Asemănătoare şi totuşi diferită de Onoare, am citit cam un sfert din Cel care mă aşteaptă, de Parinoush Saniee, spunându-mi continuu că Onoare îmi place mai mult. Rămăsesem marcată de povestea şi personajele acelei cărţi şi, deşi dădeam paginile acestei cărţi cu aviditate, parcă tot nu vroiam să mă dezlipesc de Elif Shafak şi de cartea ei superbă.
Senzaţia aceasta a ţinut doar o zi, pentru că în următoarele două, între mare şi nisip, printre zbor de pescăruşi, am stat până târziu în noapte, să devorez cartea.
Cel care mă aşteaptă este un roman în care se amestecă insesisabil, destinul unei femei puternice- îndepărtată pe viaţă de adevărata ei dragoste, cu vremurile tulburi, grele şi neînţelese, ale revoluţiei iraniene din 1979.
Marcată de acelaşi cod islamic al onoarei, familia protagonistei-Masumeh, se mută la Teheran, convinsă de un unchi că acolo viaţa ar putea fi mai bună. Entuziasmul copiilor faţă de această mutare nu este deloc împărtăşit de mama obsedată de ideea de a o mărita pe Masumeh, convinsă fiind că dorinţă fetei de a merge la şcoală nu o va ajuta deloc în viaţă, ci îi va face doar rău. Referitor la şcoală, cei trei fraţi ai eroinei-personaje obtuze, închistate într-un tradiţionalism exacerbat, sunt de aceeaşi părere cu mama: Masumeh, care avea în jur de 14 ani, trebuia măritată rapid şi nu avea ce căuta la şcoală.
Singura fiinţă ce este de acord cu dorul de carte al fetei, şi totodată, singurul căruia îi pasă de ce simte şi gândeşte eroina noastră, este tatăl ei. Opunându-se mamei şi certându-şi fiii, de a căror limitare este conştient, Agha Jun-tatăl, decide mutarea la Teheran şi îşi lasă fiica să îşi urmeze arzătoarea dorinţă şi să meargă la liceu. Mai mult, îşi şochează familia lăsându-se convins de Masumeh să accepte ca ea să renunţe la chador– lungul văl purtat de femeile musulmane şi să poarte doar manteau şi rusari, adică pardesiu şi basma pe cap.
De la mersul la şcoală i se va trage. Pretextul prin care fraţii ei îţi exprimă ura şi bestialitatea, este oferit de câteva gesturi şi priviri nevinovate care au loc între Masumeh şi un tânăr student la medicină, consumate pe drumul dintre casă şi şcoală. În mintea lor, comportamentul inuman aplicat fetei, s-a datorat faptului că aceasta a dezonorat familia. Rănit şi îndurerat, tatăl ei nu o mai poate ajuta. Dorinţa mamei şi a fraţilor de a scăpa de ea, este dusă la îndeplinire printr-o căsătorie forţată.
Viaţa ei şi lupta de a-şi creşte copiii, alături de un soţ cu totul altfel decât toţi cei din jur, este descrisă în continuarea cărţii. Evenimente neaşteptate şi tot felul de complicaţii, fac din această carte o lectură absolut captivantă.
