375 şi 500 lei, doar această categorie.
Vă spuneam eu că-mi plac cifrele şi calculele, nu?
Oare n-ar fi bine să aplic pentru un post la Institul Naţional de Statictică, să-i mai învăţ şi pe ei, una-alta?
Glumesc, bineînţeles, dar cam acestea ar fi şi cred că nu am uitat nimic.
Să facem acum, totalul. Ziceam eu ceva de 500 de lei, la început?
Gravă eroare, deci, căci totalul este cuprins între 852 şi 1207 lei.
Uitându-mă acum pe fiecare categorie, am observat că nu ar trebui să pun suma minimă, doar ce am trecut eu acolo sus, pentru că este posibil ca alte persoane să fie şi mai calculate ca mine. şi să mai poată reduce din alte categorii. Dar hai să spun cu aproximaţie, că zău că nu mai am puterea să revin la calcule, că s-ar mai putea scădea maxim 100 lei. Aceasta înseamnă că minimul ar fi pe undeva pe la 750 lei. Adică, în niciun caz 500 lei, cum am pus eu iniţial.
Anul viitor, doar mă voi uita pe această postare şi voi fi mai aproape de suma estimată.
Mihaela Dămăceanu
P.S. Cred că este singura dată când zic: bine că nu sunt doi copii. Pe cuvânt că nu este chiar uşor să creşti mai mult de un copil, pe-aici pe la noi!
Similare
:)) eu am avut doi copii de scoala si… ce spun doi?! Spun mai bine doua domnisoare, cu pretentii. Dar nu au exagerat niciodata, am avut parte de fetite fara mofturi :)) Si le-am crescut singura multi ani, pana cand m-am recasatorit, tatal fetelor s-a eschivat intotdeauna de la plata pensiei alimentare!
Dar mi-a spus candva, cand ne-am intalnit inramplator, ca "el e mandru de mine, ca sunt o femeie tare, si m-am descurcat"! ;))
Acum avem cheltuieli si mai mari, ca fetele sunt studente. Proverbul "copiii mici- griji mici, copiii mari- griji mari" este general valabil.
Te pup. Un start bun in noua saptamana, draga mea!
Cred că este mândru de tine, că are şi de ce să fie! Bine era dacă ai fi avut şi tu de ce să fii!
Toată lumea spune că îţi cresc grijile pe măsură ce se măresc copiii şi sunt sigură că e aşa. Sper că şi noi ne mai înţelepţim ca să le ducem :))
Priveste partea buna a paharului. La scoala, dai toate astea la inceput si, cu mici exceptii (filme, reviste, excursii), cam astea sunt cheltuieleile pentru tot anul.
La gradinita pe langa 200-300 de lei hainutele, am dat 200 de lei fondul de rechizite, jucariii si alte alea, plus ca in fiecare luna platim undeva la 160-200 masa (depinde cate zile are luna), plus vreo 50 de lei engleza/dans/muzica.
Si astia mai au pretentii sa creasca natalitatea…
Loredana, aşa fac, că soarele de-afară mă binedispune azi. Ştiu cu grădiniţa, ştiu1 Că noi în primii doi ani l-am avut la una particulară, unde plăteam acum 4 ani 600 de lei pentru 4 ore şi era una din cele mai rezonabile din Bucureşti. În ultimul an de grădi l-am dus la stat, unde şi acolo erau de dat lunar, pentru diverse. Aţi dat mai mult ca noi pentru rechizite.
Urmaresc de ceva timp site-ul si chiar ma ajuta la ordonarea vietii cotidiene (desi deocamdata mai mult lecturez decat aplic)!
Chiar inainte sa inceapa scoala am fost chemati la sedinta cu parintii unde am strans bani pentru fondul clasei.Doar pana acum am dat 205 lei, dar fiecare saptamana mai vine cu cate o supriza, asa incat lista ramane deschisa…..
Admir foarte mult postarile de pe site (si de pe cele ale Irinei, Iuliei, Ancai etc) si eforturile pe care le faceti pentru o viata simpla, echilibrata, evitand excesele dar totusi oferind educatie copiilor si o viata decenta intregii familii.
Raman o cititoare fidela.
Cu drag,
Liliana Godgea
Noi am dat desigur mai putin, nu am facut un calcul inca, imi aduc aminte ca la rechizite am chletuit cam 100 de lei de copil(in situatia in care ai mei sunt de a cincea si a opta) haine nu am luat decat un sacou de scoala la cea mare pe care atata l- am cautat pana am gasit cu 50 lei, tot ce gaseam era la de la 80 lei in sus…in rest ne descurcam cu ce avem de anul trecut, nu au crescut prea mult…culegerile au costat la amandoi in jur de 30 lei fiecare iar manualele lipsa le-am xeroxat cu 10 respectiv 7 lei fiecare….noroc ca am un copil la homeschooling la care m-a sponsorizat sora mea si anul acesta a costat doar 130 dolari totul si in rest nu tre sa mai iau nimic ptr el….daca suma aia minima a ta ar fi trebuit sa o inmultesc cu 3 iti dai seama la un singur salariu cum ar fi fost…. oricum la noi urmeaza sa incepem meditatiile ptr ca fiica-mea vrea la un liceu f bun la o clasa cu intensiv engleza si trebuie ajutata, concurenta e mare…
Antonia
Felicitari pentru acesta analiza.
