M-am hotărât să fac un exerciţiu de frugalitate, amintindu-mi că la una din postările cu meniuri, mi-a scris cineva că sunt şi oameni pentru care şi 220 de lei la 3 persoane, înseamnă prea mult. Săptămâna aceasta, că tot sunt singură, voi încerca să văd dacă mă încadrez cu mâncarea, în suma 55 de lei. Îmi pare draconic, dar vreau să vedem dacă se poate. Intenţionez să mănânc doar de 55 de lei, şi să mai cumpăr caise şi zahăr de încă 15 de lei, pentru a începe prepararea proviziilor de iarnă. Promit să vă ţin la curent cu realizarea acestui deziderat.
După calcule şi cugetări, am cumpărat următoarele:
De la Piaţa Obor:
– legume (câte 1 kg de cartofi, ardei, roşii, dovlecei, 2 lei/kg fiecare, fasole verde-0,7 kg x 3 lei/kg şi o jumătate de kg de castraveţi la 2 lei/kg), în valoare totală de 11 lei.
– fructe (1 kg de caise la 3 lei/kg)
– 300 g de brânză proaspătă, cu 4,2 lei (13 lei/kg)
– fulgi de cereale de la Orient Bazar, de 1,6 lei (grâu 0,20 kg x 5 lei/kg, secară 0,10 kg x 6 lei/kg)
total: 18,80 lei
De la Billa:
– 1 Kg de orez Clever (3,35 lei/kg)
– 1 pungă de paste Clever (1,89 lei)
– 1 lamâie pentru ceai (1,2 lei)
– 1 l de lapte Clever (3,19 lei
total: 9,63 lei
De la Mega Image
– 1 pui de 20,74 lei (1,977 x 10,49 lei/kg)
– 6 ouă cu 2,82 lei (0,47/ou)
– 1 pâine ( 0,99 lei)
total: 24,55 lei
TOTAL PRODUSE: 52,98 lei
De încă 2 lei, probabil că voi mai lua o pâine şi ceva covrigei sau 2 pâini.
De cei 15 lei disponibili pentru iarnă, am luat 1 kg de zahăr cu 4,05 lei (ofertă), 2 kg caise pentru gem, cu 3 lei/kg şi un borcan de gem de vişine Arovit, cu 4,49 lei de la Billa. Nu este o marcă extraordinară, dar vişinele erau 8 lei/kg în piaţă, că nu am făcut când a trebuit. M-am gândit că la iarnă gemul va costa mai mult decât acum, aşa că îl voi pune în cămară şi cred că o să mai cumpăr.
Meniul
Dimineaţa
– 2 ouă fierte, un castravete, o felie de pâine prăjită
– roşii cu brânză şi două felii de pâine prăjită
– 150 g de cereale cu piure de caise
– o cană de lapte şi două felii de pâine cu gem de caise(trebuie să încerc şi eu un borcan, nu)
– 150 g cereale, nuci şi scorţişoară, înmuiate în ceai/Nucile şi scorţişoara le am în casă
– omletă din 2 ouă, cu legume
– 150 g cereale amestecate, cu lapte, nuci şi scorţişoară.
Prânz şi seara
– piept de pui cu fasole verde cu usturoi
– copane de pui şi legume(dovlecei, morcovi, cartofi, fasole verde) la cuptor
– orez cu legume şi salată de roşii, ardei şi ceapă
– supă de pui şi salată grecească
– paste cu sos de roşii şi salată de castraveţi
– piept de pui cu orez înăbuşit şi legume la tigaie
– aripioare prăjite cu piure de cartofi şi salată de ardei copţi, clătite cu gem de caise
Da, ştiu că nu este prea grozav să mănânci doar pui toată săptămâna, dar nu cred că voi păţi nimic din atâta lucru. Vroiam să mai iau şi altceva şi îmi planificasem 15 lei pentru pui. Nu am găsit la preţul de 10 lei/kg, decât un pui de 2 kg, aşa că am renunţat la alt fel de carne. Iar 2 kg sunt un pic cam mult pentru o persoană.
Wish me luck!
Mihaela Dămăceanu
Similare
Suna fain:)
Mulţumesc, Laura şi bine-ai venit pe la noi. Sper să mă pot încadra în el!
