Sursa: Google |
Cu ceva timp în urmă, mă întâlnesc în staţia de tramvai cu o colegă ce discuta deja cu o doamnă pe care o ştiam din vedere de pe traseu, dar cu care nu vorbisem niciodată. Şi cum stau femeile la vorbă, ajungem la discuţii despre serviciul nostru şi restructurarea care iar ne aşteaptă. La un moment dat, colega mea îmi spune că nu trebuie să ne mai îngrijorăm iar(e cam a 7-a sau a 8-a prin care trecem), că om găsi noi o cale, că mereu există soluţii şi un exemplu este chiar doamna care era cu noi.
Neştiind cu ce se ocupa doamna şi făcând eu nişte ochi semnificativi, îmi povestesc ele că de 3 ani încoace, găteşte pentru familii de francezi. Satul francez este peste drum de serviciul nostru şi aşa se explică drumul comun cu tramvaiul. Mi-a plăcut doamna, şi după ce am coborât, aflu că obţine un venit destul de bun, semnificativ mai mare decât al nostru. Interesant! Nu că m-aş omorî eu după ideea de gătit ca şi serviciu, dar îmi plac oamenii care se descurcă şi întotdeauna reţin variantele ajutătoare ce se pot ivi la o adică. Nu se ştie niciodată, când şi cui vor folosi.
Cum nu-mi erau lucrurile cu totul lămurite, iată că întâmplarea a făcut să ne întâlnim iarăşi, ziua următoare, şi din vorbă-n vorbă, începe doamna să îmi povestească cu încântare despre serviciul ei. Am aflat că înainte de a lucra pentru familiile de francezi, lucrase şi pentru români, după ce nu a mai avut serviciu. Diferenţa ca şi mod de comportament este enormă, spunea doamna. Muncea la fel, dar românii noştri nu erau niciodată mulţumiţi. Într-o zi le gătise dorada şi peste cartofii natur folosiţi ca şi garnitură, le-a presărat pătrunjel tocat. Fără să înţeleagă de ce, domnul s-a supărat foarte rău că îi servea lui cartofi fierţi cu pătrunjel şi ţipând că îi dă aşa ceva, a luat efectiv cu mâna mâncarea din farfurie şi a aruncat-o pe jos. A rămas calmă, încercând să-i explice că aşa se serveşte peştele, spunându-i chiar, că ar trebui să se informeze dacă nu ştie. Nu înţelesese ce-l deranjase: cartofii sau pătrunjelul. Nici nu a mai încercat să înţeleagă nimic, pentru că a refuzat să se mai ducă la ei. Nu mi-a povestit cum a găsit francezii, deşi aş fi vrut să aflu, dar mi-a spus că sunt extraordinar de politicoşi şi de drăguţi cu ea tot timpul. Au luat-o de două ori în Franţa, unde i-au plătit totul, dar i-au dat şi salariu în acelaşi timp. Cel mai mult a impresionat-o faptul că niciodată nu au prezentat-o nicăieri, altfel decât prietena lor din România. De fapt, nici în ţară şi nici în Franţa nu au prezentat-o altfel.
Lucrează pentru două familii, cinci ore pe zi la fiecare şi acum face şi curăţenie la una dintre ele. Cealaltă are un bebeluş, de care se ocupă tot dânsa. În curând urmează să plece una dintre familii, dar nu îşi face griji prea mari, pentru că a mai trecut prin asta şi mereu o recomandă de la unii la alţii. Spre final mi-a spus şi cu cât o plătesc: 20 lei pentru o oră de muncă. La cele 50 de ore pe săptămână, socotiţi şi voi, şi vedeţi că într-adevăr, este un venit foarte bun pentru România din mijlocul crizei. Cu siguranţă, şi francezii sunt mulţumiţi. În Franţa, nu găsesc ei pe nimeni la 5 euro pe oră. Dar este firesc ca într-o ţară străină să plătească salariile de acolo şi nu cele din ţara proprie. Una peste alta, toată lumea este mulţumită.
Nu toate putem face ce face doamna, nu toate ne dorim acest lucru şi nu oricine doreşte, poate ajunge să lucreze pentru francezi. Ştiu asta. Însă mi-a plăcut mult doamna, echilibrul şi bunul-simţ al dumneeai. Şi mi-a mai plăcut demnitatea şi bucuria cu care povestea că lucrând la ei a reuşit să-şi renoveze apartamentul şi să-şi facă dantura, lucruri pe care cu siguranţă nu ar fi reuşit să le rezolve cu salariile noastre, pentru o muncă similară.