Sunt mama a doi copii, unul dintre ei clasa pregatitoare, si intr-adevar inceputul de an scolar este o provocare pentru bugetul familiei.
Lili
Recunosc ca nici eu nu sunt foarte organizata. S-au cotizat sume considerabile si la cosul clasei, sume care se datoreaza si atitudinii unor parinti.
Mai este si problema ca nu avem timp si atunci luam cand trebuie, ce ne trebuie, din primul magazin.
Din ce imi dau seama lista este inca deschisa. Mai avem de luat diverse lucruri.
Apoi eu daca mi-s clasa a II-a urmaresc cu atentie postarile despre clasa a III-a. Acus se termina anul scolar.Numai la engleza si am dat pe Splash -manual si activity book -44 lei plus ceva mai mult de 100 lei pe alte auxiliare, plus rechizitele obisnuite. Costa.Dar incearca sa imparti cheltuielile pe cele 9 luni (sa nu zic 12) ..sa vezi ca rezulta o suma mica investita in copil, de fapt si de drept. Doar inceputul e greu.
Aaaa si cand ai fetita, cheltui ceva mai mult cu diverse chestii si zorzoane.In cazul nostru nu prea multe, ca fiica-mea e mai baietoasa.
Liliana, mă bucur foarte mult să ne cunoaştem şi îţi urez bine-ai "scris" pe blog. Adică, bine că mi-ai scris că nu mergea să spun bine-ai venit, întrucât înţeleg că ai mai venit :)) Una peste alta, mă bucur pentru ambele lucruri. Stai să vezi că va veni şi aplicarea, că aşa făceam şieu la început, citind blogul Iuliei.
În ceea ce priveşte fondul clasei, eu am înţeles că nu ar mai fi voie să se ceară. Dar mereu sunt lucruri de luat şi făcut pentru clasă, aşa că în multe locuri se dau. Nu ştiu de ce, dar la noi suma este infimă, însă una din colegele mele de birou a dat tot cât spui şi tu. Cred că este în funcţie de şcoală şi de clasă.
Te mai aştept cu mare drag
Antonia, mă crezi că fix ieri m-am gândit la tine? Te-ai descurcat mult mai bine ca mine, ştiam eu că se poate. Mă şi gândisem că acolo unde sunt mai mulţi fraţi se mai poate merge cu unele din cele necesare şi de la unul la altul. Plus că dacă nu cre4sc prea mult şi mai merge uniforma, se mai poate economisi. Deci pentru şcoala din State, ai reuşit să cheltui mai puţin decât am pus eu minimul de la noi. Cum mai merge pentru el, cu engleza? îmi dau seama ce ar fi la trei copii, că ai văzut că eu ziceam că şi cu doi, nu este chiar uşor. Felicitări pentru fetiţă, la clasa a VIII-a cred că nici nu se mai poate pune problema să nu facă pregătire pentru a intra la un liceu bun. Important este că ea îşi doreşte acest lucru, şi trebuie ajutată la maximim. Bravo ei şi îi ţinem pumnii!
Te îmbrăţişez cu drag,
Cam aşa, Lili! Cred că vor mai fi de luat, dar grosul cam acesta a fost.
Ai dreptate, că organizarea contează şi nu este uşor cu doi copii.
Te pup!
Ghindaa, la noi manualul de engleză a venit de la şcoală. Activity book şi Vocabulary & grammar au mai costat 60 lei(setul Set Sail de la Express Publishing). Aşa este! Pe o lună cheltuielile nu sunt chiar de speriat. Dar oricum mai sunt şi altele, pentru că aproape toţi copiii mai fac un sport şi o lb. străină, cel puţin. Mihnea merge la desen şi să vedem ce sport vom alege acesta(la engleză lucrez eu cu el), plus concursuri şi alte activităţi. Dar oricum le ducem toate, că pentru copii tot omul face tot ce poate să fie mai bine.
Noi nu avem de-astea de-ale cochetăriei, corect! Dar recunoaşte că astea fac plăcere şi mămicilor. Mie mi s-a părut mereu că hăinuţele fetiţelor sunt mult mai frumoase, decât ce se face pentru băieţi.
Transmite-i un pupic de la noi!
Nu ne-au dat decat lb. romana si matematica.Doua carti. In rest te priveste, ca parinte.Nici caldura nu au acum.
1500 de prostiute care ocupa enorm de mult spatiu.Cutii si cutiute si pungute de organza cu diverse.
Da, a fost destul de greu ptr ca si copiii doresc multe dar am reusit sa ii conving sa inteleaga…oricum ne-au mai sponsorizat si bunicii cu ghiozdanele. Homeschoolerul se descurca bine, abia ma mai lasa sa ii zic eu lectia, vrea sa se descurce singur si a inceput responsabil. Se descurca si cu engleza, am vazut ca si-a citit singur in manualul de science si a inteles, ca ma intreba de acolo cate ceva…
Ma bucur si eu ptr fiica-mea ca vrea la un liceu bun, eu nu prea aveam curaj la asa ceva, la noi se implica si naveta, dar pana la urma daca intra, o las. Multumesc de incurajari, ne rugam si noi sa reuseasca! Mult succes si voua!
