Mergând pe Doamna Ghica spre Şos. Petricani, s-ar părea că ultima clădire este Palatul Ghica, fostă reşedinţă de vară a domnitorului Grigore Dimitrie al IV-lea Ghica, astăzi restaurant de lux. Dar nu este ultima, pentru că imediat după el, puţin mai în spate faţă de şosea, se află o mică bijuterie. O bisericuţă albă şi rotundă, cum rar vezi pe la noi, surprinzătoare prin rafinament şi formă. Am ajuns să o văd destul de târziu, dar bine că am ajuns, pentru că şi interiorul te lasă cu ochii măriţi la fel de mult ca şi exteriorul deosebit.
Ctitorită în anul 1833 de către acelaşi domnitor (al nouălea provenit din celebra familie Ghika), a fost iniţial paraclis al palatului şi este singurul monument bucureştean construit in stilul neo-clasic italian. În ţară, mai există o singura biserica de acest gen, in localitatea Leţcani din judeţul Iaşi. Biserica Teiul Doamnei Ghica este construită de meşterul Josef Weltz după planurile arhitectului Xavier Villacrosse.
Interiorul lăcaşului este zugrăvit de pictorul italian Alberto Giacometti, acelaşi care a pictat şi palatul alăturat. M-a surprins şi impresionat plăcut fondul verde-oliv al coloanelor, cafasului şi iconostasului şi frumoasele lor decoraţiuni aurii. Pe peretele de la intrare sunt portretele fraţilor Grigore şi Alexandru Ghica. În mijloc atârnă un impresionant policandru cu 24 de braţe, icoanele sunt deosebit de frumoase, jilţurile domneşti sunt bogat decorate, candelele argintate sunt foarte mari. Am încercat să surprind în fotografii câte ceva din acest superb lăcaş, profitând de norocul de a prinde un botez acolo, când am făcut un drum special pentru fotografiat. Nu mi-au ieşit foarte bune, dar mă bucur şi pentru acestea, căci dacă nu era botezul nu aş fi îndrăznit să fac fotografii în interior.
În jurul bisericii, se află superbe monumente funerare ale membrilor familiei Ghica, începând cu domnitorul Grigore Dimitrie Ghica şi prima sa soţie, Maria Hangherli. Pe monumentul funerar al ctitorului există o inscripţie cu litere chirilice, care spune: „Pietrile de pe uliţele cetăţii învecinate mărturisita-ţi, călător, ce fapte lăudate Ghica Grigorie a lucrat: Domn plin de înţelepciune, l-al lui mormânt eşti dator ismerenia a-ţi depune”, ce aminteşte de faptul că a fost primul domnitor ce s-a îngrijit de pavarea cu piatră a unor străzi bucureştene. A domnit până în 1828 şi a trecut dincolo, în 1835, la doi ani după ctitorirea bisericii.
Iniţial, biserica a avut hramul Înălţarea Domnului, la care s-au adăugat şi hramul Nasterea Maicii Domnului si Sfantul Grigorie Teologul (10 ianuarie).
Să aveţi o duminică superbă!
Mihaela Dămăceanu
Această postare participă la rubrica Happy Week-End-ediţia 42 pe care o găsiţi la Elly(Blind Love)
Bine ai venit la HW, draga Mihaela!
Cum sa nu fie bine, este o postare foarte frumoasa, plina de imagini deosebite si cu informatii utile. Eu am gandit aceasta postare de weekend ca pe ceva nu neaparat amuzant ci ca pe ceva care sa ne aduca bucurie spirituala, relaxare iar temele si le alege fiecare dupa personalitatea proprie sau dupa dispozitie. Cred ca tocmai aceasta libertate extrema si diversitate as zice eu a facut ca rubrica de weekend sa aiba succes. Succes pe care eu nu-l credeam ca va dura atat…Rubrica se apropie de un an si jumatate de cand functioneaza fara intrerupere (o singura zi n-a fost fiindca mi-a fost imposibil sa postez si n-am posibilitatea de a programa postarile. Nu functioneaza.