Şi am vrut să scriu despre un om care s-a descurcat, că tare ne mai lipsesc asemenea exemple!
Mihaela Dămăceanu
Cu siguranta exista mereu solutii, totul e sa fii suficient de flexibil incat sa te pliezi pe ele. Da, doamna aceea e de admirat.
Flexibilitatea este o problemă pentru mulţi dintre noi.
Cu siguranta romanii sunt mult mai respectati afara, iar munca lor este mult mai apreciata de straini.Insa, dupa parerea mea , flexibilitatea capata alte valente daca esti tanar familist.E pacat ca ajungem sa gasim ca unica si ultima solutie ,plecatul la munca in alte tari.
Normal ca exista si oameni care se descurca cu demnitate in orice conditii. Numai noi luam ca exemplu doar ce ne convine noua.
Gabriela, bine-ai venit pe la noi! Nu este vorba de plecarea afară, ci de cartierul francez din Bucureşti. Francezii sunt aici şi doamna lucrează aici. Doar în concediu au luat-o cu ei în Franţa, unde au dus-o şi au plimbat-o peste tot, achitându-i totul şi plătindu-i şi salariul în acelaşi timp.
Aşa este, e păcat că mulţi oameni sunt nevoiţi să plece pentru a putea lucra şi a-şi întreţine familiile şi plăti ratele.
Te mai aşteptăm, cu plăcere!
De acord cu tine, Loredana! Ştii ce m-a impresionat demnitatea şi echilibrul pe care-l avea!
Să știi că, în general, se câștigă bine din gătit. Făceam practică acum câțiva ani într-un restaurant din sect. 2, chiar și bucătarii începători luau mai mulți bani decât mine. 🙂 Eu lucram la o grădiniță atunci.
În altă ordine de idei, e vorba și de caracter și de "talentul" de-a te descurca în orice situație. Unele persoane sunt f. descurcărețe, profită de diverse oportunități. Ca doamna respectivă… Tot respectul!
Minunat articol, tare mai aveam nevoie de o asemenea poveste, pentru ridicarea moralului din dotare!!!!
Acum, după ce mi-ai spus, zic şi eu că ştiam. Dar niciodată nu am ştiut cât şi cum, doar că marii bucătari câştigă mult.
Oare talentul acesta nu s-o învăţa? Că mă duc şi eu la un curs. Tata este o persoană extraordinar de descurcăreaţă. Dar nu la făcut bani, ci la rezolvat orice problemă semnalată de oricare dintre prietenii lui. Noi nu am moştenit nici această trăsătură, spre disperarea lui.
Mulţumesc, Dana şi cu plăcere! Pe la ora asta, de obicei, şi eu am nevoie de astfel de poveşti. Dar mâine dimineaţă sunt fresh.
hei, bravo petru articol si felicitari pentru o asemenea intalnire! cred ca persoanele de acel gen sunt pietre rare, e bine ca ai gasit una si ne-ai aratat si noua ca viata nu inseamna numai serviciul asta prost platit, fara de care daca ramanem ni se pare o tragedie. sper sa avem noroc atunci cand o sa avem mai mare nevoie de el!
Mulţumesc, Cristina! Şi eu sper să avem noroc! Iar cu tragedia, ştiu bine, că mi-a tremurat sufletul de atâtea ori.
Mihaela, EXISTA SOLUTII, daca le cauti si nu te cramponezi ca nu se poate. Doamna asta este un exemplu. Sunt multe femei care fac menaj/mancare/babysitting si nu o fac pe 2 lei. Am ramas socata, cand am citit pe net ce 'salarii' se platesc pentru unele, salarii pe care poate un medic incepator nu le acceseaza.
Ca in orice lucru, trebuie sa fii serios, sa nu-ti bati joc de clientul tau si oameni te vor recomanda. Asa cum se intampla si cu doamna asta. In momentul in care a dovedit clar ca este un om serios si de incredere, sigur nu va muri de foame.
Bafta la job, sa dea domnul sa nu ai de cautat chestii noi prea curand 😉
Impozit plateste doamna? Stie ca minimum pe economie la francezi depaseste binisor ce incaseaza dumneaei? Fara suparare, nu vreau sa stric buna dispozitie, dar munca la negru nu cred sa asigure nici securitate sociala, nici pensie…