Am însemnat o mulţime de fragmente ce m-au impresionat, dar v-am ales doar unul pentru a nu lungi foarte mult această postare. Mi s-a părut o lecţie cât se poate de înţeleaptă, adresată de o mamă a cărei viaţă a fost total condusă de alţii, dar care a izbutit să-şi menţină o gândire corectă şi echilibrată asupra vieţii:
„-Vezi, fiul meu, chiar nu vreau să iau parte la aceste reprezentaţii. Ştii bine că nu eram de acord cu tatăl tău, un om onest, da, dar care privea lucrurile dintr-o singură perspectivă. Pentru el, şi pentru cei care credeau ca el, lumea se împărţea în două: cu ei sau împotriva lor, şi cine era împotrivă era urât şi rău. În această viziune era implicat totul, chiar şi arta. Numai artiştii care împărţeau crezul lor politic erau adevăraţi artişti, ceilalţi formau o turmă de ignoranţi. Ajungea să se certe cu mine pentru că-mi plăcea un cântăreţ sau un poet care nu era cu ei. Şi eu mă simţeam vinovată, dar nu puteam face nimic, pentru că judecam cântecele şi poeziile, nu ideile. Nu puteai avea gusturi şi poziţii personale….. Îmi doresc să reuşeşti să vezi mereu atât aspectele pozitive, cât şi pe cele negative ale unei poziţii sau ale unei păreri, judecând cu mintea ta, cultivându-ţi idealurile prin intermediul cărţilor şi căutând informaţii ca să iei decizia care ţi se pare cea mai corectă. A susţine iraţional o ideologie presupune o legătură angajantă, te face ostil faţă de diversitate, incapabil să ai opiniile tale şi te face să vezi întotdeauna o singură faţetă a medaliei. „
Spuneam mai sus, că Cel care mă aşteaptă este asemănătoare şi totuşi diferită de Onoare, de Elif Shafak.
Ambele cărţi ridică şi problematica onoarei-chiar dacă îmbracă manifestări diferite, dar şi condiţia ingrată a femeii în societatea islamică, rolul şi locul familiei în această lume şi mai ales rolul şi locul femeii în acest model de familie.
Diferenţele dintre cele două cărţi sunt date de evoluţia celor două femei: în timp ce Pembe emigrează la Londra, dar rămâne aceeaşi femeie simplă, închistată în toate tradiţiile şi superstiţiile lumii din care provine, Masumeh rămâne toată viaţa în Teheran, devenind o femeie cu o minte deschisă, ce evoluează continuu, în ciuda faptului că toată viaţa ei a fost dictată şi condusă de alţii. Fenomenul emigraţei este abordat şi în această carte, prin prietena ei cea mai bună şi fiul cel mare, pe care face tot posibilul să-l trimită în Germania.
De fapt, toată viaţa a făcut tot posibilul să-i mulţumească şi să-i ajute pe cei dragi, dar cea mai puternică luptă a dus-o pentru soţul, şi mai ales, pentru cei trei copii ai ei.
Şi în final, ca toţi ceilalţi, copiii sunt cei ce îi hotărăsc încă o dată destinul.
Parinoush Saniee s-a născut în 1949, la Teheran şi a debutat cu această carte la 54 de ani, în 2003. Cartea a fost interzisă de cenzura iraniană de două ori, dar de la data apariţiei a cunoscut 21 de ediţii succesive, devenind în Iran, cea mai vândută carte a tuturor timpurilor. Ştiind câte ceva despre extremismul regimului musulman din Iran, în timp ce o citeam, m-am întrebat sincer, cum de totuşi a apărut şi cred că a fost o luptă pentru ea şi un act de curaj. Apariţia unei cărţi despre lupta femeilor şi dorinţa de emancipare, într-o ţară unde există poliţie musulmană, este ceva inedit şi surprinzător. Îmi imaginez că într-o ţară liberă, scriitoarea ar fi putut spune şi mai multe.
Autoarea trăieşte tot în Teheran, unde lucrează ca psiholog şi sociolog. După această carte, a mai publicat câteva romane şi mai are şi altele, ce aşteaptă aprobarea cenzurii iraniene.
Cel care mă aşteaptă este prima carte a lui Parinoush Saniee pe care am citit-o şi următoarea pe lista mea este Tatăl celuilalt copil.
Mihaela Dămăceanu
Inca o carte interesanta de trecut pe lista de lecturi! Multumesc, Mihaela.
Wow, parca as citi-o si eu. Mi-a placut mult cum ai facut recenzia!
Cu plăcere! Chiar merită citită.
Mulţumesc, Raluca! Mi-au plăcut mult aceste două cărţi şi le recomand cu bucurie.
Aşa de mult am fost prins în ultima vreme cu treburile, atât de des a trebuit să mă lipsesc de plăcerea de a citi ori de câte ori doream întâlnirea cu rândurile cărţilor încât mi s-a făcut tare de dor de timpurile când citeam 4-5 ore pe zi, de nopţile din timpul şcolii când pândeam orice geană de lumină pentru a mai fura un capitol.
