Sâmbăta am făcut meniul săptămânii în curs şi duminică am fost la cumpărături. Înarmaţi cu lista şi cu catalogul de reduceri, am reuşit să cumpărăm aproape tot ce ne trebuie pentru această săptămână şi să umplem căruciorul. Mă uitam cu uimire la mormanul de produse şi l-am întrebat pe Mihai dacă îşi aminteşte cât cheltuiam acum câţiva ani, pe cumpărături similare. Eu ştiu foarte clar, că în 2009, la volumul de produse luat acum, plăteam dublu. Alte vremuri de, dar nu pot spune că îmi pare rău, că acum plătim jumătate, pe o mâncare mai sănătoasă decât atunci. M-am gândit să vă povestesc şi vouă ce am făcut, chiar dacă nu sunt lucruri pe care să nu le cunoaşteţi. Poate că, un exemplu în plus şi concentrarea într-un singur loc a mai multor paşi de făcut, ar putea fi de ajutor. Nevoia a fost cea care ne-a determinat să aplicăm cele de mai jos, căci de multe ori, este factorul mobilizator al vieţii. Nu au fost paşi făcuţi dintr-o dată. Schimbarea s-a produs treptat, aşa cum spuneam, în trei ani. Încet-încet am schimbat obiceiurile alimentare şi am obţinut pe lângă economia importantă şi un stil mai sănătos de alimentaţie. Tot ceea ce vedeţi în poză, a costat 230 lei, incluzând şi două produse nealimentare, tot la ofertă. Nu mai erau dovlecei şi nu am luat toată pâinea. Eu tot am scris că reuşeam să ne încadrăm în 220 lei-săptămânal, dar Mihai mi-a spus că mai cumpără el, câte una-alta, deci ar trebui să mai adaugăm 20-30 lei. Aceasta înseamnă, că totalul real este 250 lei-săptămânal, adică fix jumătate din ce era în 2009, fără să ţin cont de inflaţie, care a fost destul de mare în perioada respectivă, mai ales la alimente. Mulţi din paşii pe care i-am urmat au fost discutaţi şi analizaţi la Iulia.
Deci, ce am făcut?
1. Am eliminat total mesele în oraş, lucru pe care parţial îl regret, dar vă spuneam că nevoia ne conduce.
2. Am eliminat mesele de bufetul instituţiei, venind frumos cu pacheţelul în geantă. O schimbare pe care am realizat-o cu un efort de câteva săptămâni.
3. Am eliminat complet orice suc din comerţ şi am trecut la ceaiuri.
4. Am diminuat considerabil cantitatea de carne. Mihai ţine mai mereu regim şi consumă foarte multe fructe. De aceea, în mormanul din cărucior erau 3,6 kg de carne şi 8 kg de fructe(mere, portocale, banane). Aici, ne ajută şi cele două zile de post, una din cele mai recente schimbări(decembrie). În general, iau doar pui întreg, din care extrag pieptul pentru un alt fel de mâncare. Săptămâna aceasta era ofertă la piept dezosat(14,5 lei/kg) şi am luat 650g. Cu economia obţinută, îmi permit şi puţin peşte, care aprope devine un lux în România. Că vorba aceea, dacă tot este aşa de sănătos, de ce să nu coste din ce în ce mai mult?
5. Au dispărut total mezelurile. Săptămâna aceasta este prima dată în vreo 4 luni, când am programat 100 g şuncă presată, pentru că am pus şi eu sâmbătă, o reţetă un pic mai sofisticată, să spun aşa.
6. Am gătit mai mult, introducând măcar un fel de ciorbă/supă, săptămânal. Cam de 4 ori pe săptămână, ceea ce nu îmi este foarte uşor de făcut, având în vedere câte altele mai sunt.
7. Am făcut listă de cumpărături, cu tot cu cantităţi, pe care în timp am ajuns să le pot determina corect. Mai nou, aţi observat că fac întâi meniul şi apoi lista. Pasul următor ar fi să studiez pe net pliantele cu ofertă şi să alcătuiesc meniul în funcţie de acestea.
8. Am făcut cumpărăturile în două locuri, profitând de ce este mai convenabil în fiecare din ele. În general, un supermarket şi piaţă, dar cam în ultima săptămână, doar supermarket. Aşa a fost şi duminică, când am fost la două, foarte apropiate. Luasem oferta de la Billa şi cu ea la îndemână, am defilat prin Kaufland. Găseam preţ sub oferta de la Billa, puneam în coş. Era mai scump decât acolo, rămânea pe raft. Dar nu am luat nimic în plus, faţă de listă.
9. Cum reiese şi de mai sus, urmăresc foarte bine ofertele. Cam toate supermarketurile au ceva în ofertă. Merg cu catalogul luat de la intrare şi bifez aproape toate produsele. Cam la fiecare categorie de marfă, au ceva redus. Eu pe acela îl iau. Cel puţin la Billa, mai găsesc şi reduceri de 25-30%, ce-i drept, aplicate la preţuri puţin mai mari, dar totalul este ceva mai ieftin, per ansamblu.
