– Ce ai făcut azi la şcoală?
– Bine !
Acesta era răspunsul sec, pe care îl primeam de la Mihnea anul trecut, de fiecare dată când puneam această întrebare. Adică la ora 12,10 cănd îl luam de la şcoală. Într-o discuţie cu o colegă care are copil de douăzeci şi ceva de ani–băiat, îmi spunea că a auzit această replică timp de vreo 10 ani de şcoală. Mai departe nu s-a mai întâmplat, pentru că a renunţat să mai întrebe.
M-am întrebat de multe ori cum să tratăm problema. Am găsit câteva explicaţii şi metode de a contracara lipsa de comunicare, dar nu pot spune că de fiecare dată obţin informaţii de la Mihnea. Poate că şi noi devenim cicălitori uneori, poate îi întrebăm prea multe, sau poate vrem să ştim tot ce fac şi ei nu vor. Poate că ar trebui să le respectăm intimitatea, care oricum apare odată cu creşterea.
Dar unele lucruri sunt importante şi trebuie să încercăm să ne menţinem comunicarea cu ei, tocmai pentru a evita, sau diminua, adversităţile adolescenţei.
Acordând puţin mai multă atenţie problemei, am conştientizat câteva greşeli şi câteva modalităţi de a comunica mai bine cu Mihnea. Chiar dacă nu le aplic pe toate, şi nici mereu, am câteva idei experimentate, legate de comunicarea mai bună cu copiii:
– Alegeţi întrebări specifice şi exacte, nu generale ca cea de mai sus. Mintea copilului(şi nu doar a lui) se blochează la întrebări atât de generale. Exemple specifice, cu care am avut mult mai mult ecou au fost: Ai răspuns astăzi la ora de matematică/română? A corectat doamna învăţătoare tema la…..? Ai ieşit la tablă? Te-a certat doamna astăzi? Ce joc aţi făcut la educaţie fizică. Nu aşa, ca la interogatoriu cum sună acum şi nu toate odată. Sunt doar exemple cu care am izbutit să primesc răspunsuri;
– Alegeţi bine momentul în care puneţi aceste întrebări. Încercarea mea de discuţie, povestită la începutul postării, se derula la ieşirea de la şcoală. Nu este momentul potrivit, copilul fiind sătul atunci, de atâta şcoală. În plus, el mergea spre casă, cu o fetiţă pe care o plăcea şi cu atât mai mult nu îi era mintea la discuţia cu mine, despre un atât de „interesant” subiect. Seara la culcare, sau într-un moment de relaxare, aflu mult mai multe informaţii, decât pe drumul spre casă;
– Nu îl certaţi când vă povesteşte situaţii sau întâmplări cu care nu sunteţi de acord;
– Daţi exemple personale din viaţa voastră de elev, despre momente mai dificile şi cum aţi reuşit să le gestionaţi. De câte ori îi povestim cum rezolvam noi anumite probleme similare, Mihnea este foarte interesat;
– Abţineţi-vă să îi cicăliţi continuu, lăsaţi–i să se mai lovească şi singuri de mici probleme. Greu îmi este uneori să respect această regulă, dar alteori reuşesc, şi este mai bine;
– Gasiţi timp să vă puneţi la mintea lor şi să vă jucaţi cu ei. La noi în casă, acest lucru îi reuşeşte mult mai bine, soţului meu;
– Povestiţi–le amintiri din copilaria voastră. De la o anumită vârsta, încep să le placă foarte mult;
– Învăţaţi împreună cu ei, ceva ce aţi dorit învăţaţi, dar nu aţi reuşit până acum. Pentru mine, mă gândeam la desen sau limba germană.
Mihaela Dămăceanu
Doamne ce coincidență, eu aseară am încercat să redau un dialog dintre mine și Claudiu după scoală în care răspunsurile sunt bine, nu, nu știu. Eu având fata mai mare și fără probleme de comunicare de genul ăsta am crezut că eu am probleme cu el, dar mai discutând cu alte mămici am văzut că la majoritatea băieților aceasta e situația.
Mulțumesc pentru idei am să le pun și eu în aplicare.
'Neaţa, Dănuţa! Da, aşa se pare, că băieţii sunt un pic diferiţi şi cel puţin la anumite capitole, este ceva mai greu cu ei. Tu ai şi fată şi băiat, deci poţi să ne povesteşti mai bine. Eu până şi la soţul meu observ diferenţa faţă de mine, când vorbim cu mamele. Cu Mihnea am aplicat cele scrise şi uneori îmi iese comunicarea. Altădată, tot nu izbutesc. Şi este încă mic! O zi frumoasă!
