Este greu pentru noi adulţii să înţelegem cum de a prins atât de bine la copii sărbătoarea aceasta importată, dar cert este că ei sunt fascinaţi.
Am citit ieri pe Facebook că Halloweenul este modalitatea copiilor de a se răzbuna pe părinţi. Nu ştiu dacă este chiar aşa, dar ştiu că pentru Mihnea această sărbătoare este fascinantă. Este a doua după Crăciun, în topul preferinţelor lui. De când a început grădiniţa şi a aflat de această zi, nu a fost an, fără pregătiri intense. Primii pe listă sunt dovlecii. Urmează apoi costumele, desenele înfiorătoare, fantomele făcute din hârtie creponată şi atârnate prin toată casa, lilieci desenaţi, decupaţi şi lipiţi pe te miri unde…Munca şi pregătirea acestei zile începe de mult, camera lui devenind o scenă de teatru, în care i se face şi teamă să mai doarmă. Cu câteva seri înainte, se refugiază la noi, refuzând cu obstinaţie să adune decorurile înfiorătoare, pe care cu pasiune şi le face.
Acum câţiva ani, la primele contacte cu limba engleză, cel mai uşor a reţinut cuvintele pumpkin, which, bats, and of course, GHOOOOST.
Parerea mea este că în minţişoarele lor, sărbătoarea de Halloween reprezintă misterul şi aventura, dorinţa explorării tărâmurilor necunoscute şi înfiorătoarea, depăşirea limitelor cunoaşterii raţionale, îmbinarea realului cu imaginarul, lumea poveştilor de groază adusă în cotidianul cenuşiu. Dorinţa ieşirii din lumea regulilor cu toată teama puternică, pe care această incursiune, o presupune.
Am selectat pentru azi, câteva fotografii din Halloweenul anilor trecuţi.
Buna dimineata si va dorim sa aveti un Halloweem fara ploaie! La noi se preconizeaza picaturi multe si ne gandim la planul B deja…:)))
Si noi am stat aseara si am sculptat 3 dovleci…si care mai de care cu idei crete pentru expunerea lor in ferestre….:)))
Fascinatia este mereu prezenta pe chipul copiilor cand povestim ceva iesit din comun, cu trimitere catre taramul povestilor nemuritoare, incercand sa le facem cunostinta cu granita dintre real si fictiune…
Am stat si am analizat putin acel sentiment de fascinatie, intorcandu-ma inapoi in clipele copilariei mele si am realizat un aspect destul de intrigant. Cel putin pentru mine, misterul si acapararea atentiei mele erau bazate pe faptul ca puteam sa intru si sa ies din acea lume plina de "pericole" cand vroiam eu. Toate erau la comanda mea. Nu ma refer la Halloween pe vremea mea, deoarece nu exista aceasta manifestare inca. Ma refer la acel "pericol dintr-un mediu controlat". Acesl control asupra elementului fascinant, conferea placerea de a savura totul in conditiile si limitele puse de mine…
Aceasta sarbatoare a Tuturor Sfintilor dateaza din secolul al V-lea I.H. din Irlanda Celtica. Ulterior sarbatoarea Tuturor Sfintilor si Martirilor a fost stabilita de Papa Bonifaciu al IV-lea de 1 noiembrie, ziua de 31 octombrie reprezentand pragul de trecere catre adevarata sarbatoare. Cu trecerea timpului s-au dezvoltat multe versiuni pe aceasta tema, pana in prezent cand am ajuns sa intampinam ziua de 31 octombrie cu tot felul de superstitii, costume si urari pe masura.
Ce am ajuns sa realizez cu mare placere, citind despre aceasta sarbatoare, este ca indiferent de unde a originat, indiferent de religia oamenilor la acea vreme, de implicatiile sociale, in ziua de azi aceasta sarbatoare a ajuns sa uneasca majoritatea oamenilor prin elementul sau comun: celebrarea vietii, triumful firescului bun asupra inevitabilului rau…
Va doresc sa aveti un Halloween monstruos de distractiv!!
Happy Halloween, Mihnea! Iti dorim sa fi cel mai de speriat! >:D
Mulţumim, mulţumim! Este o completare necesară şi valoroasă, ca întotdeauna! Happy Halloween şi vouă şi pupici din Bucureşti!