Cum mă plimbam eu ca Vodă prin lobodă în Piaţa Obor, cu capul ca girofarul şi ochii zburând la preţuri, mă izbeşte ideea! Zău că merită să meargă gospodina bloggeriţă prin Piaţa Obor. Câmd sunteţi în pană de idei, ştiţi de-acuma ce-i de făcut.
Aşadar, observam preţurile şi mă gândeam că ar trebui să iau şi de-aia, şi de-aia, că merită. Şi mi-a părut rău că nu am trecut mai des pe-acolo, şi în iunie, înainte de a începe meniul de 55 de lei. Că sunt multe ocazii, dar trec repede. Am ratat căpşunele, gemul de vişine, că pentru congelator s-a rezolvat la Botoşani, şi mazărea. Şi dacă săream câteva săptămâni din iulie, ratam şi acum destule.
Deci, ideea? Ce-ar fi dacă în fiecare lună aş nota pentru voi şi pentru mine, în anul următor, ce merită să cumpărăm în fiecare lună? Adică, să fac un fel de calendar al lunii, cu produsele care trebuie şi merită să fie luate, lunar. Nu ştiu prea bine cât vă va folosi vouă, dar sunt sigură că mie-mi va folosi. Că începe să mă lase memoria. Iar anul viitor, doar mă uit pe luna respectivă şi fac un buget mai corect pentru alimente. Dacă v-ar fi şi vouă de folos, vă rog să-mi spuneţi.
Şi pentru că de felul meu sunt plină de idei, din care o mare parte nu ştiu ce-au cu mine, dar fug şi le uit, de asta chiar mă apuc.
Şi vă spun de la ce am început. Mă duc în hala de peşte să mă uit de macrou. Dar ea era plină de ştiucă şi şalău. Nu că aş merge eu foarte des la peşte, dar parcă nu am mai văzut atâta ştiucă şi şalău, niciodată. Şi nici nu am mâncat foarte des, pentru că sunt peşti mai rari şi mai scumpi. Şi sănătoşi, pe deasupra. Astfel că nu este prea greu să deduci că ar fi o perioadă bună de cumpărat aceşti peşti, şi eventual de pus în congelator. Nu ştiu dacă vor mai scădea la preţ, că de-aceea am zis că ar fi bine de notat perioadele şi preţurile, dar ca să fiu sigură, am luat 1 kg şi ceva de ştiucă. Aşa am renunţat la fasole, că am zis că-i mai bună treaba cu ştiuca. Ş-apoi am tot căscat ochii, şi-am venit acasă, cu gândul să vă spun şi vouă.
– ştiuca era la preţuri între 11 lei şi 14 lei/kg, funcţie de mărime;
– şalăul era cam 19-20 lei, per kilogram fireşte, cam la toată lumea;
– păstrăvul 18,5 lei/kg, la fel, peste tot;
– carasul 7 lei, crapul parcă 10, macroul congelat 9 lei, dar ăştia sunt mai mereu;
– dorada era 30 lei/kg. Nu sunt sigură cum este în restul anului, dar parc-aş zice că mai mult.
Apoi, am fost la brânzeturi, chiar acolo lângă peşte, unde sunt ţăranii, dacă nu mă-nşel. Caşcaval de casă, scria, şi costa 24 lei/kg. Nu am luat dar mi-a părut un preţ bun. Brânza de oaie era între 15-22-23 lei/kg. Nu mă pricep cu brânza asta, deloc. Expertul casei lipseşte.
Ş-apoi în hala de legume-fructe. În sfârşit un loc al Pieţei Obor, ce arată civilizat. Ce mi-a atras atenţia?
– cătina era 12 lei/kg. Nu mai trec kilogramul ăsta de fiecare dată, că fac scurtă la mână. Vă anunţ, că voi pune toate preţurile pe kg, că doar de-aceea este unitate de măsură a masei. Şi gata cu el!
– afinele tot 12 lei
– zmeura între 15 şi 19 lei
– bamele de la 8 la 15 lei, n-am priceput după ce criterii că nu prea-mi plac. Dar sunt mulţi amatori şi nu am mai văzut bame ca acum, în piaţă. Adică, n-am prea văzut deloc.
– am văzut deja vinete la 1 leu, din care am şi luat, iar soacra mea mi-a spus, că acum ar fi mai albe, mai dulci, şi mai fără seminţe. De reţinut!
– celelalte legume, zic eu că nu dispar, şi le putem lua şi mai târziu.
