sursa |
Revin cu relatarea experimentului de meniu săptămânal de 55 de lei şi cu dorinţa de a continua şi-n această săptămână. Nu a fost nici acum greu, doar că am făcut o greşeală. Înainte de a vă spune care este aceasta, indic celor care nu au citit, că pot vedea ce am scris în primele două săptămâni aici şi aici. Am încercat săptămâna trecută să fac meniul ţinând cont de promoţiile existente, intenţie pe care o voi menţine în continuare. Doar că, din motive de organizare, am planificat meniul duminică şi am făcut cumpărăturile luni. Aceasta a fost greşeala, pentru că aşa cum se întâmplă des, socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Programasem să cumpăr mix grill şi pulpe de pui, dorind să diversific felurile de carne şi să opresc ceva din ele(micii şi nişte pulpe) pentru următoarea săptămână, adică aceasta, în care să mai iau doar carne tocată-amestec, sau peşte, ajungând astfel la 3 feluri de carne în a treia săptămână. La Kaufland, unde era oferta, oamenii nu sunt proşti. Aşa că pachetele cu mix grill erau doar la două kilograme. Această cantitate era mare pentru mine, singură fiind acum, şi mi-ar fi depăşit şi bugetul. De aceea, la faţa locului am schimbat, şi am luat de 20 lei, pulpă de porc cu 16 lei/kg, reuşind astfel să mă încadrez în suma totală propusă, dar nereuşind să diversific carnea, aşa cum doream iniţial. Am trecut uşor peste această problemă, şi învăţătura este aceea ca pe viitor să studiez oferta, dar să fac meniul abia după ce m-am întors acasă, cu toate cumpărate.
O altă mică diferenţă, a fost cea că am luat mai multă brânză. Vânzătorii din piaţă, se uită ciudat la mine când cer brânză de 4 lei, şi le este şi greu să taie o bucată atât de mică, din prima. Mi-a tăiat de 6 lei, şi mi-a fost jenă să îi spun că este mare, deşi îi cerusem o bucătă, de fapt bucăţică :)), de 4 lei. Am luat-o şi am redus puţin din legume. Astfel, legumele au fost cam la limită, iar brânza, după care eu nu mă omor foarte tare, un pic cam multă şi mai am. Acest gen de probleme, vor dispărea în următoarele săptămâni, când vin acasă, Mihnea şi tati. Nu voi mai cumpăra câte 400 de grame de brânză sau 600 de fasole verde, ca să se uite toţi la mine, chiorâş. A propos de fasole, spusesem că cea de 3 lei/kg nu fusese bună, şi de aceea mi-am propus să iau de 4 lei/kg. Am fost şi mai atentă la cum arată fasolea, şi poate că şi preţul mai mare a contat. Cert este că aceasta a fost bună, motiv pentru ieri am plecat la piaţă cu gândul de a lua fasole pentru congelator, de la acelaşi nene. Şi iar nu mi s-a potrivit socoteala de-acasă, că am venit cu peşte în loc de fasole.
Din cele două săptămâni, mi-au rămas neconsumate următoarele: orez (cam 600 de grame, şi a propos, luasem Clever-marcă proprie Billa, cu un preţ foarte mic, 3 lei şi câţiva bani/kilogram şi eram curioasă să văd dacă este bun, pentru că de obicei iau Scotti. Am fost mulţumită de el-cu bob rotund şi voi continua să îl cumpăr), paste- jumătate de pachet, tot Clever-O.K. dar nu ca Barilla. Am oprit fraza kilometrică, dar vă mai spun că mai am ceva carne de porc, brânză şi cartofii, pe care tot nu i-am făcut. Adică, nu a mai fost nevoie să fac piureul programat, pentru că se vede că nu sunt obişnuită să dozez cantităţi pentru o singură persoană, căci fac mereu cantitate mai mare decât mi-ar trebui.