Ai pasit cu dreptul. Te mai asteptam.
O seara placuta in continuare! 🙂
P.S. – N-am ajuns mai devreme fiindca azi toata ziua am avut diverse activitati in familie, musafiri si intamplari neprevazute… " Ca-n viata 🙂
Ce bine-mi pare că ţi-a plăcut! Am ales-o gândindu-mă că este potrivită unei zile de duminică şi pentru faptul că nu este foarte cunoscută deşi este superbă!
Felicitări pentru rubrica HW şi pentru succesul ei. Şi eu cred că sunt mai mari şansele de a avea succes atunci când există libertate şi diversitate. Dar oricum, rolul tău a fost important aici! Nici eu nu pot face programarea postărilor şi sâmbăta viitoare nu voi fi aici.
Sper ca întâmplările neprevăzute să fi fost din categoria pozitive, căci restul zilei ţi-a fost frumos, cu familia şi musafirii! În ce priveşte faptul că nu ai ajuns mai devreme, nici nu mă aşteptam astăzi la vizite. Măcar duminica să ne mai rupem şi noi de Internet. Dar ma bucur să te văd, de câte ori ai timp!
O seară frumoasă, dragă Elly!
multumesc pentru plimbarea deosebit de interesanta! Esti un ghid deosebit, m-am bucurat de fiecare informatie oferita de textul si fotografiile tale! iti multumesc!
te pup si-ti doresc o seara minunata, Mihaela draga!
Este foarte frumos decorata in interior, are o atmosfera deosebiata.
Frumoasa prezentarea ta !
Multe salutari!
Cu multă plăcere, dar şi mulţumesc!
Fotografiile din interior nu mi-au ieşit extraordinar, dar de cele din exterior sunt chiar… mândră. Că tot aş mai fi pus aici, dar erau şi aşa prea multe :))
O seară minunată, draga mea Carmen!
Într-adevăr, nu seamănă foarte mult cu bisericile ortodoxe. Se simte influenţa italiană.
Mulţumesc, Sorin! Salutări şi de la noi!
Multumesc pentru cuvintele atat de frumoase. Sa stii ca poti posta si duminica, pana seara. De fapt tabelul e deschis pana luni dimineata intotdeauna. Sigur, nu-i deloc obligatoriu. Doar cand ai ce posta sau daca ai dispozitie, caci eu asa cred ca functioneaza bine lucrurile. Nu-mi place sa impun nimic nimanui caci nici mie nu-mi pica bine sa mi se impuna diverse. A posta o singura data nu inseamna ca participarea devine o obligatie. Nici pe departe.
Da, chestiunile neprevazute n-au fost ceva neplacut ci doar din acelea care papa timpul 🙂
O, draga mea Elly, eu îţi mulţumesc pentru onoarea de a mă vizita şi încuraja mereu!
Eu vreau să particip şi mă bucur că ţi-a plăcut! Idei am tare multe, cu timpul şi organizarea am eu de lucru, dar plecăm vineri şi ne întorcem miercuri, probabil şi obosiţi. Aşa că, dacă nu găsesc o soluţie, este posibil să iau o pauză totală de blog, zilele acelea.
A propos de soluţii, mă tot gândesc să caut unele pentru nişte probleme cu adevărat importante, ale mele şi ale multora. Dacă îmi iese ceva, eşti prima pe care o anunţ!
Bine că nu au fost surprize neplăcute!
Te îmbrăţişez cu drag! Seară bună!
Da!
Dar eu am o intrebare. Care pictor italian Alberto Giacometti? Cel nascut in anul 1901 in Elvetia? Sau palatul Ghika Tei a fost pictat mult mai tarziu?
Va rog, lamuriti-ma si pe mine.
Multumesc