Astăzi deviem cu totul de la subiectele obişnuite ale acestui blog şi de la lumea aşa zis normală pentru a intra în lumea viselor. Dar să vedem de unde am pornit cu deviaţia. Vă spuneam că am avut o săptămână ceva mai grea. Modul meu de a trece peste acestea, de relaxare poate, este prin vis. Acuma, e drept că nu ştiu cât de bine este, dar asta este. Aşa că începusem să învârt în cap idei şi vise şi apoi vine provocarea cu leapşa. Pe două căi. Răspund eu, frumos şi conştiincios, şi apoi trec la citirea celor pe care, la rândul meu i-am provocat.
Şi ce să vezi?
Mai sunt şi alţii.
Că e normal, că doar nu oi deţine eu monopolul visatului în lume.
Şi aşa, pur şi simplu, scriu o constatare pe blogul Iulianei despre prezenţa căsuţei la ţară, în visele multor bloggeri. Cum, Iuliana e mereu pe fază şi cum nu ştiu câte coincidenţe ne leagă, imediat prinde idee din zbor şi merge cu ea mai departe, propunând „un sat al bloggerilor, sau hai, măcar o uliţă.”
Ei, vă daţi voi seama acum, că atâta mi-a trebuit mie, ca să nu mai scap de ideea aceasta, toaaaată ziulica de ieri. Bineînţeles, printre treburi şi programe. Culmea coincidenţei, că satul cu lumea lui şi orăşenii mutaţi la sate, fuseseră preocupările lecturilor mele de săptămâna trecută. Tot printre gânduri, şi rânduri, şi treburi, şi programe…
Dar un sat al bloggerilor, dragii mei, este o idee excelentă, o idee pe care nu am mai găsit-o, o idee care nu mă lasă în pace, până nu îi dau drumul din cap. Deci, trebuia să vă scriu.
Aşadar, am tot învârtit-o eu pe toate feţele. Bine, ştiu că acum zâmbiţi, dar în ciuda faptului că pare un vis, unul frumos, e adevărat, pare şi foarte practic, după ce trece faza cu zâmbitul.
Da, da! Şi ştiţi de ce?
Pentru că, ajungând noi la o anumită vârstă, adică la o vârstă în care trebuie să devii un sprijin pentru părinţi şi începi să te gândeşti că va veni şi bătrâneţea ta, de câţiva ani încoace, tot observam un lucru. Observam cât de greu devine în oraşele mari şi foarte mari, să te poţi ocupa aşa cum ar trebui de părinţi, în perioada în care au cea mai mare nevoie de copii, adică la bătrâneţe. Observam cum viaţa în oraşele mari, nu lasă foarte mult timp pentru dragii părinţi aflaţi în nevoie, vedeam şi auzeam diverse poveşti despre faptul că puterea şi forţa copiilor este limitată şi erau nevoiţi să apeleze la ajutor. Iar ajutoarele nu numai că sunt foarte scumpe, dar se şi găsesc foarte greu. Şi când răsuflau oamenii uşuraţi că au găsit, aveau surpriza să vadă că nu prea au rezolvat, pentru că aceştia repede îi părăseau, din motive de muncă prea grea sau datorită dificultăţii bătrânilor de a accepta în propria casă, prezenţa străinilor. Şi chiar este greu. De aceea au apărut o mulţime de spitale pentru bătrâni, mă rog, nu chiar spitale ci case în care sunt îngrijiţi, ca să nu spun azil, că este un cuvânt care nouă românilor, ne trezeşte fiori de revoltă şi protest. Şi deci, au apărut. Că era o nevoie neacoperită la noi şi trebuiau să apară. Dar ştiţi cât costă, nu? Şi mai ştim cât de mult doresc bătrânii noştri să nu fie duşi în acele locuri şi să rămână în casa lor.
Personal, încerc de mult să mă obişnuiesc cu ideea că la bătrâneţe este foarte posibil să ajung într-un asemenea loc şi să nu mai resping cu vehemenţă această variantă. Nu ştiu de unde atâta respingere la noi, pentru că ideea este practică. Dar prea sună a abandon.
Şi mă mai gândeam eu, de ce oare nu or apărea şi la noi, comunităţi speciale pentru bătrâni, aşa cum sunt în State şi nu numai. Locuri unde se vând case sau apartamente pentru bătrâni. Locuri unde eşti şi în casa ta, dar ai şi tot ajutorul necesar, la dispoziţie.
Ei, toate aceste întrebări, nu îmi dădeau mie pace, în ziua de ieri.
Şi deci, satul bloggerilor sau uliţa lor, ar putea fi mai mult decât o utopie, mai mult decât un simplu vis.
Ar putea fi un răspuns şi frumos dar şi practic, la aceste noi probleme ale situaţiei bâtrânilor din vremurile pe care le trăim. Probleme care acum 15-20 de ani nu erau atât de acute, când nici un român cu mintea întreagă, nu îşi ducea părinţii la azil.
Mihaela Dămăceanu
Ei, asta cu bătrâneţea şi azilul e o întreagă temă de discuţie, nu prea veselă.
Dar uliţa bloggerilor mi-o imaginam aşa, cu multe căsuţe mici, fiecare cu bloggerul ei. Cum să zic, mai mult ca pe o tabără de creaţie, cum sunt cele pentru scriitori sau pictori 🙂 Şi sa vezi cum fiecare casă seamnănă cu blogul bloggerului (sic!), una mai cu floricele, alta cu multe pisici, alta mai sobră, alta plină de reclame şi tot aşa :))
Păi exact la fel mi-l imaginez şi eu. Am vrut însă să subliniez şi partea practică, că există şi aceasta chiar dacă este tristă. E adevărat că am pornit cu o idee veselă în cap şi am deviat spre gravitate dar chiar ar fi frumos. Şi mă rog, i-am zis satul bloggerilor, dar au loc orice doritori de comunitate mică şi drăguţă.
