Aveam de gând să iau o pauză astăzi, că mă simt puţin obosită. Dar pe drum m-am gândit la Elly. Deşi m-am gândit de mai multe ori până acum, astăzi m-a trăznit ideea de a-i transmite de aici un mesaj, şi iacă-tă-mă-s la tastatură.
Dar întâi am să vă ocolesc puţin ca să vă ameţesc bine :))
Am să vă ocolesco-ameţesc prin etapele bloggingului, aşa cum le-am perceput eu până acum.
Am visat să scriu, copil fiind şi cărţi cutreierând, dar m-a dus viaţa prin alte experimente şi experienţe, uitând de acest vis. Când m-a pocnit din nou ideea, am stat mult în cumpănă, judecând şi chibzuind că nu aş avea cine ştie ce de spus, şi mai ales de scris, că din gură dau destul. Dar să scriu? Ce-aş putea să scriu bun, aş putea să scriu bine, aş avea ceva util, sau nou, sau folositor, sau original… de spus? Nu ştiam şi nici acum nu am răspunsurile, dar mi-a dat Mihai un imbold şi m-am apucat să aduc în faţa lumii, gândurile şi ideile care ţipau în capul meu.
Faza următoare este cea în care nu îţi mai pui întrebările acestea şi doar scrii, bucurându-te să vezi că unii oameni te citesc. Apoi, te mai apucă câte o revoltă, te mai întrebi şi tu şi alţii, de ce o faci, la ce foloseşte, dacă nu ar fi mai bine să te ocupi de lucruri mai importante, dacă nu îţi neglijezi familia ş.a.m.d. Dar continui să scrii, continui să citeşti, continui să descoperi bloguri şi oameni. MAI ALES OAMENI. Şi citeşti, şi scrii. Şi interacţionezi, şi te bucuri că şi pe tine te citesc prieteni, bloggeri, oameni, MAI ALES OAMENI. Şi te împrieteneşti cu mulţi, şi te bucuri cu ei şi alături de ei, de fiecare trăire, idee, crâmpei de viaţă descoperit şi împărtăşit, fiind mereu într-un continuu vârtej.
Apoi, la unii dintre noi apare o oboseală şi uneori spui STOP. Iei o pauză, mai lungă sau mai scurtă, să te aduni, să te mai bucuri şi de altceva, să mai trăieşti şi în afara Internetului, să mai ai timp să comunici cu vechii prieteni şi să nu mai împarţi viaţa în subiecte interesante şi neinteresante pentru scris.
Şi acum vine o etapă care nu ştiu dacă este comună tuturor, dar eu am simţit-o şi pe asta. După ce te odihneşti şi trăieşti tu de-adevăratelea, iar apar întrebările de la început. Adică, iar au început, că spuneam că în faza asta spun doar ce am simţit eu. Are vreun rost? Care-i acela? Contează ceva din ce fac? Oare nu este totul doar o iluzie din capul meu?
Observi, din afară în etapa aceasta, cum lumea îşi vede de drumul ei, cum toată blogosfera merge înainte. Citeşti ce scriu alţii dar nu mai participi la discuţii, că nu mai poţi, ÎNTRUCÂT EŞTI OBOSIT.
ŞI este posibil ca atunci să crezi CĂ NU CONTEAZĂ CEEA CE FACI! Că lumea, blogosfera şi totul, merge înainte foarte bine şi fără scrisul şi ideile tale exprimate în virtual.
Dar nu este aşa!
Am venit astăzi să scriu despre Elly, pentru că mă gândesc la ea, şi sunt absolut sigură că nu sunt singura. Ultima etapă din călătoria bloggerului, este una prin care am trecut eu şi nu fac absolut nicio paralelă cu Elly. Sunt trăirile mele şi nu ştiu dacă şi alţii le-au împărtăşit.
Dar am parcurs aceste etape, gândindu-mă azi la Elly, pentru că ea este într-o pauză şi mi-am amintit de a mea şi de ceea ce am simţit atunci.
Şi am vrut să îi transmit mesajul clar că o aştept. O aşteptăm cu toţii, căci nu sunt singura, nu am niciun dubiu.
Elly este într-o mică perioadă de pauză, de fapt mică sau mare, doar ea ştie acest lucru.
