Tot citind eu la prietenele mele Iulia şi Iuliana aveam această idee în cap, dar nu eram foarte hotărâtă. Pe la începutul lui decembrie, când am descoperit frumosul blog al Irinei, îmi vine brusc hotărârea de a încerca şi eu un meniu săptămânal. Zis şi făcut! Treabă multă şi scotoceală prin reţete. Merg şi mai departe, şi fac lista cumpărăturilor şi mai calculez costul săptămânal al ingredientelor. Pentru că era în post, chiar a ieşit foarte economic. Era o încercare doar pentru noi. Bine că nu mi-a trecut prin cap să îl public, pentru că atunci când au postat fetele, am constatat o foarte mare scăpare. Era o săptămână cu cinci dezlegări la peşte şi eu făcusem meniul de post fără a consulta calendarul, dacă este posibil aşa ceva. Dar uite că a fost, şi aşa învaţă omul! Din greşeli.
Aproape am izbutit să ţinem post, toţi trei. Cu o mică excepţie de Sfântul Nicolae, când mititelul nostru nu a rezistat la atâtea dulciuri primite. Oricum, lui nu îi impusesem post. A vrut singurel să participe.
Cu toate greşelile oricărui început, mi-a plăcut organizarea aceasta şi vrem să reluăm experienţa.
Mă duc, deci, să iau calendarul şi purced la treabă. Nu este harţi, nici miercuri, nici vineri.
LUNI
dimineaţă
pâine, unt, brânză, ceai
prânz
salată orientală
piept de pui la grătar, salată de varză cu mărar
piept de pui la grătar, salată de varză cu mărar
MARŢI
dimineaţă
omletă, salată de varză
prânz
ciorbiţă de legume
pilaf cu pui
MIERCURI
dimineaţă
zacuscă cu pâine, ceai
prânz
ciorbiţă de legume
paste cu ciuperci
JOI
dimineaţă
cereale cu iaurt
prânz
grătar de peşte cu cartofi natur
salată de crudităţi(morcovi, ţelină, mere)
VINERI
dimineaţă
fulgi de cereale cu măr ras şi stafide
prânz
mâncare de mazăre
salată de ardei copţi
SÂMBĂTĂ
dimineaţă
ouă ochiuri cu pâine şi caşcaval
prânz
piftie de curcan
friptură de porc cu cartofi la cuptor
salată de sfeclă
Pentru ziua de duminică nu planific nimic, ca să fie şi ceva pentru cheful de moment. Am scris prânz, dar de fapt, aceasta este masa principală a zilei, care se serveşte pe la 17,30-18,00 când revin de la serviciu. Voi încerca să fac 6 porţii, trei la masa principală şi trei pentru a două zi la adevăratul prânz. Eu voi lua în casoletă, băieţii mănâncă acasă.
De data aceasta, nu mai fac şi lista, ca să o luăm treptat, să vedem greşelile de pe parcurs. O parte din cele necesare sunt deja în casă şi restul voi cumpăra marţi.
Mihaela Dămăceanu
Buna Mihaela,
Foarte util meniul tau. Sunt idei care pot fi avute in vedere.
Constat ca ai incercat sa fie cat mai diversificat.
Felicitari
Pofta Buna,
Lili
Bună draga mea şi La Mulţi Ani şi te aştept! Aşa este, am încercat să îl fac diversificat, să cuprind alimente din toate grupele. Sper să reuşim să ne ţinem de el! Uite acum, mă duc la bucătărie! Pup!
Si eu tot ma lupt cu meniul, problema cea mare fiind ca nu am un program fix, adica in unele zile am mai mult timp de gatit, in altele mai putin si niciodata nu stiu cat timp voi avea pt gatit a doua zi. Dar de aceea am la indemana 2-3 retete uktra rapide, pt cand nu am timp de altceva: paste cu ton si legume mexicane, tortelini cumparati si cu sos de casa, si la o adica merge si un piure cu un ou prajit/ fiert pe apa.
E bine ca iti lasi loc sa fii flexibila, pt ca asa nu e prea strict dintr-o data!
Aa.
Bine ai venit pe blog şi îţi mulţumesc pentru comentariu. Sunt două idei foarte bune, de care voi ţine cont. Şi eu am mereu în casă, paste, ouă, cartofi, orez. Tortelini chiar nu am mai luat de mult. Voi încerca să pun şi zile cu reţete ultrarapide, de fapt am încercat şi acum. Dificultatea cea mai mare îmi vine de la gătitul zilnic. Referitor la flexibilitate, poate că ar trebui să las şi sâmbăta liberă, cum face şi Iulia. Voi mai adapta pe parcurs. Mulţumesc încă o dată şi îţi urez un an în care să ţi se îndeplinească toate dorinţele şi să fii sănătoasă! Cu drag, că ne cunoaştem de la Iulia