Azi citesc prin maşină, câteodată seara (cu ochii obosiţi) şi de cele mai multe ori doar ce-mi este stric necesar. Se pare că va trebui să revin la vechiul obicei de a-mi lua pauză totală de taste minim 5 zile pe lună, măcar pentru a citi.
O săptămână bună să fie la voi, Mihaela!
Aşa de bine vă înţeleg, părinte! La fel îmi era şi mie dor de vremurile fericite din liceu şi şcoala generală, când în vacanţă, cărţile îmi erau cea mai mare bucurie. Niciodată în viaţă, nu am mai citit ca atunci şi rău îmi pare când văd că astăzi atât de mulţi copii nu mai citesc.
Nu vom mai găsi timpul acesta şi acum trebuie să ne impunem să ni-l facem ca să mai putem citi.
Recent, citeam recenzii frumoase pe net şi-mi părea rău pentru mine şi-mi era ciudă. Am izbutit să-mi fac ceva timp şi sper din suflet să nu renunţ din nou, la cărţi.
O săptămână bună, şi dvs, părinte!
Rezumatul pe care-l prezinti aici cu atata sensibilitate releva faptul ca intr-adevar ti-a placut acest roman. Frumoase descriei, clare si incitante!
O fosta colega de curs de limba, cu care am ramas prietena dupa absolvire, este nascuta in Teheran, unde a si absolvit facultatea de literatura. Mi -a povestit multe din cultura si traditile iraniene. Traieste de 18 ani in Germania, alaturi de sotul ei iranian deasemenea, inginer la Simens. S-au integrat perfect in stilul de viata europeana, dar merg in fiecare an, cel putin o data "acasa", pentru ca "acasa" a ramas Teheran.
O zi placuta iti doresc, draga mea!
Mulţumesc frumos, draga mea! Şi eu am cunoscut câteva persoane din Iran, care mi-au mai povestit una-alta. Cred că îÎn Germania sunt mulţi iranieni.
O seară frumoasă!
E foarte bine că reuşeşti să mai citeşti. Mi-a plăcut recenzia ta. Genul acesta de subiect nu am citit până acum. Am citit memoriile Reginei Noor a Iordaniei, dar este altceva. O arabo-americancă ce se mărită cu regele Hussein al Iordaniei, devenind regină şi cum s-a integrat în orient!
am intels ka e foarte interesanta kartea, dar imi pare foarte rau ka nu reusesk s-o gasesk la noi in Moldova, si nici in forma elektronika nu o gasesk, imi pare rau….
am inteles la e foarte interesant, dar nu reusesk nicidekum so gasesk la noi in Moldova 🙁
Uite, că mă bucur tare mult să te văd pe blog şi vreau să-ţi urez bine-ai venit! Întâi pentru că eşti prima persoană din Republica Moldova ce-mi lasă un comentariu, şi îmi face mare plăcere această mică comunicare cu cineva de peste Prut. Apoi, îmi pare aşa de bine că dorinţa de a citi o carte a fost cea care a făcut să ne întâlnim şi aşa de rău că nu o poţi găsi, încât au început să mi se-nvârtă motoraşele să caut soluţii. Oare niciuna din librăriile noastre mari, nici măcar Elefantul nu livrează cărţi la voi? Sau nu ai niciun prieten care studiază la noi, să ţi-o cumpere şi să ţi-o trimită? Sau oare, să mă ocup eu de asta, că tare m-a emoţionat gândul că cineva vrea să citească o carte şi nu are acces la ea…La noi este tradusă după ediţia italiană, dacă reţin eu bine.
Kristynka, uite că am verificat şi am găsit-o în format electronic la elefant. Vezi că este banner al elefantului sus în dreapta, pe această pagină. Mă bucur dacă te-am putut ajuta. O zi frumoasă şi te mai aştept pe la noi!
o gasesti de cumparat pe net, sigur!!
este cartea si la noi in RM o gasesti la libraria pro noi la un pret de 111 lei
Mulţumesc pt. informaţie, Elena!