Rămăsesem datoare de dinainte de concediu cu ceva concluzii legate de luna cu meniurile săptămânale de 55 lei, pe o persoană. Ultima săptămână a acelei perioade, am fost toţi trei acasă şi urma să vă spun dacă a ajuns suma programată, în condiţiile în care eram cu mâncăcioşii mei. Răspunsul este da.
Că şi aici, este bine să menţii un echilibru şi un bun-simţ, al planificării şi al calculelor. Că nu trebuie să exagerezi şi să te transformi în Hagi Tudose, deşi probabil, că eu aşa apar din postările acestea. Dar în realitate, lucrurile nu stau aşa. Nu sunt deloc genul exagerat, care calculează permanent şi nu-şi permite nicio bucurie. Exerciţiul acesta a fost unul bun, concluzia fiind aceea că planificarea este utilă şi că banii se pot controla. Dar nu voi ajunge niciodată, să exagerez. Mi se întâmplă de multe ori să-mi permit mici bucurii, şi nu este nimic rău în asta, ci dimpotrivă.
A treia concluzie este că prin această planificare, ar fi posibil să diminuez suma totală cheltuită pe mâncare, pe termen lung, şi nu doar în perioada de vară. Dacă vă amintiţi, planificam 55 lei/persoană, mâncarea săptămânii în curs şi de 20 de lei, pregăteam conserve pentru iarnă. Iarna trecută, cheltuielile pentru alimente, erau cam 220-250 lei, săptămânal, pentru toţi trei. Acum, teoretic, suma acordată legumelor ar trebui să scadă, având ca efect şi diminuarea sumei totale. Asta, dacă nu ţinem cont de inflaţia noastră cea de toate zilele, de care suntem cu toţii sătui.
Mihaela Dămăceanu
Ador sa-ti citesc postarile! Nu las comentarii de fiecare data pentru ca nu gasesc nimic inteligent de spus 😀 dar am vrut sa stii ca imi plac foarte mult postarile tale si le urmaresc cu interes.
Wow, Ella! Mulţumesc tare frumos! Poţi să-mi scrii orice îţi trece prin căpşor. Eu mă bucur pentru fiecare comentariu, căci reprezintă un mesaj din sufletul omului. Şi apoi, postările mele spun cine ştie ce? Sunt doar lucruri ce mă preocupă!
Cu drag!
mie mi se parea initial ciudat sa ma uit la pretul pe kg la produse, dar dupa o vreme devine reflex. acum intru in supermarket si cand trec printre rafturi uneori ma uit mai intai la pretul pe kilogram scris acolo chinuit si de-abia apoi observ pretul produsului in sine care e scris mare. pe mine ma ajuta sa economisesc destul de mult si m-a dus sa fac unele alegeri care sunt bune si pentru sanatatea noastra. de exemplu, cand am realizat cat e kg de toba din comert am decis ca mai bine ne facem noi o toba micuta cand ne avem pofta, ca oricum nu avem chef de ea in fiecare zi si asa stiu ce intra in ea, chiar daca mai rad prietenii cand te intreaba ce ai gatit si zici tob in august. tot asa cu dulciurile, mai buna si mai ieftina e negresa facuta de mine, decat prajiturile alea la cutie din comert care sunt si scumpe si pline de cine stie ce chestii de pot sta pe raft 6 luni si la mine dupa 2 zile de stat pe masa, nu o mai poti manca. nu sunt militant pentru tot eco si bio, dar unele lucruri chiar cred ca le pot face pentru a-mi fi mai bine mie si familiei mele. si unele lucruri mi se par pur si simplu ridicol de scumpe pentru ceea ce contin de fapt.
Paula
Wow din nou, căci azi am interlocutori noi. Şi mereu te bucuri mult de un comentariu! Şi când îl primeşti de la cei dragi şi vechi, revăzându-i, dar şi când îţi cunoşti cititorii noi. Concluzia? Bine-ai venit pe la noi, şi mulţumim pentru păreri şi timpul acordat.
Eu nu am făcut tobă, decât pe vremuri, cu mama. Şi nici nu se poate compara cu cea din comerţ. De ce oare o mâncăm doar de Crăciun, chiar că nu ştiu? Este bună, şi ar merge şi în altă perioadă a anului.
Am mai obişnuit o colegă să verifice preţul pe kg. şi la fel îmi spunea şi ea: îţi cam piere cheful să cumperi unele produse, observând preţul exagerat. La o bucăţică, la care nici nu verifici gramajul, nu îţi pare la fel de mult. Dar când vezi că un kg de bomboane Rafaelo costă cam 130 de lei, îţi mai trece elanul de a le lua. Şi un kg de ceai de tei sau muşeţel, cam la fel.
Te mai aşteptăm cu drag, Paula!
Mihaela, vreau sa fiu si eu pe lista de interlocutori noi! :-)))
Te citesc ocazional, dar, de cand cu meniul de 55 de lei, am revenit pe blogul tau chiar mai des decat inainte. Am fost tare curioasa sa vad cum progreseaza lucrurile.