Mihaela un lucru care imi place aici in Ardeal este ca au grija si isi protejeaza batranii. Am colege care stau in aceeasi curte cu bunicii si parintii. E adevarat ca in marile orase lucrurile stau altfel, lumea e mai distanta, mereu pe fuga. Eu totusi cred ca si copii nostri vor fi mai tarziu alaturi de noi. Cat despre satul bloggerilor e o idee interesanta pe care avem timp sa o mai dezbatem pana la batranete…..
Aşa este Dana, avem timp! Că tot îţi este dor de Bucureşti(ţi-am scris şi eu astăzi, dar nu am putut publica comentariul), aici este cel mai greu cu bătrâneţea, că niciodată nu-ţi ajunge timpul.
prietena mea si cu mine discutam de ani buni ca azilul ne asteapta, neavand copii nici una din noi. daca a ta nora n-o sa te vrea, te luam cu noi la azil si o sa fim niste babute cool.
Bâbuţe cool de la azil. Am râs bine dis de dimineaţă. Şi treaba cu nora este, intr-adevăr, o problemă mare. Dar noi vom fi băbuţele cool…
batranii de azi sunt parintii de ieri, care si-au crescut copiii fara Dumnezeu, le-au hranit egoismul, dorinta de a fi ei bine fara sa le pese de ceilalti,sa puna pret pe bani nu pe oameni,n-au cultivat unitatea familiei, placerea de a sta impreuna, de a munci impreuna, de a se iubi si rabda unii pe altii, samd. Si primii care culeg roadele acestei educatii sunt chiar ei, parintii- ajung in situatia de a fi "in plus".
Nu sunt de acord, Martha. Ar putea fi o explicaţie pentru anumite situaţii punctuale, dar nu pot generaliza această părere. Explicaţia îmi pare mai mult legată de modul de viaţă de acum, impus de ritmul prea alert al marilor oraşe şi de multitudinea sarcinilor şi obligaţiilor vieţii de azi. Nu pot generaliza o asemenea părere despre părinţii noştri. Doar eu, cunosc o mulţime care nu şi-au crescut copiii aşa. Problema este foarte complexă şi nu există o singură explicaţie la ea. Este adevărat că există şi cazurile pe care descrii tu, dar repet că erau punctuale.
intradevar, problema este complexa…si situatiile sunt diferite.Totusi, eu nu vad nici comunitatea de batrani ca ceva de dorit, pana la urma e tot un fel de azil deghizat.Cel putin eu una vreau sa imbatranesc langa familia mea, daca da Dumnezeu sa apuc-nu departe de ei.
Da, acesta este un aspect foarte important. Noi am plecat din oraşele noastre iar acum părinţii noştri nu vor să părăsească locul unde au trăit o viaţă. Poate că şi copilul meu va pleca în altă parte. Cine ştie cum o mai fi. Şi mie mi-ar plăcea lângă copil, dar după cum văd eu lumea de azi, nu ştiu cum şi unde va fi el. Aşa că mă obişnuiesc mai uşor cu ideea unei căsuţe la ţară, cu oameni cu aceleaşi preocupări în jur, decât cu azilul. Dar fiecare cu propriile păreri şi impresii. Suntem foarte diferiţi.
E o problema si asta, sa stii, Mihaela! Uite, noi ne-am luat angajamentul sa avem grija de parintii lui Dani la batranete, si chiar facem tot ce putem. Iar ei si-au luat angajamentul sa aiba grija sa bunica (bunica paterna a sotului). Sincer, si lor le-ar placea o batranete mai linistita (batranica, bunica sotului, e cam dificila), dar si mie mi-ar placea sa locuiesc fara socrii. De avut grija de ei, insa, nici nu se pune problema sa nu avem. Deocamdata lucrurile stau bine, ei sunt independeti si au masina si sunt fericiti la tara. Si iti spun, socrii mei sunt niste oameni minunati, discreti, care nu m-au suparat niciodata cu nimic intentionat. Adevarul e ca in Europa de Est lucrurile stau cu totul diferit de Statele Unite- acolo copiii devin independeti mai repede si intr-un grad mai inalt, pe cand aici parintii sunt "closti" mai multa vreme. PE de alta parte, acolo parintii sunt mai singuri la batranete. Eu nici nu stiu cum mi-ar placea mai mult…in mod sigur sa fiu independenta, la casa mea, dar sa am acces si la nepoti 🙂
Asta vreau să spun şi eu Ralu. Nu ne place să ne gândim, dar bătrâneţea este foarte grea. Şi cum o dai, tot nu ştii cum este mai bine. Cât am stat noi la Botoşani, cu bunica lui Mihai, ea săraca ar fi vrut să stăm tot timpul cu ea de vorbă. A fost o femeie extraordinară şi mi-a fost tare dragă, dar cine poate sta non stop lângă cineva, când nu este urgenţă. Noi eram în aceeaşi casă, şi eu treceam de 3 ori pe zi pe la ea, iar Mihai de vreo 5-6. Când era bine vreau să spun. Dar ea sărăcuţa se plictisea. Acolo nu există noţiunea de azil, dar în Bucureşti este trist. Oamenii chiar nu pot trece de 8 ori pe zi, pe la părinţi/bunici. Şi când i-au luat cu ei acasă, tot nu a fost bine. Iar azilul, deşi încerc să mă obişnuiesc, tot fiori mă trec. De aceea zic, că oricum este o perioadă a vieţii grea de tot, când părinţii nu mai pot. Şi ţi se rupe sufletul!