Confirm si eu ca baietii sunt mai putin comunicativi. Cand sunt mai micuti, tot mai reusesti sa-i tragi de limba mai pe dupa visin, asa, folosind diverse subterfugii. Dar cand cresc, in perioada pubertatii mai ales, parca-s spioni, frate, nimic nu mai scoti de la ei :))
Abia prin clasa a X-a, a XI-a ne-am mai apropiat si am reusit sa-l fac sa inteleaga ca pana la urma eu sunt cea mai buna prietena pe care ar putea s-o aiba vreodata. Acum vorbim vrute si nevrute, dar tot sunt niste limite peste care nu ma lasa sa trec.
Mulţumesc Iuliana, pentru părerile şi sfaturile tale! Îmi sunt de mare ajutor, ştiind că tu ai trecut cu brio, prin etapele pe care noi abea acum le parcurgem şi ai o relaţie foarte frumoasă cu băiatul tău. Mă străduiesc cât pot să rămân "prietenă" cu Mihnea, dar ştiu că în perioada adolescenţei va fi mult mai greu. Poate ne povesteşti odată, cum l-ai făcut să înţeleagă că tu eşti cea mai bună prietenă. Sunt sigură că doar prin comportamentul tău de părinte, copilul poate să şi creadă acest lucru. Că noi toţi ne dorim să le fim şi prieteni, dar ei nu prea vor să ne vadă aşa. Au impresia că nu îi înţelegem deloc. Mă refer la dificila adolescenţă, pe care am avut timp destul să o observ la copiii prietenilor şi colegilor.
Da. Subscriu. :))))
Aceeasi "problema" intampin si eu cu Alexutul meu dulce. Dar nu intotdeauna, deoarece firea lui naturala este foarte comunicativa. Uneori ma intreb cand respira…:)))))))
Deci nu pot decat sa realizez inca o data, ca momentul abordarii conteaza foarte mult. Ca orice altceva in viata…
Mihaela, multumesc mult pentru idei, am sa le aplic si eu cu zmeii mei, cu cea mai mare incredere. Sunt constienta ca in viata sunt multe momente, pentru care acum, nu suntem inca gata. Dar instinctul matern/patern intotdeauna ne ghideaza spre calea cea mai optima pentru puiutul/puiutii nostrii la momentul oportun.
Putem citi carti peste carti despre cum sa fii un parinte model, dar pana la urma descoperim cu mare placere chair, ca in cele mai multe momente dintre noi si urmasii nostrii, instinctul este cel care ne ghideaza.
Ca intotdeauna, cu mare placere citesc randurile tale si gasesc ca sunt parca scoase la indigo din agenda mea personala. Acum ca ma uit mai bine, imi lipseste. Nu cumva este la tine? :)))
Pupici si imbratisari,chiar daca mai rar,
aceeasi Ramona xx
Draga mea dragă, oricând îţi permite timpul acesta, pe care şi eu îl percep ca fiind din ce în ce mai scurt, vizita, comentariul şi rezonanţa dintre noi, este întotdeauna o bucurie pentru mine. Cel mai frumos rezultat al muncii noastre pe acest blog, este această comunicare cu voi şi bucuria de a fi creat o micuţă comunitate, în care gândurile şi ideile mele, găsesc un neaşteptat ecou.
Datorită acestei interacţiuni, găsesc puterea de a mă trezi cu noaptea-n cap şi de a aduna ideile, pentru a le pune pe "hârtie". Nimic nu este nou sub soare, ele plutesc în eter, eu doar încerc să le centralizez. Poate că nu toţi gândim la fel, dar uite că am strâns aici, un grup care are aceleaşi idei şi taare îmi creşte sufletul de drag.
Ai perfectă dreptate, cu cărţile şi instinctul matern/patern. Sunt bune şi cărţile, că nimeni nu le ştie pe toate, dar de multe ori, acel instict sau bun-simţ al părintelui, te ajută să găseşti cea mai bună cale şi soluţie pentru puii tăi.
Am împrumutat agenda ta, dar ţi-o trimit înapoi pentru completări.
Vă îmbrăţişăm şi noi cu mult drag,
P.S. Nu ştiu dacă ai citit postarea de luni, unde am folosit o expresie "furată" de la tine, mai demult.