Suna interesant experimentul tau si cred ca il vei duce la capat, mai ales ca e vara si avem de unde alege legume si fructe la preturi bune ma incumet eu sa zic!
Totusi, costul mancarii pentru o singura persoana este mai ridicat decat daca se gateste pentru mai multe si se imparte pe bucata ca sa zic asa!
Ce e trist, este ca pentru multi nu e un experiment, este un mod de viata!
Mie mi se pare un meniu echilibrat, ai si carne, si lactate, si legume, si desert. Pentru mine ar fi foarte bine, m-as impaca grozav cu meniul tau.
Doar cu gemul de la Arovit nu m-as impaca, pentru ca desi pare ieftin, banii aia ii dau de fapt pe borcan si pe…mai nimic in el, asa ca daca am ratat visinele, as compensa cu mai mult gem de caise sau de prune facut in casa. Asta nu inseamna ca eu n-am cumparat gem de la magazin, dimpotriva, mai cumpar si eu, dar stii cum e, de pe margine ti se pare intotdeauna ca vezi lucrurile mai limpede :))
Am încercat să îl fac pe cât posibil de echilibrat. Pentru un asemenea demers, ca să fie şi mai bine, cred că ar merita să fac cumpărăturile cele mai scumpe pentru două săptămâni. Aşa ar fi mai uşor de diversificat şi carnea. Aş programa 40 de lei pentru carne şi aş putea alterna şi feluri diferite de carne.
Cu Arovitul, vreau să-şi spun că am stat câteva minute bune să mă gândesc dacă merită. M-am şi uitat la el şi are un conţinut de fructe de 35%. Preţul acestui gem pe kg este cam 14 lei, ceea ce înseamnă, că tot mai avantajos ar fi să fac eu gemul, chiar şi la 8 lei, kilogramul de vişine. Mai mult de lene, l-am luat, că mi-e tare drag să scot sâmburii. Însă, este gemul meu preferat şi poate izbutesc să mă înforţoşez, cum spunea o dragă colegă de-a mea. Gemul de prune nu prea îmi place, însă tot este mai bine, faţă de a cumpăra Arovit. Nu mai fac, parol!
Raluca, ai dreptate! Este într-adevăr trist când eşti obligat să faci asta şi mai ales când ai ajuns la fundul sacului tuturor metodelor de economisire. Tot asta am spus şi eu, domnului care-mi scrisese comentariul că sunt oameni pentru care şi această sumă este prea mult. Aşa e, fir-ar să fie!
Eu am început acum, cu intenţia de a vedea dacă mai sunt soluţii. şi de a experimenta, pentru că ştiu că odată ce izbuteşti să faci ceva, de mai multe ori, apoi nu-ţi mai părea la fel de greu. Dacă-mi iese, aş mai putea încerca şi alte dăţi, pentru că mereu se găsesc destinaţii banilor economisiţi. Vom vedea.
Şi cu gătitul pentru mai multe persoane sunt de acord. Dar acum, fiind fără băieţi, îmi vine mai uşor să fac experimente!
Seară frumoasă, Raluca!
Sunt sigura ca poti suporta meniul auster pt. ca esti singura acum.Eu nici acum nu am un meniu tip lista pt. ca totul este la inspiratie si sfat, cu o zi inainte sau in dimineata respectiva.
Aşa a fost şi la noi, cu anii! Îmi este mai bine acum, dar la început faci un efort să introduci o nouă treabă, să-i spun aşa, în program.
Eu cu sotul, la Londra, cu 150 roni mancam regeste si ne si mai ramane pentru saptamana urmatoare, desi mai cheltui inca vreo 50 de ron pe bere, pepsi, dulciuri si prostii. In Anglia mancarea nu e chiar costisitoare, insa ma enerveaza ca fructele si legumele au gust de plastic si au acelasi pret tot anul, adica nu se eftinesc vara.
Spor in ce ti-ai propus.
Mulţumesc Tina şi bine-ai venit pe la noi! Uite, Londra este unul din cele mai scumpe oraşe ale lumii şi nu mă găndeam că se poate mânca cu o asemenea sumă. Sau şi tu faci multe calcule?
Adică, la ei nu se simte vara că sunt mai multe astfel de produse? Gustul este o problemă, cred că ţi-e dor de legumele noastre.
O zi frumoasă, Tina!