Dar mi-aş dori să vă trimit puţin la ea, să citiţi ultima postare, la care am comentat rapid, din motive de alte urgenţe la acel moment. Se numeşte „‘Mizeria de sub preş” şi este un foarte corect şi realist tablou al învăţământului nostru cel de toate zilele. Şi da, am spus cel de toate zilele şi nu cel de azi, pentru că am avut surpriza să citesc la Elly un fragment scris de Eminescu în ziarul Timpul, la 25 octombrie 1878. Am mai scris la începuturile acestui blog( De ce sustin admiterea la facultate doar pe baza de concurs şi Dezastrul din invatamantul romanesc exista demult si va continua mult) că una din cele mai mari probleme a învăţământului nostru este legată de programa şcolară prea încărcată, dar habar nu am avut că acest lucru era valabil încă de pe vremea marelui poet. Elly a scris un articol foarte serios, ca multe pe care le scrie ea, despre neregulile sistemului nostru de învăţământ iar comentariile de acolo sunt absolut excelente, la fel ca tot diagnosticul pus de Elly cu tristeţe.
Soluţia găsită de Eminescu şi readusă în prim plan de Elly, nu ştiu dacă… şi când va fi găsită.
Aşa cum se vede şi se aude, învăţământul nostru are multe probleme şi nu este necesară o singură măsură pentru a schimba lucrurile, ci un întreg sistem de măsuri. Din păcate, clasa politică a acestei ţări nu are nici viziunea, nici determinarea de a face o reală reformă în educaţie, la fel cum era şi pe vremea marilor noştri clasici. Tot ca şi atunci, predomină forma fără fond şi şcoala noastră produce câteva vârfuri excepţionale şi o prea mare masă de submediocri.
Şi acum, după ce v-am trecut de la propriile întrebări şi incertitudini, la blogging, apoi la Elly şi la marile dezamăgiri ale sistemului nostru de învăţământ, vă invit pe cei puţini, care nu o ştiţi pe Elly, să treceţi pe la ea să o descoperiţi. Veţi găsi acolo un spirit sensibil, uneori grav, uneori vesel şi destins, un OM cu o scriere fluentă şi caldă. Are o mare dragoste pentru cultura acestei ţări şi a dedicat frumoase rânduri unor reale valori ale societăţii româneşti. Elly vibrează, meditează şi ridică probleme.
Iar ţie, dragă Elly, vroiam să-ţi spun că TE AŞTEPTĂM!
Că ne gândim la tine, că îţi simţim lipsa, şi că te aşteptăm până te odihneşti şi îţi revine cheful de scris.
Te aşteptăm în această lume a blogurilor, în care alegem să ne petrecem o mare parte a timpului, citind, simţind şi schimbând idei.
Pentru că tu nu numai că eşti de-aici, dar eşti una dintre vocile ei cele mai importante, de la care avem toţi ceva de învăţat!
Mihaela Dămăceanu
Da,ai dreptate.Elly este un om deosebit.Am adus si eu vorba intr-un comentariu despre ea,pentru ca-mi lipseste.E cam o saptamana de atunci,dar Minnie a lipsit vro trei luni si eu chiar imi faceam griji.Ne obisnuim ,intr-un cerc ,sa ne dam cate un semnal din cand in cand si totul e ok.
Da, Flori, ştiu că ne facem griji uneori dar că pauzele mai sunt necesare. Am vrut însă, să îi transmit un semn, un gând, şi un mesaj că ne e dragă!
O seară frumoasă să ai!
Mă alătur! Ţin foarte mult la Elly şi abia aştept "să o văd" din nou!
Mihaela…m-ai terminat. Am vazut titlul acum, cand am luat la rand, intai cu privirea, blogroll-ul, sa incep sa incerc sa mai fac cate o vizita. Nu mai pot recupera din ceea ce-as vrea sa vizitez dar, asa, cat de cat, sa va dau de veste ca sunt bine. In mare parte. Nu stiu ce sa spun ca fac dar fac. Am diverse probleme de rezolvat, unele se rezolva, altele nu. Si nu am avut timp de blog. Mai este si acea oboseala despre care aminteam de curand de vina. Exista si niste dezamagiri…toate au concurat la prelungirea pauzei. Sper sa fiu ceva mai prezenta dar nu cred ca va fi o prezenta constanta un timp.
Cum spuneam, m-ai lasat fara cuvinte. Ma bucura ca te-ai gandit la mine, ca va ganditi la mine. Dar ma si intristeaza ca va pune pe ganduri absenta si inteleg. Si eu mi-am facut griji cand unele dintre persoanele din jur au disparut o vreme.