Felicitarile mele sincere pentru proiect!
Spor in toate sa aveti!
Irina
Draga mea draga, nu e nici o rusine sa calculezi si sa tot calculezi. Mie imi plac foarte mult calculele tale si m-au ajutat in multe privinte:
1 m-au stimulat sa fac si mai mare economie
2 am inceput sa scriu si eu despre asta, din propria experienta
Pregatesc o postare acum despre Piata Pucheni, de unde cica poti lua legume ieftine ( dar cred ca numai cantitati mai mari). Maine ma duc sa vad.
PS Ai idee cat de mult mi-ai lisit cat ai fost in concediu?
Şi ţie îţi mulţumesc din suflet, Irina, şi îţi urez un mare Bine-ai venit(deşi, mai corect ar fi revenit)!!! Mă bucur că te-ai alăturat ineditei mele liste de azi, şi tare mi-ar mai plăcea astfel de zile!
Să ştii că m-aţi convins să mai caut şi alte proiecte interesante. Idei am eu, doar că mereu omul se gândeşte ce zice unul, ce zice altul, şi cum spuneam mai sus, mi-era şi jenă să nu zică toată lume ce Hagi Tudose oi fi devenit.
Îţi mulţumesc din nou şi te mai aştept cu drag la noi!
Uite şi Dănuţa mea dragă! Astăzi sunt cam răsfăţată, dar mi-e bine! O Balanţă ca mine, mereu se gândeşte la ce zice toată lumea. M-am bucurat când ai început şi tu să scrii, că acuma ne împărtăşit impresiile, dar la început mie îmi era greu să cred că voi, din "clubul doamnelor talentate", cum atât de frumos a spus Adrian, aţi citi de-astea.
De Piaţa Pucheni n-am aflat până acum. M-ai făcut curioasă!
PS. Dar tu ştii cât îmi eşti de dragă? Şi ştii de ce? Pentru că eşti o "exaltată"! Şi cea mai sinceră bloggeriţă a mea!
foarte bine spus, totul este excercitiu si obisnuita! Este foarte bine ceea ce faci, nu inteleg de ce sa te simti jenata! si noi citim toate componentele produselor din carne si lapte, la dulciuri ne uitam neaparat la valoarea calorica si la fructe si legume, incercam sa cumparam bio. Nu impun o suma anume, dar economisesc oriunde se poate – ceea ce nu inseamna ca are de suferit calitatea cumparaturilor! Superba serie de postari, apreciez mult devotamentul cu care ne-ai scris saptamanal experimentul familiei tale. Succes pe mai departe! 🙂
PS: esti draguta! ma bucur sa te vad 😉
Iti sunt draga? Pai cum sa nu iti fiu cand si tu imi esti mie?? 🙂
Dincolo de gluma, ma bucura mult cuvintele tale. Partea cu sinceritatea…trebuie sa o mai rumeg un pic sa vad de unde mi se trage…dar daca asa apar, e tare bine 🙂
Am venit obosita de la Piata Pucheni…am vreo doua zile de pus muraturi si facut gemuri si apoi imi gasesc eu timp sa scriu si sa povestesc ce si cum…per total inca am gasit oferta buna pentru Bucuresti.
Mihaela, are romanul asa o 'jena' cand vine vorba sa calculeze costurile, de zici ca ia banii de pe sofara de rufe in fiecare dimineata. Sa mor daca am vazut asa o natie de increzuti. Peste tot oamenii sunt preocupati sa economiseasca, sa ia mai ieftin, sa investeasca, numai ai nostri dau pe spate daca-ti faci calcule 😀
FOARTE BINE ai facut ca ai un buget. Ai economisit bani pe care-i poti folosi la altceva. Si este un exercitiu excelent pentru tine (si o carca de informatii excelente pentru noi).
Deci nu te scuza si nu te simti prost. Trebuie sa fi atenta cu banii, ai un copil de tinut in scoala si caruia trebuie sa-i faci un viitor. Si cheltuitul ca nebunul nu prea rezolva nicio problema
Mulţumesc frumos! Eu, momentan nu pot doar bio, însă mă străduiesc să iaz de la ţăranii noştri cât de mult se poate.
Mă voi mai apuca şi de alte experimente, parol!
Mi-a plăcut grozav asta cu luatul banilor de pe sfoara de rufe. Nu ştiu nici eu de ce vrem să epatăm şi să ne arătăm mai bogaţi şi mai grozavi decât suntem. De investit, ce să mai vorbim? Eu una, citesc despre asta de nişte ani buni şi tot sunt foarte departe de asta. Dar voi ajunge şi acolo. Ne lipseşte cu desăvârşire cultura şi educaţia în materie de investiţii. Aici, există o explicaţie, că cei 20 de ani, nu pot anula 50 de dinainte.