– la capitolul fructe obişnuite, am remarcat prunele cu 2-3 lei, dar mai mult cu 3, şi au apărut şi piersicile, între 2,5 şi 4,5 lei. Sigur vor mai fi, şi nu cred că sunt de luat acum. Caisele erau deja cam 5 lei peste tot. Acum două săptămâni când am făcut gemul am luat cu 3 lei.
Şi cam atât, şi-am încheiat-o pe săptămâna aceasta cu mâncarea şi preţurile.
Legume şi fructe multe vă rog să consumaţi şi azi, dar de mâine şi mai multe!
Mihaela Dămăceanu
Nu pot sa nu remarc ca la Obor piata e mai scumpa (cu putin) decat la aprozarul de la coltul blocului meu. La peste nu stiu sa spun, dar noi sigur il gasim mai ieftin pe aici, mai ales daca cunosti vreun pescar si nu il iei din magazin. Asta-i avantajul oraselor mai mici 🙂
Îmi dau seama că mai am încă un motiv de adăugat la autoinvitaţia de ieri. Şi ai făcut comparaţia cu aprozarul şi nu cu piaţa, iar în Bucureşti, acesta este unul din cele mai ieftine locuri de făcut cumpărături. Poate doar Pieţele din Rahova sau Berceni să fie ceva mai jos.
Eu nu ştiu cum să comentez aici, pentru că la mine piaţa este în grădină şi produsele sunt mereu proaspete şi din belşug. Numai până acum am făcut trei ture puternice de bulion, am băgat ardei gras opărit (undit) la congelator şi urmează la copt ardeiul capia. Ceapa deja e la lădiţe (a rămas cea de apă nescoasă încă) şi prunele sunt în pârgă. De aia zic că nu ştiu cum să comentez când vine vorba despre piaţă.
Zi cu spor în cele bune, Mihaela!
Mihaelqa, ce draga imi esti tu si cum scrii exact ce ma intereseaza pe mine! Vinete cu 1 leu zici? Si erau mici mititele, ca eu la Piata Sudului numai din astea, maxim 10 cm am vazut la un leu. Chiar ma intereseaza.
Gospodina mea, spune-mi, te rog, ai fost vreodata la Piata de Gros? I*ntreb pentru ca eu vreau s ma duc sambata si mi=as dori sa nu fie ca la pomul laudat, mai strang si eu niste informatii. Tot la piata sudului in weekend ( cand teoretic preturile sunt mai mari) am vazut prune foarte coapte si bune de gem cu 2.5 lei. Crezi ca mai scad? Caq as pune-o de-un gem….A, si am citit la Ioana (Greenleafy), nu stiu daca o citesti, despre dulceata de pepene galben si weekendul asta as face o incercare. Ai incercat? As fi curioasa sa mai strang pareri.
Sa ai o zi minunata!
Păi nu este doar despre piaţă că implicit m-am gândit şi la ce merită să punem pentru iarnă. Şi deja ne-aţi spus ce aţi făcut. Ceapa o ţineţi în beci sau merge şi într-o cămară de bloc? Ardeiul capia copt este una din salatele mele preferate. Îl faceţi de-acum, pentru iarnă, nu?
S-aveţi spor, la câtă treabă este cu gradiniţa aceea minunată!
Mulţumesc, Dănuţă şi să ştii că sentimentul este reciproc. Da, cu 1 leu, dar erau doar vreo trei care aveau la acest preţ. Restul vindeau cu 1,5. Şi nu erau deloc mici, ci dimpotrivă soiul ăla mare cât capul meu, aproape. Prima dată am văzut vinete aşa de mari, anul trecut şi am tot interogat vânzătoarea, care m-a convins să încerc. Şi mi-au plăcut să ştii. Una are 1 kg. Serios.
Nu, gospodina mea, nu am fost la Piaţa de Gros deşi vroiam. Să-mi spui şi mie ce găseşti. Eu zic că prunele ar mai putea scădea puţin, că abia au început să se coacă. Pe de altă parte, trec repede fructele. Dulceaţă de pepene galben? Nu am făcut. Merg să văd!
O zi minunată, şi ţie!
Hai ca uite, promit sa scriu sambata sau duminica despre Piata de Gros.
Am vazut vinetele alea mari, dar ma feream de ele, ma gandeam ca nu ajung sa le coc bine, adica sa se partunda suficient, pe tava, tocmai din cauza marimii. Dar daca spui tu, am sa incerc. Numai sa vad la ce pret le gasesc, ca asa ma hotarasem, sa pun de o partida masiva de copt in momentul in care ajung un leu kg.