Săptămâna aceasta începe postul Sfintei Marii. Voi ţine doar acum, pentru că în următoarea vin băieţii acasă şi în cealaltă plecăm în concediu şi sigur nu izbutesc acolo să mă ţin de post. Nu vreau să-mi propun ceva ce ştiu din start că are foarte mici şanse de realizare şi să mă supăr apoi, pe mine. Nu prea am reuşit să ţin post nici când eram acasă, aşa că nu are rost să încerc tocmai în concediu.
Acum trecem la socoteală(şi, da, le am deja cumpărate pe toate cele de la piaţă).
De la Piaţa Obor:
– legume (2 kg de roşii x 1,5 lei, 2 kg de vinete x 1 leu, 1,6 kg dovlecei x 1 leu, 1 kg de varză x 1 leu şi câte o jumătate de ardei şi castraveţi x 2 lei/kg), în valoare totală de 9,6 lei
– ciuperci mari şi foarte frumoase de 6 lei, cu preţul de 8 lei/kg
– ciuperci mari şi foarte frumoase de 6 lei, cu preţul de 8 lei/kg
– pepene roşu (4,9 kg la 1 leu/kg)
– măsline de 3 lei ( 200 g cu 11,5 lei/kg şi 100 cu 9,2 lei/kg). Cred că printre cele mai ieftine din piaţă, de fapt un magazin cu toate soiurile de măsline, mult mai ieftine ca în alte părţi. Am gustat şi sunt normale. Nu sunt din alea umflate cu tot felul, dar ca să vedeţi că nu erau scumpe, cele de Kalamata, le aveau la 15 lei/kg, în toate părţile acestea fiind peste 20 de lei)
– macrou de 8,1 lei (mulţumesc Irinei de sfat) 900 g x 9 lei/kg
Nu am mai luat cereale, că m-au cam săturat.
Nu am mai luat cereale, că m-au cam săturat.
total: 31,60 lei
La Billa voi merge azi şi sper să nu mai fie ca săptămâna trecută cu oferta. Zic eu, că nu voi păţi la fel, pentru că de fapt, produsul principal este uleiul, din oferta de aici.
– 2 l de ulei x 5,89 lei
– 2 pâini
total: 13,78 lei
TOTAL PRODUSE: 45,38 lei
Din cei 15 lei disponibili pentru iarnă, am luat doar de 13,5 lei ştiucă. Nu cred că rămâne pentru iarnă, dar preţul de 11 lei/kg, mi s-a părut foarte bun. De aceea am renunţat la fasolea verde.
După cum se poate vedea, suma totală este chiar mai mică de 55 lei. A rezultat aşa, datorită faptului că de miercuri începe postul şi practic, diferenţa de 10 lei, este exact ce dădusem în plus la carne, în săptămânile precedente. Şi cred că iarăşi am luat prea multe legume. Din pepene, o parte voi duce şi la serviciu, ca să mâncăm cu cele două colege de alveolă. Săptămâna care a trecut am avut 3 kg de pepene galben, cantitate ce mi-a fost absolut suficientă. La câtă salată mănânc, chiar nu este cazul de mai mult de 3 kg de fructe.
Voi vedea ce mai fac cu cei 10 lei. Ar trebui să mai iau fasole, poate. Sau aş putea să mă premiez cumva, nu? Că-mi pare mie că aş merita, deşi m-am cam premiat cu cărţi de aproape 100 de lei. Cred că voi căuta o carte şi pentru Mihnea.
Meniul
Dimineaţa
– roşii cu brânză şi două felii de pâine prăjită
– ardei, castraveţi, brânză şi 1 felie pâine prăjită
– bruschete cu morcovi(mai am şi morcovi, am uitat să trec sus)
– bruschete cu morcovi(mai am şi morcovi, am uitat să trec sus)
– măsline cu roşii şi pâine prăjită
– mix de nuci şi sâmburi de caise
– mix de nuci şi sâmburi de caise
– salată de vinete cu pâine-2 zile
Nu prea mai am idei pentru micul-dejun, mai ales de post, aşa că dacă aveţi voi, lăsaţi-mi şi mie în comentarii. Pleeeese!