Antonia.
Aici nu ma bag. Doar ca mi se pare enorm pot sa spun. Te ia frica sa trimiti un copil la scoala dupa aceste estimari… 🙁
Inceputul e scump, intr-adevar. Eu m-am cam distantat de subiect, dar cred ca au dreptate fetele, daca imparti la cate luni scolare sunt, poate nu mai pare asa inspaimantator. Dar mereu se mai iveste cate ceva pe parcurs. Imi amintesc ca la fiecare sedinta cu parintii se strangeau bani pentru ceva: ba perdele, ba dulap, ba gardianul care pazea scoala, ba markere pt tabla magnetica… Cersetoria asta permanenta (desi necesara, ca fara banii parintilor nu se facea nimic in scoala aia) ma face sa nu-mi amintesc cu drag de anii cand era si copilul meu elev.
Ştiu, Iuli şi înţeleg. Că mă întreb cum mi-o fi şi mie la sfârşit…
La un singur copil, mai e cum mai e. Dar la doi şi la cele câteva mame eroine ce au mai îndrăznit să facă trei… îţi dai seama?
Peste 1000 de lei, şi asta pentru că vorbim de un copil la gimnaziu, vorbim de o fată. Nu ştiu de ce cred că-s mai scumpe lucrurile pentru fete, plus că ele, fete, trebuie să aibe o diversificare în ţinută (mă refer strict la uniformă). Băieţii au doar pantalon şi sacou (cu vestă), fetele au pantalon, fustă sacou şi vestă. Asta înseamnă că la fustă celelalte acesorii (bluze, cămăşi) trebuie să fie diferite faţă de cele purtate la pantalon.
Nu-s expert la aşa ceva, am adus doar o constatare de părinte. Şi aş mai veni cu ceva în plus, căci noi plătim lunar şi abonamentul pentru navetă 150 lei, şi nu e chiar puţin.
Zi minunată să fie la voi, Mihaela!
Mulţumim şi noi, Părinte şi de asemenea vă urăm o zi minunată.
M-am gândit eu că sunt mai mari cheltuielile pentru fetiţe, că ele sunt mai frumoase şi mai cochete.
Să vă trăiască şi să vă aducă numai bucurii! Drăguţa de ea, este un pic cam greu să facă naveta, dar aşa este în viaţă, şi mai bune şi mai grele. Lui Mihnea al nostru i-ar plăcea grozav să locuiască la ţară şi cred că şi ei îi place chiar dacă face naveta. Dar destul de scumpă naveta asta…
Antonia, mulţumim! Mă bucur mult pentru amândoi. Sper ca fetiţa să intre unde doreşte ea iar pentru homeschooler, vezi ce bună cale de motivare şi pe deasupra de învăţare a limbii engleze, ai găsit.? Eu nu izbutesc deloc să-l motivez pe Mihnea mai mult, la engleză. Facem zilnic o jumătate de oră, dar cu mare chin. Recunosc că s-a mai prins ceva de el, însă simt eu că va fi foarte greu cu limbile acestea străine, pentru el.
Cred că şi pe noi ne-a costat în intervalul estimat de tine. Sunt de acord cu Pr. Victor, cheltuielile pentru fete sunt mai mari. Dar perechile de taţi eroi unde sunt, sau copiii ăştia sunt crescuţi doar de mame? 🙂
ghiozdanul e cel de anul trecut 50 ron, trenind 35 ron de la ppt. tot de acolo si caetele. am luat anul trecut 2 baxuri. 0,5 ron bucata. adidasi , blugi si geaca de la ppt 160 ron, creioanele ce dolorat. bic din clasa 1. bune si acum, acoarelele de anu trecut, mai bluzite primite de la nepoti. asteptam cu nerabdare sedinta de inceput de an. in rest mai iau pe parcurs. la magazinele gen totul la 15 ron am gasit inclusiv penar cu 3 fermoare. pt inceput mai e bun cel de anul trecut. caut poate gasesc altul. daca nu unul simplu. nu mai facem mofturi ca asta e situatia. sintem la sat si nu e atita vinzoleala plus ca e baiat. am obiceiul sa iau mai multe cind gasesc ieftine sau oferte (ex. caietele). la clasa 1 a cumparat mami tot. e primul nepot – bucurie mare. mai am si acum ghiozdanul. nu l-a folosit pt ca e prea mare pt banca. problema mare e cu stilourile care mereu curg. am fost dezamagita si de bic. in clasa nu avem copii din familii cu fite si conteaza mult pt ca copiii tot copii ramin. ce mai trebe iau pr parcurs. ma rog sa fie vreme buna sa mai poarte pantaloni scurti si tricouti. oricum ai lua-o e o cheltuiala mare. nu-i de mirare ca multi renunta la scoala. sanatate sa fie ca in rest le facem pe toate. multe salutari si tot inainte . dumnezeu e cu noi. pace