Tinem legatura, evident!! 😉
Anul trecut le-am copt pe grătar, la curte. Evident că ţinem legătura!!! :))
Ceapa o ţinem în pod, are nevoie de un mediu uscat, se păstrează minunat. Ardei coacem toată vara, o parte îl folosim acum (mai ales că începe postul de mâine) cealaltă parte băgată la borcane ori la congelator. Mai târziu, spre sfârşitul lui august începem cu zacusca, cu compoturile şi gemurile de prune.
Aveţi o gospodărie superorganizată, părinte. Întreba Dana dacă să facă gemul de prune acum. şi uite că i-aţi dat răspunsul! Mulţumim! Voi lua şi eu puţină ceapă, pentru cămară, că şi acolo este uscat.
Multumesc, Parinte, deci…mai stau cu gemul de prune. O sa rama numai la cel de pepene galben.
In Berceni, nu, sigur nu e mai jos ca vulturesc pe acolo de doua ori pe saptamana. 😉 Iuliana, nu imi vine sa cred ce aud..
Mi se par f. bune preţurile în piaţa Obor. Comparativ cu pieţele din Alba Iulia, Deva şi alte oraşe în care-am stat. Referitor la piaţa Rahova, am locuit şi în sect. 5 câţiva ani, sunt cam aceleaşi preţuri.
Fructele de pădure oricum sunt scumpe aproape peste tot. Ce-mi place în Obor e că mereu găsesc diverse mai ieftine decât în supermarket, de ex. avocado la 2 lei şi nu numai.
Ai uitat fasolea păstăi, că tot e sezonul. Dovleceii erau 1 leu acum vreo 2 săpt. când am luat ultima dată. Bamele nu-mi plac nici mie.
Din hala veche evit să cumpăr ceva, nu-mi place cum arată. De fapt n-am intrat în ultimii 2 ani pe-acolo, nu ştiu dacă s-a schimbat ceva între timp. Vezi că mai e un magazin de peşte în hala nouă, la etaj, am cumpărat în iarnă de câteva ori de-acolo. Vara luăm din Mega congelat, că e prea cald…
Eu pun la congelator şi din piaţă, dar şi din grădina părinţilor. În weekend a fost mama la noi şi ne-a adus multe fructe şi legume. Am profitat şi mi-am cam umplut congelatorul. Ai mei nu vin des că e distanţa mult prea mare şi n-au maşină, iar mama şi lucrează, dar trimit pachete cu autocarul când pot. Cu legume/fructe culese în dimineaţa respectivă.
Părerea mea e că multe legume/fructe din piaţă sunt mai ok decât cele din supermarket. În piaţă dacă ai răbdare să treci pe la diverse tarabe găseşti şi legume imprefecte şi cu gust (acuma că au şi chimicale asta e…). Am deviat de la discuţie, scuze. 🙂 Te pup!
Adelina, draga mea, când am trecut pe lângă Orient Bazar, pe cuvânt că m-am gândit la tine. O să mă uit la magazinul de peşte din hala nouă, că cea veche arată aşa ca întotdeauna, adică groaznic. Doar că am selectat două magazinuţe supertestate şi iau doar de acolo. Peştele era tot ţinut pe gheaţă. Sper să fie în regulă.
Observ că ai locuit în câteva locuri bune. Nici la Călăraşi şi Botoşani nu este o foarte mare diferenţă la toate produsele. Dar la câteva, este. Eu mă gândeam că în Ardeal sunt ceva mai scumpe, dar uite că nu!
Am fost cu mâncarea până acum, iar vinetele s-au copt cam greu. Avea dreptate Dana! Ce dacă ai deviat.
O seară bună şi te pup şi eu!
Păi sunt mai scumpe, cel puțin în Deva. De aceea specificam în comentariu, în Obor mi se par mai accesibile ca preț. Mama când vine la noi mereu se miră de prețul diverselor legume comparativ cu cele din piețele din Deva. În Alba nu prea mai știu acum, dar îmi mai spune soră-mea una-ala când apucăm să vorbim și de mâncare. 🙂
În Rahova, în schimb, cam aceleași prețuri. În Brașov parcă erau mai scumpe legumele și fructele (am locuit și în Bv. o perioadă…). Noapte bună! 🙂
Orient Bazarul e fain, dar îmi place mai mult celălalt magazin de la etaj: Farmacia cu plante. Cumpărăm mai multe produse de aici.
Am înţeles eu anapoda. Ai locuit în ceva locuri, nu glumă! Braşovul a fost mereu mai scump la legume. Mă voi uita şi eu după Farmacia cu plante. O zi frumoasă!