Nu prea mai am idei pentru micul-dejun, mai ales de post, aşa că dacă aveţi voi, lăsaţi-mi şi mie în comentarii. Pleeeese!
Prânz şi seara
– şniţel de porc cu piure de cartofi şi salată de roşii cu ardei. De data aceasta, obligat-forţat fac piureul!
– macrou la cuptor cu amestec de legume
– varză cu mămăguţă-2 zile
– varză cu mămăguţă-2 zile
– dovlecei umpluţi cu orez şi ciuperci-2 zile. Mai fac şi salată de vinete.
– salată de vinete şi salată din roşii, ardei, castraveţi, ceapă şi ciuperci crude. Plus ce îmi mai rămâne din zilele anterioare.
Desertul va fi pepenele roşu şi gemul de caise făcut în prima săptămâna(nu am terminat borcanul început).
Mihaela Dămăceanu
O săptămână frumoasă şi uşoară!
Esti perseverenta, bravo! Ma minunez cat de bine gospodaresti tu banii si nu pot decat sa te felicit!
Meniul suna grozav, poate ca ar fi fain sa pui si cateva fotografii cu garfuriile pregatite, asa ca sa ne lase gura apa de pofta!
Iti doresc sa ai o saptamana cat mai placuta!
Mulţumesc, Carmen! Mă străduiesc demult la capitolul acesta şi acum pot spune că mă declar mulţumită de progresele obţinute. Bună idee cu fotografiile. Cum îmi reajunge aparatul acasă, îţi urmez sfatul.
O săptămână frumoasă şi ţie!
Pentru micul dejul eu fac in post tot felul de paste, din linte, naut sau fasole, condimente mai mult sau mai putin, cu sau fara usturoi sau ceapa, cu verdeturi, etc. Mancam dimineata dar mai facem sendvisuri si in timpul zilei sau pt seara in loc de cina cu o salata alaturi. Mi se par mult mai sanatoase decat pateurile vegetale din comert si sunt si satioase. Pentru economie cand fierb lintea, nautul sau fasolea, fierb cate o cantitate mai amre si pastrez o parte in congelator pentru alta data sau pregatesc si un alt fel de mancare (o ciorba cu fasole sau mancarica de fasole sau linte / asta doar pt ca pe mine una nu ma deranjeaza daca mananc dimineata pate cu linte si la panz supa de linte)
Uite că am primit şi un răspuns şi încă foarte detaliat! Mulţumesc frumos de idee, o voi aplica de săptămâna următoare. Inclusiv congelarea că ajută mult când eşti pe fugă. Bine-ai venit pe blog şi te mai aşteptăm, cu drag. Doar să pui ce semnătură vrei tu, însă aceeaşi, ca să te pot recunoaşte. Sunt cam pe fugă, că trebuie să ajung la gară, să-mi primesc băieţii. Încă o dată, mulţumesc de vizită şi sfat! Un week-end frumos!
Citind articolul acesta mi-am adus aminte de relatia vanzator-cumparator din RO.
Nu trebuie sa te simti prost atunci cand comanzi cantitati mici.
Problema e la ei, nu la tine.
Aici unde stau acum un pachet de branza de 300-400g e considerat mare, maxi-pack, mezelurile se vand la pachete de la 80g la 200g (evident 200g e considerat maxi pack), carnatii se vand in pachete de 3-4 bucati (cam 15-20cm lungime) si tot asa. Si in pietele in aer liber, cumparatorii isi pastreaza obiceiul de a cumpara in cantitati mici, iar vanzatorii sunt foarte amabili si iti zambesc si la venire si la plecare. Deci inca o data: problema e la ei, nu la tine! 😀
Mi se pare fascinant cat de variat mananci intr-o saptamana! Si mi-ai facut pofta de varza calita 😀 Daca n-ar fi atat de cald, as incinge imediat cuptorul pentru o varza calita. Yummiiii!