10. Am cumpărat şi am testat foarte multe mărci proprii. Dintre ele, am stabilit ce anume luăm de la Billa, ce de la Kaufland(mai nou) şi ce rămâne de la Mega Image, care este la doi paşi de casă.
Mihaela Dămăceanu
Excelent, Mihaela!
Si eu am reusit sa fac economii importante urmarind pliantele magazinelor si cumparand marcile proprii.
La fel ca tine, am constatat si eu ca reducerea consumului de carne si eliminarea mezelurilor, iarasi, aduc economii serioase. Unde mai pui ca e si un mod de alimentatie mai sanatos. Pachetelul de acasa, eventual cu ceva resturi de la cina, sau ce se plictiseste prin frigider, salveaza si el ceva bani la buget. Foarte bine ai punctat!
eu din pacate nu pot manca ce-mi aduc de-acasa, nu-mi place de pe o zi pe alta deloc.
Mulţumesc, Iuliana! M-am gândit când stăteam la casă şi mă miram şi eu, că ar fi bine să adun toţi paşii, într-un singur loc. Am vrut ieri, să trec să-ţi spun că plăcinta cu spanac a fost superbună, dar nu am apucat. Şi profit să îţi spun acum.
Şi eu am vrut să gătesc zilnic, pentru că mâncarea gătită proaspăt este cea mai gustoasă. Dar pur şi simplu, mă scoate din circuit gătitul zilnic. Am redus la 4 pe săptămână şi nu am altă soluţie pentru pachet, decât mâncarea de ieri sau tartine. Nici eu nu m-am obişnuit uşor dar acum realizez că economia se adună şi de aici. Am citit la Jamie Oliver că punea dimineaţa la cuptor nişte pacheţele în staniol, cu tot felul de amestecuri. Pentru prânz, nici aşa nu este chiar făcut pe loc, dar măcar este din aceeaşi zi.Bine, aici intervine şi ora de trezire, că trebuie să te trezeşti mai devreme. Oricum, este o idee!
Mihaela, felicitari si s-o tii tot asa! Daca accept sfaturi, te-as sfatui sa iei legumele congelate si nu conserve. Se vede la raport pret/cantitate. La vara, incearca sa congelezi tu o parte din ele si ai sa vezi ce bine iti vor prinde. 🙂 Nu mai lua mere din hipermarket. Nu stiu cum ti se par tie, dar mie imi par scumpe si fara gust. Ia-le din piata, daca poti. Incearca sa iei pestele congelat in asa fel incit sa-l poti vedea, alfel te poti trezi cu surprize. Pungile mate pot ascunde multe.
Nici eu nu gatesc in fiecare zi, mai ales ca d-aia s-a inventat frigiderul, sa tina mancarea "mincabila" mai multe zile. Ar trebui sa-i multumesc mamei si soacrei ca nici eu si nici sotul meu nu am fost crescuti cu mincare proaspata in fiecare zi :)))
CristinaC, mulţumesc frumos pentru sfaturi, pe care le primesc mereu cu plăcere, pentru că întotdeauna e loc de mai bine. Ai dreptate în tot ceea ce mi-ai spus. Datorită unei planificări financiare, mult perfectibilă, în ultima săptămână a lunii, rămânem fără cash şi de aceea ajungem doar la supermarket. Merele nu se compară şi încerc să perfecţionez amintita planificare, pentru a remedia deficienţa. La vară, sigur voi conserva mai multe, că de câţiva ani tot îmi propun. Dacă nu ne mai mutăm, ca în ultimii doi ani(Doamne fereşte!) pun cu siguaanţă mai multe în cămară şi congelator, că în 2012 am prins doar sfârşitul toamnei şi tot a ajutat cu ceva. La punga de peşte, zău că nu mă gândisem şi ai mare dreptate. Am mai luat de două ori şi a fost O.K. dar ţin cont pe viitor. Mulţumesc de sfaturi şi mai primesc cu drag, de câte ori îmi poţi oferi. O zi frumoasă!
Bravo! Parcă mi-ai fi descris tactica mea 😀 Doar că eu fac cumpărăturile din vreo 5 marketuri diferite în același timp. Și reușim să cheltuim maxim 300 de euro (în Grecia) pe mâncare și produse de curățat lunar, asta dacă ne mai luăm și unele cosmetice mai sofisticate! Felicitări și s-o ții tot așa 🙂
Mulţumesc şi îţi spun şi eu ţie bravo! Având în vedere suma şi ţara, chiar este o performanţă. Cum izbuteşti să organizezi timpul pentru a ajunge în 5 marketuri? Şi pentru tine felicitări. Cum am spus şi mai sus, mereu este loc de mai bine. Te mai aşteptăm cu drag!
Foarte interesanta postarea! Ma simt mult mai bine sa stiu ca nu sunt singura care face calcule peste calcule… 🙂
Succes in continuare!