Multumesc ca ai amintit despre acel articol. L-am dorit un semnal de alarma dar din pacate printre toate comentariile, serioase de altfel, s-a strecurat si ideea ca am vrut sa dau in cadrele didactice. Din pacate, si asta ma intristeaza a N-a oara, articolele mele nu-s citite intotdeauna la modul profund. Eu folosesc formule foarte diferite pentru a le concepe, limbaj aluziv sau uneori cu tenta de pamflet si uneori, la o citire grabita, par sa iasa in evidenta aspectele cele mai spectaculoase. Dezavantajul citirii superficiale, asa cum spuneam. Sau al lecturarii avand idei deja formate dar fara legatura cu cele scrise de mine… In fine, am avut o mare tristete…Si m-a incercat acel sentiment de inutilitate despre care vorbesti in articolul in care pledezi pentru admiterea la facultate pe baza de examen. (Ai dreptate, si eu consider ca asa s-ar impune). N-am mai comentat acolo dar acel articol al tau trebuie sa-ti spun ca este excelent, gandesc exact ca tine.
Inca o data trebuie sa-ti spun ca mi-a placut enorm si m-a emotionat pana la lacrimi ceea ce-ai scris aici. Sper ca frumoasele si sensibilele tale randuri sa nu fie interpretate ca o exagerare sau sa fie considerate ca fiind ceva comandat sau mai stiu eu cum. Stiu ca intelegi ce vreau sa spun.
Mi-esti tare draga si nu ma asteptam la o asemenea surpriza. Te imbratisez cu toata dragostea.
Mihaela, am scris cat o intreaga postare… Gata, fug sa caut acel articol despre care vorbisem. Sa vad daca ramane cel cu cartile sau celalalt. Stii tu la ce ma refer. N-am uitat ca am acel lucru de rezolvat 🙂
Noapte buna si weekend placut in continuare!
Anastasia, ştiu că ţii foarte mult la Elly, am văzut şi mă bucură faptul că există o comunitate de oameni tare frumoşi şi dragi, unde ne petrecem mult timp, cu plăcere.
O duminică minunată!
Tare mă bucur să te "revăd" şi aflu ceva veşti. Sper să fii cât se poate de bine în viitor şi să se întâmple anul acesta ceva bun, ceva important şi semnificativ.
Am observat comentariile la care te referi şi nici eu nu prea le-am înţeles. Eu nu am simţit nicio secundă că ai vrea să loveşti dascălii, ci doar părerea de rău că s-a ajuns unde s-a ajuns. Adică, acolo unde eşti forţat ca părinte, aproape să faci şcoală acasă. Şi asta în condiţiile în care sunt una din puţinele ţări care nu legalizează homeschoolingul. Ştiu că nu este potrivit pentru oricine dar ştiu că sunt şi cazuri în care unii părinţi, nu mulţi ce-i drept, ar putea să o facă, dar nu au voie.
Citeam un articol despre şcoala finlandeză, considerată cea mai performantă din lume şi concluzionam setul de măsuri ce au condus acolo: resurse foarte serioase alocate de stat, pregătirea extraordinară a cadrelor didactice ce au studii superioare pentru grădiniţă şi masterate pentru şcoala generală şi încurajarea tuturor copiilor, fără a crea un mediu competitiv, ceea ce nouă ne pare foarte ciudat. Desigur că şi cadrele didactice sunt plătite foarte bine dar şi evaluate extrem de serios şi eliminarea din sistem a celor ce nu corespund rigorilor impuse. Educaţia este privită şi tratată ca un fundament al unei societăţi puternice iar diferenţele între copiii cei mai buni şi cei mai slabi, sunt cele mai mici din lume, aceasta probabil datorită neîncurajării competitivităţii. Da, ştiu că este utopic să ne gândim la Finlanda, dar cam la asta mă gândeam când afirmam că este nevoie de un întreg set de măsuri pentru a se schimba lucrurile.
Să ştii că rândurile mele au fost scrise din tot sufletul şi cu cea mai mare sinceritate, căci mă simt onorată de prietenia atâtor oameni speciali, cunoscuţi prin acest blog. Aşa cum spuneam, sunt un om sincer ce spune ce simte, uneori poate prea mult. Dintre cei care îmi sunt dragi, cred că nimeni nu îl consideră ca un articol comandat sau cu vreun interes anume. Iar de restul, e problema lor.
Eu am vrut să ştii că mă gândesc la tine, că ne gâmdim la tine şi că ne eşti dragă.
Calde şi sincere îmbrăţişări şi ne mai auzim începând de mâine că am văzut că ai scris ieri, dar trebuie să plec că multe azi făcut! Cu cărţile, dacă poţi tu şi ai chef. Te pup!