Cat despre idei pentru micul dejun – eu in general nu mananc dimineata in timpul saptamanii de lucru, dar am avut o perioada in care obisnuiam sa beau dimineata un smoothie de fructe (suc de la o portocala + 1 pumnisor de fructe – ce aveam la dispozitie in ziua respectiva). Era super bun, imi dadea multa energie si pana la pranz nu simteam absolut deloc nevoia sa mananc. Nu stiu cum o iesi la pret insa, o sa incerc sa calculez 😀
Alte idei:
– paine cu unt si miere 😀
– omleta cu ceapa (+ sunca) (noi preparam asta doar in weekend sau in vacanta :)))
– ou fiert
– ou benedict pe paine prajita
Si aici se opresc ideile mele 😀
Neaţa' Puişor! Mă bucur să te revăd! Referitor la cantităţi, ştiu că ai dreptate. Dar ce să fac, că este greu să ignori feţele lor dezaprobatoare şi nemulţumite. Am văzut şi eu în străinătate, pe unde-am ajuns, cum este acolo. Au început şi la noi, încet-încetişor să se schimbe lucrurile în bine, în anumite privinţe. Când am fost la H&M erau numai tineri angajaţi, cu un comportament care era foarte departe de ce văzusem până acum, la noi. Se vedea de departe, că îi învăţaseră cum să vorbească şi să se poarte cu clienţii. Dar mai este drum de făcut până vor ajunge toţi să fie aşa. Chiar şi în piaţă, sunt şi oameni care ştiind să vorbească m-au făcut să revin, dar sunt şi mulţi la care nu mai trec niciodată.
Am încercat să mănânc variat şi mi-a ieşit. Cereale şi ouă avusesem în primele două săptămâni şi de aceea nu le-am mai introdus acum. Săptămâna ce urmează le reiau! Au venit aseară băieţii mei, ceva mai repede, ca să-mi facă o surpriză. Inutil să îţi spun că tot ce era în frigider, se va termina azi. Nu ştiu dacă ies în aceeaşi sumă/persoană şi în cazul lor, dar încerc săptămâna următoare şi vă povestesc.
Am să caut oul benedict, că sincer, nu ştiu cum este. Smoothie nu obişnuiesc să fac, pur şi simplu pentru că nu am obiceiul. Avantajele sunt evidente şi voi prelua ideea. Iar miere, chiar nu am mai cumpărat cam demult şi ar fi cazul, mai ales că am găsit şi o bloggeriţă care a descris atât de bine cum se face la ei, încât m-a convins că este naturală 100% şi o să iau de la ea. Îmi place şi ideea de a cumpăra de la o colegă de breaslă, să zic.
În omleta de sâmbătă sau duminică şi eu pun tot felul de legume, uneori şi puţin cartof tăiat mic, şi iese foarte bună.
Îţi mulţumesc frumos, pentru comentariul amănunţit, şi ştii că te mai aştept cu drag!
Ma bucur sa aud de schimbarile in bine din tara!
Am verificat acum reteta pentru ou benedict si mi-am dat seama ca am gresit. Ouale Benedict sunt mai complicate (ca numar de ingrediente) decat credeam – eu aveam in minte doar partea cu oul "prajit" in apa 😀
Sursa mea de inspiratie a fost aceasta (sectiunea For the perfect poached egg)
Astept cu interes rezultatele saptamanii urmatoare – si ca incadrare in buget, si ca idei de masa 😀
Foarte interesant Meniu! Si un blog frumos! O sa te urmaresc in continuare! Numai bine, Ana Maria
Mulţumesc frumos, Ana Maria! Bine-ai venit pe la noi şi te mai aşteptăm cu drag!