Ba chiar suntem multe, din câte aflu eu de prin jurul meu. Mult succes şi ţie!
Pe cine crezi ca intereseaza asta?
Ai răspunsul meu aici:http://superblogulluimihnea.blogspot.ro/2013/02/jignirile-astea-chiar-m-au-scos-din.html.
Pe mine ma intereseaza, si din cate vad si pe doamnele de mai sus…
''Oamenii sunt ca si trandafirii, unii au mireasma, altii doar spini.'' Angela Peschir
Antonia
Mulţumesc din suflet, Antonia! Atâta bucurie mi-a adus blogul acesta şi atâţia oameni minunaţi am cunoscut datorită lui, că începusem să cred că toată lumea este aşa. M-am trezit puţin, dar predomină bucuria de a fi creat aici o micuţă comunitate de oameni pe care îi iubesc şi care îmi sunt exemple în viaţă. Şi aşa îmi doresc să rămână, chiar dacă niciodată nu m-a deranjat schimbul de idei opuse, ba chiar îmi place. Singura mea condiţie este ca acesta să se facă elegant, fără răutăţi, frustrări şi jigniri.
Mihaela, am 'pierdut' deja o ora citindu-ti articolele. Absolut interesante 😉
Foarte bine miscat pe tema mancarii, sunt multi romani pentru care cheluielile cu mancarea s-au dublat cel putin in ultimii 4 ani si tu le injumatatesti. Mersul cu o lista clara, urmarirea de reduceri si planificarea meselor sunt idei excelente. Uite ca se poate trai bine si fara sa arunci bani aiurea. Si mancati mancare sanatoasa, gatita in casa, plus mai faceti si economie.
Sunt mai mult decât impresionată şi nu ştiu ce să zic decât mulţumesc. Sincer, nu mă aşteptam nici măcar la o vizită, d-apoi la un comentariu aşa de frumos. Mulţumesc, Dojo!
Tot îmi zic că ar fi cazul să mai reducem şi noi din cheltuieli, dar n-am găsit niciodată timp să mă gândesc mai serios la asta, aşa că am cules multe idei interesante de aici, gata încercate. Mulţam fain!
Mai vin! 🙂
Cu multă plăcere, Melania! Te aşteptăm cu foarte mare drag. Mă voi gândi cum să mai fac şi pentru alte categorii de cheltuieli. O zi frumoasă!
Exact asa a ainceput si la mine economia, vanand reducerile si ma simt mai bine cand te citesc pe tine, Mihaela, si vad ca nu sunt singura.
Şi eu mă bucur că suntem mai multe. La început îmi era şi jenă să scriu. Dar se pare că am făcut bine şi mă bucur pentru asta.
De ce nu te-am descoperit mai devereme? e bine si acum, nu?
Uite, niciodata nu m-am gandit ca poti face planificarea meniului saptamanal. Daca de o saptamana am preluat sfaturile de pe site-ul Flylady descoperit intr-o postare de pe blogul dulcecasa, acum am serios de lucrur la palnificarea meniului si nu a gatitului pe loc, nu? Cea mai mare provocare va fi pentru mine, mamica de 2 copii -7 si un anisor – dau de veste cum va decurge planificarea.
Multumesc pentru postarile gasite.
Eu nu sunt cu mersul la Biserica foarte des, dar rugaciunile personalizate nu lipsesc din viata mea.
E bine oricând, sigur că da! Şi eu m-am bucurat că ne-am găsit!
Felicitări!!!!
Şi noi am trecut prin câteva dintre schimbările prezentate de tine – fără mese în oraş, pacheţel de acasă, feluri simple de mâncare dar sănătoase… în plus, noi cumpăram aproape toate produsele de la nişte prieteni care s-au mutat la sat 🙂
Nu-ţi imaginezi ce gust au şi cât de hrănitoare sunt! Iar cantitatea de care avem nevoie la o masă este considerabil mai mică decât atunci când foloseam produse din comerţ. Şi asta pentru că nu au e-uri şi alte chimicale.
ps.
citind începutul mesajului de mai sus, am avut aceeaşi reacţie de la prima "vizionare" de astăzi
oricum, te-am luat la mine şi de acum te voi vizita mult mai des 🙂
weekend plăcut, draga mea
îmbrăţişări, cu drag
Anastasia, bine-ai venit pe la noi şi mă bucur tare mult că-ţi place! Acum voi face şi eu acelaşi lucru, ca să ne putem vizita mai des.
De mult tot vreau să găsesc şi eu pe cineva de la ţară dar nu s-a întâmplat până acum. Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea cunoaşte şi la cantităţi, dar e de bine.
Cu drag, un week-end minunat!
Eu sunt de parere ca intereseaza pe toata lumea carei ii pasa cati bani scoate din buzunar, Mihaela a prezentat modul ei de a economisi cand merge la cumparaturi. Daca vrei il incerci bine, daca nu cheltuiesteti bani dupa bunul plac.
Alexandra
Mulţumesc din nou, Alexandra!